Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bu bölümün sonunda aşağıdaki kavramları açıklamanız gerekmektedir :

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bu bölümün sonunda aşağıdaki kavramları açıklamanız gerekmektedir :"— Sunum transkripti:

1 Bu bölümün sonunda aşağıdaki kavramları açıklamanız gerekmektedir :
Şimdi buradasınız: Girişim ile ilgili çalışmalar> Tanı ve tarama > Prognoz, Nedensellik, Etiyoloji, Zarar > Sistematik Derlemeler & Meta-analizler > Klinik Rehberler Bu bölümün sonunda aşağıdaki kavramları açıklamanız gerekmektedir : Forrest-plot – Orman diyagramı Funnel-plot – Huni diyagramı Birleştirilmiş ölçümler Çalışma heterojenitesi Yeterli kemik yüksekliği olmayan bir hastaya kısa implant yerleştirmeyi düşünmektesiniz. Geleneksel implantlara kıyasla, kısa implantların ağızda kalım süresinin ne kadar olduğunu merak ediyorsunuz. Literatür taraması yapıyorsunuz, bu konuda 1 sistematik derleme ve 1 meta-analiz buluyorsunuz. Ancak bu makalelerdeki grafikleri nasıl yorumlayacağınızdan ve sonuçların güvenilir olup olmadığından tam olarak emin değilsiniz.

2 Bu bölümün sonunda aşağıdaki bilgilere sahip olmalısınız :
Şimdi buradasınız: Girişim ile ilgili çalışmalar> Tanı ve tarama > Prognoz, Nedensellik, Etiyoloji, Zarar > Sistematik Derlemeler & Meta-analizler > Klinik Rehberler Bu bölümün sonunda aşağıdaki bilgilere sahip olmalısınız : Forrest-plot Funnel-plot Birleştirilmiş ölçümler Çalışma heterojenitesinin açıklanması Sistematik derleme medikal literatürün kapsamlı ve açık bir şekilde taranmasıdır. Meta-analiz sistematik derleme ile ortaya koyulan iki veya daha fazla çalışmanın sonucunu birleştirir ve ortak etkisini ortaya koyar. Meta-analiz bir sistematik derlemeye dayanır ama her sistemik derlemenin sonucuna göre bir meta-analiz yapılmaz. HOME

3 Neden bazı kareler diğerlerinden daha büyük?
Şimdi buradasınız: Girişim ile ilgili çalışmalar> Tanı ve tarama > Prognoz, Nedensellik, Etiyoloji, Zarar > Sistematik Derlemeler & Meta-analizler > Klinik Rehberler Forest plot veya orman diyagramı meta-analizin tahmini sonuçlarının grafik olarak gösterilmesidir. Sol taraftaki sütun çalışmaların isimlerini listeler. Sağ taraftaki sütun her çalışmanın etki gücünü (kareler), güven aralıklarını (horizontal çizgiler), birleştirilmiş ölçümler (karonun orta çizgisi) ve ilişkili güven aralıkları (karonun yan uçları) ve hiçbir etkisi olmayan kalın vertikal çizgiden oluşur. Aşağıdaki orman diyagramlarına bakarak şu soruları cevaplandırmaya çalışınız: Neden bazı kareler diğerlerinden daha büyük? Neden bazı horizontal çizgiler diğerlerinden daha uzun? Eğer bir horizontal çizgi hiç etkisi olmayan çizgi ile kesişirse bu n demektir?

4 Şimdi buradasınız: Girişim ile ilgili çalışmalar> Tanı ve tarama > Prognoz, Nedensellik, Etiyoloji, Zarar > Sistematik Derlemeler & Meta-analizler > Klinik Rehberler Funnel plot-huni diyagramı yayın aşamasındaki taraf tutmanın grafik olarak kontrolüdür. Yayın aşamasında taraf tutma yoksa büyük ölçekli çalışmalar grafik içinde ortalamanın yakınında yer alır, küçük ölçekli çalışmalar ise her iki tarafa eşit olarak dağılarak huni veya çam ağacı şeklinde bir görüntü oluşturur. Görüntü bundan farklı ise, yayın aşamasında taraf tutma olduğunu gösterir. Aşağıdaki huni diyagramlarına bakınız. Hangisi yayın aşamasında taraf tutma olduğunu göstermektedir?

5 Relevant online resources: https://en.wikipedia.org/wiki/Meta-analysis
Şimdi buradasınız: Girişim ile ilgili çalışmalar> Tanı ve tarama > Prognoz, Nedensellik, Etiyoloji, Zarar > Sistematik Derlemeler & Meta-analizler > Klinik Rehberler Eğer meta-analiz sonuçları oldukça farklı olan çalışmaları birleştirirse, o zaman istatistiksel heterojenite oluşur. Heterojenite istatistiksel olarak homojenite testi ile veya I² testi ile değerlendirilebilir. Relevant online resources: Publications: Bartolucci A. Describing and interpreting the metodological and statistical techniques in meta-analyses. Biochemia Medica 2009;19(2): Lalkhen AG, McCluskey A. Statistics V: Introduction to clinical trials and systematic reviews. Continuing Education in Anaesthesia, Critical Care & Pain j Volume 8 Number Systematic reviews and Meta analysis – definition, problems and statistical approaches. Türkçe kaynaklar Meta-analizi


"Bu bölümün sonunda aşağıdaki kavramları açıklamanız gerekmektedir :" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları