Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DOĞRU AYAKKABI SEÇİMİ ve TABANLIK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DOĞRU AYAKKABI SEÇİMİ ve TABANLIK"— Sunum transkripti:

1 DOĞRU AYAKKABI SEÇİMİ ve TABANLIK
AYAK SAĞLIĞI DOĞRU AYAKKABI SEÇİMİ ve TABANLIK Sağlık Slayt Arşivi:

2 DOĞRU AYAKKABI Doğru ayakkabı özellikle gelişme çağında çocuklar ve bayanlar için çok önemlidir. Kemik yapısı tam oturmamış çocukların ayaklarını dar bir kutuya sıkıştırmak yada çok esnek bırakmak, kas ve iskelet sisteminin doğru gelişmesini önler. Gelişme çağındaki çocukların iskelet sistemi bir hamur gibidir. Yapacağımız doğru müdahaleler olumlu olarak hemen sonuçlanırken yanlış bir adım çok kolay sistemi bozar.

3 Bebek ayakları ve İlk Adım Ayakkabısı
Ayakları sağlıklı olan tüm bebekler düz tabandır. Bu ortalama 4 yaşına kadar normaldir. Ancak 4 yaşından sonra oluşmayan ayak arkları var ise bir hekime mutlaka muayene edilmelidir.

4 İlk Adım Ayakkabısı İlk adım ayakkabıları yumuşak olmalı ve kesinlikle tabanda baskı noktaları olmamalı. Ortopedik yada anatomik ilk adım ayakkabısı yoktur. Bebeklerin daha taban yapısı oluşmadığından teknik bir ayakkabı kullanmakta anlamsızdır. Dikkat edilmesi gereken tek önemli, husus, ayakkabının yumuşak ve esnek olmasıdır.

5 İlk Adım Ayakkabıları İlk adım ayakkabıları iki parmakla büküldüğünde, kolayca burun kısmı boğaz kısmına gelebilmeli. Ayakkabıda mukavemeti biraz daha yüksek olan yerler sadece topuk çevresi ve ayak bileğini kavrayan boğaz kısmı olmalıdır.

6 Genel Kullanıcı Genel kullanıcı ayakkabıları sağlıklı deriden, yeteri genişlikte parmak kutusuna sahip, anatomik destekli olmalıdır. Piyasada “Ortopedik Ayakkabı” sıfatıyla satılan ayakkabıların hiçbiri ortopedik değildir. Ortopedik ayakkabı kişinin ayak ölçülerine göre imal edilen ayakkabılardır. Anatomik ayakkabı ise numaraya göre standart destekleri olan ayakkabıdır. Bu sebepten ötürü ortopedik sıfatı ile satılan tüm ayakkabılar anatomiktir. Kifidis’ in ayakkabıları da anatomik özelliktedir. Ortopedik Ayakkabı üretimi de vardır.

7 Ayakkabı Seçimindeki Hatalar -BAYAN-
Bayan hastalarımızda en çok rastladığımız rahatsızlıklar, genelde dar yada ayaklarına göre küçük ayakkabı giymelerinden kaynaklanmaktadır. İkinci sebep ise çok yüksek topuklu ayakkabı giymeleridir.

8 Ayakkabı Seçimi Çok yüksek topuklu ayakkabılar vücudun tüm yükünü metetars bölgesine vererek, transvers ark çökmelerine, metetars bölgesinde nasırlaşmalara ve daha bir çok patolojik vakaya sebep olur

9 Ayakkabı Seçimi Çok dar ayakkabılar ise parmakları üst üste bindirerek iskelet yapısının bozulmasına sebep olur. Halluks Valgus dediğimiz kemik çıkıntılarının en önemli sebebi bu tip ayakkabılarıdır.

10 Ayakkabı Seçimi

11 Ayakkabı Seçimi -BAY- Bayanlardaki dar ve parmak kutusu yeterli yükseklikte olmayan ayakkabı problemi bay ayakkabılarında da geçerlidir. Halluks Valgus son dönemlerde bayanlar kadar sık olmasa da erkeklerde de sık sık görülmeye başlamıştır

12 Tabanlık Kullanan Hastaların Ayakkabı Seçimi
Herhangi bir problemden ötürü tabanlık kullanan hastaların durumu farklıdır. Genelde bir numara büyük ayakkabı alıp tabanlıkla kullanmaya çalışırlar. Buda çoğu zaman yeteri uyumu sağlamaz. Tabanlık ayakkabı içinde ileri geri hareket eder. Yada parmaklarını ve ayaklarını sıkıştırmasına rağmen aynı numarada ayakkabı kullanmaya devam ederler.

13 Tabanı Çıkabilen Ayakkabı
İthalatını yaptığımız ayakkabı ve terlik grubunda tabanı çıkabilen modeller mevcuttur. Bu sayede ölçülerimize göre yapılan ortopedik tabanlığımızı seçtiğimiz ayakkabı veya terlik modelinde kullanabiliriz. Böylece ayak numaramızdan büyük bir ayakkabı kullanmaya yada, tabanlıkla daralan bir ayakkabı kullanmamıza gerek kalmaz.

14

15 Ayak Numarası Tespiti Ayakkabı ve tabalık alımındaki yapılan yanlışlardan biride numara seçimidir. Kişinin ayak numarası küçük olabilir ancak taraklı bir ayağa sahiptir. Buda numarasında ayakkabı giymesine izin vermez ve 1 yada 1,5 numara büyük ayakkabı giymek sorunda kalır. Buda orantısız bir anatomik destek ve içinde ileri geri oynayan bir ayak demektir. İşte bu sebeple Kifidis yarım numara ayakkabı ve sabit numaralarında geniş ve çok geniş kalıpları olan ayakkabılar ithal etmektedir.Örneğin 41 numara geniş kalıp yada 41 numara çok geniş kalıp ayakkabı temin edebilirsiniz. Buda yayvan ayak yada taraklı ayaklar için çok önemlidir. Kifidis mağazaların da her numaradan 2 yada 3 kalıp ve ara numaralarda ayakkabı satılmaktadır.

16 Ayak Nosu tespit Cihazı
Ayak nosu tespit cihazı resimde görüldüğü gibi çok basit bir cihaz olmasına rağmen işlevselliği ve ayak sağlığı için önemi büyüktür.

17 Ayak Nosu tespit Cihazı
Topuğu arkaya dayadığımızda kırmızı göstergeyi parmak ucuna getirerek ayak numarasına tam olarak ulaşabiliriz. Buda doğru tabanlık ve ayakkabı için bize en önemli referanstır.

18 Ayak Deformasyonları Halluk Valgus
Halluks Valgus deformitesin de baş parmağı bir ayraç ile dışa çekmek gerekir. Burada kullandığımız ortez ise gece ateli olarak tabir ettiğimiz halluks valgus atelidir. Bu atel yatarken ayağa takılır ve sabaha kadar ayakta kalır. Bozulmuş kemiklerin yapısını ters kuvvet ile doğru pozisyona çeker. Gündüzleri için ise seperatörler bulunur. Ayakkabı içinde kullanılmaya uygun olan bu seperatörlerde son derece paratiktir. Ancak bu tedavi süresince ve tedaviden sonra kişi asla dar ve topuklu ayakkabı giymemelidir.

19 Pençe Parmak Parmak kutusu dar ayakkabıların neden olduğu bir rahatsızlıkta Pençe Parmaktır. Dar bir ayakkabı ile sıkıştırılan parmaklar kıvrılır ve sıkışan tendon ve kaslar ile kemik yapısı pençe halinde katılaşır. Bu durumda da parmak üst kısımları ayakkabıya sürtünür ve kızarıklıklara yaralara ve nasırlara sebep olur. Tıbbi tedavinin yanında kişi ayağına uygun bir atelle beraber çekiç parmak yastığı kullanmalıdır.

20 Pes Planus - Düz Taban Ayak tabanı ve iç kısımdaki oyukların çökmesi ve yok olmasına düz tabanlık denir. Bu rahatsızlık genetik faktörler, yanlış ayakkabı seçimi, yada fizyolojik olarak gelişebilir. Tedavisi ise fizik tedavi ve ortopedik tabanlık kullanımıdır. İleri durumlarda ise ortopedik bot kullanımı gerekmektedir.

21 Tabanlık İle Destekleme

22 Epin Topuk – Topuk Çıkıntısı
Oluşma sebebi ayak tabanındaki aşırı zorlanmadır. Ayak tabanındaki tendon dokusunun topuğa yapışma yerinde gerilme, zorlanma nedeniyle zamanla minik yırtık ve zedelenmeler oluşur. Daha sonra oluşan doku iltihabı ve sertleşmesi, yerini kemiğimsi bir yapıya bırakır. Bu da röntgen filminde topuğa batmış bir diken gibi görünür

23 Topuk Dikeni Özellikle sabahları ve çok ayakta kaldığında çok şiddetli ağrı ile kendini gösterir. Bu durumda yapılacak tıbbi tedavinin yanında bir epin topukluk kullanmaktır.

24 Topuk Dikeni Kifidis ayrıca ayakkabılara da topuk dikeni için adaptasyonlar yapmaktadır.

25 Diyabet Ayağı Diyabet hastalarında ayak bakımı ve sağlığı çok önemlidir. Hastaların ayakları çok hassastır çok kolay yara açılabilir. Yarının kapanması da çok zor ve ağrılı bir süreçtir.

26 Neden Kifidis Pinosos’s Diyabet Ayakkabısı
Pinosos’s ayakkabılar tamamen el yapımıdır. Maksimum yumuşaklık için oğlak derisinden imal edilir. İç yüzeyinde herhangi bir çıkıntı ve dikiş izi yoktur. Boyanmasında ve imalatında alerjik reaksiyona sebep olacak kimyasallar kullanılmamıştır. Tabanlığı çıkarılabilir. Böylece ayakları sıkıştırmadan özel tabanlık kullanılabilir. Yumuşaklığı sayesinde yürüyüş ayakkabısı olarak da önerilmektedir. Sağlık Slayt Arşivi:


"DOĞRU AYAKKABI SEÇİMİ ve TABANLIK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları