Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PROJE ADI: HALLUKS VALGUS GELİŞMESİN !.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PROJE ADI: HALLUKS VALGUS GELİŞMESİN !."— Sunum transkripti:

1 PROJE ADI: HALLUKS VALGUS GELİŞMESİN !

2 PROJE NO: İL/İLÇE: İSTANBUL/ATAŞEHİR OKULU: ŞEHİT ÖĞRETMEN HASAN AKAN İLKÖĞRETİM OKULU PROJE ALANI: BİYOLOJİ PROJEYİ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: ALEYNA ÜNGÖR / BERNA LALİN MAÇİN PROJE REHBER ÖĞRETMENİ: ÖZLEM SABUNCUOĞLU

3 PROJENİN AMACI: Adına Halluks Valgus denilen hastalığın gelişmesini önlemek.

4 GİRİŞ Hallux Latince bir tıp terimidir.Ayak başparmağı demektir. Valgus ise deformitenin vücudumuzdan uzaklaşan yönde olduğunu anlatan anatomik bir terimdir. Halluks Valgus en sık karşılaşılan ayak problemlerindendir. Hastalığın nedenleri genetik olabildiği gibi en çok yanlış ayakkabı, yüksek topuklu, ucu sivri ayakkabı kullanımıdır. Hastalarda estetik yakınma ile birlikte normal ayakkabı giyememe, şiddetli ağrılar olabilmektedir.

5 Halluks Valgus Örneği ve halluks valgus açIsI

6 Hastalarda estetik yakınma ile birlikte normal ayakkabı giyememe, şiddetli ağrılar olabilmektedir.

7 Bizim yaptığımız bu tabanlık ayakkabı içerisinde sabit olarak kalmakta ve unutulmamaktadır. Ayrıca Halluks Valgus görülen hastada düztabanlık var ise düztabanlığı da önleyebilmektedir. Aynı gece atelindeki gibi ağrıyı azaltıp, parmağı sabit tutabilmektedir, ayakkabı içinde kullanılacağından yürüyüş için uygundur. Gündüz aparatlarının olumsuz etkilerine de sahip olmayacaktır.

8 Çalışmamız sırasında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr
Çalışmamız sırasında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Özcan Pehlivan ile görüştük. Hastalık, nedenleri, tedavi yolları ile ilgili röportaj yaptık.Proje fikrimizi paylaştık. Spor hekimi Doç.Dr.Burak Kunduracıoğlu'nun yardımlarıyla atelli tabanlığımızı 123 denek üzerinde denedik.

9 KULLANILAN YÖNTEMLER:
Toplumda sık görülen ayak parmak çıkıntısı olarak bilinen Halluks Valgus hastalığının kişilerin hayatlarını zorlaştırdığı, zamanla normal ayakkabı giymelerini olanaksızlaştıran bir durum olduğunu fark ettik. Bu hastalığın toplumdaki sorun oluşturma oranlarını, nasıl ortadan kaldırılabileceği ya da engellenebileceğini düşündük. Oluşturacağımız atelli tabanlık ile hastaların ağrılarını azaltıp ilerlemesini durdurabileceğimiz hipotezini kurduk.  İnternet ve Yeditepe Üniversitesi Kütüphanesinde kaynak taramalarımızı gerçekleştirdik. Ortopedi Uzmanı Doç. Dr. Özcan Pehlivan ile görüşerek bir röportaj yaptık.

10 Ortopedik mantar tabanlık ile parmak arası makarasını japon yapıştırıcı ile  sabitleyerek atelli tabanlıklarımızı oluşturduk.

11 SONUÇLAR VE DEĞERLENDİRİLMESİ :
Projemizde  hipotezimizin doğru olduğu sonucuna ulaşılmıştır % 67 memnun olan hasta sayısı atelli tabanlığımızın hastalar açısından daha kullanışlı olduğunu ortaya çıkarmıştır. Hastalığın ilerlemesini durdurucu etkisini gözlemek için ise daha uzun bir süre kullanıma ihtiyaç duyulmaktadır.

12 HASTA CİNSİYETİ HVİA PARMAK MAKARASI ATELLİ TABANLIĞI SAYISI KULLANDI MI ? TERCİH EDER Mİ 32 K 5, EVET 38 39 10 ,8 - 25, 6 44 6 E 5, 8 HAYIR 5 10,8 -20, 2 9 5,6 - 10, 8 7 10,8 -15,9 17 15, ,6 25,6 - 30,2

13 KAYNAKLAR : - Altav, Hüsamettin(1972): Ortopedi, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi - Ayral, Prof. Dr. Fethiye(1999): Ortopedi ve Travmatoloji, İstanbul Tıp Fakültesi, Klinik Ders Kitabı No:15    - Bek, Nilgün ve Kürklü,Banu (2002) :Artroplasti Artroskopik Cerrahi - L. Turek, Dr. Samuel (1980): Ortopedi İlkeleri ve Uygulamaları, Dr. Rıdvan Ege -Ünsaldı,Tansel (1994) .Ortopedi ve Travmatoloji.Cumhuriyet Üniversitesi Yayınları.Ders kitabı : 4.Basım 

14 -Yücel, İstemi  Kutay, Özturan ve Atam,Cemalettin (2010) ,Düzce Tıp Dergisi, Düzce
-  erişim : 18 10 -  son erişim : 18 30 - son erişim : 14 50 - ( 50) -( 50 ) -Doç. Dr. Burak Kunduracıoğlu -Doç.Dr. Özcan Pehlivan

15


"PROJE ADI: HALLUKS VALGUS GELİŞMESİN !." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları