Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Erkek organ Bir stamen filament (sapçık) ve anter (başçık) kısımlarından oluşur.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Erkek organ Bir stamen filament (sapçık) ve anter (başçık) kısımlarından oluşur."— Sunum transkripti:

1 Erkek organ Bir stamen filament (sapçık) ve anter (başçık) kısımlarından oluşur.

2 Erkek organ Her anter iki teka ve her teka da iki polen kesesi (mikrosporangium) içerir. filament teka teka filament Lokulus = polen kesesi

3 Erkek organ Başçıkta iki tekayı birbirine bağlayan kısma konnektif adı verilir. Polen keseleri (lokuluslar), ortada bulunan ve filamentin devamı olan konnektife yapışıktırlar. konnektif Lokulus Polen keseleri

4 Mikrospor ana hücrelerinde mayoz bölünme
Mikrosporogenez Çiçekli bitkilerde mayoz hücre bölünmesi erkek ve dişi organlarda meydana gelir. Dişi Organlarda makrospor ana hücreleri, erkek organlarda polen ana hücreleri mayoz bölünme geçirirler . Mayoz bölünme bir redüksiyon bölünmedir, yani indirgenme olur. Kromozom sayısı yarıya iner. Böylece haploid yumurta hücreleri ile haploid polen hücreleri meydana gelir.

5 Mikrospor ana hücrelerinde mayoz bölünme
Mikrosporogenez Mayoz bölünme birbirini izleyen iki çekirdek bölünmesini içerir. Bunlardan ilkinde profaz farklıdır ve ana hücrenin kromozom sayısı yarıya iner. Diğeri ise, tipik mitoz bölünme gibi cereyan eder. Mayoz bölünme sayesinde canlılardaki çeşitlilik meydana gelir. Bu da krossing over olayı ile gerçekleşmektedir. Kalıtsal çeşitliliğin tek nedeni budur.

6 Genç anterde çeper tabakaları

7 Olgun anterde çeper tabakaları
Olgun bir anterde çeper tabakaları. Bar=200 µm.

8 Tapetum Anter çeperinin en iç tabakasıdır ve maksimum gelişmesine mikrosporogenezin tetrat evresinde ulaşır. Sporogen dokuyu sarar ve bütün besin maddeleri tapetumdan geçtiği için fizyolojik olarak da çok önemlidir. Tapetum gelişimlerine göre iki tipe ayrılır: Amoboid (Periplazmodyal) tapetum Salgı tapetumu

9 Tapetum Trifolium pratense L. anterinde (tetrad evresinde) salgı tipi tapetum hücreleri. Bar = 20 µm.

10 Polen tetrad tipleri Çiçekli bitkilerde 5 tip mikrospor tetradı vardır. Tetrat tipleri II. mayozda iğ ipliklerinin birbirine olan konumlarına göre oluşurlar. a- tetrahedral, b- isobilateral, c- dekusat, d- T şeklinde, e- linear)

11 Sitokinez Çekirdek bölünmesinden sonra sitoplazma bölünmesi (Sitokinez) meydana gelir ve ara çeper teşekkülü başlar. Sonra tetrad denen 4 spor meydana gelir Polen ana hücrelerinde mayoz bölünmeden sonra çeper oluşumu iki tiptedir; 1. Süksesif tip 2. Simultane tip

12 polen mitozu Tek çekirdekli mikrosporun oluşumuyla erkek gametofit gelişimi başlar. Mikrospor bir mitoz bölünme geçirerek vejetatif ve generatif hücreleri oluşturarak poleni meydana getirir Generatif hücre ya polen tanesinin içinde veya polen çimlendikten sonra polen tübünün içinde ikiye bölünebilir ve iki spermi verir.

13 polen mitozu Birçok bitkide bu bölünme polenler anter içindeyken olur. Bu hücreler morfolojik ve fizyolojik olarak birbirinden farklıdırlar. Vegetatif ve generatif hücrelerin farklı büyüklükte olması iğ ipliğinin simetrik olmayışındandır. Angiospermler arasında 192 familyada iki hücreli 115 familyada ise üç hücreli polen çimlenmesi görülür. Diğerlerinde ise hücre sayısı değişkendir.

14 polen Trifolium pratense L. Anterlerinde olgun polenler. A. Anter lokulusunda bulunan tek çekirdekli mikrosporlar (oklar). Bar= 20 µm. B. Vegetatif ve generatif çekirdekler (ok) Bar= 20 µm.

15 polen Diploid Trifolium pratense L.’ de polenler

16 polen çeperi Olgun bir polenin protoplasması intin denilen bir tabaka ile çevrilidir. İntinin üzerinde ekzin olarak adlandırılan dış tabaka bulunur. Ekzin yani dış tabaka her zaman düz değildir, üzerinde süsler, yarıklar çatlaklar bulunabilir. Bu yapılara ornamentasyon denir. Bu süsler, delikler türlere, alt türlere kadar değişen özellikler gösterir ve sistematikte ayırt edici özelliklerdendir. İntin yani iç çeper pektince zengin sellüloz bir çeperdir.


"Erkek organ Bir stamen filament (sapçık) ve anter (başçık) kısımlarından oluşur." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları