Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sulfonamidler, Ko-trimoksazol ve Trimetoprim.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sulfonamidler, Ko-trimoksazol ve Trimetoprim."— Sunum transkripti:

1 Sulfonamidler, Ko-trimoksazol ve Trimetoprim

2 Gerhard Johannes Paul Domagk (30 October 1895 – 24 April 1964) was a German pathologist and bacteriologist. He is credited with the discovery of Sulfonamidochrysoidine (KI-730) – the first commercially available antibiotic (marketed under the brand name Prontosil) – for which he received the 1939 Nobel Prize in Physiology or Medicine

3 Prontosil Domagk (1935) – çeşitli boyaların antibakteriyel aktivitesini test etti. Boya: PRONTOSİL’ di. Prontosil’deki aktif metabolit sulfonamid’di (sulfanilamide)

4 Sulfonamidler esas olarak para-aminobenzensulfonamid maddesinin türevleridir. Bu maddenin sulfonamid (SO2-NH2) grubundaki azot atomunda hidrojen atomlarından birinin yerine uygun radikaller bağlanarak çeşitli sulfoamid türevleri sentez edilmiştir.

5

6 ANTIMETABOLITLER SULFONAMIDLER ve TRIMETOPRIM
Streptokokus’la infekte olmuş farelerde etkiliydi. Bunlar bakteriostatiktir. Sulfa. ilaç metabolitleri PABA’ya benzer ve folik asidin inhibisyonu ile hücre büyümesi durdurulur.

7 Sulfonamidler bakteri infeksiyonlarının tedavi ve önlenmesinde sistemik olarak kullanılmış ilk etkin kemoterapötiklerdendir. Penisilin’in tedaviye girmesinden önce 1930’larda bakteri infeksiyonlarına karşı kullanılabilecek en önemli ve en popüler ilaçları oluşturuyorlardı. Bakterisid ve daha güçlü penisilinlerin ve daha sonra birçok antibiotiğin tedavi alanına girmesi ve bakterilerde sulfonamidlere zamanla rezistas gelişmesi sonucu, önemleri ve kullanılış alanları giderek azalmıştır.

8 Pathway for the Synthesis of Tetrahydrofolic Acid, a Cofactor Needed for the Synthesis of DNA and RNA Nucleotides Sulfonamides such as sulfamethoxazole tie up the enzyme pteridine synthetase while trimethoprim ties up the enzyme dihydrofolic acid reductase. As a result, tetrhydrofolic acid is not produced by the bacterium. (Purines = adenine, guanine)

9 Antibakteriyel Etki Mekanizması
Sulfonamidlere duyarlı olan bakteri ve diğer mikroorganizmalar, membranları folik aside (dihidrofolik aside) permeabl olmadığı için bu maddeyi dışarıdan sitoplazmaları içine alamazlar onu sentez etmek zorundadırlar. Dışarıdan aldıkları prekürsör madde p-aminobenzoik asidi (PABA) pteridin ile, dihidropteroat sentetaz eşliğinde birleştirerek dihidropteroik aside dönüştürürler; sulfonamidler bu enzimi inhibe ederler

10 Bakteri hücresinde dihidropteroik asid, dihidrofolik asid sentetaz eşliğinde dihidrofolik aside dönüştürülür. Sulfonamidlerin etkisi altında dihidropteroik asid sentezi azalınca , dihirofolik asidin ve ondan dihidrofolat redüztaz enzimi aracılığı ile oluşturulan tetrahidrofolik asidin yapımı azalır. Sonuçta purin bazları ve timidin yapımını sağlayan enzimlerin kofaktörü olan tetrahidrofolat türevleri yapılamaz ve bakterilerde DNA ve RNA sentezi bozulur; metionin ve glisin sentezi de azalır.

11 İnsan folik asidi besinler içinde vitamin olarak alır ve insan hücreleri folik aside permeabldır. Bu nedenle sulfonamidler memeli hücrelerinde belirtilen öğelerin sentezini bozamazlar.

12 Sulfonamidlerin dihidrofolat redüktaz enzimi üzerine etkisi yoktur
Sulfonamidlerin dihidrofolat redüktaz enzimi üzerine etkisi yoktur. Bu enzim diaminoprimidin türevi ilaçlar olan trimetoprim ve primetmin tarafından inhibe edilir. Sulfonamidler ve trimetoprim aynı son ürünlerin sentez yolağı üzerinde farklı iki noktayı etkilediklerinden yani arıdşık blok yaptıklarından birbirlerinin antibakteriyel etkinliğini potansiyalize ederler. Bu iki ilaç ko-trimoksazol denilen kombinasyon şeklinde ve benzer kombinasyonlar halinde aynı farmasötik şekil içinde kullanılırlar.

13 Sulfonamidlerin etkisi bakteriostatik niteliktedir.
Antibakteriyel spektrumu geniştir.

14 Rezistans Şu mekanizmlara rol oynayabilir:
1. Rezistans bakteride PABA sentezinin artmasına bağlı olabilir. 2. Dihidropteroat sentetazın sulfonamidlere affinitesi azalmış olabilir. 3. Bakteri hücre membranın folik aside karşı permeabilitesi azalmış olabilir. Bir sulfonamide rezistans kazanmış bir bakteri diğerine de rezistansdır. Bu nedenle sulfonmaidler için çapraz rezistans sözkonusudur.

15

16 Sulfonamidlerin kullanılışa göre sınıflandırılmaları:
1. Kısa ve orta etki süreli sulfonamidler Sulfadiazin Sulfizoksazol Sulfametaksazol

17 2. Uzun etkili sulfonamidler (depo sulfonamidler)
Sulfadoksin Çok nadir de olsa özellikle çocuklarda Steven-Johnson sendromu oluşturması ve bunun %25 i ölümle sonuçlanması nedeniyle önemleri azalmıştır. Bu nedenle günümüzde kullanılmazlar

18 3. Özel kullanış yeri olan sulfonamidler
A) Lokal kullanılanlar - sulfasetamid B) Yanık tedavisinde lokal kullanılanlar Gümüş sulfadiazin Marfanil C) Ülsereotif kolit ve romatoid artrit tedavisinde kullanılan sulfonamidler sülfosalazin

19 Sülfonamidlerin kullanışı:
1) Hastane dışında meydana gelen yalın, komplikasyonsuz, idrar yolu infeksiyonları (sistit gibi) 2) Sinüzit, bronşit ve otitis media gibi üst solunum yolu ve eklerinin infeksiyonlarında. 3) Romatik ateş proflaksisi 4) Klorokine rezistan Plasmodium falciparun sıtmasında pirimetamin ile kombine olarak sulfadoksİn kullanılabilir, sulfadiazin, diğer kısa etkili sulfonamidler ve tri sulfapirimin pirimetamin ile kombine olrak toksoplazmosis tedavisinde de kullanılabilirler. 5. Yanıklarda Gümüş sulfadiazin ve marfalinin ve hermetiformis‘te sulfapiridin lokal kullanışı vardır.

20 Yan tesirleri: 1) Alerjik belirtiler
2) idrar yolunda çökmeye bağlı yan tesirler 3) hematolojik belirtiler 4) gastrointestinal yan tesirler 5) diğer yan tesirler periferik nörit, mental bozukluklar gibi nöropsikiyatrik reaksiyonlara neden olabilirler. Karaciğerde nekroz.

21 Allerjik reaksiyonlar

22 CRYSTALLINE AGGREGATES, HEMATURIA, OBSTRUCTION
İdrar yolunda çökmeye bağlı değişiklikler

23

24

25

26

27 Işıga duyarrlılık

28

29 TRIMETHOPRIM-SULFAMETHOXAZOLE
2HN CH 2 OCH3 80 mg TRIMETHOPRIM O 2HN SO2NH N CH3 400 mg SULFAMETHOXAZOLE

30 Sulfametaksazol ve trimetprim
Ko-trimoksazol ve benzeri kombinasyonlar Genellikle “Bakterisid” etki gösterir Böbrek yetmezliği olgularında ko-trimoksazol ‘un iki komponentinin de eliminasyonu yavaşlar.

31 Sinerjizm

32 Ko-trimoksazol ağızdan kullanılır
Yükleme dozunda verilmesi tavsiye delir.

33 Kullanışı: 1. Jenitoüriner infeksiyonlar
2. Solunum yolu infeksiyonları 3. Gastrointestinal infeksiyonlar 4. Diğer infeksiyonlar

34

35 PNEUMOCYSTIS PNEUMONIA (PCP)

36

37 SULFONAMİD İÇEREN ve SIK KULLANILAN ANTİBİYOTİKLER
Trimetoprim ve sulfametoksazol içerenler • Bactrim süspansiyon – tablet – ampul • Bakton süspansiyon – tablet • Baktrisid DS tablet • Bibakrim süspansiyon – forte tablet • Biotrin süspansiyon – tablet • Cotriver süspansiyon – tablet • Kemoprim süspansiyon – tablet • Orbak forte tablet – tablet • Metoprim pediyatrik süspansiyon – tablet • Mikrosid süspansiyon – tablet • Septrin süspansiyon – tablet • Sulfaprim tablet • Trifen süspansiyon – forte tablet • Trimoks pediyatrik süspansiyon – tablet Trimetoprim ve sulfadiazin içerenler • Sulfatrim tablet

38 Sulfonamides (sul-FON-a-mides) or sulfa medicines are used to treat infections. They will not work for colds, flu, or other virus infections. Sulfonamides are available only with your doctor's prescription, in the following dosage forms: Oral Sulfadiazine Tablets (U.S. and Canada) Sulfamethizole Tablets (U.S.) Sulfamethoxazole Sulfisoxazole Oral suspension (U.S.) Syrup (U.S.)

39


"Sulfonamidler, Ko-trimoksazol ve Trimetoprim." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları