Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Nedim.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Nedim."— Sunum transkripti:

1 Nedim

2 Nedim Hakkında Bilgiler
Asıl adı Ahmed’dir.1680 Yılında İstanbul’da doğmuştur. İyi bir öğrenim görmüş,Arapça Ve Farsça’yı öğrenmiştir.Devrin Önemli bilginlerinden dersler Almıştır.

3 Müderris olmuş,kütüphane müdürlüğü yapmıştır.
Şiirlerinde din ve tasavvufa yer vermemiş, samimi ve coşkulu bir dille aşkı, hayatı, eğlenceyi, içkiyi, kadını, dünya zevklerini anlatmıştır.

4 Nedim, Bir İstanbul şairidir.
Dili,İstanbul Türkçesidir. Halk deyimleri, halkın gündelik yaşantısı onun şiirlerine yansımıştır. Hece vezniyle şiir yazan ilk divan şairidir. Dili kasidelerinde ağır, gazellerinde ise sadedir. Ününü gazel ve şarkılarıyla kazanmıştır.

5 İnce,zarif ve zengin hayalleri, özgün edası ve yeni buluşlarıyla divan şiirinin büyükleri arasına girmiştir. Nedim,Divan şiirine anlam açıklığı getirmiştir. Kaside türüne de yenilik getirmiş olan Nedim, devrinin hayatını bayağılığa düşmeden yansıtmıştır. 1730 yılında vefaat etmiştir.

6 ŞARKI 1)Yetmez mi sana bister ü balin kucağım
Serd oldu heva çıkma koyundan kuzucağım Ateşlik eder sana bu sinemdeki dağım Günümüz Türkçe’si: Sana yastık ve yatak olarak kucağım yetmez mi?Hava soğudu,koyundan çıkma kuzucağım.Aşk ateşinin kalbimde açtığı yaralar seni ısıtır, hava soğudu, koyundan çıkma kuzucağım.

7 2)Sen böyle soğuk yerde niçin yatar uyursun
Billah döğer dur hele dayan seni görsün Dahi küçüceksin yalnız yatma üşürsün Serd olur heva çıkma koyundan kuzucağım Günümüz Türkçesi:Sen neden böyle soğuk yerde yatar uyursun?Dur hele dadın seni böyle görse yemin ederim ki döver.Dur daha çok küçüksün,tek başına yatma,üşürsün.Hava soğudu,koyundan çıkma kuzucağım.

8 3)Yaklaştı şita ebr-i siyeh tutdu cihanı
Kalmadı Saba’nın gezecek tab ü tüvanı Kurbanın olma geçdi Boğaz seyri zemanı Serd oldu heva çıkma koyundan kuzucağım Günümüz Türkçesi:Kış yaklaştı,dünyayı kara bulutlar kapladı.Saba rüzgarının esecek gücü kalmadı. Kurbanın olayım,Boğaz gezisinin vakti geçti.Hava soğudu koyundan çıkma kuzucağım.

9 4)Bir cam çek ey gonca dehen def’-i humar et
Çeşmimde hayalin gibi gül-geşt ü güzar et Nakşın gibi ayine-i sinemde karar et Serd oldu heva çıkma koyundan kuzucağım Günümüz Türkçesi:Ey gonca ağızlı!Bir kadeh daha iç de mahmurluğunu gider.Hayalin gözlerimde nasıl dolaşıyorsa sen de öyle dolaş, hayalin gibi sen de gönlümün aynasında devamlı kal.Hava soğudu koyundna çıkma kuzucağım.

10 5)Der sana Nedima bunu tekrar-be-tekrar
Bigane ile etme sakın ‘azm-i çemen-zar Gürgan gibi agyar kaparlar seni zinhar Serd oldu heva çıkma koyundan kuzucağım Günümüz Türkçesi:Nedim sana devamlı olarak bunu söyler:Sakın bancılarla çimenliğe gitme.Aman dikkatli ol,kurdun kuzuyu kaptığı gibi seni de eller kapıverir.Hava soğudu koyundan çıkma kuzucağım

11 İnci Tanesi


"Nedim." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları