Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KARTAL ŞEHİT BURAK CANTÜRK ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KARTAL ŞEHİT BURAK CANTÜRK ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ"— Sunum transkripti:

1 KARTAL ŞEHİT BURAK CANTÜRK ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA

2 Öğrenme süreci kişinin aktif olduğu bir süreçtir.
bilgiyi algılama, kaydetme, hatırlama ve kullanma sürecidir. Öğrenme süreci kişinin aktif olduğu bir süreçtir. Öğrenme, bireyin çabası sonucu gerçekleşir.

3 NASIL ÖĞRENİYORUZ??

4 HAFIZA VE TEKRARLAMA Hatırlamayı güçlendirmek için aşağıda belirtilen aralıklarla tekrar yapmak faydalı olur. Aynı gün: Öğrenilenler, aynı gün içinde tekrar edilmelidir. 24 saat sonra: Araştırmalar tekrar edilmeyen bilginin büyük bir kısmının 24 saat sonra unutulduğunu göstermektedir. Bu nedenle, öğrenilen bilgiler, 24 saat sonra kısa bir tekrarla gözden geçirilmelidir. Bir hafta ve bir ay sonra: Küçük bir tekrar, bir hafta ve bir ay sonunda yapılırsa bilgiler uzun süreli hafızaya kaydedilmiş olur. Düzenli tekrar edilen bilginin 9 hafta sonra %75’lik kısmı hatırlanırken, tekrar yapılmaması durumunda bu bilginin 9 hafta sonra ancak %20’si hatırlanabilmektedir.

5 PEKİİİİ NASIL ÇALIŞACAĞIZ??

6 ÖNCE ŞU DÜŞÜNCELERİNİZİ YENİN,
“Bu gün, günümde değilim.” “Moral bozucu bir gün.” “Hiç şansım yok.” “Şu matematiği nasıl halledeceğim ?” “Keşke hiç doğmasaydım.” “Allah’ ım beni neden yarattın?” “Her şey kötü gidiyor.” “Neden çalışayım ki nasıl olsa işe yaramayacak.” “Sosyal çalışmaktan nefret ediyorum.” “Fen ile aram ne zaman düzelecek?” “Yaaa yine mi ders?”

7 OLUMLU DÜŞÜNCELER MOTİVASYONUNU YÜKSELTİR Olumlu düşünce, yaşamımızı daha olumlu kılmanın bir yoludur. Bu, sizi engelleyenlerden çok, destekleyenlere odaklanma yöntemidir. Ne yapıyoruz? Başarıyı kabullenme Hatalara ilişkin sorumluluk alma ve düzeltme çabası Yeterlilik alanını belirleme Sonuçları yapıcı bir şekilde değerlendirme Kendimize ne diyoruz? “Gayet iyi gitti.” “Bölüm ikiyi bir sonraki sınavda daha çok çalışsam iyi olacak” “Matematik dersinde iyi değilim daha çok çalışmalıyım.” “Ortalamam Türkçe ve matematik yüzünden düştü ama diğerleri iyi.”

8 “Nasıl ders çalışmalıyız?”
sorusunu cevaplamadan önce, “Niçin ders çalışmalıyız?” sorusunun cevabını bulmalıyız!!

9 İnandığımız değerler için
NİÇİN ÇALIŞMALIYIZ? Kendimiz için Vatanımız için Ailemiz için Geleceğimiz için adalet İnandığımız değerler için hak insanlık ahlak

10 Peki Ders Çalışmaya Nerden Başlamalı???

11 HEDEFİNİZ BELLİ Mİ ? Hedefi belli olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım etmez.

12 AMAÇLARI BELİRLEMEK Enerjinizi günlük olayların getirdiklerinin peşinde değil, amaçlarınız doğrultusunda kullanmalısınız. Uzun,orta,kısa dönemli amaçlar belirleyin.. -Kısa dönem= matematik dersinden 5 almak -Orta dönem= ortalamamı yükseltmek -Uzun dönem= sınavları kazanmak ve istediğim liseye/üniversiteye gitmek Amaçlarınızı gerçekleştirmek için her gün belirli bir süre ayırın.

13 NEYİN, NE ZAMAN ÇALIŞILACAĞININ PLANLANMASI (PROGRAM YAPMAK)
Önceden hazırlanan program aşağıdaki yararları sağlar Zamanın etkili şekilde kullanılması Neye, nereden başlanacağına karar verilmesi Ne zaman dinlenip ne zaman çalışılacağının planlanması Güven ve motivasyonun artması

14 BİR ÇALIŞMA PROGRAMINDA;
Ne zaman? Nasıl? Ne kadar sürede? Neleri hemen yapmalıyım? Beklentilerim nelerdir? Soruların cevabı ayrıntılı olarak yer almalıdır.

15 Plansızlık Dikkatsizliğe, İsteksizliğe, Yorgunluğa, Bitkinliğe,
Ve dalgınlığa neden olur.

16 ÇALIŞMA ORTAMININ DÜZENLENMESİ
Ders çalışmak için bir odanız olmalı, yoksa çalışma köşesi yapılmalı Odanız sessiz, iyi havalandırılmış olmalı Çalışma masanız pencerenin kenarında olmamalı Otururken sandalyeyi tercih edin Işık önden gelecek şekilde masanın yönü ayarlanmalıdır. Çalışma masası sadece ders çalışma amacıyla kullanılmalı Müzik dinleyerek ya da uzanarak ders çalışılmamalı Belirli bir çalışma alanı ile çalışma davranışı arasında bir ilişki oluşması sağlanmalı Çalışırken dikkatinizi dağıtacak şeyler yanınızdan uzaklaştırmalısınız Daima belirli bir yerde çalışmalısınız

17 ÇALIŞMAYI SÜRDÜRMEK Zihnin dağılmasına neden olan sebepler
a)İçsel sebepler -hayal kurmak -endişeler b)Dışsal sebepler -televizyon -bilgisayar -poster,afiş,resimler -telefon -yatarak,müzik dinleyerek çalışmak

18 ZAMANI ETKİLİ KULLANMAK
ZAMANI KONTROL ETMEK, HAYATI KONTROL ETMEKTİR. Zamanı iyi kullanmak istiyorsanız televizyondan,telefondan uzak durun. Zaman kaybına neden olan etmenler: hayal kurmak, derse başlayamama, endişelenme,telefon, bilgisayar…. Bekleyerek ya da ulaşım araçlarında geçirdiğiniz her zaman dilimini notlarınızı tekrarlayarak geçirin. Ziyaret gelen misafirler ya da arkadaşlara programınızı aksatmayacak şekilde zaman ayırın.

19 ARKADAŞLARINIZA AYIRACAĞININZ ZAMAN NE KADAR OLMALI?
- En önemli ihtiyaçlarımızdan biri arkadaşlarımızla birlikte olmak ve onlarla bazı şeyleri paylaşmaktır. - Arkadaşlarınız ile birlikte zaman geçirin ancak bu aktiviteleri önceden belirleyin ve belirli bir süreyi aşmamasına özen gösterin. - Bu düzenlemeyi arkadaşlarınız ile birlikte yapın - Ortak bir karar alın.

20 ETKİLİ ÖĞRENME İÇİN; 20-40 dk çalıştıktan sonra dk.da bir tekrar yapılmalı. Notların tekrar yazılması ya da çalıştıktan sonra notların tekrar gözden geçirilmesi hatırlamayı kolaylaştırır. Gece yatmadan önce ve sabah kalkınca yapılan tekrar öğrenilen bilgiyi pekiştirir. YAZARAK çalışılanlar daha fazla hafızada kalır. Peşpeşe iki sözel ya da sayısal ders çalışılmamalıdır. Zorlandığınız, sevmediğiniz derslere öncelik verin, ilk onlardan başlayın. Konuyla ilgili ön okuma yapın, sorular çıkarın,fikirleri düşünün. Derse katıldığınızı sorular sorarak,anlayıp anlamadığınızı yüz ifadeniz ile belli edin. Önemli olduğu vurgulanan fikirleri yazın. Kısaltılmış kelimeler kullanarak not tutunuz. Not alırken kağıdı cömert kullanın. Renkli kalemler kullanın, işaretlemeler yapın. Not tutmak unutmayı önler. Anlatılanları öğretmenin ağzından aynen çıktığı gibi değil, kendi cümlelerinizle yazın. Önemli kısımları olduğu gibi yazın.

21 ETKİLİ NOT ALMA Etkili Not Almada Üç Adım Dersten önce hazırlanma
Dersi dikkatle dinleme ve ders süresince not alma Dersten sonra alınan notları gözden geçirme Not Alma İlkeleri Önemli noktaları yakalamaya çalışmak Dinleme ile not alma arasında bir denge oluşturmak Kısaltmalar ve semboller kullanmak Özgün ifade kullanmak Soru sormak Uyarı ve ödevleri not etmek Not almaya ilk günden başlamak ve düzenli olarak not tutmak Notları en kısa zamanda gözden geçirmek

22 YÜKSEK SESLE OKUMANIN YÜKSEK FAYDALARI VARDIR!!
Yüksek sesle okuyun! Çevrenizdeki koşullar şayet yüksek sesle okumanıza olanak vermiyorsa, bu durumda okuduğunuzu yazın ya da özet çıkarın

23 MERAKINIZI DİZGİNLEMEYİN
BİLMEDİKLERİNİZİ ARKADAŞLARINIZA VE ÖĞRETMENLERİNİZE SORUN, SÜREKLİ ÖĞRENMEYE AÇIK OLUN.

24 YAPABİLECEĞİNİZE İNANIN ! O ŞEYİ YAPMANIN YOLUNU BULACAKTIR!
O ZAMAN AKLINIZ O ŞEYİ YAPMANIN YOLUNU BULACAKTIR! Bir şeyin imkansız olduğuna inanırsanız aklınız bunun neden imkansız olduğunu ispatlamak üzere çalışmaya başlar! Ama bir şeyin yapılabileceğini inandığınızda, gerçekten inandığınızda aklınız onu yapmak üzere çözümler bulmanıza yardım etmek için çalışmaya başlar.

25 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER..


"KARTAL ŞEHİT BURAK CANTÜRK ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları