Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SINAV KAYGISI VE SINAVLARA HAZIRLANMA BİLGİLENDİRME SEMİNERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SINAV KAYGISI VE SINAVLARA HAZIRLANMA BİLGİLENDİRME SEMİNERİ"— Sunum transkripti:

1 SINAV KAYGISI VE SINAVLARA HAZIRLANMA BİLGİLENDİRME SEMİNERİ
GÜRÜN ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ

2 SINAV KAYGINIZ VAR Eğer sınav sırasında bir boşluk yaşıyor,
Tüm bildiklerinizi unuttuğunuzu hissediyor, Kendinizde bazı fiziksel değişimleri fark ediyor, Sınavdan sonra, serbest bir ortamda ve rahatlamış olduğunuzda sınav sorularını cevaplayabiliyor, Ve gerçek performansınıza bu sebeple ulaşamadığınıza inanıyorsanız SINAV KAYGINIZ VAR demektir.

3 Sınav Kaygısının Nedenleri
Zamanı iyi kullanamama, Kötü çalışma alışkanlıkları, Yüksek beklenti düzeyi/gerçekçi olmayan hedefler, Mükemmeliyetçi yaklaşım, Görev ve sorumlulukları erteleme, Başarısız olma ve değerlendirilme korkusu

4 Olumsuz düşüncelerinizi durdurun…
“Bu gün, günümde değilim.” “Moral bozucu bir gün.” “Hiç şansım yok.” “Şu matematiği nasıl halledeceğim ?” “Allah’ım beni neden yarattın?” “Her şey kötü gidiyor.” “Neden çalışayım ki nasıl olsa işe yaramayacak.” “Sosyal çalışmaktan nefret ediyorum.” “Fen ile aram ne zaman düzelecek?” “Yaaa gene mi ders?” Bu düşüncelerin faydasını gördünüz mü?

5 Nefes egzersizini öğrenin…
Doğru nefes almak kalp çarpıntısı, terleme, titreme ve hızlı nefes alma gibi fiziksel belirtileri azaltmaya yardımcı olur. Beyniniz vücudunuza “savaş/kaç” değil, “sakin ve rahat ol” sinyali gönderir.

6 “Hayal Etme” tekniğini öğrenin…
Gözlerinizi kapatıp kendinizi rahat, güvende ve mutlu hissettiğiniz bir yerde hayal edin. Başarılı olduğunuz, kendinizle gurur duyduğunuz zamanları düşünün. Kaygı bulaşıcıdır. Özellikle sınav salonunda diğer öğrencilerin kaygı belirtileri sizi de telaşlandırabilir.

7 TEST ÇÖZME İLE İLGİLİ ÖNEMLİ NOKTALARI ÖĞRENİN
Test tekniğine dayalı sınavlarda başarılı olmak için test çözme becerinizi geliştirin. Test tekniğine dayalı sınavlardaki başarısızlık bilgi eksikliğinin yanında, sorulara yaklaşım tarzından veya soru stiline aşina olmamaktan da kaynaklanır. Çözülen her soru tipi tecrübeyi arttırır. Adayın “bir sorudan ne çıkar” diyerek o soruyu yok sayması en büyük hatadır. Sınava hazırlanan adayın çözemediği her sorunun doğru cevabını öğrenmesi gerekir.

8 TEST ÇÖZME İLE İLGİLİ ÖNEMLİ NOKTALARI ÖĞRENİN
Bir konuyla ilgili soruları çözmeden önce o konuyu iyi öğrenmelisiniz. Soruları süre tutarak çözün. Çünkü sınav sadece bilginizi değil bilgi kullanma hızınızı da ölçmektedir. Her sorunun size sınavda sorulabileceğini düşünerek yanıtlayın. Çözemediğiniz veya yanlış çözdüğünüz sorunun mutlaka doğru çözümünü öğrenin. Soruyu çok fazla okuyarak zihninizi karıştırmayın. Soru metninde yer alan önemli kelimelerin altını çizin.

9 TEST ÇÖZME İLE İLGİLİ ÖNEMLİ NOKTALARI ÖĞRENİN
Her gün belirli miktarda soru çözmeye çalışın. Önce soru kökünü ardından soru paragrafını anlamadan şıkları okumaya başlamayın. Bütün şıkları okumadan, doğru olduğuna inandığınız şıkkı işaretlemeyin. Çünkü bazı sorular sizden en doğru cevabı bulmanızı ister. Yanlış olduğuna emin olmadıkça ilk cevabınızı değiştirmeyin. Çözemediğiniz sorularla inatlaşıp zaman kaybetmeyin.

10 TEST ÇÖZME İLE İLGİLİ ÖNEMLİ NOKTALARI ÖĞRENİN
Denemelerde yanlış çözdüğünüz sorular yüzünden karamsarlığa düşmeyin. Çünkü her yanlış çözdüğünüz soru, doğru çözümünü öğrenirseniz sizin için bir kazançtır. Uzun paragraftan oluşan soruları “uzun soru zordur” diyerek okumadan geçmeyin. Metni uzun soruların en önemli özelliği cevabının paragrafın içinde gizli olmasıdır. Doğru cevaba kısa sürede ulaşmak için yanlış olduğuna inandığınız şıkları hemen eleyin. Kalan şıklar üzerine düşünün. Sayısal sorularda işlemleri zihinden değil, mutlaka kaleminizi kullanarak yapın

11 TÜRKÇE SOSYAL MATEMATİK FEN YGS1 36 4 23 6 39 1 38 2 (BS) 24 (BS) Yukarıda verilen örnekte iki öğrencinin sosyal ve matematik netlerindeki bir soru farklı cevaplamasının öğrencilerin başarı sırasındaki farklılığı görülmektedir. Burada matematik sorularından 1 tane eksik cevaplanması öğrencinin başarısını 791 kişi altına düşürmüştür.

12 SINAVDAN ÖNCE Sınava gireceğiniz yeri önceden görmeye gidin.
Sınav gereçlerini hazırlayın, eksiğiniz olmasın. Bir önceki gece, uykunuzu alın. Sevdiklerinizle sohbet edin, sizi mutlu edecek aktivitelerle uğraşın. Sabah, iyi bir kahvaltı yapın. Sınav yerine zamanında gidin. Dua edin; moral olacaktır.

13 SINAV SÜRESİNCE Öncelikle, en iyi bildiğiniz bölümün/ dersin sorularını çözmeye başlayın. Sizi oyalayan soruların kenarına işaret koyun ve geçin! Vaktinizi harcamayın. Soruları bitirince kalan vaktinizi bunlara ayırın. Cevabından emin olmadığınız soruları yanıtlamayın; yanlış yapma riski yüksektir. Çok yanlış, yaptığınız doğruları da götürür. Cevap anahtarıyla, cevaplarınızı karşılaştırın; yanlış işaretleme ve kaydırma olmasın. Doğru sütunda işaretleme yaptığınıza emin olun.

14 SINAVDAN SONRA Sınavınız iyi veya kötü geçsin,
Sınavdan sonra kendinizi ödüllendirin (kendinize sevdiğiniz bir şeyler alın, hoşlandığınız bir şeyler yapın). Ancak sonrasında sınavda başarısız olduğunuz konuları tespit edip eksikleriniz ve yanlışlarınız üzerinde durun. Bir sonraki sınavda başarılı olmak için neler yapmanız gerektiğini planlayın ve bunları uygulamaya çalışın.

15 SINAVI KAZANAMAMAK DURUMUNDA…
Sınavda başarılı olamayabiliriz; bu da bir sonuç… Ülkemizde veya dünyada hayatını sürdürenlerin, başarılı ve mutlu olanların hepsi üniversite mezunu değil. Üniversite okumayanlar da kendilerine uygun bir iş bulabiliyorlar. Sınava girmeyi bir kere daha deneyebilirsiniz… Açık öğretim veya 2 yıllıktan 4 yıllığa geçiş (DGS) yöntemi ile de üniversite bitirebilirsiniz. Hayatın sonu değil; başka seçenekleriniz olduğunu da bilmelisiniz.

16 Başarı; “başarı benim” diyebilenindir! ATATÜRK

17 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER


"SINAV KAYGISI VE SINAVLARA HAZIRLANMA BİLGİLENDİRME SEMİNERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları