Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

STRING İŞLEMLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "STRING İŞLEMLERİ."— Sunum transkripti:

1 STRING İŞLEMLERİ

2 Stringler, karakterlerin bir araya gelmesiyle oluşan kelimeler ve cümleler topluluğudur. C# dilinde stringler üzerinde işlem yapmayı kolaylaştıran bir çok özellik ve metot bulunmaktadır. Stringler şu şekilde tanımlanır: string degisken adı = ilkdeğer; Ya da String adsoyad= « Mehtap Ayan» Şeklinde de tanımlanır.

3 STRING SINIFI TOSTRING() METODU
Belirtilen bir değişken türüne stringe dönüştürmek için kullanılır. Çok kullandığımız metotlardan biridir.

4

5 COPY Metodu Bir string in içeriğini başka bir stringe kopyalamak için kullanılır. Hedef string_adı=String.Copy (Kaynak String Adı)

6 CONCAT Metodu Birden fazla stringi birleştirerek tek bir string haline getirmek için kullanılır. Eklenen her string diğer string in sonuna eklenecektir.

7 EMPTY Metodu Bir string in içeriğini boşaltmak amacıyla kullanılır.

8 COMPARE Metodu İki string i karşılaştırmak için kullanılır. Karşılaştırma seçenekleri vardır. CurrentCulture: Stringler karşılaştırılırken geçerli ayar kullanılır. Büyük küçük harf ayırımı dikkate alınır. CurrentCultureIgnoreCase : Stringler karşılaştırılırken geçerli ayar kullanılır. Büyük küçük harf ayırımı dikkate alınmaz.

9

10 SPLIT Metodu Bir metni ya da metin dizisini belirtilen ayırıcı karaktere göre parçalara bölmek için kullanılır. Ayırıcı karakter olarak herhangi bir harf, ya da ayırıcı başka bir özel karakter kullanılabilir.

11

12 JOIN Metodu Bir metnin ya da metin dizisi içindeki değerlerin

13

14 INDEXOF, INDEXOFANY, LASTINDEX ve LASTINDEXOFANY Metodları
IndexOf : Belirtilen bir karakter ya da stringin başka bir string içerisinde olup olmadığı, eğer mevcutsa hangi konumda olduğu bilgisini verir. Örnek : IndexOf

15 SUBSTRING Metodu Bir metnin içinden belirtilen bir kısmı almak amacıyla kullanılır.

16 TOUPPER ve TOLOWER Metodu
REPLACE Metodu Bir metnin içerisinde belirtilen karakterleri başka karakterlerle değiştirmek için kullanılır. Upper string ifadeyi büyük harfe dönüştürmek için kullanılır. Lower küçük harfe dönüştürmek için kullanılır. TOUPPER ve TOLOWER Metodu

17

18 STRINGBUILDER SINIFI Özellikle birden fazla string üzerinde daha fazla işlem yapmak için kullanılan ve bu işlemleri string sınıfına göre daha performanslı bir biçimde gerçekleştiren bir sınıftır. Bu sınıfı kullanabilmek için projemize System.Text namespace ini eklmemiz gerekir. Örneklerden göster

19 STRINGBUILDER SINIFI ÖZELLİKLERİ
Length: String değerlerin karakter sayısını verir. Capacity : Stringbuilder içinde saklanabilecek string değer kapasitesini verir. EnsureCapacity : Stringbuilder içerisinde saklanabilecek string değer kapasitesini artırmak amacıyla kullanılır. EnsureCapacity örneğini göster.

20 STRINGBUILDER SINIFI METOTLARI Append ve AppendLine Metodu
Append metodu ile StringBuilder sınıfı içine bir string eklenir. AppendLine metodu ile de StringBuilder sınıfı içine bir string eklenir, ancak ekleme işlemi yapılırken satır sonu karakteri ile birlikte eklenmektedir. Dolayısıyla string eklendikten sonra bir alt satıra geçilir.

21

22 APPENDFORMAT Metodu StringBuilder sınıfı içine string eklenirken çeşitli formatlara göre eklenir. Burada; Index: String değişkenlerin sırasını belirtir. FormatString : Biçimlendirme işlemi sırasında kullanılacak karakterleri belirtir. Length: Biçimlendirme işleminin uygulanacağı karakter uzunluğunu belirtir.

23

24 INSERT Metodu Append metodu kullanılarak StringBuilder içerisine eklenen veriler StringBuilder sınıfının içine en son sıradan itibaren eklenirler.StringBuilder sınıfının içine istediğimiz bir sırada veri eklemek için Insert metodu kullanılır. Kullanım şekli: StringBuilder.Insert (indexnumarası, veri , adet) Verinin index numarası int32 Türünden belirlenir. Sıfır dan başlar.

25

26 REMOVE Metodu StringBuilder içerisinde istediğimiz bir veriyi silmek için Remove metodu kullanılır. StringBuilder.Remove (başlangıç, uzunluk)

27

28 REPLACE Metodu StringBuilder içerisinde istediğimiz bir veriyi başka bir veri ile değiştirmek için kullanılır. StringBuilder.Replace (eski değer, yeni değer, başlangıç, adet)

29

30 CLEAR Metodu StringBuilder içerisindeki tüm karakterleri silmek için kullanılır. Sb.Clear()


"STRING İŞLEMLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları