Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Spor Mektebi SK Voleybol Dersi 1.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Spor Mektebi SK Voleybol Dersi 1."— Sunum transkripti:

1 Spor Mektebi SK Voleybol Dersi 1

2 Voleybol Nedir ? Voleybolun Tarihi
Altışar kişiden oluşan iki takımın topu üç pasta filenin üzerinden geçirmeye ve rakip takımın sahasına düşürmelerine dayanan spor dalı. Voleybol 1885 yılında Amerika’da icat edildi. Bir Okulda öğretmenlik yapan William Morgan basketbol topunun iç lastiğiyle böyle bir oyunun oynanabileceğini düşündü ve ilk uygulamayı öğrencileri arasında yaptı. 1. Dünya savaşı yıllarında voleybol Uzakdoğu’ya ve Avrupa’ya yayıldı Tokyo Olimpiyatlarından itibaren olimpiyat programına alınan voleybol’da 80′li yıllara kadar Sovyetler büyük üstünlük kurdu.

3 Oyuncu Özellikleri Pozisyonlar
Her oyuncunun güçlü olduğu yönleri geliştirilmeye çalışılmalıdır. Her oyuncunun güçlü olduğu yönleri vardır. Doğal olarak öncelikle oyuncuların zayıf oldukları taraflar giderilmeye çalışılmalıdır. Ancak bununla yetinilmemeli, oyuncuların başarılı oldukları teknik, taktik, moral ve hatta sosyal yönlerini de geliştirerek, takımın başarısına katkıları artırılmalıdır. Buna Göre Oyuncular ; *Pasör(Oyun Kurucu) *Köşe Oyuncu (Smaçör) *Pasör Çaprazı (Smaçör) *Orta Oyuncu (Smaçör) *Libero (Defans)

4 Voleybol Nasıl Oynanır
Voleybol altı kişiden kurulu iki takım arasında oynanır. Amaç, sahayı ikiye bölen filenin üzerinden topu karşı tarafın sahasına düşürmektir. Oyuncular sahada sabit yerlerde dururlar üç kişi fileye yakın üç kişi de savunma pozisyonunda geride durur. Bir takım topa arka arkaya en fazla üç kere vurabilir. Topa vücudun herhangi bir yeri ile vurmak serbesttir. Oyuncular saat yönünde olmak üzere sürekli değişerek oynarlar. Topu karşı tarafın sahasına düşüren takım puan kazanır. Maç 5 setten oluşur. 25 puana, en az iki farkla olmak üzere ilk ulaşan seti kazanır. Beşinci set 15 puan üzerinden oynanır. En az iki farklı sonuç burada da gereklidir. ”Libero” defansif bir oyuncudur. Defansta istediği yerde oynayabilir. Ön tarafa geçemez, blok yapamaz, servis atamaz. Forması takım arkadaşlarından farklı renktedir. Takım koçları saha kenarından takımlarına direktifler vermekte serbesttir. Her sette altı değişiklik yapma hakkı vardır. Sadece ön alanda oynayan oyuncular bloğa çıkabilir. Blok, top fileyi geçmeden yapılmalıdır. Blok sayı olarak sayılamaz. Voleybol sahası 18mt x 9mt boyutlarındadır. Tam ortasından bir ağ ile ikiye bölünmüştür. Fileden 3 metre geriye olan kısım atak alanıdır.

5 Voleybol Terimleri Manşet : Manşet bir voleybol takımının olmazsa olmazıdır. Çoğu zaman servisler ve karşı ataklar manşetle karşılanır. Sert topları kontrol etmek yine manşetle mümkündür. En doğru manşet tekniği karşıdan gelen topu vücudumuzun tam ortasına denk gelicek şekilde kollarımızı ortada birleştirerek el bileklerimiz ve dirseklerin tam ortasıyla karşılamak olarak tarif edilebilir. İlk gelen servislerde manşet alırken hakemler daha esnek davranır . Top tek seferden iki temas etse de hakemler buna faul çalmayabilir. Manşet olmayan bir takımda sayı almak ve hatta hücum yaparak smaç vurmak mümkün değildir.

6 Servis : Oyunun başlamasına neden olan ve etkili atıldığı zaman rakip üstünde gerek psikolojik gerekse sayı olarak avantaj kazanmamızı sağlayan ana terimlerdendir. Etkili servis atan takım karşı takımın oyun kurmasını engeller. Bu nedenle servisleri rakip takımda manşeti kötü olan oyuncuyu tespit ederek üzerine oynamak takıma avantaj sağlar ve rakip oyuncuyu oyundan düşürür. Servis teknikleri de kendi içinde farklı bölümlere ayrılır . İlerleyen derslerde bunları da inceleyeceğiz.

7 Blok : Blok yaparken, ne kadar iyi blok tutarsanız tutun, hücum eden daima avantajlıdır. Topu yakalama ihtimaliniz çok yüksek değildir, o nedenle moraliniz bozulmasın. Siz işinize devam edin ve mümkün olduğunca ellerinizi karşı alana uzatmaya çalışın. Bazı oyuncuların moralleri, mesela blokta top ellerinin arasından geçip sayı olduğunda çok bozulur ve kendilerini suçlu hissederler. Bir sonraki bloğa daha hırslı fakat bilinçsiz olarak çıkar ve hata yaparlar. Bunun yerine bir önceki hücumda rakibin şanslı olduğunu düşünün. Unutmayın ki iyi kurulmuş bir blokta bile, doğal olarak birçok zayıf nokta vardır. Blok başarılı olmasa da antremanda öğrendiğiniz temel teknikleri sabırla ve konsantre şekilde uygulamaya devam edin. Blok karşı atağı yumuşatmak veya engellemek için kullanılan temel tekniktir. Blok ne kadar kaliteli olursa gelen top engellenir veya yumuşar . Böylelikle takım düzgün manşet alarak karşı takıma atak adına oyun kurmaya daha kolay hazırlanır . Pasöre giden her düzgün top smaçöre giden iyi pas demektir.

8 Smaç : Smaç vurulan topun hız kazanması için, tüm vücudunuzun ağırlığını kullanmalısınız. Bazı oyuncular sadece kollarının hareketiyle smaç vurmaya çalışırlar. Güçlü bir smaç topu önünüze alarak ve tüm vücut kaslarınızın kuvvetini ona aktararak vurulabilir. Smaç bir çok hareketten oluşur. İlk etapta ayaklardan kuvvet alınarak sıçranır. Hemen ardından kol geri çekilir ve karın kasları ile vücut ok gibi gerilir. Kapanış hareleti sonrası kol bir kırbaç gibi topa doğru harelet ettirilerek topa vurulurken bilekten bir kapanma hareketi yapılır. Böylelikle Topun oyun alanı içine doğru gitmesi sağlanır. Smaç ne kadar etkili olursa olsun her Smaç 1 sayıdan fazla değer alamaz . Voleybol bir hata oyunudur ve akıllı olan takım her zaman kazanır . Smaç orta oyuncular , Köşe Oyuncular , ve Pasör çaprazları tarafından vurulur.

9 Oyun Kuralları Voleybolun 24 Kuralı 1. Oyun servis atışıyla başlar,geçerli bir servis atışı tek kol ya da elle topu fileye değdirerek/değdirmeden filenin üzerinden rakip sahaya geçmesi şeklindedir. 2. Hakemin düdüğünden sonra oyuncu 8 sn. içinde servisini atmak zorundadır. 3. Bir oyuncu topa ard arda 2 kez vuramaz. 4. Takımlar sadece (blok hariç) 3 pas yapabilir. 5. Oyuncular topa vücudunun herhangi bir yeriyle temas edebilir. 6. Servis atışı sırasında arka hat oyuncuları, ön hat oyuncularının önüne geçemez. 7. Oyun, RALLY (servis atışının ardından topun oyun dışı olmasına kadar yapılan hareketler silsilesidir) sayı sistemine göre oynanır. 8. Setler (tie-break hariç) en az 2 sayı farkla 25 sayıya ulaşılınca biter. 9. Bir takım bir rally kazanırsa hem sayı kazanır hem de servis atma hakkı kazanır. 10. Servis hakkı kazanan takım saat yönünde döner (yer değiştirir). 11. Her takımın oyunda daima 6 oyuncusu bulunmak zorundadır.

10 Oyun Kuralları 12. Oyuncu değişikliği sayısı her set için 6 kişidir. 13. Oyuncular oyuna bir defa girebilir bir defa da çıkabilir. 14. Top oyun çizgileri dahil olmak üzere yere değdiğinde DAHİLdir. 15. Topun yere değdiği yer tamamen çizgilerin dışındaysa, 17. Oyun alanı dışında bir cisme, tavana yada bir kişiye değerse antene, kablolara veya direklere çarparsa HARİÇtir. 18. Oyuncu orta çizgi üzerinden filenin altından, rakip oyun alanına girebilir (ancak karşıya geçen ayak yada ellerin bir kısmı orta çizgiye temas etmelidir). 19. Bir oyuncunun topla oynadığı sırada fileye teması hatadır. 20. Rakip servisine blok yapmak hatadır. 21. Her takım her sette en fazla 2 mola alabilir (30 sn.). 22. Maçı önde götüren takım 8. Ve 16. Sayıya ulaştığında 60 saniyelik teknik mola otomatik olarak verilir. 23. Setler arası tüm dinlenmeler 3 dk.dır. 24. Her setten sonra oyun alanı değişir, netice setinde önde olan takım 8. sayıya ulaştığında aynı pozisyonlarını koruyarak oyun alanını değişirler.

11

12

13


"Spor Mektebi SK Voleybol Dersi 1." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları