Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ….

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ…."— Sunum transkripti:

1 SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ…

2

3 “ Siz gül fidanı yetiştiren, her türlü hürmete layık bahçıvansınız
“ Siz gül fidanı yetiştiren, her türlü hürmete layık bahçıvansınız. Olumlu çocuk yetiştirmenin ilk şartı, olumlu anne-babadır. Hiç birimiz mükemmel değiliz o zaman onlardan mükemmel olmalarını bekleyemeyiz.”

4 PAYLAŞIMLARIMIZ… ÇOCUK GELİŞİMİNDE OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN VE 0-6 YAŞ DÖNEMİNİN ÖNEMİ ANNE BABA TUTUMLARININ ÇOCUKLAR ÜZERİNE ETKİSİ AİLE İÇİ İLETİŞİM ANNE BABALARA ÖNERİLER

5 ÇOCUK GELİŞİMİNDE OKULÖNCESİ EĞİTİMİNİN VE 0-6 YAŞ DÖNEMİNİN ÖNEMİ

6 İnsandaki potansiyelin en üst sınırına kadar geliştirilebilmesi, ancak ona çok erken dönemlerde sağlanacak imkânlarla mümkün olabilir. Bu nedenle yaşamın ilk yıllarındaki eğitimin, çocuğun gelişmesinde çok önemli rolü vardır.

7 Okul öncesi yıllar bu bakımdan hayati bir öneme sahiptir
Okul öncesi yıllar bu bakımdan hayati bir öneme sahiptir. Bu yıllarda çocuğa "verilenler veya verilemeyenler" onun geleceğini belirler. Kısacası bu dönem, insan yaşamının temelini oluşturur.

8 Her çocuğun şahsiyeti altı-yedi yaşına kadar oluşur
Her çocuğun şahsiyeti altı-yedi yaşına kadar oluşur. Oysa bazı anne babalar her şeyin bu yaştan sonra başladığını sanırlar. Bu yaş her şeyin başlangıcı değil, yaklaşık olarak kişilik oluşumunun tamamlandığı yaştır.

9 Yedi yaşından sonra yapılacak çok şey olsa da çocuğun şahsiyet iskeleti ilk altı yıl içerisinde kurulur. Daha sonra yapılanlar bu iskeletin ete büründürülmesi ve süslenmesidir. Bu yaşlar arasında çocuğunuzla kurduğunuz ilişki ömür boyu kuracağınız ilişkinin temelini oluşturacaktır. Temeli iyi atmalısınız ki binanız sağlam olsun.

10 THOMAS EDİSON VİDEO

11 Kişilik gelişiminin temellerinin atıldığı 0- 6 yaş döneminde, anne- baba olarak sizlere birçok görev düşmektedir.

12 Çocuklarımız bizden ne istiyor? Biz onlara ne veriyoruz?
Çabalarımız ve endişemiz, çocuklarımızı en iyi biçimde yetiştirmek Evet, fakat hangi tutumlarla çocuk yetiştiriyoruz? Çocuklarımız bizden ne istiyor? Biz onlara ne veriyoruz?

13 ETKİLİ ANNE-BABA OLMAK
Anne-baba tutumları Aile içi iletişim

14 ANNE – BABA TUTUMLARI Anne baba olarak sizler çocuklarınızı yetiştirirken ve iletişim kurarken farkında olarak ya da olmayarak birçok tutum sergileyebilirsiniz. Sizlerin ve ailenin diğer bireylerinin çocukla olan etkileşimi,çocuğun aile içerisindeki yerini belirlemektedir. Çocuğa yöneltilen bu tavır çocuğun ilk yaşantılarının şekillenmesinde büyük önem taşımaktadır.

15 DİSİPLİN NEDİR? Davranışı yönlendirmeyi amaçlar.
Kişinin kuralları benimsemesi, dış uyarılara gerek kalmadan bu kurallara kendi kendine uymasıdır.(Özdenetim) İyi bir disiplin, çocuğun baskı altında kalmadan kendi kendini yönetmesini hedefler.

16 Sınır koymak nedir? Sınır koymak, çocuğun kendisini emniyette hissederek hareket edebileceği alanı belirleyen yardımcı ve yol gösterici işaretleri çocuğa sunmaktır.

17 DİSİPLİN VE SINIRLAR NEDEN ÖNEMLİDİR?
Kuralların anlaşılması, Sınırların anlaşılması, Kendini anlama, Diğerleri ile ilişkilerin bilinmesi.

18 ÇOCUKLAR NEDEN SINIRLARA İHTİYAÇ DUYARLAR?
Başkaları ile başarılı ilişkiler kurabilmeleri için, Onaylanabilir davranışlar göstermek için, Kurallara ihtiyaç duyduklarından.

19 Anne-babalar çocuklarına sınır koymakta neden zorlanıyorlar?
Çünkü çocuklarına hayır diyemiyorlar. Çünkü çocuklarını kendi anne-babalarından farklı yetiştirmeye çalışıyorlar. Çünkü çocuklarını çok sınırlıyorlar. Çünkü kendilerini eğitimden uzak tutuyorlar. Çünkü çocuklarına emretmek istemiyorlar. Çünkü çocuklarını şımartıyorlar.

20 Sınırlar nasıl konmalı?
Anne babaların, çocuklarına nasıl sınır koyabileceğini televizyon izleme davranışı üzerinden inceleyelim.

21 I. Aşama Ebeveynlerin kendilerine sormaları gereken sorular: Çocuğumu ne kadar iyi tanıyorum? Çocuğum beni kızdıran x davranışını yaparken aklından neler geçiyor? Çocuğum bu davranışı yapınca eline neler geçiyor? Çocuğum bu davranışı yaptığında neden bu kadar öfkeleniyorum? Kendim ve çocuğum için neler istiyorum?

22 Çocuğum, okuldan gelir gelmez televizyonun karşısına oturuyor
Çocuğum, okuldan gelir gelmez televizyonun karşısına oturuyor. Yemeğini orada yiyor. Suyunu almak için bile kalkmıyor. Babası gelene kadar tv izliyor. Üstünü ancak o zaman değiştiriyor. Çocuğum bu şekilde kendine iyilik yaptığını, güzel vakit geçirdiğini düşünüyor. Sürekli tv izleyince yeni karakterler ve davranışlar öğreniyor. Bunların bazıları iyi bazıları ise kötü oluyor. Görev ve sorumluluklarını ihmal etmesi beni çok öfkelendiriyor. Sosyal hayatın içinde olmasını, benim istediğim davranışları göstermesini istiyorum.

23 Sınırlar nasıl konmalı?
II. Aşama Anne-babanın çocuğun sınırlandırılacak davranışları üzerinde görüş birliğine varması, Çocuğu eleştirmeden ve düzeltmeden kendisi hakkında konuşmasına fırsat verilmesi, Değiştirilmesi uygun görülen davranışın değişmesi için neler yapılabileceğinin çocukla beraber düşünülmesi ve kurallar üzerinde anlaşılması,

24 Eşim de ben de günde en fazla 2 saat tv izlemesini, ödevlerini yapmasını, erken yatmasını istiyoruz.
Ben dilini kullanarak etkin iletişim kuruyorum. Kendisini ve tv ile ilgili görüşlerini ifade etmesine, her gün aynı saatte 10 dakika ayırarak fırsat oluşturuyorum. Kendi beklentilerimi ve çocuğumun beklentilerini liste olarak hazırladım. Makul olanlar üzerinde anlaştık. Başlangıç olarak hem benim hem de çocuğumun bir kuralını devreye soktuk.

25 Sınırlar nasıl konmalı?
III. Aşama Üzerinde anlaşılan kuralların tutarlı biçimde uygulanması Kurallar ihlal edildiğinde yaptırımların tutarlı biçimde uygulanması

26 Beraber belirlediğimiz kuralları uyguluyoruz
Beraber belirlediğimiz kuralları uyguluyoruz. Eşim de bu kuralların farkında ve bizimle tutarlı davranışlar gösteriyor. Misafirliğe giderken de bu kuralları hatırlatıyoruz. Kurallar ihlal edildiğinde, sözel ve fiziksel şiddet içermeyen, kişiliğine dokunmayan, davranışına yönelik eleştirilerim veya cezalarım oluyor. Bu konuda eşim de aynı hassasiyeti gösteriyor.

27 Kurallara uymadığı zaman ne olacak?
Kuralların ihlal edilmesi, hiçbir kuralın olmaması gerektiği anlamına gelmez. Kurallar ihlal edildiğinde daha önceden üzerinde dikkatle düşündüğünüz bazı sonuçların uygulanması gerekir. Bu sonuç ne olursa olsun, çocuğunuz cezalandırıldığını düşünerek, size karşı gelebilir; ancak hiçbir şey yapmamanız bir dahaki sefere çok daha zor bir durumla karşılamanıza neden olabilir.

28 Kurallara uymadığı zaman ne olacak?
Hemen tepki göstermek yerine, nedenleri düşünün. Öncelikle çocuğunuzun anlatacaklarını dinleyin. İhlal edilen kurala uygun sonuçlar belirleyin. Örneğin eve belirlenen saatten geç gelmesi durumunda bir dahaki sefere genel olarak izin verdiğiniz zamandan daha erken gelmesi gibi...

29 Kurallara uymadığı zaman ne olacak?
Yalnızca uygulayabileceğiniz sonuçlar belirleyin ve bunların sayısının çok fazla olmamasına özen gösterin. Çocuğunuz bir kuralı ihlal ettiğinde sonucunun ne olacağını önceden net bir şekilde bilmelidir. Ancak belirlediğiniz sonuçların, çocuğunuzun deneme arzusunu önleyecek derecede ağır olmamasına da dikkat etmelisiniz. Çabucak bitirilebilecek ve çocuğunuza yeniden deneme şansı verebilecek sonuçlar belirleyin. Örneğin bugün eve geç geldiğin için yarın seni daha erken alacağım, ya da yarın evde kalacaksın, gibi...

30 DİSİPLİN NASIL UYGULANMALI?
Tutarlı ve esnek bir yaklaşımla, Sevgi ve şefkatle, Kuralları öğrenmesine zaman tanıma ve yeteneklerini geliştirmesi için sabır göstermeyle, Olumlu davranışların desteklenmesiyle. (kendine olan güven gelişir)

31 Bazı Disiplin Teknikleri
Çocuklara iyi örnek olmak, İyi davranışlarını ödüllendirmek, Sorunun önemli ve kalıcı olup olmadığının tespiti, Sürekli talimatlar yağdırmamak, Hatalarının sonuçlarıyla baş başa kalmalarına izin verilmesi, Yanlış davranışları yüzünden tatsız durumlar yaşamalarının sağlanması, Cezaların gerektiği durumlarda verilmesi.

32 Disiplin Üç Temel Hedef İçin Uygulanmalıdır
1. Sevgi ve güveni geliştirmek. 2. Özgüven hissi oluşturmak. 3. Başkalarını anlamak ve kişilere saygı duymak.

33 ANNE BABALAR İÇİN DİSİPLİN İPUÇLARI
İyi örnek olun. Eğer çocuğunuzun problem çözmek için şiddete başvurmasını istemiyorsanız fiziksel ceza vermeyiniz Sınırları çiziniz, ama çok sayıda kural koymayınız. Bir kural koymadan önce kendinize şunları sorunuz: Bu gerekli mi?/ Bu kural çocuğun sağlığını ve güvenliğini sağlıyor mu?/ Başkalarının haklarını ve mallarını gözetiyor mu? Kurallar basit ve anlaşılır olsun. Aile kuralları oluşturulurken çocuk da katılırsa onları daha dikkatle uygulayacak, daha az çiğneyecektir.

34 ANNE BABALAR İÇİN DİSİPLİN İPUÇLARI
Çocuklar bir kuralı ihlal ettiğinde sonucunun ne olacağını iyi anlamalıdırlar. Örneğin, çocuğunuzun tek başına karşıdan karşıya geçmesi yasaksa ve o bu kuralı ihlal ederse cezasını uygulamaya kararlı olmalısınız. Esnek olun. Bu kurallar çocuklar küçükken geçerlidir. Ancak onlar büyüdükçe daha fazla özgürlük isterler. Unutmayın, her çocuk farklıdır. Onların kendilerini kontrol etme becerilerini geliştirmelerine izin verin.

35 ANNE BABALAR İÇİN DİSİPLİN İPUÇLARI
Çocuğunuzun, sizi ve başkalarını rahatsız eden davranışları olursa hemen söyleyin. Problemleri biriktirmeyin. Kararlı olun. Ailenin diğer bireyleriyle de disiplin kuralları konusunda hemfikir olun. Bu şekilde çocuk, kurallara uymadığı zaman neler olacağını bilecektir. Çocuklarınızın iyi davranışlarını, başarılarını övün. Onun çabalarını takdir ettiğinizi bilsin. Çocuğunuzla güç savaşına girmekten kaçının. Disiplin, kazanan ve kaybedenin olduğu bir oyun değildir. Siz çocuğunuzun kurallara uymasını beklersiniz, o sizden dürüstlük bekler.

36 ANNE BABALAR İÇİN DİSİPLİN İPUÇLARI
Onun sizinle aynı fikirde olmayacağı zamanlar olacaktır. Buna saygı gösterin, pozitif öneriler getirin. Eleştirmeyin. Eleştirmek ve dırdır etmekle çocuğunuzun gücenmesine, kızgın olmasına veya kendini aşağılamasına neden olabilirsiniz. Bağımsızlık duygusunu ve sorumluluk almasını destekleyin. Espri anlayışınızı kaybetmeyin. Onları ne kadar çok sevdiğinizi söyleyin. Uygun davranmadıklarında çocuğunuzu değil, o davranışı sevmediğinizi açıkça belirtin ki sevginizden şüphe duymasın.

37 SİZ HANGİ ANNE BABA TUTUMUNU BENİMSİYORSUNUZ?

38 DİSİPLİN KAZANDIRMADA AİLELERİN UYGULADIĞI YAKLAŞIMLAR
Otoriter aile yaklaşımı İlgisiz ve kayıtsız aile yaklaşımı Koruyucu aile yaklaşımı Hoşgörülü aile yaklaşımı Tutarsız aile yaklaşımı

39 MÜKEMMELLİYETÇİ ANNE BABA TUTUMU
TUTUMLAR OTORİTER BASKICI ANNE BABA TUTUMU SERBEST GEVŞEK ANNE BABA TUTUMU AŞIRI KORUYUCU ANNE BABA TUTUMU İLGİSİZ KAYITSIZ ANNE BABA TUTUMU TUTARSIZ KARARSIZ ANNE BABA TUTUMU MÜKEMMELLİYETÇİ ANNE BABA TUTUMU DEMOKRATİK GÜVEN VERİCİ ANNE BABA TUTUMU

40 Otoriter-Baskıcı Anne-Baba Tutumu
Bütün kontrol anne babadadır. Çoğunlukla anne baba çocuğunu anlamayan, çocuğuna hoşgörü göstermeyen, katı ve baskıcı bir tutum içindedir. Çocuk anne babanın isteği doğrultusunda ve kurallara bağlı olarak yetiştirilmektedir. Kurallara uyulmadığı takdirde fiziksel cezalar verilmektedir.

41 Otoriter-Baskıcı Anne-Baba Tutumu
Çocuğun kişiliği yok sayılmaktadır. Aile içinde korku hakimdir ve çocuk korku ile büyür. Çocuğumu eğitiyorum, terbiye ediyorum mantığı ile sözel veya davranışsal şiddet uygulanır.

42 Otoriter-Baskıcı Anne-Baba Tutumu
Çocuğa sevgi, şefkat ve sıcaklık yeterince verilmemekte ve yaptıkları eleştirilmektedir Çocuğun iyi, olumlu yönleri yerine, olumsuz yönleri dikkate alınmaktadır. Evde söz hakkı, özgürlük ve otorite anne-babadandır. Çocuğun yaptığı her şey göze batar ve çocuk genellikle ceza almaktadır. Yaptıkları olumlu olsa da , ceza almak korkusu ile bunları söyleyemez.

43 DAYAK ÇOCUĞUN RUHUNDA TAMİR EDİLMESİ MÜMKÜN OLMAYAN HASARLARA NEDEN OLUR.
NE KADAR PİŞMANLIK DUYUP HATANIZI TAMİR ETMEYE ÇALIŞSANIZ DA ÇOCUĞUNUZ ASLA İLK HALİNE DÖNEMEZ.

44 Otoriter ve Baskıcı Ailede Yetişen Çocukların Özellikleri
Kendine güven duygusunu yitirmiş, stresli ve tedirgin çocuklardır. Sessiz çekingen ve başkalarının etkisinde kolayca kalabilen çocuklardır. Aşağılık duygusunun geliştiği, kendi başına karar veremeyen,aşırı hassas ve kırılgan çocuklardır.

45 Otoriter ve Baskıcı Ailede Yetişen Çocukların Özellikleri
Çocuk alacağı ağır cezalardan kaçmak için yalan söyleyebilir. Çocuk içine kapanık,sıkılgan,itaatkar olabileceği gibi aşırı saldırgan ve zorba da olabilir.

46 Serbest – Gevşek Anne Baba Tutumu

47 Serbest – Gevşek Anne Baba Tutumu
‘’Bir domuza ve bir çocuğa istedikleri her şeyi verirseniz sonuçta çok iyi bir domuzunuz ve çok kötü bir çocuğunuz olacağını öğrendim.’’ Jackson Brown

48 Serbest – Gevşek Anne Baba Tutumu
Bu tutum otoriter anne baba tutumunun tersine tamamen serbest ve çocuğa karşı, kural ve sorumlulukların önemsenmediği bir tarzda yetiştirme şeklinde özetlenebilir. Çocuğun olumlu ya da olumsuz davranış ve tutumlarına karşı her zaman onaylayıcı bir yapıda büyütülmektedir. Bu da kişinin doğru ve yanlışları ayırt edememesine ve kurallarla karşılaştığında sosyal uyum olarak sorunlarla karşılaşmasına neden olmaktadır.

49 Serbest – Gevşek Anne Baba Tutumu
Çocuğu mutlu etmek için ebeveynler her türlü fedakarlık ve çabayı göstermektedirler. Çocuğun dengesiz bir ortam içinde abartılmış bir sevgi gösterisi içinde büyüyor olması, onun doyumsuz bir birey olmasına zemin hazırlar. Bu tutumla yetiştirilen bireyler ailelerinde tek çocuk ya da tek kız/erkek çocuk olma ihtimali yüksektir.

50 Serbest – Gevşek Anne Baba Tutumu
Aile bireyleri çocuğun isteklerine kayıtsız şartsız uydukları için çocuk genelleme yapabilir. ‘’Annem, ablam, halam, dedem, komşular her dediğimi yapıyor. Demek ki herkese her istediğimi yaptırabilirim.’’ düşüncesi çocukta hakim olabilmektedir. -Çocuk evde patrondur ve her istediği istediği anda yapılır.

51 Serbest – Gevşek Anne Baba Tutumun Çocuklar Üzerindeki Etkileri
Kuralsızlığa alışan çocuklar, okuldaki kurallarla karşılaşınca okula ve arkadaş çevresine uyum sağlamakta zorluk çekebilirler. Her istediğini elde ettikleri için belli bir süre sonra doyumsuzluk yaşayabilirler. Sorumluluk duygusu gelişmeyen, başkalarının hakkına saygı duymayan, kırılgan, her dediğinin anında olmasını isteyen, sabırsız, şımarık, anti sosyal olabilirler.

52 Aşırı Koruyucu Anne Baba Tutumu
Bu ailelerde çocuğa gereğinden fazla özen gösterilir. Çocukların üzerine titrenir. Ağlamasın, üşümesin, terlemesin, hasta olmasın, yorulup incinmesin diye büyük bir çaba gösterilir. Abartılmış sevgi ve aşırı koruyucu tutum daha çok ‘’anne-çocuk’’ arasında gözlenir. Her şey çocuk adına yapılır.

53 Aşırı Koruyucu Anne Baba Tutumu
Anne baba çocuğun her davranışına müdahale eder. Her türlü kararı çocuk yerine aile alır. Geç kavuşulan, aşırı istenen, tek çocuk, tek erkek veya tek kız çocuk gibi çocuklar genellikle abartılmış sevginin odak noktası olurlar. Bu anne babalar çocuklarını el bebek gül bebek büyütürler.

54

55 Aşırı Koruyucu Anne Baba Tutumu İle Yetişen Çocukların Özellikleri
Aileye aşırı bağımlı ve onlarda uzak yaşamaktan çok zorlanırlar. Özgüveni gelişmemiş ve sosyalleşmekten uzaktırlar. Tek başına kararlar alamaz. Onu himayesi altına alabilecek herkese karşı bağımlı olmaya başlarlar ( eşi, öğretmeni, arkadaşları...).

56 İlgisiz ve Kayıtsız Anne Baba Tutumu
Çocuğun davranışları karşısında ilgisiz ve vurdumduymaz davranışlar sergileyen anne babalardır. Çocuğun varlığı ile yokluğunun fark edilmediği, sevgi ve ilginin az olduğu ailelerdir. Bu anne babalar genellikle hoşgörü ile boş vermeyi karıştırmaktadırlar. Bu tutum, istenmeyen bir çocuk dünyaya geldiğinde, anne baba olmayı tam olarak benimseyememiş ebeveynlerde, çok çocuklu, kalabalık yaşayan, eğitim seviyesi düşük ailelerde görülür.

57 AA ÜSTÜME İYİLİK SAĞLIK BEN ÖMRÜMDE ÇALIŞMADIM
VALLA SELMA SENDE ÇALIŞMASAN YANMIŞTIK AA ÜSTÜME İYİLİK SAĞLIK BEN ÖMRÜMDE ÇALIŞMADIM O ZAMAN BU EVE PARA NERDEN GELİYOR YAHU?.. ALLAH CEZASINI VERSİN SİZİN GİBİ ANNE BABANIN…

58 İlgisiz Ve Kayıtsız Anne Baba Tutumu İle Yetişen
Çocukların Özellikleri Çocuk ev içerisinde ailenin göstermediği ilgi ve şefkati dışarıda arama eğilimi içerisinde olabilmektedir. Çocuk bencil ve şımarık olur. Bu yüzden arkadaş çevresinde sevilmezler. Çocuk evde veya okulda anne babasının dikkatini çekmek için alışılmadık davranışlar sergiler. Ailesi çocuğa model olamadığı için çocuk kendine başka modeller seçer. Gençlik dönemlerinde çocuk, vaktinin tümünü arkadaşları ile geçirir. Genç yaşta çocuk zararlı alışkanlıklar edinmeye meyilli olabilir.

59 Tutarsız Ve Kararsız Anne Baba Tutumu
Çocuğa karşı anne ve babanın farklı tutum ve davranışlarda bulunması veya sergilenen tutum ve davranışlarda tutarsız davranılması şeklinde özetlenmektedir. Bu tutum genellikle anne ile baba arasındaki görüş ayrılığında ileri gelmektedir.

60 Tutarsız Ve Kararsız Anne Baba Tutumu
Anne babanın çocuğun yanında ‘’çocuk konusunda’’ birbirlerini eleştirmeleri birinin olumlu yaklaşmasına, diğerinin olumsuz tutum sergilemesi ya da taraflardan birinin çocuğu kayırması çok sıklıkla rastlanılan terbiye yanlışlıklarındandır. Anne babalar aynı davranışı kimi zaman normal karşılarken kimi zaman da cezalandırabilirler. Bu durum daha çok anne veya babanın o anki psikolojik durumu ile ilintilidir.

61 Ne zaman ve nerede ne yapacağını bilemez.
Tutarsız Ve Kararsız Anne Baba Tutumu İle Yetişen Çocukların Özellikleri Ne zaman ve nerede ne yapacağını bilemez. Çocuk çevresindeki insanlara güvenmeyen, her şeyden şüphelenen, kararsız ve tutarsız bir kişilik yapısı geliştirebilirler. Özgüven sorunu yaşarlar ve karar vermekte güçlük yaşarlar.

62 Mükemmeliyetçi Anne Baba Tutumu
Çocuklarından her şeyin en iyisini beklerler.. Kendi..gerçekleştiremediklerini çocuklarının gerçekleştirmesini beklerler. Çocuklarının akademik, sosyal, sanatsal, sportif her alanda başarılı ve kusursuz olmasını beklerler. Çocuktan beklentiler yaşının ve kapasitesinin üzerindedir. Çocuklarının daha başarılı olması için genellikle diğer çocuklarla kıyaslar.

63

64 Mükemmeliyetçi Anne Baba Tutumu
Mükemmeliyetçi anne babanın çocuğu sınıfın birincisi ve hatta okulun birincisi olmalıdır. Dört dörtlük insan projesi çizilerek ‘’ işte sen böyle olmalısın ‘’ denilmektedir. Çocuğun yanlış yapmaya hakkı yoktur. Mükemmeliyetçi ailelerde kurallar ve kalıplar belirlenir ve çocuğun bu kalıplara uyması beklenir. Çocuğun arkadaş seçimi de aile tarafından yapılmaktadır.

65 Mükemmeliyetçi Anne Baba Tutumu ile Yetişen Çocukların Özellikleri
Fikirleri genellikle katıdır. Esneklik görülmez. Onlar için bir şey ya siyahtır ya da beyaz. Bir şey veya kimse ya iyidir ya da kötüdür. Aşrı titiz ya da tam tersi dağınık çocuklardır. Yanlış yapmaktan korkarlar. Kendilerine güvenleri düşüktür.

66 Mükemmeliyetçi Anne Baba Tutumu ile Yetişen Çocukların Özellikleri
Her işte en iyi ve en üstün olmak istemekte, fakat istediği hedefe ulaşamayınca hayal kırıklığına uğrayabilmekte ve çalışmayı tamamıyla bırakabilmektedir. Bunun sonucunda özgüven duygusu gelişememektedir.

67 Demokratik ve Güven Verici Anne Baba Tutumu
Bu tutumun benimsendiği ailelerde çocuğa karşı sevgi, saygı, hoşgörü ve ilgi vardır. Bunun yanında huzurlu, güvenli ve destekleyici bir aile ortamı vardır. Aile içerisinde anne babanın tutumları birbirini destekleyici niteliktedir. Çocuğa karşı tutarsız anne baba tutumları söz konusu değildir.

68 Demokratik ve Güven Verici Anne Baba Tutumu
Anne baba, davranışları ile çocuğa uygun bir model ve çok iyi rehberdir. Çocuğa yol gösterir ama kararlar konusunda serbest bırakır. Çocuğa bir çok alternatif sunulur ama seçim çocuğa aittir.

69 Demokratik ve Güven Verici Anne Baba Tutumu
Çocuğun yaptığı hatalı davranışları ceza ve şiddet yerine açıklayarak yanlışlarını anlatan, kuralların açık bir şekilde ifade edildiği ve kurallara uyulmadığı takdirde karşılaşılabilecek problemlerin belirtildiği esnek davranışlar sergilenebilen bir disiplin söz konusudur. Çocuğun başarıları takdir ile karşılanır. Başarısızlıklarında eleştirici ve yargılayıcı tutum yerine yapılan hataların nasıl tekrarlanmayacağı belirtilir.

70 Sosyalleşmiş ve işbirliğine giren çocuklardır.
Demokratik ve Güven Verici Anne Baba Tutum İle Yetişen Çocukların Özellikleri Sosyalleşmiş ve işbirliğine giren çocuklardır. Arkadaş canlısı ve duygusaldırlar. Sosyal açıdan dengeli ve mutlu bireylerdir. Kendine ve çevreye saygılıdırlar. Özgüvenleri yüksek ve aktiftirler. Sorumluluk sahibi ve kurallara uyumludurlar. Rahatlıkla kendi başına karar alabilirler. Kendine ve başkalarına güvenirler. Üretici ve bağımsızdırlar. Hoşgörü sahibi ve açık fikirlidirler.

71 Unutmayın ki, çocuğunuz birçok davranışınızı örnek alıyor!
Destekleyici tutumu benimseyen aile çocuklarına iyi model olan ailedir.

72 Çocuklarımızın yakın çevresindeki yetişkinleri örnek alarak geliştiğini unutmayalım. Davranışlar ile çocuklara model olunmalıdır. Ona ne verirseniz , size de aynısını geri verecektir. Doğru ve dürüst olmasını istiyorsanız, siz de yalan söylememelisiniz.

73 AİLE VİDEOSU

74 Kısaca, Sorumluluk ve Özgüven Sahibi Çocuklar Yetiştirmek İçin;

75 Anne Babalara Öneriler
Çocuğunuzun yanında eşinizi asla kötülemeyin ve eleştirmeyin. Kendi kırgınlığınıza çocuklarınızı ortak etmeyin.

76 Anne Babalara Öneriler
Çocuğunuzun olumlu yönlerini ve başarılarını ön plana çıkarın. Başkalarının yanında çocuğunuzun daima olumlu özelliklerini anlatın. Çocuklarınızı kardeşleriyle ve arkadaşlarıyla kıyaslamayın. Kıyaslamak reddetmektir. Çocuğunuzun aldığı sonuçları değil çalışmasını ve gayretini ödüllendirin. Unutmayın çocuğunuz her şeyi başarmak zorunda değil. Çocuğunuzu koşulsuz sevin; başarılı olursan seni severim, istediğim gibi olursan seni severim vb ifadelerden kaçının. Çocuklarınızı koşulsuz severseniz onlarda hem kendilerini hem de insanları koşulsuz sevmeyi öğretirsiniz.

77 Anne Babalara Öneriler
  Çocuğumuz ile kaliteli vakit geçirelim. Kitap okuyalım, oyun oynayalım, hoşlandığı şeyler yapalım, onunla ilgilenelim.

78 Anne Babalara Öneriler
Çocuklarınız eşsizdir. Bir eşleri ya da benzerleri bulunmaz. O yüzden tüm çocuklarınızı aynı kalıba sokmamalı, her birinin ayrı ayrı yetenekleri ve özellikleri  olduğunu  unutmamalısınız. Unutmayın tüm çocuklar için reçete gibi kurallar yoktur. Çocuğunuzun yapısına ve yaşadığınız ortama uygun kuralları kendi deneyimlerinizle en uygununu sizler bulmalısınız. Ana baba olmak serüveninde en iyi rehberiniz, kendi çocukluk yıllarınız ve duygularınızdır.

79 Anne Babalara Öneriler
Çocuğunuzun adına karar vermek yerine ona tercihler sunun ve kararı kendisinin vermesini sağlayın. Korkutarak, tehdit ederek uslanmasını sağlama ya da eğitme yolunu seçmeyin kısa süre işe yarasa da uzun vadede işe yaramayacaktır. Gereğinden fazla paradan, yüklenemeyeceği sorumluluktan, aşırı kurallardan sakının. Çocukların kusurlarını, suçlarını alay ve hakaretle karşılamayın. Her şeylerini tenkit etmeyin zira tenkit edilen çocuk çekingen olur.

80 Anne Babalara Öneriler
Çocukların söylediklerine önem verelim. Söylediklerine önem verilmeyen, fikrini belirttiğinde eleştirilen çocuk içine kapanıp, güvensiz, huysuz ve saldırgan olur. Çocukları bir iş yapmış olmak ve adam yerine konmak kadar memnun eden başka bir şey yoktur. Çocuğunuzu başka insanların önünde utandırmak veya güç duruma düşürmek sadece içerleme ve düşmanlık duyguları hissetmesine neden olur, iyi bir iletişim değildir.

81 Çocukların beğenilecek, takdir edilecek yönlerini bulun
Çocukların beğenilecek, takdir edilecek yönlerini bulun. Ve bu davranışlarını övün. Böylece kendilerine güvenleri ve kendilerine verdikleri değer artar. Kendilerini önemli hisseder ve daha üretken olurlar. Bir kişi susadığı zaman ona verilen su değerlidir.. Çocuğunda istediği zaman verdiğiniz sevgi değerlidir. Zamanınız ne kadar az, işiniz ne derece önemli olursa olsun, çocuk sevgi istediğinde ona yaklaşmalı ve sevgi gösterilmelidir.

82 Anne Babalara Öneriler
Çocuklarınızı gerçekten dinleyin ve bunu ona gösterin; çocuğunuzu dinlerken başka işlerle meşgul olmayın. Konuşurken göz teması kurun, çocuğun yüzüne bakın ve aynı hizada olmaya dikkat edin.

83

84 Çocuklarımıza kendilerini ifade etmeleri için söz hakkı verelim.

85

86 BİR HİKAYE adam yorgun argın eve döndüğünde beş yaşındaki oğlunu kapının önünde kendisini beklerken buldu. çocuk babasına, saatte ne kadar para kazandığını sordu. zaten yorgun gelen adam, oğluna: - ''bu senin işin değil'' diyerek karşılık verdi. çocuk dayattı: - ''babacığım lütfen bilmek istiyorum'' dedi.

87 adam: - ''bu kadar çok bilmek istiyorsan söyleyeyim, saatte 20 dolar kazanıyorum.'' bunun üzerine çocuk, babasından bir istekte bulundu: - ''peki babacığım, bana 10 dolar borç verir misin?'' dedi. adam, daha çok sinirlendi: - ''benim senin saçma oyuncaklarına ya da benzeri şeylerine ayıracak param yok. hadi derhal odana git ve kapını kapat.''

88 çocuk sessizce odasına çıkıp, kapısını kapattıktan sonra, adam sinirli sinirli düşünmeye başladı: - ''bu çocuk nasıl böyle şeylere cesaret eder?'' dedi kendi kedine. aradan bir saat geçmiş, adam biraz daha sakinleşmişti. çocuğuna, parayı neden istediğini bile sormadığı geldi aklına. yukarıya, çocuğun odasına çıktı ve yatağında uzanan çocuğuna, uyuyup uyumadığını sordu.

89 - ''hayır uyumuyorum'' diye yanıtladı çocuk
- ''hayır uyumuyorum'' diye yanıtladı çocuk. adam, çocuğundan özür diledi: - ''sana az önce sert davrandığım için üzgünüm ama uzun ve yorucu bir gün geçirdim, yorgundum'' dedi. ve elindeki parayı uzattı: - ''al bakalım istediğin 10 doları.'' - ''teşekkürler babacığım'' dedi.

90 ve yastığının altında sakladığı buruşuk paraları çıkardı, elindeki parayla birleştirdi, tümünü tane tane saymaya başladı. oğlunun yastık altından para çıkarıp saydığını gören adam, yine sinirlendi: - ''paran olduğu halde neden benden para istiyorsun?'' diye bağırdı, ''benim senin saçma çocuk oyunlarına ayıracak zamanım yok.'' çocuk, babasının bağırmasına aldırmadı bile: - ''fakat yeterince param yoktu ki... ancak şimdi tamamlayabildim'' dedi. ve elindeki paraların tümünü babasına uzattı. - ''işte sana 20 dolar babacığım, şimdi bir saatini alabilir miyim?''

91 Çocuklarımıza zaman ayıralım, pahalı oyuncaklardan iyidir.
Sevgi dolu bir ortam onun kendine olan güven ve saygısını arttırır.

92 SABIRLI OLUN - TEPKİSEL DİLDEN KURTULUN
( DUR-DÜŞÜN-SEÇ) Günde,1200 defa yuvasına gelip gidiyor.

93 YÜZYILLAR ÖNCESİNDE OLDUĞU GİBİ MODERN ÇAĞDA DA İNSANLARIN KALBİNE GİRMENİN TEK YOLU, BİR GÜLÜMSEYİŞTE,SICAK BİR SÖZDE, İÇTENLİKTE GİZLİ. ÇOCUKLARIMIZ HAYATIMIZIN FOTOĞRAFLARIDIR NASIL POZ VERİRSEK ÖYLE RESİM ALIRIZ !!!

94 ÇOCUK NE YAŞIYORSA ONU ÖĞRENİR

95 Katıldığınız İçin Teşekkür Ederiz…
GÖKÇE DÜNDAR Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen


"SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ…." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları