Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MAKRO İKTİSAT Ulusal Servet, GSYH ve Uluslararası Kıyaslamalar

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MAKRO İKTİSAT Ulusal Servet, GSYH ve Uluslararası Kıyaslamalar"— Sunum transkripti:

1 MAKRO İKTİSAT Ulusal Servet, GSYH ve Uluslararası Kıyaslamalar
Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR

2 ULUSAL SERVET Bir ülkede ikamet edenlerin sahip oldukları servete ULUSAL SERVET denir. Fiziksel sermaye Beşeri sermaye Net yabancı varlıklar Yıpranma Ulusal serveti azaltır Ulusal Tasarruflar Ulusal serveti artırır.

3 GSYH ve Uluslararası Kıyaslamalar
Piyasa döviz kuru yaklaşımı Önce kişi başı GSYH hesaplanır Sonra kişi başına GSYH döviz kuruna bölünür. Türkiye’de 2012 yılında cari fiyatlarla GSYH Milyon TL. ( Milyon Dolar) Türkiye’de 2012 yılında cari fiyatlarla kişi başı GSYH TL ( Dolar)

4 GSYH ve Uluslararası Kıyaslamalar
Satın alma gücü döviz kuru yaklaşımı Gerçek hayatta 1 doların Türkiye’deki ve ABD’deki satın alma gücünün aynı olmaması, piyasa döviz kurunun Türkiye’deki ve ABD’deki fiyat düzeylerini dolar bazında eşitlemesi söz konusu değildir. Ülkeler arasındaki refah farklılıklarını daha doğru bir biçimde yansıtan alternatif hesaplama yönetime satın alma gücü döviz kuru yaklaşımı denir.

5 GSYH ve Uluslararası Kıyaslamalar
Satın alma gücü döviz kuru yaklaşımı da ülkeler arasındaki refah farklılıklarını tatmin edici biçimde yansıtmaz. Çünkü; Geçimlik üretimi Yasa dışı faaliyetlerin değerini (uyuşturucu ve insan ticareti vb) Kayıt dışı yasal ekonomik faaliyetleri Dinlenme/boş zaman farklılıklarını kapsamaz.

6 GSYH ve Uluslararası Kıyaslamalar
Ayrıca; gelir dağılımının daha adil, çevre kirliliğinin daha az, özgürlüklerin daha fazla, suç oranının daha düşük, sağlık göstergelerinin, okuma-yazma daha yüksek olduğu ülkede refah daha yüksektir.

7 Kaynaklar Erdal Ünsal (2010), İktisada Giriş, İmaj Yayınevi, Ankara.
Nazım Kadri Ekinci (2010), Modern Mikro İktisat, Efil Yayınevi, Ankara. A. Koutsoyiannis (1997), Modern Mikro İktisat, Çev:Muzaffer Sarımeşeli, Gazi Kitabevi, Ankara.

8 Teşekkürler..


"MAKRO İKTİSAT Ulusal Servet, GSYH ve Uluslararası Kıyaslamalar" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları