Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Renk, ışığın gözün retinasına  değişik biçimde ulaşması ile ortaya çıkan bir algılamadır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Renk, ışığın gözün retinasına  değişik biçimde ulaşması ile ortaya çıkan bir algılamadır."— Sunum transkripti:

1

2 Renk, ışığın gözün retinasına  değişik biçimde ulaşması ile ortaya çıkan bir algılamadır.

3

4 Bu algılama, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen soğurulup kısmen yansıması nedeniyle çeşitlilik gösterir ki bunlar renk tonu veya renk olarak adlandırılır. 

5

6 Göz frekans analizi yapamaz

7 RENKLERİ KİM BULDU?

8 NEWTON

9 Newton’dan sonra, Chevreul, Helmhotz, Young gibi fizikçiler ve de kimyagerler bu proje üzerine yoğunlaşarak çalışmalarını hızlandırmışlardır.

10 RENK ÇEMBERİ içinde mavi, kırmızı, sarı üç ana rengini ve bu renkler arasında sıcaktan soğuğa doğru geçişleri ile bu üç ana rengin karışmasıyla oluşmuş renkleri içeren çemberdir. newton renk çemberi veya newton diski olarak bilinir.

11

12 RENKLER OLMASAYDI?

13

14 NE RENK OLDU? Yaş Grubu: 4-6 yaş Bilişsel ve dil alanı
Amaç 1: Gözlem yapabilme Kazanımlar Degisik duumlarda gözlemlediklerini söyleme. Gözlemle ilgili sonuçları söyleme. Amaç 11: belli durumlarla veya olaylarla ilgili neden sonuç ilişkisi kurabilme Verilen bir olayın olası nedenlerini söyleme. Verilen bir olayın olası sonuçlarını söyleme. Materyaller Vişne, portakal,kivi,elma vb. meyve suları,cam sürahi ve bardaklar.

15 RENK ÇEŞİTLERİ Renk modelleri toplamsal ve çıkarımsal renk sistemleri olarak iki ayrı prensibe dayanır. Toplamsal ile kastedilen değişik ışık frekanslarının birleşerek gözümüze ulaşmasıdır. M (macenta boya) + Y (sarı boya) {\displaystyle \to } R+G+B (Beyaz Işık) - G (macenta boyanın yeşili filtre etmesi) - B (sarı boyanın maviyi filtre etmesi) {\displaystyle \to }R (kırmızı)

16 RENK KÖRLÜĞÜ

17

18

19 RENKLERİN ALGIYA ETKİSİ

20 Sarı: En parlak renk. Dikkat çekmek için çığlık atar; bu yüzden uyarı ışıklarında sarı tercih edilir. Ayrıca dikkat çekiciliğinden dolayı dünyada taksiler sarıdır.

21 Kırmızı: Bu renk canlılık ve dinamizmle ilgili bir renktir
Kırmızı:  Bu renk canlılık ve dinamizmle ilgili bir renktir. Mutluluğu temsil eder. Kırmızı renk, fiziksel olarak; ataklığı, canlılığı ve duygusal bağlamda; bir işi sonuna kadar götüren azmi ve kararlılığı gösterir.

22 Pembe: Kırmızı gibi canlılık verir ama daha yumuşaktır
Pembe: Kırmızı gibi canlılık verir ama daha yumuşaktır. Pembe aynı zamanda hayallerin ve aşkın rengidir.

23 Mavi: Dünyanın hakim rengi olan mavi çekingen bir renk; dinlendiriciliği ve edilgenliği anlatır. Koyu tonlarda ya da yoğun olarak kullanıldığında moral bozan, kasvet veren, açık tonlarda ya da beyazla karışık kullanıldığında, yatıştırıcı ve güven veren bir etki yaratır.

24 Mor: En kısa dalga boyuna sahip olan mor, geleneksel olarak asaletle ilişkilendirilir. Yakınlık ve güzelliğe de işaret eder. Eskiden beri ihtişam ve lüksün son basamağı olarak düşünülür. İntihar edenlerin beğendiği renktir.

25 Yeşil: Sessizliği anlatır
Yeşil: Sessizliği anlatır. Duygusal olarak bizi en çok etkileyen bir organımız olan kalp organının, bu rengin yaydığı enerji alanında olduğu düşünülür. Doğanın ve baharın rengidir. Güven veren renktir.

26 Nötr renkler, beyaz, siyah ve kurşuni gibi tarafsız renklerdir.

27

28 SİHİRLİ YANSIMALAR Yaş grubu: 5-6 yaş Psikomator alan
Amaç 3: el ve göz koordinasyonu gerektiren hareketleri yapabilme. Kazanımlar 6.Değişik araçlar kullanarak şekiller çizme. 10. Değişik malzemeleri istenilen nitelikte kesme. Bilişsel ve dil alanı Amaç 1: gözlem yapabilme. Değişik durumlarda gözlemlediklerini söyleme. Gözlemle ilgili sonuçları söyleme. Materyal El feneri, renkli jelatin ya da esetat ve asetat kalemleri, çocuk sayısı kadar kesilerek hazırlanmış 10*10 cm’lik karton, yaklaşık 5*5 cm, ölçülerinde önceden kesilerek hazırlanmış çeşitli desenlerdeki şablonlar(kare, daire, üçgen vb…),kurşun kalem, bant,makas.

29 Nurcan karakaş 140301045 nrcn.krks021@gmail.com
Muhammed sefa öcal Özgül söylemez Besime uğurlu Hediye oktan


"Renk, ışığın gözün retinasına  değişik biçimde ulaşması ile ortaya çıkan bir algılamadır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları