Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİNBİR GECE MASALLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİNBİR GECE MASALLARI."— Sunum transkripti:

1 BİNBİR GECE MASALLARI

2 Binbir Gece Masalları Arapça asıl adı “Elf leyle ve leyle” olan bu masal külliyatı, bir çerçeve hikâye içerisinde yer alan pek çok tâli hikâyeden meydana gelmiştir.

3 Doğuşu Semerkant Hükümdarı Şahzaman bir gün kardeşi Sâsânî hükümdarı Şehriyâr’ı görmeye giderken unuttuğu bir eşyasını almak için saraya geri döndüğünde karısının ihanetine şahit olur ve onu derhal öldürür.Şehriyâr’ın yanındaki misafirliği sırasında kardeşinin ava gittiği bir gün yengesinin onu daha çirkin bir şekilde aldattığına şahit olur.

4 İki kardeş deniz kenarında gezinirken omuzunda sandıkla bir ifritin denizden çıkması üzerine korkularından bir ağaca tırmanırlar. Ağacın altına gelen ifrit sandıktan bir kadın çıkartır ve uyumaya başlar. İfritin karısı olan bu kadın iki kardeşi görür ve ifriti uyandırmak tehdidinde bulunarak onlara cinsi ilişki kurar, ifrite ihanet eder.

5 Bunun üzerine iki kardeş bütün kadınların sadakatsizliklerine kanaat getirir.Bu sebeple Sâsânî Hükümdarı Şehriyar saraya döner dönmez karısını öldürtür. O günden sonra da her gün bir kızla evlenir ve ertesi gün boynunu vurdurtur.

6 Üç yıl sonra şehirde evlenecek genç kız kalmaz
Üç yıl sonra şehirde evlenecek genç kız kalmaz. Padişaha kız bulmakla görevli olan ve zor durumda kalan vezirinde iki kızı vardır. Vezirin büyük kızı Şehrezâd kendini feda etmek pahasına da olsa kadınları bu belâdan kurtaracak bir plan hazırlayarak padişahla evlenmeyi kabul eder.

7 Gerdeğe girmeden önce kız kardeşi Dînârzâd ile görüşme izni alır
Gerdeğe girmeden önce kız kardeşi Dînârzâd ile görüşme izni alır.Daha önceden kararlaştırıldığı üzere Şehrezâd ‘dan bir masal anlatmasını ister. Şehrezâd sabaha kadar devam eden masalı en heyecanlı yerinde keser.Padişahta masalın devamını öğrenmek için idamı erteletir.

8 Şehrezâd padişahı böylece 1001 gece oyalar
Şehrezâd padişahı böylece 1001 gece oyalar.1001 gece boyunca biribirini takip eden masallar anlatır.Sonunda hikayelerin öğretici ve ibret verici etkileri kadar karısının da zeka ve becerikliliği karşısında duyduğu hayranlığın tesiriyle padişah, Şehrezâd’ı öldürmekten vazgeçer.

9 Binbir Gece Masalları Külliyatında 264 masal bulunmaktadır. Bu masalların menşei, yazarı ve ne zaman yazıldığı bilinmemektedir. Bu büyük eserin içindeki masalları dört ana gruba ayırmak mümkündür: -Hint kaynaklı masallar -İran’dan gelen masallar -Hârûnürreşîd zamanına ait masallar -Fâtimîler ve Memlükler devrinde Mısır’da külliyata ilave edilen masallar

10 Binbir Gece Masalları Masalların çeşitliliği, geçtiği yerlerin farklılığı,konuşma dilinde kullanılan deyimlerin ihtiva edilmesi gibi hususlar dikkate alınırsa bunların tek bir kalemden çıkmadığı anlaşılır. Bu masallar müslüman Doğu milletlerinin edebiyat, tarih, medeniyet, folklor ve sosyal yapılarının incelenmesi için büyük bir malzeme teşkil eder.

11 Binbir Gece Masalları Masalların bu adla tanınmasının sebebi, bunların binbir geceye taksim edilmiş birbirinin devamı olan masallardan oluşmasıdır. Son şeklini Mısır’da Memlükler devrinde aldığı kabul edilen hikayelerin çok değişik yazmaları bulunmaktadır.

12 Diyanet İslâm Ansiklopedisi
Kaynak Diyanet İslâm Ansiklopedisi


"BİNBİR GECE MASALLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları