Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÜVENLİK NEDİR? GÜVENLİK; TOPLULUK VE BİREYLERİN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÜVENLİK NEDİR? GÜVENLİK; TOPLULUK VE BİREYLERİN"— Sunum transkripti:

1 GÜVENLİK NEDİR? GÜVENLİK; TOPLULUK VE BİREYLERİN
ÇEŞİTLİ ETKENLERDEN ZARAR GÖRMEDEN YAŞAYABİLMESİDİR...

2

3

4 GÜVENLİĞİN SAĞLANMASI TEMELDE
DEVLETİN GÖREVİDİR. DENETİM YALNIZCA POLİSİYE TEDBİRLER DEĞİLDİR NEDEN? v KAMU OYU DENETİMİ ÖNEMLİDİR VE DİĞER DENETİM BİÇİMLERİNİ DE (OMBUDSMAN) HAREKETE GEÇİRMEKTEDİR. v SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI KAMU OYUNUN OLUŞUMUNDA ETKİLİDİR.

5 HAYATIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ GİDEREK ZORLAŞMAKTADIR
GÜVENLİĞİ TEHDİT EDEN İKİ BOYUT BULUNMAKTADIR. v AÇLIK, HASTALIK VE BASKI GİBİ KRONİK TEHDİTLER v GÜNLÜK YAŞAMIN AKIŞINA MÜDAHALE EDECEK ANİ VE ZARARLI TEHDİTLER SORUNLAR ANİ VEYA YAVAŞ GELEBİLİR. NEDENİ DE v POLİTİK TERCİHLER v DOĞAL NEDENLER v POLİTİK TERCİHLER&DOĞAL NEDENLER HAYATIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ GİDEREK ZORLAŞMAKTADIR

6 GELECEĞİN KENTİNİN EN ÖNEMLİ SORUNU
KENT GÜVENLİĞİ&GÖÇLER

7 KENT GÜVENLİĞİ Kentleşme süreci içerisinde meydana gelen güvenlik gereksinimi ve buna yönelik geliştirilen stratejileri çağrıştırır. Kent güvenliği kavramını ön plana çıkaran nedenlerden biri de, bireylerin güvenlik kavramını, en önemli gereksinimlerinin başında görmesidir. Bu açıdan değerlendirdiğimizde güvenlik olgusuna yönelik getirilecek açılımlar insanların bu temel gereksinimi karşılaması açısından ilgi görecektir. Nitekim 11 Eylül 2001’de New York’ta meydana gelen terör saldırılarından sonra güvenlik harcamalarında dünya genelinde ciddi bir artış meydana gelmiştir. Güvenli kent kavramı, insanlık tarihinde her zaman medeniyetin bir ölçütü olmuştur. Geçmişte kent yaşamı, düzenli kentler oluşturulması amacıyla yasaklar üzerine kurulmuştur. Bununla birlikte, modern çağda insan haklarının gelişmesiyle birlikte “kentli hakları” ortaya çıkmış ve güvenlik olgusu çağın anlayışına uygun bir biçimde ele alınmaya başlanmıştır. Kentleşme ve suç olgusunu ele alırken bireylerin temel gereksinimi olan güvenlik kadar bir başka temel gereksinim olan özgürlük kavramını akıldan çıkarmayıp bu bağlamda analizlerde bulunmakta fayda vardır.

8 v KENTLER KALABALIKLAŞTIKÇA, SOSYAL
KONTROL AZALMAKTADIR. v TOPLUMA VE KENTE KARŞI İŞLENEN SUÇLARDAKİ ARTIŞ DİKKATİ ÇEKMEKTEDİR. v SOSYO-EKONOMİK VE KÜLTÜREL NEDENLERLE FARKEDİLEN "YOKSUNLUK DUYGUSU" SUÇLARIN ARTMASINDA ETKİLİDİR. v GENEL VE ÖZEL KOLLUK HİZMETLERİNİN ÖNEMİ ARTMAKTADIR.

9 Kentlerdeki Suç ve Güvenlik
Kentlerdeki suç ve şiddet olaylarının kökenlerine bakıldığında, işsizlik, yoksulluk, evsizlik gibi bir dizi yoksunluk dikkati çeker. Ama tümü en doğrudan şekilde yoksulluk ile ilişkilidir. Ekonomik sorunların artışı, desteğe muhtaç kesimlerde giderek artış olmasına yol açmaktadır. Örneğin işsizlik, birçok cezai vakanın oluşumuna etki etmektedir.

10 Yoksulluğu sadece gelir düzeyi ile açıklamak yeterli olmadığı gibi gelir yanında tamamlayıcı birçok ölçütten istifade edilmektedir. Bu noktada Birleşmiş Milletler’in yoksulluk tanımı durumu somutlaştırmaktadır. Buna göre yoksulluk tanımının içinde, «sürdürülebilir bir yaşam için gerekli gelire veya kaynaklara sahip olamama; açlık ve yetersiz beslenme; sağlık, eğitim gibi temel hizmetlere sınırlı erişim ya da hiç erişememe; ölüm oranları; evsizlik ve uygun olmayan barınma; güvenli olmayan çevre koşulları ve sosyal ayrımcılık ve dışlanma ile birlikte sivil, sosyal ve kültürel yaşama ve karar alma süreçlerine katılamama» gibi unsurlarla birlikte düşünülmesi gerektiği ifade edilmektedir. Bu noktada Birleşmiş Milletler’in tanımından hareketle yapılacak önemli bir saptama yoksulluk tanımlarının, gelir durumu ve insan hakları arasında sayabileceğimiz temel haklardan mahrumiyet yanında sosyal ve kültürel yaşama yeterli düzeyde katılmamama gibi ölçütlerle desteklendiğidir. Özetle salt ekonomik ölçütler değil siyasal ve sosyal ölçütler de yoksulluk tanımlamalarında yer almaktadır

11 Birleşmiş Milletler’in yoksulluk konusunda kullandığı son yöntem Çok Boyutlu Yoksulluk Endeksi’dir (ÇBYE). Oxford Yoksulluk & İnsani Gelişim Girişimi (Oxford Poverty & Human Development Initiative - OPHI) ve UNDP tarafından geliştirilen bu yeni gösterge sayesinde yoksulluğun gelir dışında kavramlarla ele alınarak çok yönlü bir şekilde ve yoksunluklar temelinde hesaplanması amaçlanmıştır. Bunun için sağlık, eğitim ve yaşam standartları yoksullukla ilgili üç boyut yer almaktadır.

12 Sağlık boyutunun altında çocuk ölümleri ve yetersiz beslenme;
Eğitim boyutunun altında hanehalkı içine en az beş yıl eğitim almamış ve sekiz yaşına kadar okulu bırakan kişi sayısı; Yaşam kalitesi boyutunun altında ise elektrik, içme suyu, kanalizasyon, yaşanılan evin zemini, yemek pişirmede kullanılan yakıt, hanede, radyo, televizyon, bisiklet, motorsiklet buzdolabı vb. araç ve gereçten en az ikisinin bulunmaması yer almaktadır.

13 Yoksullukla mücadele politikalarına yer verilmediği takdirde bu suç ve şiddetin artması, toplumsal huzurun bozulması ve sosyal dışlanma gibi temel toplumsal sorunlara neden olabilecektir. Özellikle küreselleşme sonrasında kentlere doğru yönelen göç hareketi sonucunda yoksulluğun kentlerde ve metropollerde daha yoğun hissedilmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde çevresine göre orantısız biçimde büyüten metropol alanlarda kentsel hizmetlerin ve kentin sunduğu imkanların eşit dağılamaması sorunu daha da yoğun hissedilmesine neden olmaktadır. Kentsel yoksul olarak tanımlanan bu grup kentlerde yaşamaktadır ancak kentin sunduğu olanaklardan istifade edememektedirler

14 Kentlerdeki Suç ve Güvenlik
Yoksulluğun artışıyla tehdit algılaması yaygınlaşmıştır. Ekonomik faktörler içerisinde suça neden olan önemli bir etken, yoksulluktur.

15 Kentlerdeki Suç ve Güvenlik
Yoksulluk olgusunun suçla olan ilişkisi, bir yönüyle ekonomik gereksinimlerin üzerinden kurulurken, bir yönüyle de yoksulluğun veya kötü ekonomik koşulların bireylerde sosyal bağlılık duygusunu veya normlara olan bağlılığı yıkmak suretiyle bireyleri suç eğilimli kıldığı noktasından kurulabilir. Çünkü, sosyal bağlılık duygusunun gevşemesi, bireyin suç eylemine yönelmesini engelleyen resmi ve gayri resmi/geleneksel sosyal kontrol unsurlarını zayıflatmaktadır.

16 Kentlerdeki Suç ve Güvenlik
Yoksulluğun, bireyi suç işlemeye ittiği öngörüsü, yaygın kabullerden birini oluşturmaktadır. Bu nedenle çok sayıda kriminolog, sosyolog ve ekonomist, yoksul insanların daha çok suç işlediğini ileri sürmektedirler. Yoksul bireylerin genelde, olumsuz koşullar içeren yerlerde ikamet ettikleri, sağlıksız beslendikleri ve toplum tarafından dışlandıkları gözlemlenmektedir. Bu yaşam biçimi, bireylerin hukuk dışı eylemlere yönelmelerini kolaylaştırıcı bir öz taşımaktadır.

17 Kentlerdeki Suç ve Güvenlik
Kent sokaklarına ilişkin tehlike önyargısı, diğer kentlileri içine kapalı kılmaktadır. Daha önemlisi, bu algılama dış dünyayı sürekli bir tehdit unsuru olarak görme eğilimindedir. Suç ve kentleşme arasındaki ilişkinin bir diğer boyutu ise kentte artan suç oranı ile birlikte özellikle gelir düzeyi yüksek sakinlerin kenti terk etme ve taşrada yaşama oranlarındaki yükselmedir. Güvelikli siteler vb.

18 Kent merkezlerinde güvenlik sorununun artık bir yerel yönetim sorunu olarak da ele alınması gerekmektedir. Belediye yasaklarına aykırılığın yanı sıra, şehrin estetik ve asayişini bozan, adil rekabet düzeninin kurulmasını ve tüketici haklarının korunmasını engelleyen işporta ile sürekli ve yoğun mücadelenin sürdürülmesine rağmen yasal düzenlemelerdeki eksiklikler ve yetersizlikler nedeniyle caydırıcı ve sonuç alıcı olunamamaktadır.

19 TÜRK CEZA KANUNU İKİNCİ BÖLÜM Çevreye Karşı Suçlar Çevrenin kasten kirletilmesi İlgili kanunlarla belirlenen teknik usullere aykırı olarak ve çevreye zarar verecek şekilde, atık veya artıkları toprağa, suya veya havaya kasten veren kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır Çevrenin taksirle kirletilmesi İlgili kanunlarla belirlenen teknik usullere aykırı olarak ve çevreye zarar verecek şekilde, atık veya artıkları toprağa, suya veya havaya kasten veren kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır Gürültüye neden olma İlgili kanunlarla belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak, başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan kişi, iki aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır İmar kirliliğine neden olma (1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır. (3) Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (4) Üçüncü fıkra hariç, bu madde hükümleri ancak belediye sınırları içinde veya özel imar rejimine tabi yerlerde uygulanır. (5) Kişinin, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yaptığı veya yaptırdığı binayı imar planına ve ruhsatına uygun hale getirmesi halinde, bir ve ikinci fıkra hükümleri gereğince kamu davası açılmaz, açılmış olan kamu davası düşer, mahkum olunan ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar. (6) (Ek: 29/6/2005 – 5377/21 md.) İkinci ve üçüncü fıkra hükümleri, 12 Ekim tarihinden önce yapılmış yapılarla ilgili olarak uygulanmaz.

20 Kentlerdeki Suç ve Güvenlik
Kentleri güvensiz kılan sorunlardan biri “kentsel suç”tur. Kentlerde tekrarlı suçlar ve mal aleyhine işlenen suçlar yoğunlukla görülmektedir. Güvenlik ihtiyacının kentsel alanlarda daha yoğun hissedilmesi kentleşme süreçleri ve nüfus hareketleriyle bağlantılı olarak ortaya çıkmıştır. Modern çağda insan haklarının gelişmesiyle birlikte “kentli hakları” ortaya çıkmış ve güvenlik olgusu çağın anlayışına uygun bir biçimde ele alınmaya başlanmıştır

21 AVRUPA KENTSEL ŞARTI EUROPEAN URBAN CHARTER 17-19 Mart 1992

22 Avrupa Kentsel Şartı, Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin sözleşme niteliğinde olmayan şartlarındandır. Şart, hükümetlerin değil yerel yönetimlerin imzasına açılmıştır.

23 21.YÜZYIL KENTİN ÖNCELİKLİ KONULARI GÜVENLİK VE SUÇLARIN ÖNLENMESİ
Mümkün olduğunca suç, şiddet ve yasa dışı olaylardan arındırılmış emin ve güvenli bir kent; v KİRLETİLMEMİŞ SAĞLIKLI BİR ÇEVRE v İSTİHDAM v KONUT v ULAŞIM VE DOLAŞIM, v SAĞLIK v KENTSEL ALANLARDA SPOR VE BOŞ ZAMAN v KENTLERDE KÜLTÜR v KÜLTÜRLER ARASI KAYNAŞMA v KALİTELİ BİR MİMARİ VE FİZİKSEL ÇEVRE

24 v İŞLEVLERİN UYUMU v HEMŞEHRİ KATILIM, KENT YÖNETİMİ VE KENT PLANLAMASI v KENTLERDE EKONOMİK GELİŞME v SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA v ERİŞİLEBİLİR, KAPSAMLI, KALİTELİ MAL VE HİZMET SUNUMU v DOĞAL ZENGİNLİKLER VE KAYNAKLAR v KİŞİSEL BÜTÜNLÜK v BELEDİYELER ARASI İŞBİRLİĞİ v FİNANSAL YAPI VE MEKANİZMALAR v EŞİTLİK,

25 Kent Güvenliğinin Sağlanması ve Suçların Önlenmesi

26 1. Net bir güvenlik ve suç önleme politikasının, alınacak önlemlere, kanuni yaptırımlara ve müşterek desteğe dayandırılması 2. Yerel güvenlik politikasının; güncelleştirilmiş, kapsamlı istatistik ve bilgilere dayandırılması 3. Suçun önlenmesinin toplumun tüm üyelerini ilgilendirmesi 4. Etkili bir kent güvenlik politikası için; emniyet güçleri ve yerel halkın yardımlaşması 5. Uyuşturucu karşıtı yerel politikanın oluşturulması ve uygulanması 6. Suçların tekrarını önleyici programlar ve hapis cezaları yerine alternatif çözümler üretilmesi 7. Yerel güvenlik politikasının temel unsuru olarak mağdurların kollanması 8. Suçların önlenmesine öncelik verilmesi ve buna bağlı mali kaynakların yaratılması

27 Dokuzuncu Plan(2007-2013) Kültürün Korunması, Geliştirilmesi
Toplumsal Diyalogların Güçlendirilmesi Yoğun Göç ve Düzensiz Kentleşmenin Ortaya Çıkardığı Uyum Sorunları Kültürel Sorunlar Terör ve Kent Güvenliği Toplumsal Bütünleşme ve Kültürel Yapının Geliştirilmesinde Yerel Yönetimlerin Kapasitelerinin Artırılması ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla Diyalogların Geliştirilmesi Konuları Öne Çıkmaktadır.

28 Stratejik amaçlar, gelişme eksenleri
Rekabet Gücünün Artırılması, İstihdamın Artırılması, Beşeri Gelişme ve Sosyal Dayanışmanın Güçlendirilmesi, Bölgesel Gelişmenin Sağlanması, Kamu Hizmetlerinde Kalitenin ve Etkinliğin Arttırılması.

29 Onuncu Plan (2014-2018) Bilgi ve iletişimde akıllı uygulamaların
Sağlık, ulaştırma, bina, enerji ile afet ve su yönetimi GÖÇ (kırdan kente) gibi alanlar başta olmak üzere kullanımının yaygınlaştırılması, Şehirlerin bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki altyapı, kapasite ve beceri düzeylerinin artırılarak akıllı kentlere dönüştürülmesi hedeflenmektedir.

30 SORUN ÇÖZÜMLEMEDE DİKKAT EDİLECEK FAKTÖRLER
Kolluk/toplum, bir nedenle suç oluşmaması için ne gibi bir role sahiptir/hangi özellikleriyle ve konularda rol oynamaktadır, Durumu gözden geçirmek, tehditin boyutlarını değerlendirmek, Sorunun kaynağını anlamaya çalışmak, Sorunu çözmek ve sorunsuz ortam sağlamak ve sürdürmek

31 Dilencilik

32 Dilenci; çalışmak ya da kendisine sunulmuş diğer yolları değerlendirmek yerine para ya da malları kabul etmeye hazır kişiyi ifade etmektedir Dilenci, toplumda yaşamını sürdürebilmek için sahip olması gereken ekonomik imkânlara sahip olamadığı için veya aslında yoksul olmadığı halde kendisini yoksul göstererek ihtiyaç hissettiklerini elde etmek için veya dilenmeyi bir hayat tarzı olarak benimsediği için ekonomik imkânı olanlardan söz, yazı veya davranışlarla para veya eşya isteyen kimsedir 32

33 Dilenciler genellikle doğrudan para ya da eşya istemekte, bir hizmet sunarak karşılığında para istemekte ya da daha fazla para verildiğinde bunu reddetmemektedir. Dilenciler bu faaliyeti yerine getirirken fiziksel/zihinsel özürler kullanmak, fiziksel/zihinsel özürlü birisiyle birlikte dilenmek, küçük yaştaki çocukla birlikte dilenmek, dinsel söylemleri kullanmak gibi bazı araçlardan da istifade etmektedirler. Bu faaliyeti yerine getiren dilenciler gruplandığında dilenciliği meslek edinenler, dilenmek istemediği halde çok yoksul ve çaresiz olduğu için dilenmek zorunda kalanlar ve dilenmek istemediği halde dilenmeye zorlananlar olarak üçe ayrılmaktadır 33

34 1. Dinsel Sebeplerle Dilenenler
Bu kategoride dünyevi zevklerden feragat ederek ruhani sebeplerle dilenenler yer almaktadır. Örnek olarak Yogiler, Dervişler ve Fakirler yer almaktadır. 2. Dini İstismar Eden Dilenciler Bu tür dilencilerin ruhani bir amacı bulunmamaktadır. Genellikle ruhani sebeplerde dilenenlerle aynı kıyafetleri giyerek insanların duygularını istismar etmektedirler. 3. Göçebe Dilenciler Bu tür dilenci grubu özellikle Hindistan’da görülmektedir. Şehirden şehre dolaşarak şarkı ya da şiir okumakta ve para toplamaktadırlar. 4. Fiziksel Engeli Olmayan Dilenciler Bu kişiler fiziksel açıdan sağlıklı olup çalışabilecek konumdadırlar. Ancak çalışmak yerine dilenmeyi tercih etmektedirler. Genellikle hırsızlık gibi adi suçları işlemektedirler. 5. Sağlığı Çalışmasına Engel Olduğu İçin Dilenenler Bu kişiler çalışamayacak derece hastadırlar. Bu şekilde hayatlarını idame ettiremedikleri için dilenmek zorunda kalmaktadırlar. Cüzamlılar, çok yaşlılar ve kronik ağır hastalığı olanlar bu kategoridedir. 6. Fiziksel Engelli Dilenciler Bu dilenciler kör, sağır, dilsiz, bacağı olmayan, uzuv kaybı olan vb. kişilerdir. Bu dilenciler, toplumda kolaylıkla ilgiyi toplamakta ve yardımı hak ettiği düşünülmektedir. 7. Zihinsel Engelli Dilenciler Bu kategoride zihinsel engeli olan ve akıl sağlığı yerinde olmayan dilenciler yer almaktadır. 8. Çocuk Dilenciler Çocuk dilencilere toplum tarafından acınmakta ve yardım edilmektedir. Bu sebeple çok rahat bir şekilde insanları aldatarak para kazanabilmektedirler. 9. Profesyonel Dilenciler Çalışma konusunda herhangi bir isteği olmayan ve meslek olarak dilencilik yapan kişiler bu kategoride yer almaktadır. 10.Part-Time Dilenciler Bu kategorideki dilencilerin bir işi vardır ve boş zamanlarında dilenmektedirler 34

35 Dilencilik-Kent Güvenliği İlişkisi
Dünyada ve ülkemizde kentlerde güvenlik boyutu, kenttaşların huzurlu bir şekilde kent yaşamını sürdürebilmesi bağlamında ön plana çıkmaktadır. Keza Avrupa Kentsel Şartı’nın içinde yer alan Avrupa Kentli Hakları Deklerasyonu’nda Avrupa yerleşimlerinde yaşayan kentlilerin haklarından bir tanesinin güvenlik bağlamında olabildiğince suç, şiddet ve yasadışı olaylardan arındırılmış güvenli bir kentte yaşama hakkı olduğu belirtilmiştir Atina Antlaşması 35

36 Kentlerin sürdürülebilir kılınmasında güvenlik asli unsurdur
Kentlerin sürdürülebilir kılınmasında güvenlik asli unsurdur. Dilencilik de kent güvenliğini tehdit eden unsurlar arasında yer almaktadır. Dilenciliğin, huzurlu kentsel yaşamın dengesini bozma riski bulunmaktadır. Belirtilen riski önleme noktasında yerelden başlayan etkin, tutarlı ve çok aktörlü çözüm yollarının aranması kent güvenliğinin temini açısından büyük önem arz etmektedir. 36

37 Fakat kentlerin güvenliğini tehdit eden unsurlar giderek artmaktadır
Fakat kentlerin güvenliğini tehdit eden unsurlar giderek artmaktadır. Bu konuda en dikkat çekici unsurların başında dilenci mafyaları gelmektedir. Bu örgütler özellikle bazı grupları kendilerine hedef seçmekte ve öncelikle bu kişilerin özgürlüklerine yönelik tehdit oluşturarak faaliyet göstermektedirler. Engelliler ve çocuklar bu grupların başında gelmektedir. Çünkü bu gruplar diğerlerine göre daha iyi kazanç getiren unsurlar olarak düşünülmektedir. 37

38 Bu noktada özellikle çocuk dilencilere para vermek, onların sokaklarda yaşamasına ve çalışmasına neden olacak ve böylelikle de istismar edilmeye devam edileceklerdir. Benzer şekilde Türkiye’de yapılan bir araştırma da bu olguyu desteklemektedir. Dilencilere yardım nedenlerini ortaya koyma amacıyla yapılan bir çalışmada yardım nedeni olarak ilk sırada sevap kazanma %39 oranıyla yer almaktadır Hatta dilencilere para vermenin sevap kazandıracağı düşüncesi, dilenciliğin örgütlü biçimde bir sektör olarak faaliyetine devam etmesine ve büyümesine neden olmaktadır. 38

39 Hindistan’ın Bangkok şehri dilencilik faaliyetleri açısından önemli sorunların yaşandığı bir bölgedir. Burada da dilenme faaliyeti organize örgütler tarafından koordine edilmekte ve çoğunlukla da insan ticareti mağdurları dilendirilmektedir. İnsan ticareti, uluslararası düzeydeki suç örgütleri tarafından yürütülmekte ve Bangkok bu faaliyette bir merkez konumundadır. Bu örgütler etkin bir şekilde çalışmakta, şiddet ve tehdit kullanarak özellikle çocukları zorla dilendirmektedir Asya ve Afrika kökenli çocuklar Suudi Arabistan üzeriden başka ülkelere dilendirme amacıyla kaçırılmakta ya da Suudi Arabistan’da dilendirilmektedir. Bu çocuklar aynı zamanda uyuşturucu trafiğinde de kullanılmaktadır. 39

40 Türkiye bireysel anlamdaki dilenciliği bir kabahat olarak kabul etmiştir sayılı Kabahatler Kanunu dilencilerin gelirlerine el konulacağını hüküm altına almıştır. Bu kapsamda kent güvenliğini ve kentin huzurunu sağlamakla görevli belediye zabıtaları yerel yönetimler neznindeki dilencilikle mücadelenin asli unsurudur. Dilencilik örgütlü bir suç boyutuna geldiğinde ise 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu devreye girmektedir. TCK’da çocukları, beden veya ruh bakımından kendini idare edemeyecek durumda bulunan kimseleri dilencilikte araç olarak kullanan kişilerin hapis cezasına çarptırılacağı hükme bağlanmıştır. Bu suçun örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenmiş olması halinde cezanın artması örgütlü dilenciliği önleme amacı taşımaktadır. Görüldüğü üzere dilencilik eğer örgütlü bir faaliyet olarak zorla dilendirmeyi de içine alarak yapılıyorsa kent güvenliğini sağlamada belediye zabıtası yanında emniyet güçleri de devreye girmektedir. 40

41 Dilenciliğe karşı cezai tedbirlerin alınması ve hatta başarıyla uygulanması anlık sonuçlar elde edilse de bunlar çoğu kere kalıcı çözümleri getirmemektedir. Başta çocuklar olmak üzere örgütü dilencilik mağdurlarının topluma yeniden kazandırılmasını hedefleyen politikalar merkezi yönetim, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve diğer tüm aktörlerin katılımıyla geniş kapsamlı bir platformda gerçekleştirilmelidir. Dilencilik yoksulluk ve masumiyet temelinden profesyonelleşme, insan kaçakçılığı, zorla dilendirme ve masumiyeti kullanma boyutlarına kadar uzanan geniş bir yelpazede gerçekleştirilmektedir. Bu süreçte kent güvenliğini tehdit etmesi nedeniyle art niyetle gerçekleşen dilenciliğin örgütlü bir suç olarak görülerek mücadele edilmesi gerekmektedir. 41

42

43


"GÜVENLİK NEDİR? GÜVENLİK; TOPLULUK VE BİREYLERİN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları