Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NELER OLUYOR BU ÇOCUKLARA?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NELER OLUYOR BU ÇOCUKLARA?"— Sunum transkripti:

1 NELER OLUYOR BU ÇOCUKLARA?
GENÇLİK NEREYE GİDİYOR? & "X" KUŞAĞI OLMAK VELİ ÖZÇETİNKAYA BİREY EĞİTİM KURUMLARI REHBERLİK UZMANI

2 Bu soru insanlık tarihi kadar eski
MÖ Sümer tabletlerinde bir yazı “ne olacak bu gençlik böyle, ne kadar da asiler bize hiç benzemiyorlar…..”

3 “x” kuşağı olmak X bir anlam ifade etmez ne dersek o olur Bir harf bir sayı bir insan vs. ergenlik x kuşağı olmaktır.

4 Ergenlik döneminin genel özellikleri
Kurallara karşı gelme Model alma – özdeşim kurma Süs ve giyime düşkünlük Otoriteye karşı gelme Aileyi beğenmeme Yalnız kalma isteği Garip müzik anlayışı Ders ilgisizliği ve başarısızlık Toplumun gelenek ve göreneklerine karşı zıtlık

5 ERGENLE İLETİŞİMİ ZORLAŞTIRAN DAVRANIŞLAR
Ergeni akranlarıyla kıyaslamak.(Başkalarıyla kıyaslanmaktan nefret ederler ve Hırçınlaşabilirler.) Sınavlarda başarılı olması için ergene yapılan baskılar. Aşırı disiplin , her an kontrol etme hissi. Kardeşler arasında adaletli davranmama. Ergene yönelik ümitsiz tavırlar ,güvensizlik … Ergenin toplum içinde azarlanması,gururunun kırılması.

6 ÖSS YE HAZIRLANAN ERGEN VE VELİ İLİŞKİSİ
DİREKSİYONU ONLARA VERİN HAYATA ALIŞMLARINI SAĞLAMALI Sınavı, bir ölüm-kalım meselesi haline getirmemeli. Öğrenciye ulaşamayacağı hedefler verilmemeli. ÖSS’ye hazırlanma sürecindeki takip,baskıya dönüşmemeli Veli ,yıl içinde öğretmenlerle diyalog halinde olmalı ÖSS sürecinde ergen sürekli teşvik edilmeli ,desteklenmeli ÖĞRENCİ SİZİN OLAMADIĞINIZI DEĞİL KENDİ İSTEDİĞİNİ SEÇMELİ Sınavda öğrencinin kişiliği değil , bilgi düzeyi ölçülür.

7 Asla ve asla çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamayın.
Sınavlarda başarısız olan öğrencinin kendine olan güveni azalır. Her öğrenci , başarısızlığının ezikliğini az ya da çok hisseder. Bu durumda yapılması gereken ; öğrenciye bağırmak değil,Öğrenciye destek vermektir. Bu hassas dönemde sizlerin öğrenciye destek vereceği yerde daha da üzerine gitmesi ileride ciddi sorunlar oluşturabilir. Asla ve asla çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamayın.

8 Ders çalışmak ve sınavı kazanmak uğruna çocuğunuzla olan yakınlığınızı tehlikeye atmayınız.
Çocuğunuzla aranızdaki sıcaklığın hayat boyu devam etmesi her şeyden daha önemlidir

9 AİLELERİN YAKINMALARI
NE SÖYLERSEK ALINIYORLAR, KONUŞAMAZ OLDUK. SEBEP: ERGENLİK DÖNEMİ, DUYGUSAL YOĞUNLUĞUN FAZLA OLDUĞU BİR DÖNEMDİR. NASIL DAVRANACAĞI BELLİ OLMUYOR, AKIL ERDİREMİYORUZ. NEDENİ:DUYGULARINI KONTROL DE GÜÇLÜK ÇEKERLER. ÇOK MUTLUYKEN BİR ANDA MUTSUZ OLABİLİYORLAR. BİZDEN UZAKLAŞMAYA BAŞLADI. NEDENİ: KORKMANIZA GEREK YOK BİR KÖŞEDE ŞİİR, HİKAYE YAZIYOR OLABİLİR, RESİM YAPABİLİR ASLINDA KENDİNİ İFADE ETME YOLLARI ARAR. BİZİ KIZDIRACAK HERTÜRLÜ DAVRANIŞTA BULUNUYORLAR. NEDENİ: KENDİSİNİ VE KİMLİĞİNİ SİZE VE ÇEVREYE KABULLENDİRMEYE ÇALIŞIYORLAR. DÜZENLİ DERS ÇALIŞMIYOR, SINAVI KAZANAMAYACAK NEDENİ: BU SÖZLERİ YÜZÜNE KARŞI SÖYLEDİĞİNİZ İÇİN OLABİLİR Mİ? GENCİN BAŞARISI İÇİN YAPAMADIKLARI DEĞİL BAŞARILI OLDUKLARININ ÜZERİNDE DURUN.” SENİN KİTAP OKUMAN ÇOK HOŞUMA GİDİYOR. SEN YETERKİ İSTE HERİŞİ BAŞARIRSIN SANA GÜVENİYORUM.”

10 ERGENLE İLETİŞİMDE, AİLE BİREYLERİ ORTAK TAVIR İÇİNDE OLMALI, ORTAK KARARLAR ALIP BİRBİRLERİNİN UYGULAMALARINI ELEŞTİRMEMELİ.

11 Ergenlerin , aileleri hakkındaki düşünceleri…
Bize, onların istediklerini yaptığımız zaman değer veriyorlar Sadece başarılı olduğumuz zaman değer veriyorlar Oysa bize sadece kendimiz olduğumuz için değer verselerdi.

12 ERGEN EĞİTİMİ HAKKINDA
BAZI İPUÇLARI

13 Nelere dikkat edilmeli?
Onlar adına karar vermeyin. Mutlak suretle onunla diyalog kurun. Onlara değer verdiğinizi hissettirin. Yapabileceği vazifeler verin. Başarısız olursa da sakın azarlamayın. Her ne olursa olsun dayak atmaktan uzak duralım.

14 Tüm çocukların dinlenilmeye , anlaşılmaya ihtiyaçları vardır.
Eğer çocuklarınızı dinlemezseniz , onlar kendilerini dinleyecek Birilerini mutlaka bulurlar. Ama bu kişiler toplum için , çocuklarınız için ne kadar yararlıdır , onu bilemezsiniz Bu dönemde çocuklarınızla aranızdaki bağı iyi koruyun Her ne kadar size ters gibi görünseler de Size en fazla şimdi ihtiyaçları var

15 Benim çocuğum asla yalan söylemez” şeklindeki aşırı
güven yüzünden öğretmenlerle karşı karşıya gelinmemeli. Olaya mantıklı bakmalı ve iyice araştırıldıktan sonra karar verilmeli. Çocuk üzerinde baskı hissederse yalana sığınır Sınavda kaydırma yaptım Çok aşırı heyecanlıydım işaretlemeyi yanlış yaptım Sınavlarda dayanamayıp hepsini işaretledim Bu konular bize anlatılmamıştı Dershane benimle ilgilenmedi Sınavdan haberim yok söylemediler Ödev vermiyorlar Arkadaşlarla ders çalışacağız Ne yapayım kafam basmıyor - tepki “Ben önemliyim” “Ben değerliyim” “Beni kabul edin”

16 Çocukları, bir iş yapmış olmak ve adam yerine konmak kadar memnun eden bir şey yoktur.

17 TEŞEKKÜRLER REHBERLİK SERVİSİ Veli ÖZÇETİNKAYA


"NELER OLUYOR BU ÇOCUKLARA?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları