Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PSYC 306 Industrial and Organizational Psychology

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PSYC 306 Industrial and Organizational Psychology"— Sunum transkripti:

1 PSYC 306 Industrial and Organizational Psychology
Lecture 1

2 What is IO Psychology? The application of psychological principles to the problems concerning human beings operating within organizational context. IO psychology is an area of scientific study and professional practice that addresses psychological concepts and principles in the world of work.

3 What Is IO Psychology? Psychology is the science of human behavior
I/O psychology is the science of human behavior at work Dual focus: Organization & employee Efficiency/productivity of organizations (I) Health/well-being of employees (O) Dual role: Scientist & practitioner

4 Industrial Side (“Personnel Psychology”)
Job analysis, evaluation, design Performance appraisal & feedback Assessments of abilities & skills Fairness in personnel decision-making EEO, workplace discrimination, affirmative action, sexual discrimination Staffing: recruiting, selection, placement Training & development Ergonomics & work conditions

5 Organizational Side Teamwork & social behavior Communication
Decision-making Organizational culture & chance Job satisfaction, attitudes, job stress Motivation Leadership Union-management relations Conflict management

6 What type of organizations do IO psychologists serve?
Profit & nonprofit Public & private Size and types of organizations (e.g., small, large, family-owned) Hospitals Schools Police force NGO

7 IO as a Profession Graduate degree necessary (MA or Ph.D.)
IO Professional Associations Society for Industrial and Organizational Psychologists (SIOP) Academy of Management (AoM) European Association of Work and Organizational Psychology (EAWOP) Society of Occupational Health Psychology (SOHP) Society for Human Resource Management (SHRM) PERYÖN (Personel Yönetim Derneği)

8 ENDÜSTRİ & ÖRGÜT PSİKOLOĞUNUN İŞ TANIMI Türk Psikologlar Derneği EÖ Çalışma Grubu
Endüstri & Örgüt (EÖ) Psikolojisi, örgütlerdeki psikolojik süreçleri ve iş ilkelerini inceleyen bir bilimsel ve aynı zamanda da profesyonel uygulama alanıdır. Akademisyen olarak EÖ psikologları, çalışma ortamındaki bireysel, grup ve örgütsel süreçleri incelerler. Uygulayıcı olarak ise, üretkenliği ve çalışma hayatının kalitesini artırmak için psikolojinin ilkelerini ve araştırma tekniklerini iş ortamında uygularlar. Ayrıca, EÖ psikologları, kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarında danışman ve katalizör rollerini üstlenerek çalışma ortamındaki insanlarla ilgili konu ve sorunlara çözüm üretirler.

9 Ölçme ve Değerlendirme
Endüstri ve Örgüt Psikologlarının GÖREV TANIMLARI Ölçme ve Değerlendirme Eleman seçme ve yerleştirme, performans değerlendirme, eğitim yönetimi, örgütsel değişim ve gelişim sürecinde ve çalışan tutumları vb. tespitinde örgütsel gereksinimler doğrultusunda kullanılan ölçme ve değerlendirme araçlarının bilimsel temeller (geçerlilik, güvenilirlik, normlar, standardizasyon, adaptasyon) doğrultusunda oluşturulması ve uygulanmasını sağlar. 2. İş analizi ve/veya yetkinlik analizi yapar; sınıflandırma, seçme, eğitme ve diğer personel görevleri için ihtiyaç duyulan ölçütleri oluşturmada gerekli olan fiziksel, zihinsel, eğitimsel ve diğer meslek gerekliliklerini belirleyici çalışmalar yapar. Eleman cezbetme, seçme ve yerleştirme sistemini geliştirir. Eleman cezbetmede kullanılacak metodları belirler. Eleman seçme, yerleştirme ve terfi etmede kullanmak amacıyla görüşme tekniklerin değerlendirme ölçekleri; bilgi, beceri, yetenek, kişilik ve ilgi alanlarını belirlemede kullanılan psikolojik test ve envanterleri uygular. Ayrıca, EÖ psikoloğu, belirlenmiş yetkinlikleri doğrultusunda (bkz Yetkinlikler 3,5,7) ölçüm araçları geliştirebilir. 4. İşyeri programlarının bireysel ve kurumsal verimliliğe, etkililiğe ve üretkenliğe etkilerini istatistik yöntemlerini ve uygulamalarını kullanarak inceler. 5. Grupların ve bireylerin çalışma performanslarını ölçebilmek için kriterler belirler ve bu kriterlerin geçerli ve güvenilir bir şekilde ölçülebilmesi için sistemler geliştirir.

10 Çalışanların verimini, bedensel ve ruhsal sağlığını
GÖREV TANIMLARI (devam) Çalışanların verimini, bedensel ve ruhsal sağlığını arttırmaya yönelik faaliyetler 6. Çalışanın verimliliğini ve iş doyumunu arttırmak için, öğrenme, motivasyon vb. ilkelerini kullanarak ücretlendirme, teşvik ve ödüllendirme yöntemleri geliştirir ve/veya uygulamaya koyar. 7. Mesleki ve kişisel uyumu geliştirmek için çalışanlara danışmanlık yapar. Çalışanların kişisel ve sosyal psikolojik sorunlarına koçluk yapar ve gerekli durumlarda onları yardım alabilecekleri profesyonellere yönlendirir. 8. Çalışanların psikolojik sağlığı ve iş doyumunu arttırmanın yanısıra, koruyucu hekimliğe yardım etmek amacıyla işyeri hekimliğiyle işbirliği yapar. Meslek hastalıklarının (ör., fiziksel, kimyasal ve mekaniksel hastalıklar) önlenmesi için psikolojik testleri kullanarak tarama yapar ve erken teşhisinde yardımcı olur. 9. İş koşulları, saatleri ve çalışma düzeninin çalışanların psikolojik ve fizyolojik yapılarına uygunluğunun ölçülmesi ve buna bağlı gerekli düzenlemelerin yapılmasında aktif rol alır. Bununla beraber, iş şartlarının motivasyonu ve verimi arttıracak yönde düzenlenmesini (ör., iş zenginleştirme) sağlar.

11 Çalışanların Eğitimi ve Gelişimi
GÖREV TANIMLARI (devam) Çalışanların Eğitimi ve Gelişimi 10. Eğitim ve gelişim ihtiyaçlarını belirler.Öğrenme ve bireysel farklılık ilkelerini uygulayarak eğitim programları hazırlar; eğitim programlarının etkisini değerlendirir ve ölçer. Çalışanların kariyer gelişimini sağlamak için kariyer planları yapar, kariyer yolları belirler ve bunların uygulamaya konması yönünde gerekli girişimlerde bulunur.

12 12. Örgütsel gelişime ve değişime aracılık ve rehberlik eder.
GÖREV TANIMLARI (devam) Örgütsel İyileştirme Örgütsel gelişime ve değişime aracılık ve rehberlik eder. Örgütlerin, örgütsel birimlerin ve bireylerin, yeterliliklerini ve etkililiklerini arttırmak için örgütsel yapılar, iletişim sistemleri, liderlik, grup ilişkileri ve motivasyon sistemleri konularında araştırmalar yapar ve değişiklikler önerir. Aydınlatma, ses, sıcaklık ve havalandırma gibi işyerinin fiziksel ortamı ve iş aletlerinin ergonomik tasarımı ile ilgili konularda sorunları tespit eder, verimliliği arttırmak ve kaza oranını azaltmak amacıyla değişiklikler önerir. İş ve çalışma hukuku meselelerinde, işverenlere ve çalışanlara danışmanlık yapar. İşe alım, ücret, terfi ve işten çıkarma gibi süreçlerin adil ve hukuki prensiplere ve yasalara uygun olmasını sağlamak için çaba gösterir. Ayrımcılık, cinsel taciz ve diğer tüm insan hakları ihlallerinin tesbiti ve giderilmesinde aktif rol alır (örn. eğitimler temin eder, yönetime ve çalışanlara danışmanlık yapar). Şirket birleşmeleri, yeniden yapılanma, üretim azalması, teknoloji değişikliği, emeklilik gibi nedenlerle işten ayırmalarda yaşanan sürecin işten çıkarılacak ve kurumda kalacak çalışanlar için en az zarar verecek şekilde yürütülmesinde yardımcı olur.

13 YETKİ VE SORUMLULUKLARI
EÖ psikoloğu yukarıdaki tüm görevlerin yerine getirilmesinde yetkilidir. Bunların psikoloji biliminin bulguları ve ilkelerine, insan hakları ve hukuki temellere, adalet ve eşitlik ilkelerine uygun olarak yapılmasından sorumludur. Görev ve sorumluklarını yerine getirirken psikoloji biliminin ve EÖ psikolojisinin etik ilkelerine uymakla yükümlüdür. Yetkili olduğu görevleri yerine getirirken çalışanların çıkarları ve kurumun çıkarları arasındaki dengeyi sağlamaktan sorumludur. EÖ psikoloğu, EÖ psikolojisinin uzman olduğu alt dallarında (örn. performans değerlendirme), yeterli deneyimi de olduğu takdirde bilir kişi olarak mahkemelerde görev yapabilir.

14 Yetkinlikler - Bilgi EÖ psikolojisinin etik, yasal ve profesyonel bağlamı Psikolojinin alanlarının genel bilgisi Araştırma yöntemleri İstatistik yöntem ve veri analizi Tutum kuramı, ölçülmesi ve değişimi Kariyer gelişimi Örgütsel iletişim kuramı Performans kriterleri kuramı ve kriterlerin geliştirilmesi Örgütlerde sağlık ve stres İnsan performansı ve ergonomi Bireysel farklılıkları anlama ve değerlendirme İş değerleme ve ödüllendirme İş / görev analizi ve sınıflandırılması Yargı ve karar verme Liderlik ve yöneticilik Örgüt geliştirme Örgüt kuramı Performans değerlendirme ve geribildirim Eleman cezbetme, seçme ve yerleştirme Küçük gruplar kuramı ve takım süreçleri Eğitim: Kuramı, program geliştirme ve değerlendirme İş motivasyonu Psikometri Yönetim danışmanlığı

15 Yazılı ve sözlü iletişim Eleştirel düşünme Analitik düşünme
Yetkinlikler - Beceri Yazılı ve sözlü iletişim Eleştirel düşünme Analitik düşünme Öğrenmeye ve gelişime açık olma Parçaları bütün içinde görebilme Karmaşık problemleri çözme Sosyal algıda duyarlılık Nesnellik ve tarafsızlık Yaratıcılık Problemleri öngörme ve sezebilme

16 EÖ alanında en az yüksek lisans yapmalı, veya
EĞİTİM Türkiye’de EÖ psikoloğu olmak veya ünvanını almak için lisans derecesinin Psikoloji olması gerekmektedir. Psikoloji lisans derecesinin üzerine: EÖ alanında en az yüksek lisans yapmalı, veya İşletme Fakültesi altındaki İnsan Kaynakları veya Örgütsel Davranış programlarında en az yüksek lisans derecesini tamamlamalı, veya Psikolojinin EÖ ile ilgili başka bir alanından (ör., Klinik veya Sosyal psikoloji) en az yüksek lisans veya işletme alanında en az yüksek lisans derecesini almış ve bunun üzerine yetkili resmi kurum tarafından onaylanmış EÖ Psikolojisi sertifikasyon programını tamamlamış olmalıdır.


"PSYC 306 Industrial and Organizational Psychology" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları