Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYANLAR : BEGÜM TUŞGUL TUĞBA ÜCE

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYANLAR : BEGÜM TUŞGUL TUĞBA ÜCE"— Sunum transkripti:

1 HAZIRLAYANLAR : BEGÜM TUŞGUL 1311140043 TUĞBA ÜCE 1311140020
DOKU MÜHENDİSLİĞİ UYGULAMALARI HAZIRLAYANLAR : BEGÜM TUŞGUL TUĞBA ÜCE

2 Doku mühendisliği, herhangi bir sebepten dolayı yapısı bozulmuş biyolojik dokuları yeniden eski haline getirme, yapısal ve fonksiyonel özelliklerini onarmayı amaçlayan multidisipliner bir bilim dalıdır. Doku mühendisliği; Kanser, hastalık veya travma nedeniyle zarara uğramış dokuların in-vitro geliştirilen doku ve organlarla değiştirilmesi veya fonksiyonlarının desteklenmesi, Doku tamiratının direkt olarak vücut içinde (invivo) yönlendirilmesi olarak ifade edilir.

3 Doku mühendisliği uygulamaları için gerekli olan üç ana komponent;
Hasar görmüş veya yok olmuş dokuyu tekrar oluşturacak hücreler, Taşıyıcı görevi yapan ve hücrelere desteklik sağlayan materyaller, Hücre üremesi ve farklılaşması için gerekli morfogenik sinyaller,sitokinler ve bazı biyoaktif faktörlerdir.

4 Mekanik Etkileyici Büyüme Faktörü Hücre Nakli Biyopsi Hücre İzalasyonu Hücre Geliştirme Hücre İskelesi Hücre Ekimi Hücre Çoğalması

5 BİYOSİNYAL MOLEKÜLLER
DOKU MÜHENDİSLİĞİ HÜCRELER HÜCRE İSKELESİ BİYOSİNYAL MOLEKÜLLER

6 Organların ya da dokuların rejenerasyonu için üç önemli faktör vardır :
Doku oluşumunu sağlayacak olan hücreler : 1.Otogreft Hücre: Hastanın kendisinden alınıp hastaya implante edilen hücreler. 2.Allogreft Hücre: Başka insandan alınıp hastaya implante edilen hücreler.

7 3.Zenogreft Hücre: Hayvanlardan alınıp hastaya implante edilen hücreler.
4.Kök Hücre: Kök hücreler, organizmadaki her hücre, doku ve organın kaynağıdır.

8 2.DOKU İSKELESİ 3 Boyutlu Doku iskeleleri ( tissue scaffold ) : Hücrelere yapısal destek sağlayarak hücrelerin yapışmasını ve üremesini sağlar. Şekil: İskeleler üzerinde hücre yapışması ve yayılması Tuz Yıkama ile yapılan süngerimsi iskeleler (b) Hızlı Prototipleme ile hazırlanan iskeleler

9 3. Biyosinyal Moleküller
Doku oluşumu süresince çeşitli hücresel işlevleri desteklemek amacıyla kullanılır.

10 DOKU MÜHENDİSLİĞİNDE TEMEL YAKLAŞIMLAR
Birinci Yaklaşım: Yeni dokunun oluşumu için yalnızca biyomalzeme kullanımıdır. Biyomalzemeler: Metal kalça, eklem protezleri, porselen dişler, polimerik damar protezleri vb. İkinci Yaklaşım :“Hücre nakli” olarak adlandırılan yaklaşım, yalnızca hücreleri kullanarak tedaviyi gerçekleştirmeyi amaçlar.

11 Üçüncü Yaklaşım: Biyomalzeme ve biyosinyal moleküllerini kullanır.
Dördüncü Yaklaşım: Biyomalzeme, hücre ve biyosinyal moleküllerinin üçünü bir arada kullanarak doku oluşturmayı hedefler.

12 DOKU MÜHENDİSLİĞİ ÜRÜNLERİ

13 1. DERİ DOKUSU ÜRÜNLERİ 2. KIKIRDAK DOKUSU ÜRÜNLERİ 3
1. DERİ DOKUSU ÜRÜNLERİ 2. KIKIRDAK DOKUSU ÜRÜNLERİ 3. KEMİK DOKUSU ÜRÜNLERİ Yanıklar , kronik yaralar, plastik ve estetik ameliyatlarda kullanım ve ağız mukozasındaki hastalıklarda kullanılmak için çeşitli ticari ürünler mevcuttur. Kıkırdak doku mühendisliği ürünleri stres altındaki kıkırdak (eklemler) uygulamalarını hedef almıştır. Kemik kırıkları, çene kemiği ameliyatları, osteoporoz, kemik tümörleri ve diş eti ameliyatlarında kullanılmak üzere çeşitli ürünler geliştirilmiştir.

14 KAYNAKLAR


"HAZIRLAYANLAR : BEGÜM TUŞGUL TUĞBA ÜCE" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları