Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

RENKLERLE İNSANLARI TANIMA KLAVUZU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "RENKLERLE İNSANLARI TANIMA KLAVUZU"— Sunum transkripti:

1 RENKLERLE İNSANLARI TANIMA KLAVUZU

2 FARKLI KİŞİLİKLERİ TANIMAK VE ETKİLİ İLETİŞİM
Gerek iş hayatında gerek özel hayatımızda hatta kendimizle olan iletişimimizde mutluluk büyük ölçüde ilişkiler kurmamıza bağlıdır.

3 TEST UYGULAMASI

4

5 SARI KİŞİLİK Girişkendir. Ayrıntılar üzerinde düşünmezler.
Hayata beni fark et mesajı verirler. Eğlenceli tiplerdir.Her türlü espri yeteneğine sahiptirler.

6 Çocuklukları eğlenceli ve hareketli geçer.
Konuşmayı çok severler. Sık sık bir şeyleri döküp saçarlar. Mutluluk ve enerji yayarlar. Hüzünlü ortamları sevmezler. Hafızalarında hep renkli şeyler vardır. Unutkanlıkları çoktur. Dikkatsizdirler. Diğerlerine göre insanlara daha çabuk inanırlar. Sıkıcı ortamların havasını değiştirmekte ustadırlar. Hazır cevaptırlar. Çocuk ruhludurlar. Her zaman parlak fikirleri vardır. İkna edicidirler. İnsanlarla çabuk kaynaşıp,arkadaş olurlar.

7 MAVİ KİŞİLİK Mükemmeliyetçidirler. Her zaman kurallardan yana olurlar.
Düzenlidirler. Meraklıdırlar,araştırmaya yöneliktirler. Ciddi ve ağırbaşlılardır.

8 Negatif yönleri; Pozitif yönleri; Sıkça kaygılanırlar.
‘’-meli,-malı’’ sıkça kullanırlar. Aşırı ciddidirler. Motive edilmeleri zordur. Pozitif yönleri; Düzenlidirler. Tedbirlidirler. Planlıdırlar. Riskleri görürler.

9 KIRMIZI KİŞİLİK Güçlü ve kararlıdırlar.
Sadece kendileriyle yarışırlar. ‘’Az laf,çok iş’’ ve ‘’Sadede gel.’’ kullanırlar. Kafalarının dikine giderler. Zorluklar onları motive eder. Eleştirilmekten hoşlanmazlar. İş bitirici ve sonuç odaklıdırlar.

10 Negatif yönleri; Pozitif yönleri; Hep haklıdır. Ani kararlar alır.
Eleştirilmekten hoşlanmaz. Yardım istemez. Pozitif yönleri; Sözlerini tutarlar. Lider doğmuşlardır. Kararlıdırlar. Özgüvenlidirler.

11 YEŞİL KİŞİLİK Halim selim,sessiz,uysaldırlar.
Arabulucu ve arkadaş canlısıdırlar. Dikkat çekici hatalarda bulunmazlar. ‘’Sabreden derviş muradına ermiş.’’ kullanırlar. Grup halinde çalışmayı severler. Fazla enerji harcamayı sevmezler.Barışçıl ve soğukkkanlıdırlar.

12 Negatif yönleri; Pozitif yönleri; Çekingendirler. Enerji harcamazlar.
Sorumluluk almazlar. Duygularını yansıtmazlar. Ertelerler. Pozitif yönleri; İnce ve anlayışlılardır. Kimseyi kırmak istemezler. Kendileriyle barışıktırlar. Soğukkanlıdırlar. ‘’Evde barış,cihanda barış.’’

13 KİŞİLİKLERİN KARIŞIMI
KIRMIZI-SARI:GİRİŞKEN Her ikiside girişken,cesur,hareketli,iyimserdir. Desteklenmeye ihtiyaç duymazlar. Genellikle çelişki yaşamazlar ve her probleme kolaylıkla çözüm bulurlar. Bu kişiler bir yönden güç odaklı hareket etme özelliğine sahipken,diğer yönden bu gücü kullanırken eğlenmeyi de bilirler. En iyi örnek Türk siyasi tarihinden Turgut Özal’dır.

14 KIRMIZ-MAVİ:İŞ ODAKLI
Kırmızının güçlü kararlı yönüyle mavinin planlı,programlı ve düzenli yönünün bir araya geldiği etkili bir karışımdır. ‘’Hemen ve en iyi şekilde yapmak.’’ paralolarıdır. Medya dünyasından tanınan Hulki Cevizoğlu bu kişiliğin en güzel örneğidir. En büyük sorunları sonuca hedeflenen kırmızı kişilikle detayları önemseyen mavi kişiliğin bazı konularda aynı uyumu sağlayamamasıdır.

15 MAVİ-YEŞİL:TEMKİNLİ Her iki kişilikte tedbirli,fazla düşünerek karar veren ve içe kapanık bir yapıya sahiptir. Bu kişiler işlerini sabırla ve düzen içerisinde yaparlar ve fazla göze batmayı sevmezler.Cesaret edip yeteneklerini sergileyebilirlerse toplumda çok başarılı olabilirler. Bu kişilik yapısına verilecek en iyi örnek eski başbakanlardan Bülent Ecevit’tir. Sarı kişiliğin esprili ve eğlenceli yönlerini yeşilin barışçıl yönüyle birleştiren bu gruptaki insanlara toplumda çok sevilen,renkli bir kişiliğe sahiptir.

16 YEŞİL-SARI:İNSAN ODAKLI
Bu gruptaki insanlar toplumda çok sevilen,renkli bir kişiliğe sahiptir. Ciddi ve önemli kararları almak konusunda sıkıntı yaşarlar. Bu kişiliğe verilecek örnek sanat dünyasının en sevimli simalarından biri olan Metin Şentürk’tür.

17 KIRMIZI-YEŞİL:MED-CEZİR
Bu kişilik karışımına sahip olan kişiler hayatlarında sürekli iniş çıkışlar yaşayabilirler. Bir tarafları aldığı kararı uygulamak isterken diğer tarafları bunu ertelemek ister. Bu gruptakilerde bazen yeşilin merhametli,barışçıl yönü,bazen kırmızının kesin kararlı,katı tutumu ön plana çıkar. Bu kişiliğin tipik örneklerinden biri Tansu Çiller’dir.

18 SARI-MAVİ:ÇELİŞKİ Bu kişilik karışımına sahip biri,sarıyla coşkuyu,eğlenceyi,heyecanı ararken,mavi tarafı ise bunların gereksiz olduğunu ve daha normal çizgide bir hayata sahip olması gerektiğini söyler. Mavi kişilik özelliğiyle plan ve programını en iyi şekilde yapan bu kişiler,sarı kişiliklerinin rahat ve eğlenceli tarzı yüzünden uygulama safhasında zorluk çekebilir. Yine sanat dünyamızın renkli karakterlerinden Ferhan Şensoy’da bu konuya örnek olabilir.

19 FARKLI KİŞİLİKLERİN MOTİVASYONU
Değiştirebileceğimiz tek kişi yalnızca biziz. KİŞİLİK TÜRLERİNE GÖRE MOTİVASYON ÖNERİLERİ; Kırmızılar; -Daha az motive edilmeye ihtiyaç duyarlar. -Lider ruhlu kişilerdir. -İşlerin kontrolünü kaybettikleri zaman strese girerler.

20 Maviler; -Detaylara önem veren kuralcı insanlardır
Maviler; -Detaylara önem veren kuralcı insanlardır. -Motive etmek için işi ayrıntılarıyla anlatmak gerekir. -Düzene önem verirler. Sarılar; -Eğlenmeyi ve eğlendirmeyi severler. -Motive etmek için işin eğlenceli yönleri gösterilmelidir. -Monotonluktan hoşlanmalar.

21 Yeşiller; -Sorumluluk ve risk almaktan hoşlanmazlar
Yeşiller; -Sorumluluk ve risk almaktan hoşlanmazlar. -En çok bu kişilerin motive edilmesi gerekir. -Monoton işlerden hoşlanırlar. -Kendilerinden çok şey beklendiğini hissettiklerinde bundan kaçmak isterler.

22 FARKLI KİŞİLİKLERE TAVSİYELER VE ETKİLİ İLETİŞİM METOTLARI
Eleştiriden maksat;kişiyi incitmeden yaptığı hatalı davranışı ona anlatmak ve bir daha yapmamasını sağlamak olmalıdır. SANDVİÇ METODU 1)Bir iş yapılmışsa önce iyi yapılmış yönlerinden bahsederek olumlu duygular oluşturulmalıdır. 2)Nelerin daha iyi yapılması gerektiğindn bahsetmeliyiz. ‘’Ama’’,’’Fakat’’la söze başlama. Sadece yapılan davranışı veya işi eleştir,kişinin kimliğine asla dokunma. 3)Olumlu bir yorumla eleştiriyi bitir.

23 FARKLI KİŞİLİKLERE ÖNERİLER
Sarılara Tavsiyeler; Az konuş,çok dinle. Ertele,üşünme,vazgeçme. İçindeki çocuğu canlı tut ama her yerde ortaya çıkarma. Daha düzenli ol. Pireyi deve yapma.

24 Mavilere Tavsiyeler; İnsanları takdir etmeyi ihmal etme. Ayrıntıları hesaplarken bütünü kaçırma. Her zaman en iyi olmaya çalışma. Kendine güven,potansiyelinin farkında ol. Hayatın olumlu yönlerini görmeye çalış. Küçük şeyleri dert etme.

25 Kırmızılara Tavsiyeler;
‘’Hatasız kul olmaz.’’ Kabul et. Herkesin zayıf bir yönü vardır.Kabul et. Başkalarının da haklı olabileceğini kabul et. Emir kipi kullanma. Sabırlı olmayı öğren. Kimseyi küçümseme.

26 Yeşillere Tavsiyeler;
Başkalarının sessizliğinizden ve sakinliğinizden istifade etmesine izin verme. Her şeye evet deme. Kararsızlıktan kaç. Sorumluluk almayı öğren. Daha enerjik olmaya çalış. Tembelliği bırak.


"RENKLERLE İNSANLARI TANIMA KLAVUZU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları