Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKÇEDE BENZETMELER Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKÇEDE BENZETMELER Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi"— Sunum transkripti:

1 TÜRKÇEDE BENZETMELER Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Gülay YALÇIN Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği II.Öğretim II.Sınıf

2 Benzetme: Varlıkları, kendisinden daha belirgin özellikteki varlıklardan yararlanarak anlatmadır Benzetmeler genellikle gibi edatıyla oluşturulmaktadır. Benzetmeler çoğunlukla anlatıma güç katmaktadır.

3 Türkçede Yaygın Kullanılan Benzetmeler ve İşlevleri-I
1) Dalyan gibi Filinta gibi Çakı gibi Aslan gibi Dağ gibi Bu benzetmeler, erkeklerin fiziksel özelliklerini övmede kullanılmaktadır.

4 Türkçede Yaygın Kullanılan Benzetmeler ve İşlevleri-II
2) Ay parçası gibi Peri gibi Tasvir gibi Bebek gibi Taş bebek gibi Gül gibi Bu benzetmeler, kadınların güzelliğini anlatmada kullanılmaktadır.

5 Türkçede Yaygın Kullanılan Benzetmeler ve İşlevleri-III
3) Fitil gibi Dut gibi Zil gibi Bulut gibi Bu benzetmeler, aşırı sarhoşlar için kullanılmaktadır.

6 Türkçede Yaygın Kullanılan Benzetmeler ve İşlevleri-IV
4) Süt dökmüş kedi gibi Bu benzetme, suç işlemiş birisinin duruşunu anlatmaktadır. 5) Kukumav kuşu gibi Bu benzetme yalnız yaşayanlar için kullanılmaktadır. 6) Sütçü beygiri gibi Bu benzetme aşırı yorgun görünenler için kullanılmaktadır.

7 Türkçede Yaygın Kullanılan Benzetmeler ve İşlevleri-V
7) Dilenci vapuru gibi Bu benzetme, kapı kapı gezenler için kullanılmaktadır. 8) Zehir gibi Bu benzetme,yiyeceklerin çok acı olduğunu anlatmada kullanılmaktadır. 9) Kösele gibi Bu benzetme, yiyeceklerin sertliğini anlatmada kullanılmaktadır.

8 Türkçede Yaygın Kullanılan Benzetmeler ve İşlevleri-VI
10) Sakız gibi Süt gibi Kaymak gibi Bu benzetmeler, varlıkların beyazlığını anlatmada kullanılmaktadır. 11) Kömür gibi Katran gibi Bu benzetmeler, kapkara olan varlıkları anlatmada kullanılmaktadır.

9 Türkçede Yaygın Kullanılan Benzetmeler ve İşlevleri-VII
12) Pancar gibi (olmak) Bu benzetme, utanmadan kaynaklanan kızarmayı anlatmaktadır. 13) Kedinin ciğere baktığı gibi (bakmak) Bu benzetme, ulaşılamayan şeye imrenerek bakmayı anlatmaktadır. 14) Çorap söküğü gibi Bu benzetme, art arda gelişen olayları anlatmaktadır.

10 Türkçede Yaygın Kullanılan Benzetmeler ve İşlevleri-VIII
15) Sırım gibi Bu benzetme, uzun ince erkekler için kullanılmaktadır. 16) Tikli gibi Bu benzetme,kurnaz kişileri anlatmada kullanılmaktadır. 17) Koyun gibi Bu benzetme, rahatlıkla yönlendirilen kişiler için kullanılmaktadır.

11 Türkçede Yaygın Kullanılan Benzetmeler ve İşlevleri-IX
18) Tereyağından kıl çeker gibi Bu benzetme, bir işi zorlanmadan yapmayı anlatmaktadır. 19) Yangından mal kaçırır gibi Bu benzetme, bir işi aceleyle yapmayı anlatmaktadır. 20) Gül gibi (geçinmek) Bu benzetme, kişilerin sorunsuzca yaşayışını anlatmada kullanılmaktadır.

12 Türkçede Yaygın Kullanılan Benzetmeler ve İşlevleri-X
21) Damdan düşer gibi Bu benzetme, konuşmaya uygunsuz yerden katılanlar için kullanılmaktadır. 22)Tımarhane kaçkını gibi Bu benzetme, çılgın davranışlarda bulunanlar için kullanılmaktadır. 23) Çam yarması gibi Bu benzetme, iriyarı insanlar için kullanılmaktadır.

13 Türkçede Yaygın Kullanılan Benzetmeler ve İşlevleri-XI
24) Arpacı kumrusu gibi (düşünmek) Bu benzetme,derin derin düşünenler için kullanılmaktadır. 25) İki cami arasında kalmış beynamaza (dönmek) Bu benzetme, hoşlanmadığı şeyler arasında kalanları anlatmaktadır. 26) Pamuk gibi Bu benzetme,varlıkların yumuşak olduğunu anlatmada kullanılmaktadır.


"TÜRKÇEDE BENZETMELER Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları