Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bugün neler öğreneceğiz?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bugün neler öğreneceğiz?"— Sunum transkripti:

1 Bugün neler öğreneceğiz?
Ders : Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Sınıf : 5 Öğrenme Alanı : KUR’AN VE YORUMU Ünite : KUR’AN’DA KISSALAR Süre : = 80 dakika Konular : Bilge insan : Hz.Lokman Kazanımlar : Hz.Lokman’ın öğütlerinden çıkarımlarda bulunur.

2 “bilge insan” bilge insan olarak DERSE HAZIRLIK SORULARI
Sizce kimler için “bilge insan” ifadesi kullanılır? Bilge insan toplumda hangi özellikleriyle ön plâna çıkar? Sizin çevrenizde bilge insan olarak nitelendirebileceğiniz kişiler var mı?

3 Hz. Lokman, Hz. Davut zamanında Mısır’da yaşamış bir kişidir
Hz.Lokman, Hz.Davut zamanında Mısır’da yaşamış bir kişidir Önceleri köle iken azat edilmiş, ayrıca kendisine mal, mülk de verilmiştir. Hz.Lokman’ın terzi veya marangoz olduğu bilinmektedir. Hz.Lokman’a Yüce Allah tarafından hikmet verilmiştir. Hikmet nedir?

4 yararlı ve derin bilgi, ilim ve akıl ile doğruyu bulmadır.
Hikmet; dinde anlayış, gerçeği bilme, düşünme yeteneği, sezgi gücü, iş ve sözlerde isabetli olma, düşünce plânında kalmayıp eyleme dönüştüren yararlı ve derin bilgi, ilim ve akıl ile doğruyu bulmadır.

5 Hz. Lokman, sahip olduğu ilim ve hikmetten dolayı Hz
Hz.Lokman, sahip olduğu ilim ve hikmetten dolayı Hz.Davut’a vezirlik, danışmanlık ederdi. İslâm bilginleri arasında Hz.Lokman’ın peygamber olduğunu söyleyenler varsa da bu görüş genel olarak kabul görmemektedir. İslâm âlimlerinin çoğuna göre Hz.Lokman, peygamber değil; Allah’ın sevgili kuludur.

6 Yüce Allah’ın salih kullarındandı.
Hz.Lokman, Yüce Allah’ın salih kullarındandı. Çok düşünen, zeki ve ileri görüşlü bir kişiydi. Gereksiz ve çok konuşmaktan kaçınmaya özen gösterirdi. Halk, Hz.Lokman’ı çok sever ve ona saygı gösterirdi.

7 ihtirasıma engel olurum. Namuslu yaşamaya önem veririm.
94.sayfa Bu saygınlığı nasıl kazandığını soran bir kişiye şöyle cevap dedi: Ben gözümü yumarım, dilimi tutarım, ihtirasıma engel olurum. Namuslu yaşamaya önem veririm. Namazımı uzatırım, verdiğim sözü yerine getiririm, misafirlere ikram eder, onu ağırlarım. Komşumu korurum, boş ve yararsız şeylerle uğraşmam. Yukarıdaki bilgilerden ne gibi ilkeler çıkarılabilir?

8 Âlimlerle otur. Onların dizinin dibinden ayrılma.
94.sayfa Hz.Lokman oğluna şöyle dedi: “Oğulcuğum! Suskunluğun için hiç pişman olma. Konuşmak gümüşten ise susmak altındandır Ben konuştuğum bazı şeylerden pişmanlık duymuşumdur, ancak suskunluğum için hiç pişmanlık duymamışımdır.” Ey oğulcuğum! Âlimlerle otur. Onların dizinin dibinden ayrılma. Çünkü Allah yeri, göğün yağmuru ile dirilttiği gibi kalpleri de hikmet nuru ile diriltir. 1-Yukarıdaki öğütlerden ne gibi ilkeler çıkarılabilir? 2-Bunların günlük hayattaki önemi nedir?

9 Aşağıdaki okuma metnini yorumlayalım.
Bir gün Davut Peygamber Hz.Lokman’dan bir koyun kesmesini ve en iyi iki parçasını getirmesini istemiştir. Hz.Lokman da kestiği hayvanın dilini ve kalbini getirmiştir. Birkaç gün sonra Hz.Davut, bir koyun daha kesmesini ve en kötü iki parçasını getirmesini isteyince Hz.Lokman yine dilini ve kalbini getirmiştir. Davut Peygamber, Hz.Lokman’a en iyi ve en kötü iki parça isteyince kalp ve dil getirmesinin sebebini sorunca Hz.Lokman şöyle dedi: İyi olduğu ve iyi kullanıldığı zaman bu ikisinden daha güzel, daha yararlı bir şey yoktur. Kötü olduğu ve kötü kullanıldığı zaman da bu ikisinden daha kötü bir şey yoktur.

10 Allah’a ortak koşma! Doğrusu şirk büyük bir zulümdür, demişti.
Lokman (as)’ı Dinliyoruz..! Hz. Lokman (as)’ın Oğluna Öğüdü 13. Lokman, oğluna öğüt vererek: Yavrucuğum! Allah’a ortak koşma! Doğrusu şirk büyük bir zulümdür, demişti. Lokman suresi ayetler

11 Hz. Lokman (as)’ın Oğluna Öğüdü
14. Biz insana, ana-babasına iyi davranmasını tavsiye etmişizdir. Çünkü anası onu nice sıkıntılara katlanarak taşımıştır. Sütten ayrılması da iki yıl içinde olur. (İşte bunun için) önce bana sonra da ana-babana şükret diye tavsiyede bulunmuşuzdur. Dönüş ancak banadır. Lokman suresi ayetler

12 Hz. Lokman (as)’ın Oğluna Öğüdü
16. (Lokman, öğütlerine devamla şöyle demişti:) Yavrucuğum! Yaptığın iş (iyilik veya kötülük), bir hardal tanesi ağırlığında bile olsa ve bu, bir kayanın içinde, veya göklerde yahut yerin derinliklerinde bulunsa, yine de Allah onu (senin karşına) getirir. Doğrusu Allah en ince işleri görüp bilmektedir ve her şeyden haberdardır. Lokman suresi ayetler

13 Namazı kıl, Hz. Lokman (as)’ın Oğluna Öğüdü 17. Yavrucuğum!
iyiliği emret, kötülükten vazgeçirmeye çalış, başına gelenlere sabret. Doğrusu bunlar, azmedilmeye değer işlerdendir. Lokman suresi ayetler

14 Hz. Lokman (as)’ın Oğluna Öğüdü
18. Küçümseyerek insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde büyüklenerek yürüme Zira Allah, kendini beğenmiş, övünüp duran kimseleri asla sevmez. Lokman suresi ayetler

15 Hz. Lokman (as)’ın Oğluna Öğüdü
19. Yürüyüşünde tabii ol, sesini alçalt Unutma ki seslerin en çirkini merkeplerin sesidir. Lokman suresi ayetler

16 Hz. Lokman (as)’ın Oğluna Öğütlerinden ilkeler çıkaralım
1-Allah’a ortak koşmamalıyız. 2- ………………………………………………………………… 3- ………………………………………………………………… 4- ………………………………………………………………… 5- ………………………………………………………………… 6- ………………………………………………………………… 7- ………………………………………………………………… 8- ………………………………………………………………… 9- …………………………………………………………………

17 Hz. Lokman (as)’ın Oğluna Öğütlerinden ilkeler çıkaralım
1-Allah’a ortak koşmamalıyız Anne ve babamıza iyi davranmalıyız Her işin karşılığını Allah’ın vereceğini unutmamalıyız Namazımızı kılmalıyız İyiliği emredip, kötülükten vazgeçirmeye çalışmalıyız Başına gelenlere felâketlere sabretmeliyiz İnsanlar küçümsememeliyiz, büyüklenmemeliyiz İnsanlardan bağımızı koparmamalıyız İnsanlara hava atarak yürümemeli ve alçak sesle konuşmalıyız.

18 Aşağıda verilen ayetlerdeki boşlukları parantez içindeki kelimelerle doldurunuz.
(zulümdür şirk beğenmiş Ana-babasına yüz tavsiye sevmez böbürlenerek) Yavrucuğum! Allah’a ortak koşma. Doğrusu …. büyük bir ……….. . Biz insana, …………… iyi davranmasını ……….. etmişizdir. Küçümseyerek insanlardan …… çevirme ve yeryüzünde …………….. yürüme. Zira Allah, kendisini …………., övünüp duran kimseleri ………. .

19 Aşağıda verilen ayetlerdeki boşlukları parantez içindeki kelimelerle doldurunuz.
(zulümdür şirk beğenmiş Ana-babasına yüz tavsiye sevmez böbürlenerek) Yavrucuğum! Allah’a ortak koşma. Doğrusu şirk büyük bir zulümdür. Biz insana, ana-babasına iyi davranmasını tavsiye etmişizdir. Küçümseyerek insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme. Zira Allah, kendisini beğenmiş, övünüp duran kimseleri sevmez.

20 SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
1-Fil suresi ve anlamı EV ÖDEVİMİZİ YAZALIM


"Bugün neler öğreneceğiz?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları