Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNŞAAT MUHASEBESİ VE VERGİSEL BOYUTU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNŞAAT MUHASEBESİ VE VERGİSEL BOYUTU"— Sunum transkripti:

1 İNŞAAT MUHASEBESİ VE VERGİSEL BOYUTU
MERSİN SERBEST MUHASEBECİ VE MALİ MÜŞAVİRLER ODASI İNŞAAT MUHASEBESİ VE VERGİSEL BOYUTU AHMET ÜDER

2 İNŞAAT İnşaat Faaliyetlerinde Kimler Bulunabilir Şirketler
İNŞAAT Belli bir bölgedeki bina, altyapı, havaalanı, baraj gibi geniş anlamda yapı veya yapı çevresinin oluşturulma aşamasıdır. İnşaat Faaliyetlerinde Kimler Bulunabilir Gerçek veya tüzel kişi ortakları Şahıslar (Gerçek kişiler) Şirketler (Tüzel kişiler)

3 İNŞAAT İŞLETMELERİ Mamul üretim işletmesi: Kendi adına, kendi nam ve hesabına inşaat yapan, imalat faaliyetinde bulunan ortaya mamul çıkaran işletmelerdir. (Özel İnşaatlar) Hizmet üretim işletmesi: Başkaları adına, başkaları hesabına inşaat hizmet faaliyetinde bulunan işletmelerdir. Ticaret işletmesi: Faaliyetinde sadece alım- satım yapan işletmelerdir.

4 İNŞAAT İŞLETMELERİ ARASINDAKİ FARKLAR
Mamul üretim işletmelerinde esas olan, inşaat faaliyetinde bulunan işletmenin, üründen pay almasıdır. Bu pay ister %1 olsun ister %100 olsun işletmenin üretilen ürün üzerinde tasarruf hakkı vardır. Hizmet üretim işletmelerinde ise faaliyet sonunda çıkan ürün başkasına ait olduğundan o ürün üzerinde bir tasarruf hakkı olmadığı gibi üründen herhangi bir oranda pay almamaktadır. Taahhüt şeklinde yapılan inşaatlarda inşaat işi bir bedel karşılığında üstlenilmiştir. (Bu iki işletmenin faaliyet alanının doğru tespit edilmesi , hesap planının oluşturulmasında ve mali tablolarının hazırlanmasında son derece Önemlidir. )

5 İNŞAAT İŞLERİNDE KDV UYGULAMASI
3065 Sayılı KDV hükümlerine göre, Ticari sınai zirai faaliyet ve serbest Meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler KDV tabidir. Mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde malın teslimi veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde bu belgelerde gösterilen miktarlarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi, kısım kısım mal teslimi veya hizmet yapılması mutat olan veya bu hususlarda mutabık kalınan hallerde her bir kısmın teslimi ve bir kısım hizmetin yapılması anında vergiyi doğuran olay meydana gelir. Mal veya hizmetlere uygulanacak KDV oranlarının tespitine ilişkin 24/12/2007 tarih 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre: Ekli (1) sayılı listede yer alan mal ve hizmet teslimleri için %1 Ekli (2) sayılı listede yer alan mal ve hizmet teslimleri için %8 Ekli listede yer alanlar hariç olmak üzere, vergiye tabi işlemler için %18

6 İNŞAAT İŞLERİNDE KDV ORANLARI
Genel olarak inşaat taahhüt işlerinde %18 İşletmenin aktifinde kayıtlı arsa teslimi M2 ne olursa olsun işyeri tesliminde Net alanı 150 m2' den büyük konut tesliminde % 18 Şahsi mülke konu olan arsa teslimi Net alanı 150 m2 küçük konut teslimlerinde …..

7 İNŞAAT İŞLERİNDE KDV ORANLARI
Net alanı 150 m2 ye kadar olan (150 m2 dahil) konut tesliminde 01/01/2013 tarihinden sonra üzerine inşaat yapılan arsanın, 1319 sayılı Emlak vergisi kanununun 29. maddesine istinaden tespit edilen arsa birim m2 vergi değerine göre işlem yapılacaktır. (Yapı ruhsatı 01/01/2013 tarihinden önce alınan konut inşaatı projelerinde) 01/01/2013 Öncesi 150 m2 ve altında %1 150 m2 den büyük %18

8 İNŞAAT İŞLERİNDE KDV ORANLARI
Yapı Ruhsatı 01/01/ /12/2016 tarihleri arasında ise; Büyükşehirlerde , lüks veya birinci sınıf şeklinde yapılan net alanı 150 m2 ye kadar olan (150 m2 dahil) konutların tesliminde KDV oranı Arsa birim m2 vergi değerine göre belirlenmektedir. 150 m2 kadar olan konutlarda; Arsa birim m2 vergi değeri: 499 TL % 1 999 TL % 8 % 18 500 - 1000 ve üstü

9 İNŞAAT İŞLERİNDE KDV ORANLARI
Yapı Ruhsatı tarihli ve Sonrası ise; Arsa birim m2 vergi değeri: 0,00-499,00 TL %1 1.000,00 TL-2.000,00 TL. %8 2.000,00 TL.’nin üzerinde %18

10 İNŞAAT İŞLERİNDE KDV ORANLARI
6306 Sayılı Afet Riski Kanunu 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında kanun hükümleri uyarınca Kentsel Dönüşüm kapsamında yapılan konut inşaatlarında inşaat ruhsatı 01/01/2013 sonrasında alınmış olsa dahi eski uygulamaya devam edilmektedir. 150 m2 ve altında %1 150 m2 den büyük %18

11 İNŞAAT İŞLERİNDE KDV ORANLARI
KDV oranı %18 tabi , 150 metrekareden büyük konutlar ile arsa birim bedeli bin liranın üzerindeki konutların satışlarında 08/09/2016 tarihi ile 30/09/2017 tarihine kadar KDV oranı %8 düşürülmüştür. Konut teslimlerinde halen yüzde 1 ve yüzde 8 olarak uygulanan KDV oranlarında ise herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.

12 İNŞAAT İŞLERİNDE KDV ORANLARI
Konutla birlikte verilen beyaz eşyalar: Ankastre ürünlerle birlikte veya mobilyalı olarak satılan 150 m²’nin altındaki bir konut tesliminden kaynaklanan iade talebinde; buzdolabı, fırın, davlumbaz, bulaşık makinesi, mobilya,perde,avize vestiyer, televizyon ve benzeri eşyalar, konut sahibi kişilerce sökülüp taşınarak tekrar kurulup kullanılabilecek (eklenti) mahiyette olup, bunların teslimi konut tesliminden bağımsız bir teslim olarak değerlendirilecektir.

13 150 M2 NET ALAN Net alan deyimi "konut içerisinde duvarlar arasında kalan temiz alan" olarak tanımlanan faydalı alanı ifade etmekte olup, plan ve proje gereği konut dışında bir amaçla kullanılacak bölümleri de ihtiva eden inşaatlarda indirimli oran sadece konut olarak kullanılacak bölümlere uygulanır. Net alanı 150 m2 ve altındaki konut tesliminde ( %1 veya %8) indirimli oranda KDV uygulanabilmesi için konutun net alanının doğru biçimde tespit edilmesi gerekir.

14 150 M2 NET ALAN Net alanın hesaplanması konusunda aşağıdaki
şekilde hareket edilir: Balkon, kömürlük, garaj, asansör boşluğu ve benzeri yerler, konutlardan ayrı olarak kullanılmaları mümkün olmadığından prensip olarak net alan hesabına dahildir. Faydalı alan genel olarak duvar yüzlerinde 2,5 cm sıva bulunduğu kabul edilerek, proje üzerinde gösterilmiş bulunan kaba yapı boyutlarının her birinden 5'er cm. düşülmek suretiyle hesaplanır.

15 150 M2 NET ALAN Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’ne göre;
Bağımsız bölüm net alanı; bağımsız bölüm içerisinde kapalı olup, duvarlar arasında kalan net alandır.

16 İNŞAAT İŞLERİNDE İADE UYGULAMASI
İndirimli orana tabi işlemin gerçekleştiği yıl içinde, gerçekleştiği vergilendirme döneminde indirilmeyen ve tutarı o yıl için tespit edilecek sınırı aşan verginin iadesini mahsup yoluyla talep edebilir. Teslim ve hizmetin gerçekleştiği yıl içinde mahsuben iade edilmeyen vergi iadesi izleyen yılda mahsuben veya nakden talep edilebilir. Ancak iadenin ilgili olduğu yıl için tespit edilmiş olan alt sınırı aşmayan KDV lerin iadesi mümkün olmayacaktır.( TL)

17 İNŞAAT İŞLERİNDE İADE UYGULAMASI
150 m2’nin altındaki konutun inşasında kullanılan kombi, cam balkon, duş teknesi,duşa kabin, küvet, mutfak dolabı, evye, batarya, duş başlığı,panel radyatör gibi eşyalara ilişkin yüklenilen KDV iade hesabına dahil edilebilecektir.

18 İNŞAAT İŞLERİNDE İADE UYGULAMASI
Danıştay 4.Dairesi E:2014/4835 Kararına Göre: Sosyal ve kültürel ihtiyaçları karşılamak üzere sayılan çocuk parkı, bahçe düzenlemesi, havuz, pergola, kamelya, çim ekimi,spor alanı gibi alanların Anayasanın 2.maddesinde devletin sosyal hukuk ilkesi gereğince sosyal ihtiyaçların ortak kullanımından oluştuğuna karar vermiştir.Ortak alanlara ilişkin harcamalar nedeniyle indirim yoluyla giderilemeyen yüklenilen KDV’nin de iade edilmesi gerektiğini belirtmiştir.

19 GAYRİMENKUL SATIŞLARINDA KDV İSTİSNASI
3065 Sayılı KDV Kanununun md. 17-4r hükmü uyarınca kurumların aktifinde en az 2 tam yıl (730 gün) bulunan taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler KDV istisnadır.(Bağış ve hibe şeklindeki teslimlerde istisna uygulanmaz). Kazançların %75 lik kısmı kurumlar vergisinden müstesnadır. Bu istisna satışın gerçekleştiği dönemde uygulanır. Ve satış kazancına istinaden yararlanılan % 75 lik kısım satışın yapıldığı yılı izleyen 5. yılın sonuna kadar pasifte özel bir fon hs. Tutulur. Bu fon sermayeye ilave edilebilir. Satış bedelinin , satışın yapıldığı yılı izleyen 2. yılın sonuna kadar tahsil edilmesi şarttır. Ancak istisna kapsamında bulunan taşınmazların ticaretini yapan kurumların yapmış olduğu teslimler ise bu istisna kapsamının dışındadır.

20 ÖRNEK - GAYRİMENKUL SATIŞLARINDA KDV İSTİSNASI
Örnek: (K) Ltd. Şti. 20/08/2014 tarihinde satın aldığı, aktifinde TL maliyet bedeli ile kayıtlı arsasını 10/09/2017 tarihinde peşin olarak TL karşılığı satmıştır. * Aktifte kalma süresi 2 yıldan fazladır ( KDV istisnası vardır.) Satış kazancının % 75 Kurumlar vergisinden istisnadır. Satıştan doğan kazancı : İstisna kazancı : x %75 = =

21 ÖRNEK - GAYRİMENKUL SATIŞLARINDA KDV İSTİSNASI
102. BANKALAR HS. 250. ARSA VE ARAZİLER HS. 679.DİĞ.OLĞ.DIŞI GELİR VE KARLAR Arsa Satış Kaydı

22 ÖRNEK - GAYRİMENKUL SATIŞLARINDA KDV İSTİSNASI
905. NAZIM HESAPLAR 906.NAZIM HESAPLAR (Matrahtan indirilecek gelirler)

23 ÖRNEK - GAYRİMENKUL SATIŞLARINDA KDV İSTİSNASI
01/01/2018 570. 549 ÖZEL FONLAR (Gayrimenkul kazanç istisnası)

24 ÖZEL İNŞAAT

25 İNŞAAT İŞLERİ YAPILMAKTA OLAN YATIRIMLAR YAP-SAT KAT KARŞILIĞI
HASILAT PAYLAŞIMI

26 KİŞİSEL KULLANIM AMAÇLI İNŞAATLAR
Vergi mükellefi olmayan gerçek kişilerin, sadece kullanmak amacı ile kendi şahsi mülkleri üzerine yaptıkları veya yaptırdıkları inşaatlar da özel inşaat olarak ele alınmaktadırlar. Bu türden inşaatlarda elde edilen gayrimenkullerin inşaatın bitiminden itibaren 5 yıl içerisinde topluca bir kişiye satılması durumunda satıştan doğacak kazanç Değer Artış Kazancı olarak gelir vergisine konu olabilecektir. Aksi halde daireleri aynı yılda farklı kişilere birer adet veya farklı yıllarda tek tek şeklinde satışa konu edilmesi durumunda işlemin sürekliliğinden hareketle kazanç ticari kazanç olarak değerlendirilecek ve ticari kazançtan söz edilebilecektir.

27 KİŞİSEL KULLANIM AMAÇLI İNŞAATLAR
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ADANA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü Sayı: (1/ /3705)-23 09/04/2014 Konu: Özel İnşaatlarda KDV ………………… Şahsi ihtiyaç kapsam ve sınırlarını aşan mesken veya şahsi ihtiyaç kapsam ve sınırlarını aşmamakla birlikte işyeri yada mesken ve dükkan ünitelerinden oluşan inşaatın yapılması durumunda, ticari bir organizasyonun şekli ve maddi unsurları ile açıkça ortaya çıkması nedeniyle bu faaliyetinde ticari sayılması gerekmektedir. Buna göre, adınıza kayıtlı arsa üzerine tarafınızca inşa edilecek gayrimenkullerin şahsi ihtiyaç kapsamı sınırını aştığı ve aynı zamanda işyeri inşaatı faaliyetinde de bulunulduğu anlaşıldığından, bu faaliyetinizin ticari faaliyet kapsamında değerlendirilmesi ve genel esaslar çerçevesinde KDV mükellefiyetinizin tesis edilmesi gerekmektedir.

28 KİŞİSEL KULLANIM AMAÇLI İNŞAATLAR
Arsa bedelinin bina inşaat maliyetine eklenmesi Arsa maliyeti; arsanın tapuda kayıtlı alış bedeli ile satın almayla ilgili yapılan masrafların toplamından oluşacaktır. Alış bedeline inşaata tahsis edilen tarihe kadar oluşan endeksleme farkı ilave edilemeyecektir. İnşaat bittikten sonra yapılacak satışlarda endeksleme yapılabilir. Harcama belgelerinin saklanması çok önemli.

29 YAPILMAKTA OLAN YATIRIMLAR
Arsa İşletmenin 250- Arsa ve araziler hesabında kayıtlı olup, kendi kullanımı için yapılan ve tamamlandığında ilgili maddi duran varlık hesabına aktarılan faaliyettir. Yapılan İnşaat ile ilgili her türlü malzeme ile işçilik ve genel giderlerle ilgili harcamalar Yapılmakta Olan Yatırımlar hesabında izlenir. Yapımı tamamlanan inşaat 252- Binalar hesabına kaydedilir.

30 YAP-SAT İNŞAATLAR Yapılış amacı ne olursa olsun (satmak, kiraya vermek, kullanmak vs.) genel olarak, kendi nam ve hesabına yapılan inşaatlar özel inşaat olarak nitelendirilir. Kendi nam ve hesabına yapılan bu tür inşaatlar genellikle satmak amacıyla yapılmakta ve satışa konu edilmektedir. Satmak amacıyla yapılan inşaatlar, uygulamada Yap – Sat şeklinde ifade edilmektedir.

31 YAP-SAT İNŞAATLAR Yap-sat şeklindeki inşaat uygulamasında bir
mamul üretimi söz konusudur. Ortaya çıkarılan mamulün tasarruf hakkı işletmeye aittir. İnşaatın yıllara yaygın olup olmamasının bir önemi yoktur. Faaliyet sonuçları her yıl için ayrı ayrı tespit edilir ve ilgili olduğu yılın kazancında dikkate alınır.

32 ARSANIN SATIN ALINMASI
1) Arsa Sahibi Vergi Mükellefi Değil İse; 150. Arazi ve Arsalar H TL 320. Satıcılar TL Gider Pusulasına Dayalı Arsa Alım Kaydı. (Tevkifat yapılmaz)

33 ARSANIN SATIN ALINMASI
2) Arsa Sahibi Vergi Mükellefi Olması ve Arsanın Bilanço Aktifinde Kayıtlı Olması Halinde; 150. Arazi ve Arsalar H TL 191. İndirilecek KDV TL 320. Satıcılar TL Faturaya Dayalı Arsa Alım Kaydı

34 ARSANIN SATIN ALINMASI
3) Arsa Alım İşleminin KDV’den İstisna Olması Halinde; 150. Arazi ve Arsalar H. 320. Satıcılar Faturaya Dayalı KDV’den İstisna Arsa Alım Kaydı

35 HASILAT PAYLAŞIMI Uygulamada “Hasılat Paylaşımı”, yada “Gelir Paylaşımı” vb. şekillerde düzenlenen sözleşmeler uyarınca yapılan işlerde, inşa edilen bağımsız birimler yerine bunların hasılatı paylaşılmakta olup, bu tür sözleşmeler gereğince yapılan işlerin de 30 Seri Nolu KDV Genel Tebliğinde düzenlenen “Arsa Karşılığı İnşaat” olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. (2011/1 Nolu KDV Sirküleri)

36 HASILAT PAYLAŞIMI Bağımsız birimlerin üçüncü şahıslara satışında, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu tarihte sadece müteahhit tarafından üçüncü şahıslara fatura düzenlenecek, faturada gösterilen toplam bedel üzerinden bağımsız birimlerin niteliğine göre %1 %8 veya %18 oranında KDV hesaplanarak beyan edilecektir. (2011/1 Nolu KDV Sirküleri) Arsanın bir iktisadi işletmeye dahil olması veya arsa sahibinin arsa alım satımını mutad ve sürekli bir faaliyet olarak sürdürmesi halinde, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu tarih itibariyle hasılattan kendisine kalan pay için müteahhide arsa satış faturası düzenleyecek, fatura bedeli üzerinden genel esaslara göre KDV hesaplayarak beyan edecektir. Arsa tesliminin, KDV’nin konusuna girmemesi veya KDV’den istisna edilmiş olması halinde bu teslimde KDV hesaplanmayacaktır. (2011/1 Nolu KDV Sirküleri)

37 HASILAT PAYLAŞIMI Hasılat Paylaşımı Muhasebe Kaydı:
120. Alıcılar 600. Yurtiçi Satışlar 391. Hes. KDV 10 Adet Konut Satışı

38 HASILAT PAYLAŞIMI 151. Arsa Maliyeti 1.000.000- 320. Satıcılar
Arsa Payı Bedeli (Hasılatın %40)

39 HASILAT PAYLAŞIMI 320. Satıcılar 1.000.000- 102. Bankalar 1.000.000-
Arsa Sahibine Ödeme

40 HASILAT PAYLAŞIMI 620. S.M.M. 2.200.000- 152. İnşaat Maliyeti
152. Arsa Payı Maliyeti Satılan 10 Adet Daire Maliyeti

41 HASILAT PAYLAŞIMI 10 Dairein Satış Tutarı Maliyet Kar 2.500.000-

42 KAT KARŞILIĞI İNŞAATLAR
Arsa sahibi ile müteahhit arasında yapılan, müteahhidin, arsa sahibinin kendisine devredeceği belirli arsa paylarına karşılık olarak arsa üzerine bağımsız bölümler inşa etmek suretiyle bir yapı meydana getirmeyi ve sonunda bu bağımsız bölümlerden belirlenmiş olanları arsa sahibine devretmeyi taahhüt ettiği sözleşme türüdür.

43 KAT KARŞILIĞI İNŞAATLAR
Kat karşılığı inşaat işlerinde iki ayrı teslim söz konusudur. Arsa sahibi tarafından müteahhide arsa teslimi Müteahhit tarafından arsaya karşılık olarak arsa sahibine konut veya işyeri teslimidir. (KDVK-60/ Sayılı sirküleri)

44 KAT KARŞILIĞI İNŞAATLAR
Ticari işletmeye dahil olmayan arsa payları: Arsa paylarının devrinde, iktisap tarihi ile satış tarihi arasında ki sürenin 5 yılı aşmaması durumunda arsa satışından doğan kazanç GVK göre Değer Artış Kazancına ilişkin hükümleri çerçevesinde vergilendirilecektir. Ticari bir işletmeye dahil olmayan arsaların kat karşılığı müteahhide teslimi KDV nin konusuna girmediğinden KDV ye tabi değildir.

45 KAT KARŞILIĞI İNŞAATLAR
Ticari işletmeye dahil olmayan arsa payları: Danıştay’a göre Arsanın kat karşılığı müteahhide verilmesi servetin biçim değiştirmesidir. Dairelerin bir yıl veya değişik sürelerde birden fazla veya tek kişiye satılması faaliyetin devamlı olduğu anlamına gelmez. Ticari kazanç olarak kabul edilmez. Arsanın alınmasından 5 yıl geçtikten sonra dairelerin satılması vergilendirilemez. (Dn. 4. D Tarih ve E.2008/2968, K.2009/1232)

46 KAT KARSILIĞI İNŞAATLAR
Ticari işletmeye dahil olan arsa payları: Arsanın ticari bir işletmenin aktifinde kayıtlı olması prensip olarak KDV ye tabidir. Ancak ana faaliyet konusu gayrimenkul alım satımı olmayan kurumlar vergisi mükellefleri aktiflerinde iki tam yıl süreyle bulunan arsalarını kat karşılığı sözleşmesiyle müteahhitlere vermeleri işlemi KDV den istisnadır.(KDV 17/4-r)

47 KAT KARSILIĞI İNŞAATLAR
Arsanın Değerlemesi: Kendi arsası üzerine inşaat yapanlarda da yine satın alma değeri ile yapılan tapu harcamaları arsa bedelini oluşturur. Kat, daire veya dükkan karşılığı başkasına ait arsa üzerine inşaat yapanlarda ise sözleşme gereği arsa sahibine verilecek daire, kat veya dükkanların maliyet bedeli ve arsa sahibine yapılan diğer ödemeler arsanın maliyetini oluşturur.

48 KAT KARSILIĞI İNŞAATLAR
Emsal bedeli, gerçek bedeli olmayan veya bilinmeyen veyahut doğru olarak tespit edilemeyen bir malın, değerleme gününde satılması halinde emsaline nazaran haiz olacağı değerdir. Emsal bedeli sıra ile, aşağıdaki esaslara göre tayin olunur. Takdir Esası Yukarıda yazılı esaslara göre belli edilemeyen emsal bedelleri ilgililerin müracaatı üzerine takdir komisyonunca takdir yolu ile belli edilir. Takdirler, maliyet bedeli ve piyasa kıymetleri araştırılmak ve kullanılmış eşya için ayrıca yıpranma dereceleri nazara alınmak suretiyle yapılır. Takdir edilen bedellere mükelleflerin vergi mahkemesinde dava açma hakkı mahfuzdur. Ancak, dava açılması verginin tahakkuk ve tahsilini durdurmaz. Ortalama Fiyat Esası Aynı cins ve nevideki mallardan sıra ile değerlemenin yapılacağı ayda veya evvelki aylarda satış yapılmışsa, emsal bedeli bu satışların miktar ve tutarına göre mükellef tarafından çıkarılacak olan "Ortalama satış fiyatı" ile hesaplanır. Bu esasın uygulanması için, aylık satış miktarının, emsal bedeli tayin olunacak her bir malın miktarına nazaran % 25'ten az olmaması şarttır. Maliyet Bedeli Esası bedeli belli edilecek malın, maliyet bedeli bilinir veya çıkarılması mümkün olursa, bu takdirde mükellef bu maliyet bedeline, toptan satışlar için % 5, perakende satışlar için % 10 ilave etmek suretiyle emsal bedelini bizzat belli eder.

49 KAT KARSILIĞI İNŞAATLAR
Maliyet Bedeli Esası : Satışa konu olan dairenin maliyetinin biliniyor olması durumunda maliyet bedeline artı kar marjı konularak fatura bedelinin tespit edilmesidir. Toptan satışlarda %5 Perakende satışlarda %10 Not: Vergi uygulamalarında genel olarak, vergi mükellefi olmayanlara yapılan satışlar perakende satış, vergi mükellefi olanlara yapılan satışlarda ise toptan satış dikkate alınmaktadır.

50 ÖRNEK- MALİYET + KAR * Arsa sahibi vergi mükellefi değil ise ; * Arsa sahibi vergi mükellefi ise; Arsa maliyeti % 10(+) Perakende % 5 (+) Toptan Toplam Kira ve nakit ödemeler %10(+) Perakende 5.000- KDV matrahı Hesaplanan KDV X % 1= X %18= Hesaplanan KDV X %1 = X %18=

51 ÖRNEK – ARSA SAHİBİNE KONUT TESLİMİ
Arsa sahibine düzenlenecek fatura Arsa Sahibi YURTİÇİ SATIŞLAR HESAPLANAN KDV (Arsa sahibine konut teslimi)

52 KAT KARŞILIĞI İNŞAAT Arsa sahibinin kazancı
Müteahhit in yaptığı iş hizmet faaliyeti değil, daire, işyeri şeklinde üretmeye yönelik bir mamul üretim faaliyetidir. Bu işlemde Arsa sahibi açısından; Hasılat arsanın karşılığında müteahhitten alınan daire veya işyerlerinin emsal değeri olurken, maliyet ise arsa payının değeridir. Müteahhide devredilen arsa paylarının değeri ile karşılığında sahip olunan daire veya işyerlerinin arasındaki fark Arsa sahibinin kazancını oluşturmaktadır.

53 KAT KARŞILIĞI İNŞAAT Bu kazanç;
Arsa sahibi ,Gerçek kişi ise ve arsa işletmesinde kayıtlı değil ise Değer Artış Kazancı yönünden Gelir vergisine konu olur. Arsa, gerçek kişinin aktifinde kayıtlı ise ,Ticari Kazanç yönünden Gelir vergisine konu olur. Arsa bir tüzel kişiliğin aktifinde kayıtlı ise Ticari Kazanç yönünden Kurumlar vergisine konu olur.

54 KAT KARŞILIĞI İNŞAAT Müteahhit olarak: Toplam
inşaat maliyeti: Arsa sahibine teslim edilen konut ve işyerleri ile müteahhide kalan konut ve işyerleri nin inşaat maliyetlerinden oluşmaktadır. Arsa maliyeti: Arsa sahibine teslim edilen konut ve işyerlerinin inşaat maliyeti, müteahhit için arsa maliyetidir.

55 KAT KARŞILIĞI İNŞAAT Örneğin; Arsa karşılığında 12 daire verecek
olan bir müteahhit 30 dairelik bir inşaata 18 daireye sahibi olacaktır. İşte bu 18 daireye sahip olabilmek için 30 dairenin maliyetine katlanması gerekecektir. Fazladan katlandığı 12 dairenin maliyeti arsa maliyetidir.

56 KAT KARŞILIĞI İNŞAAT Örnek: 2016 yılında müteahhit ( T ) Ltd. Şti. ile A Şahsı arasında %60 müteahhit %40 arsa sahibi paylaşımlı her biri 120 m2 net alana sahip 10 dairelik bina inşaatına ilişkin kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapılmıştır. İnşaatın bitiminde 6 daire müteahhide , 4 daire arsa sahibinin olacaktır. Veriler; Toplam inşaat alanı: Müteahhit arsa payı: Arsa sahibi arsa payı: Toplam inşaat maliyeti: 2500 m2 %60 %40 TL.

57 KAT KARŞILIĞI İNŞAAT Arsa sahibinin payı Müteahhittin payı
+ Arsa sahibinin payı Müteahhittin payı Toplam inşaat maliyeti : 1 adet dairenin inşaat maliyeti : / 10 = Arsa maliyeti : X 4 1 adet daire arsa maliyeti : 6 1 adet dairenin arsa paylı maliyeti : =

58 KAT KARŞILIĞI İNŞAAT Arsa karşılığı inşaat işlerinde, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu tarihte, müteahhitte yapılan arsa teslimi ile arsa sahibine yapılan bağımsız bölümlerin tesliminde düzenlenecek olan faturada arsa payı dahil üzerinden düzenleneceği belirtilmiştir.(60 Sıra No.lu KDV)

59 KAT KARŞILIĞI İNŞAAT Örnek uygulama: (kat karşılığı iş yapan
Müteahhit) Büyük şehirde birinci sınıf inşaat olarak yapılacak 40 daire (konut) inşaatında, kat karşılığı inşaat sözleşmesi üzerinden, arsa sahibine arsa payları karşılığı olarak 15 daire teslim edecektir. İnşaat ruhsatı Kasım tarihinde alınmıştır. İnşaat ocak 2015 de başlamıştır. 31 Temmuz tarihinde tamamlanmıştır. Arsa 650 m2’dir. Yapı ruhsatının alındığı tarihte arsa birim değeri 750 TL’dir. Arsa sahibine teslim edilecek konutlar: 15 daire x 130 m2 = m2 Müteahhide kalan konutlar : 25 daire x 130 m2 = m2 Toplam alan : m2

60 KAT KARŞILIĞI İNŞAAT • 2015 yılı İlk madde malzeme alışları 8.300.000
Kullanılan ilk madde malzeme Direkt işçilik giderleri Genel Üretim giderleri Pazarlama satış dağıtım Genel Yönetim giderleri

61 KAT KARŞILIĞI İNŞAAT • 2016 yılı İlk madde malzeme alışları 2.800.000
Kullanılan ilk madde malzeme Direkt işçilik giderleri Genel Üretim giderleri Pazarlama satış dağıtım 80.000 Genel Yönetim giderleri

62 KAT KARŞILIĞI İNŞAAT 01 150 İLK MADDE MALZEME 150.10….. İlçesi …ada…..parsel (T:……m2 F.Alan İnşaat demiri Beton Çimento ****** İlk madde malzeme alımı

63 KAT KARŞILIĞI İNŞAAT 02 710 DİREKT İLK MADDE MALZEME 150 İLK MADDE MALZEME Üretimde kullanılan ilk madde malzeme

64 KAT KARŞILIĞI İNŞAAT 03 720 DİREKT İŞÇİLİK GİDERLERİ 730 GENEL ÜRETİM GİDERLERİ 760 PAZARLAMA SATIŞ DAĞITIM GİDERLERİ 770 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ ****** Dönem giderlerinin kaydı

65 KAT KARŞILIĞI İNŞAAT 04 151 YARI MAMÜLLER 711 DİREKT İLK.MAD. MLZ. YAN. 721 DİREKT İŞÇ. GİD. YAN. 731 GENEL ÜRETİM GİD. YAN. Üretim maliyetinin bilanço hes. aktarımı

66 KAT KARŞILIĞI İNŞAAT 05 631 PAZARLAMA SAT. DAĞ. GİD (-) 632 GENEL YÖNETİM GİD. (-) 761 DİREKT İLK.MAD. MLZ. YAN. 771 DİREKT İŞÇ. GİD. YAN. Giderlerin Gelir Tablosuna aktarımı

67 KAT KARŞILIĞI İNŞAAT 06 711 DİREKT İLK.MAD. MLZ. YAN. 721 DİREKT İŞÇ. GİD. YAN. 731 GENEL ÜRETİM GİD. YAN. 761 DİREKT İLK.MAD. MLZ. YAN. 771 DİREKT İŞÇ. GİD. YAN. 710 DİREKT İLK MADDE MALZEME 720 DİREKT İŞÇİLİK GİDERLERİ 730 GENEL ÜRETİM GİDERLERİ 760 PAZARLAMA SATIŞ DAĞ. GİD. 770 GENEL YÖNETİM GİDERLERi Yansıtma hesaplarının kapanışı

68 KAT KARŞILIĞI İNŞAAT 07 690 DÖNEM K/Z 631 PAZAR. SATÇ DAĞ. GİD (-) 632 GENEL YÖNETİM GİD. (-) Gelir tablosu hesaplarının K/Z’devri

69 KAT KARŞILIĞI İNŞAAT 08 692 DÖN.NET KARI/ZARARI 690 DÖNEM K/Z Dönem K/Z hesabının net K/Z hes.devri 09 591 DÖNEM NET ZARARI (-) 692 DÖN.NET KARI/ZARARI Dönem K/Z hesabının net K/Z hes.devri

70 KAT KARŞILIĞI İNŞAAT 150 İLK MADDE MALZEME 8.300.000 8.100.000
151 YARI MAMÜLLER

71 KAT KARŞILIĞI İNŞAAT 01 150 İLK MADDE MALZEME 150.10….. İlçesi …ada…..parsel (T:……m2 F.Alan İnşaat demiri Beton Çimento ****** İlk madde malzeme alımı

72 KAT KARŞILIĞI İNŞAAT 02 710 DİREKT İLK MADDE MALZEME 150 İLK MADDE MALZEME Üretimde kullanılan ilk madde malzeme

73 KAT KARŞILIĞI İNŞAAT 03 720 DİREKT İŞÇİLİK GİDERLERİ 730 GENEL ÜRETİM GİDERLERİ 760 PAZARLAMA SATIŞ DAĞITIM GİDERLERİ 80.000 770 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ ****** Dönem giderlerinin kaydı

74 KAT KARŞILIĞI İNŞAAT 04 151 YARI MAMÜLLER 711 DİREKT İLK.MAD. MLZ. YAN. 721 DİREKT İŞÇ. GİD. YAN. 731 GENEL ÜRETİM GİD. YAN. Üretim maliyetinin bilanço hes. aktarımı

75 KAT KARŞILIĞI İNŞAAT 151 YARI MAMÜLLER 9.750.000 (2015)
(2016) 152 MAMÜLLER

76 KAT KARŞILIĞI İNŞAAT 05 152 MAMÜLLER İlçesi ada…parsel Ad.Bağ. Bölm (T:..m2 F.Alan) …. nolu bağımsız bölüm …. nolu bağımsız bölüm …. nolu bağımsız bölüm 151 YARI MAMÜLLER Tamamlanan üretim maliyeti

77 Arsa Sahibine Düzenlenmesi Gereken Fatura
KDV HESABI Toplam inşaat maliyeti TL Toplam inşaat alanı 5.200 m2 Birim metrekare maliyeti ( /5.200) 2.538,46 TL Bir konutun toplam inşaat maliyeti 2.538,46 x 130 TL Müteahhit için arsa maliyeti (2.538,46 x m2) TL Müteahhide kalan konutların m2 maliyeti ( /3.250 m2) 4.061,54 TL Müteahhide kalan bir konutun maliyeti 4.061,54 x 130 m2 TL Arsa sahibine kesilecek faturada 1 konut için KDV Matrahı %10 (Arsa sahibi V. Mükellefi Değil ise Perakende TL 15 Adet Konut birim fiyatı TL KDV % 8 TL Toplam TL

78 Arsa Sahibine kesilen fatura
KAT KARŞILIĞI İNŞAAT 06 120 ALICILAR 600 YURTİÇİ SATIŞLAR 391 HESAPLANAN KDV Arsa Sahibine kesilen fatura

79 KAT KARŞILIĞI İNŞAAT 07 120 ALICILAR 600 YURT İÇİ SATIŞLAR 391 HESAPLANAN KDV 56.000 Satılan bir adet konut

80 KAT KARŞILIĞI İNŞAAT 08 620 SATILAN MAM.MALİYETİ 152 MAMULLER Satılan mamullerin maliyeti

81 KAT KARŞILIĞI İNŞAAT 09 711 DİREKT İLK.MAD. MLZ. YAN. 721 DİREKT İŞÇ. GİD. YAN. 731 GENEL ÜRETİM GİD. YAN. 761 DİREKT İLK.MAD. MLZ. YAN. 80.000 771 DİREKT İŞÇ. GİD. YAN. 710 DİREKT İLK MADDE MALZEME 720 DİREKT İŞÇİLİK GİDERLERİ 730 GENEL ÜRETİM GİDERLERİ 760 PAZARLAMA SATIŞ DAĞ. GİD. 770 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ Yansıtma hesaplarının kapanışı

82 KAT KARŞILIĞI İNŞAAT 10 690 DÖNEM K/Z 622 SATILAN MAMULLER MAL (-) 631 PAZAR. SAT. DAĞ. GİD (-) 80.000 632 GENEL YÖNETİM GİD. (-) Gelir tablosu hesaplarının K/Z’devri

83 KAT KARŞILIĞI İNŞAAT 11 600 YURT İÇİ SATIŞLAR 690 DÖNEM K/Z Gelir tablosu hesaplarının K/Z’devri

84 KAT KARŞILIĞI İNŞAAT 12 692 DÖN.NET KARI/ZARARI 690 DÖNEM K/Z Dönem K/Z hesabının net K/Z hes.devri 12 591 DÖNEM NET ZARARI (-) 692 DÖN.NET KARI/ZARARI Dönem K/Z hesabının net K/Z hes.devri

85 ÖZET-KAT KARŞILIĞI ARSA TESLİMİ
ARSA YÖNÜNDEN KAZANCI TÜZEL KİŞİLER ŞAHISLAR TAPU DEVRİ VARSA TAPU DEVRİ YOKSA DEVAMLILIK VARSA DEVAMLILIK YOKSA (SATIŞ GERÇEKLEŞMİŞ) (KAT KARŞILIĞI SÖZLEŞMESİ) ( ALIM SATIMLA SÜREKLİ) (ANA FAALİYETİ DEĞİLSE) 5 YIL SONRA 5 YIL İÇİNDE BAĞIMSIZ BÖLÜMLERİN KENDİSİNE TESLİM EDİLDİĞİ TARİHTE 5 YILLIK SÜREYE BAKILIR TİCARİ KAZANÇ KDV HESAPLANIR TİCARİ KAZANÇTIR KDV İSTİSNADIR D.A.K YOK D.A.K. VAR

86 ÖZET-KAT KARŞILIĞI ARSA TESLİMİ
BAĞIMSIZ YERLER AÇISINDAN KAZANÇ TOPLU OLARAK 1 DEFADA SATILAN KONUTLARDA İŞ YERİ SATIŞLARINDA TİCARİ BİR ORGANİZASYONA BAĞLI OLARAK SATIŞLARIN YAPILMASI HALİNDE TİCARİ KAZANÇTIR TİÇARİ KAZANÇTIR. 5 YILLIK SÜREYE BAKILIR D.A.K VAR YADA YOK TİCARİ KAZANÇ YOKTUR. KDV VARDIR.

87 TAAHHÜT İŞLERİ

88 Müteahhidin ürün üzerinde hukuki ve ekonomik tasarruf hakkı yoktur
İNŞAAT İŞLETMELERİ Hizmet işletmesi Üretim İşletmesi Ticaret İşletmesi İnşaat Taahhüt İşleridir Kendi Nam ve Alım Satım Hesabına Yapılır Başkaları adına yapılır Müteahhit işin bir kısmını veya tamamını üstlenebilir İstisna Akdi hükmü geçerlidir Müteahhidin ürün üzerinde hukuki ve ekonomik tasarruf hakkı yoktur

89 HİZMET ÜRETİM İŞLETMESİ
Taahhüt: Gerçek veya tüzel kişilere karşı bir işin bir kısmının veya tamamının malzeme veya işçilik kullanarak yapımını üstlenmektir. Başkaları adına yapılır. Taahhütte istisna akdi hükmü geçerlidir. İstisna akdi ile müteahhit, iş sahibinin vermeyi taahhüt ettiği bedel karşılığında işin yapımını üstlenir. Taahhüt işlerinde müteahhit yüklenici konumundadır. İnşaat faaliyeti sonucu ürün iş sahibinindir. Müteahhidin ürün üzerinde hukuki ve ekonomik tasarruf hakkı yoktur.

90 HAKEDİŞ BELGESİ İnşaat taahhüt işlerinde müteahhit ile iş sahibi arasında yapılan sözleşme şartlarını yerine getiren müteahhit hak ediş belgesi düzenler. Hakediş Belgesi: İnşaat işinin sözleşmeye uygun olarak yerine getirildiğine dair düzenlenen belgedir. İnşaat ve taahhüt işlerinde hakediş belgelerinin faturaya bağlanması zorunludur.

91 VERGİ UYGULAMALARI AÇISINDAN
Başladığı Yılda Bitirilen İnşaat Taahhüt İşleri Yıllara Sari inşaat Taahhüt İşleri Kar Zarar tespitinde genel hükümler geçerlidir. Özel bir düzenleme yoktur. 193 Sayılı GVK 42,43,44 maddelerinde ki özel düzenlemelere tabidir.

92 İNŞAAT VE ONARIM İŞLERİNDE İŞE BAŞLAMA TARİHİ
Yapılan sözleşmede yapılacak işin yer teslimi öngörülmüş ise; yerin teslim edildiği tarih, Yapılan sözleşmede yapılacak işin yer teslimi öngörülmemiş ise; sözleşmede belirtilen işin başlangıç tarihi, Yapılan sözleşmede bunların hiçbiri belirtilmemiş ise; işe başlama tarihidir. sözleşme tarihi.

93 İNŞAAT VE ONARIM İŞLERİNDE İŞİN BİTİM TARİHİ
Geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan işlerde; geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın idarece onaylandığı tarih, Geçici ve kesin kabul usulüne tabi olmayan işlerde; işin fiilen tamamlandığı tarih, Yarım bırakılan işlerde (sözleşmenin feshi; müteahhidin ölümü, iflası, ağır hastalık, tutukluluk ve mahkumiyet halleri, iş bitiminin yargıya intikal etmesi vb.); işin fiilen bırakıldığı tarih işin bitim tarihidir. İşin Bitim Tarihi: Geçici kesin kabul usulüne tabi olan işlerde; geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın idarece onaylandığı tarih, Geçici ve kesin kabul usulüne tabi olmayan işlerde; işin fiilen tamamlandığı tarih, Yarım bırakılan işlerde (sözleşmenin feshi; müteahhidin ölümü, iflası, ağır hastalık, tutukluluk ve mahkumiyet halleri, iş bitiminin yargıya intikal etmesi vb.); işin fiilen bırakıldığı tarih işin bitim tarihidir.

94 BAŞLADIĞI YILDA BİTİRİLEN İNŞAAT TAAHHÜT İŞLERİNDE MUHASEBE UYGULAMASI
Hak ediş gelirleri (hizmet satış faturasındaki tutarlar) dönem içinde Gelir Tablosunda 600-Yurt İçi Satışlar hesabının alacağında izlenir. Hakediş 600 Taahhüt işiyle ilgili katlanılan tüm maliyetler 740-Hizmet Üretim Maliyeti hesabında izlenir. Bununla birlikte 7-A uygulamasının gereği olarak işletme, gider çeşitlerini de kullanmak durumundadır. Maliyet 740 Hizmet işletmelerinin muhasebe hesap planında giderleri hesapları yer almaz. Ancak 7-A uygulaması açısından karma tipli işletmeler ( üretim, hizmet ve ticaret faaliyetlerini birlikte yapanlar) hesap planlarında her işletme türüne göre hesapları kullanır.

95 YILLARA SARİ İNŞAAT ONARIM İŞLERİ
Bir inşaat taahhüt işinin Yıllara Sari olabilmesi için işin başlanıldığı yılı izleyen yıl veya yıllarda bitirilmesi gerekir. Örneğin 01/03/2016 tarihinde başlamış 01/01/2017 tarihinde tamamlanmış bir inşaat taahhüt işi süresi itibariyle 10 ay sürmüş olsa bile işin bitimi izleyen hesap dönemine rastladığından yıllara sari inşaat kabul edilir.

96 BİRDEN FAZLA TAKVİM YILINA SİRAYET EDEN
İNŞAAT VE ONARIM İŞLERİ (193 GVK-MAD.42) Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat (dekapaj işleri de inşaat işi sayılır) ve onarma işlerinde kar veya zarar işin bittiği yıl kati olarak tespit edilir ve tamamı o yılın geliri sayılarak mezkur yıl beyannamesinde gösterilir. Mükellef bu madde kapsamına giren hallerde her inşaat ve onarım işinin hasılat ve giderlerini ayrı bir defterde veya tutmakta oldukları defterin ayrı sayfalarında göstermeye ve düzenleyecekleri beyannameleri işlerin ikmal edildiği takvim yılını takip eden yılın Mart ayının başından yirmi beşinci günü akşamına kadar vermeye mecburdurlar. 2015 Yılı Hasılat – Giderler = TL Yılı Hasılat – Giderler = TL Kar = TL olduğunda TL 2016 yılının geliri kabul edilir.

97 YILLARA SARİ İNŞAAT ONARIM İŞLERİ
Tekdüzen Hesap Planında Kullanılan Hesaplar: tek düzen hesap planında iki hesap kullanılmıştır. Bu hesaplarlar; Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım Maliyeti Yıllara Bedelleri Yaygın İnşaat ve Onarım Hakediş

98 YILLARA SARİ İNŞAAT TAAHHÜT İŞLERİNDE VERGİ TEVKİFATI (STOPAJ)
İnşaatın yıllara sari olup olmadığı vergi tevkifatı açısından önem arz etmektedir. İnşaat taahhüt işlerinde düzenlenen sözleşmede, inşaat işinin maliyeti, işin süresi müteahhidin hak ve yükümlülükleri gibi unsurlar yer alır. Dolayısıyla sözleşme yapıldığında inşaatın yıllara sari olup olmadığı bilinmektedir. Ancak sözleşmede belirtilen inşaatın tamamlanıp teslimine ilişkin süre koşullara göre kısalabilir veya uzayabilir.

99 YILLARA SARİ İNŞAAT TAAHHÜT İŞLERİNDE VERGİ TEVKİFATI (STOPAJ)
İnşaat ve Onarım İşi GVK 42. Madde Kapsamına giriyorsa tevkifat zorunludur. Yıllara sari inşaat taahhüt işlerinde, GVK 94. Maddesi ve KVK 15. Maddesi hükümleri gereğince, bu işleri yapan gerçek veya tüzel kişilere ödenen istihkak ve avans ödemelerinden vergi tevkifatı yapılması zorunludur. Stp Oranı %3

100 YILLARA SARİ İNŞAAT TAAHHÜT İŞLERİNDE VERGİ TEVKİFATI (STOPAJ)
İnşaat Başladığı Yılda Biterse İnşaat Yıllara sari İse Ek Sözleşme İle Süre Uzatılırsa Ek Sözleşme Yapılmadan Süre Uzatılırsa • Sözleşmeye göre aynı yılda bitirilmesi öngörülen iş izleyen yıl veya yıllarda bitirilirse. Taraflar arasında ek sözleşme yapılır ve bu ek sözleşme ile iş yıllara sari hale gelir. • Dolayısıyla ek sözleşme yapıldığı tarih itibariyle stopaj yapılması zorunludur. Sözleşmeye Göre işin başladığı yılda bitirilmesi öngörülmüşse bu durumda hakediş ve avans ödemelerinde n tevkifat yapılmaz. Sözleşmeye göre işin izleyen yıl veya yıllarda bitirilmesi öngörülmüşse hakediş ve avans ödemelerinde n stopaj yapılması zorunludur. Ek sözleşme yapılmadığı hallerde inşaat işinin başladığı yılı izleyen yıl başından itibaren stopaj yapmak gerekir.

101 YAPIM VE DENETİM İŞLERİNDE KDV TEVKİFAT
Genel olarak inşaat taahhüt işlerinde KDV oranı hizmet işi olması itibariyle %18 dir. KDV Genel Tebliğinde Tevkifat Uygulayacak Alıcılar belirtilmiştir. Buna Göre; Belirlenmiş alıcılar (KDV mükellefi olsun olmasın) 5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluşlar, il özel idareleri ve bunların teşkil ettikleri birlikler, belediyelerin teşkil ettikleri birlikler ile köylere hizmet götürme birlikleri, Yukarıda sayılanlar dışındaki, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları, Döner sermayeli kuruluşlar, Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, Kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları, Bankalar, Kamu iktisadi teşebbüsleri (Kamu İktisadi Kuruluşları, İktisadi Devlet Teşekkülleri), Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar, Organize sanayi bölgeleri ile menkul kıymetler, vadeli işlemler borsaları dahil bütün borsalar, Yarıdan fazla hissesi doğrudan yukarıda sayılan idare, kurum ve kuruluşlara ait olan (tek başına ya da birlikte) kurum, kuruluş ve işletmeler, Payları İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında işlem gören şirketler,

102 YAPIM VE DENETİM İŞLERİNDE KDV TEVKİFAT
Tevkifat belirlenmiş alıcılar listesinde yer alan bir firmanın; belirlenmiş alıcılar listesinde yer almayan başka firmalara yaptırdığı inşaat taahhüt işlerinde söz konusudur. Belirlenmiş alıcılardan ve onların birbirlerine yaptıkları hizmet işlerinden tevkifat yapılmaz. Tevkifatta zincirleme sorumluluk vardır

103 YAPIM VE DENETİM İŞLERİNDE KDV TEVKİFAT
Etüt, Plan-Proje, Danışmanlık, Denetim ve Benzeri Hizmetler sunan Yapı Denetim Firmalarında 9/10 KDV Tevkifatı uygulanır. Yapım işleri ile birlikte ifa edilen mimarlık ve mühendislik, etüt ve proje, harita ve kadastro, imar uygulama, her ölçekte imar planı hizmetleri ve benzeri hizmetlere de tevkifat uygulanacaktır. 3/10 KDV Ancak, bu hizmetler yapım işlerinden ayrı olarak danışmanlık ve benzeri hizmetler adı altında verildiği takdirde bu “danışmalık ve denetim hizmetleri” kapsamında değerlendirilecektir ve KDV tevkifatı yapılmayacaktır.

104 TEŞEKKÜRLER….


"İNŞAAT MUHASEBESİ VE VERGİSEL BOYUTU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları