Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

E- Ticaretin Ülke Bazında Uygulamaları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "E- Ticaretin Ülke Bazında Uygulamaları"— Sunum transkripti:

1 E- Ticaretin Ülke Bazında Uygulamaları

2 ABD ABD, e-ticaret konusunda en etkin ve kapsamlı çalışan,
bu konuda dünyaya liderlik yapan ülkelerin başındadır. En fazla bilgisayar, internet ve yüksek seviyede internet bağlantısı bu ülkede bulunmakta, hükümeti de e-ticareti teşvik etmekte ve desteklemektedir. ABD hükümeti e- ticarette 5 ilkeden oluşan bir politika açıklamıştır. Bu ilkeler; Özel sektör öncülük etmelidir. Hükümet elektronik ticarette aşırı sınırlamalardan kaçınmalıdır. Hükümetin katılması gereken durumlarda amacı, açık, sürekli ve basit bir yasal ortam oluşturmak olmalıdır. Hükümetler, internetin kendine özgü yapısını kabul etmelidir. İnternet temelli elektronik ticaret küresel düzeyde kolaylaştırılmalıdır.

3 JAPONYA Japonya'da sistematik e-ticaret çalışmaları 1996 yılında, Japonya Elektronik Ticareti Geliştirme Merkezi (ECOM) adında bir kurum oluşturulmasıyla başlamıştır. Bu kurumda e-ticareti farklı yönlerden inceleyen 14 çalışma gurubu oluşturulmuştur. Japonya Uluslar arası Ticaret ve Sanayi Bakanlığı bu çalışmalara büyük kaynak aktararak, arasında toplam 45 projeye 3 Milyar Yen (yaklaşık 68 bin TL)harcamıştır.

4 TÜRKİYE Türkiye’deki e-ticaret uygulamaları işletmeden kullanıcılara (Business to Consumer, B2C) satış biçimiyle gerçekleşmektedir. Ancak dünyadaki mevcut uygulamalardan da anlaşılabileceği gibi işletmeden işletmeye satış (B2B) e-ticaret hacminin büyük kısmını oluşturmaktadır. Türkiye’de elektronik ticaret yasal altyapısını oluşturmak amacıyla E-Ticaret Kurulu (ETIK)oluşturulmuştur. Bankalar da Internet üzerinden verdikleri hizmetleri her geçen gün geliştirerek bu konuda öncülük yapmaktadırlar.

5 Türkiye’ de elektronik ticaretle ilgili 15 tane kanun bulunmaktadır
Türkiye’ de elektronik ticaretle ilgili 15 tane kanun bulunmaktadır. Elektronik imza kanunu, Borçlar kanunu 14 .maddesi vb.

6 Sunucu Sertifikası (SSL-Secure Sockets Layer- Güvenli Giriş Katmanı) Nedir? Ne sağlar? Nerelerde Kullanılır? SSL, ağ üzerindeki web uygulamalarında güvenli bilgi aktarımı için (bilginin doğru kişiye güvenli olarak iletimi), "Netscape" firması tarafından geliştirilmiş bir program katmanıdır. Güvenlik, uygulama programı (web browser, HTTP) ile TCP/IP katmanları arasındaki bir program katmanında sağlanmaktadır. SSL, web sunucularına (Apache vb), bir modül olarak yüklenir ve böylece web sunucuları güvenli erişime uygun hale gelir. Bu sitede "S" harfi SSL güvenlik sertifikasının aktif olduğunu göstermektedir. 

7 SET (Secure Electronic Transfer-Güvenli Elektronik İşlem) Ne işe Yarar?
E-ticarette, internet üzerinde güvenli bilgi aktarımını sağlamak amacıyla aralarında VISA, Master Card ve IBM'in de olduğu kuruluşlar tarafından geliştirilen bir protokoldür. SET, kredi kartı ile yapılan online ödemelerde, bilgilerin internet üzerinden aktarımında gizlilik ve güvenlik entegrasyonunu sağlar.

8

9 SSL ile SET arasindaki Farklar Nelerdir?
SSL'de kart bilgilerini gönderen kişinin kart sahibi olduğu garanti edilememektedir. Oysa kart sahibinin kullanıcı ismi ve şifresi ile ulaştığı sanal cüzdanını kullandığı SET protokolünde kart bilgilerini gönderen kişinin kart sahibi olduğu garanti edilir. SSL'de kartın ait olduğu ve POS'un ait olduğu bankalar bu modele dahil değildirler. SSL'de kart sahibinin bilgileri internet üzerinde şifrelenmekte ve mağaza kart bilgilerini görmektedir. Oysa SET'te kart bilgileri mağazadan gizli tutulup sadece banka tarafından görülebilmektedir

10 E-Ticaret Sitesinde Olması Gerekenler

11

12 E-TİCARET’TE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR WEB SİTESİ;
" Sık Sorulan Sorular bölümü geliştirilmeli ve her sayfadan buraya link vermelidir. " Satıcı, ürün destek bilgisi için her sayfaya ya da bilgi merkezine link vermelidir. " Satıcı tanıtıcı bilgiler, ticari isim, adres ve kontak telefon, ve faks gibi bilgiler alıcıya verilmelidir.

13 E-TİCARET’TE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR WEB SİTESİ;
" Alıcı, Satıcının kimlik bilgilerine her yerden ulaşabilmelidir. " Satıcı, satılan mal veya sunulan hizmetle ilgili tüm sınırlamalarını (Ülke dışına satış yapmıyoruz vb.), Alıcıların kişisel bilgilerini girmeden ya da ürün, servis seçimi yapmadan önce görmelerini sağlamalıdır.

14 E-TİCARET’TE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR WEB SİTESİ;
" Sitede arama fonksiyonu olmalıdır " Satıcı, sitenin ana sayfasına ya da her sayfaya arama icon'u koymalıdır. " Satıcı, Alıcıya sık sorulan sorular servisi, Müşteri hizmetlerine bağlı bir telefon numarası, şikayet ve sorularını bildirebilecekleri bir adresi sunmalıdır.

15 E-TİCARET’TE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR WEB SİTESİ;
" Her sayfada Müşteri hizmetlerine bağlı bir link olmalıdır. " Satıcı, Alıcının soru ve şikayetlerini inceleyip geribildirim yapmalıdır. " Satıcı, Alıcıya soru ve şikayetlerinin üzerinde çalışıldığına ve kendilerine en geç 1 iş günü içerisinde geri bildirimde (e-posta, faks vb.) bulunulacağını belirten bir e-posta göndermeli ve söz verilen sürede Alıcıya geri dönmelidir.

16 WEB SİTESİNDE; Sipariş Ödeme Teslimat Garanti İadeler Gizlilik
Güvenlik alanlarına dikkat edilmelidir.

17 Uluslar arası ticaretten daha çok pay alınmaktadır.
ELEKTRONIK TICARETIN ETKILERI VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR OLUMLU ETKILERİ Zamanın etkin kullanılmasını sağlamaktadır. İşlemler minimum hata ile kısa bir süre içinde ve kırtasiye masrafı ödenmeksizin tamamlanmaktadır. Hızlı ürün geliştirilmesine, test edilmesine ve müşteri ihtiyaçlarının tespit edilmesine olanak sağlar. Uluslar arası ticaretten daha çok pay alınmaktadır. Zaman ve fiziksel engellerin kalkmasını sağlar.

18 e- Ticarette tartışma alanlarını ; Finansal Yasal
ELEKTRONIK TICARETIN ETKILERI VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR OLUMSUZ ETKILERİ Bilim ve teknolojiyi üreten gelişmiş ülkeler ile bilgi toplumu olmaya çalışan geri kalmış ülkeler arasında refah düzeyi farkını artırır. Geleneksel ticarete göre iş gücü fazlası ortaya çıkacaktır ve işsizlik artacaktır. Teknik yapısı itibari ile denetime müsait bir nitelikte değildir. Yasal formaliteler olmadığı için yaptırım uygulayacak bir otorite yoktur. e- Ticarette tartışma alanlarını ; Finansal Yasal Altyapı sorunları olarak ayırabiliriz.

19 PAYPAL Paypal bir Ebay üyesidir ve%100 güvenli e- bankadır. Paralarınız ABD Bankalarında saklanır.İnternetten para akışını kontrol eder, para alır ve gönderebilirsiniz. Başka bir kişinin paypal adresine de para yollayabilirsiniz ve ücretsizdir. PayPal, farklı yerleşimlerde, para birimlerinde ve dillerde ödeme yapılmasını sağlar. Kelime anlamı olarak "Pal" mektup arkadaşı "pay"de ödeme demektir, "paypal"da sanki bir ödeme dostu şeklinde ingilizce bir kelimedir.

20 Paypalda 3 tür hesap vardır
Kişisel hesaplar ebay gibi online açık arttırma sitelerinden veya hosting paralarını ödemek isteyen kişiler için düşünülmüştür. Premier hesap internette online ürün alıp satan kişiler için düşünülmüştür. Ticari hesaplar ise internette ürün alıp satan firmalar için düşünülmüş. PayPal olarak Türkiye’deki faaliyetlerini durdurdu


"E- Ticaretin Ülke Bazında Uygulamaları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları