Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Örgüt Nedir? Neden Vardır?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Örgüt Nedir? Neden Vardır?"— Sunum transkripti:

1 Örgüt Nedir? Neden Vardır?
Sadegül Akbaba Altun Başkent Üniversitesi

2 Örgüt Yönetimin aracı örgüttür (Başaran, 2000).

3 Örgütler neden vardır? İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak için vardır . Örgütler bizim sosyal, politik, ekonomik ve kişisel amaçlarımızı geçekleştirmede öncelikli enstürmanlardır ve çağdaş toplumun önemli aktörleridir.

4 Örgüt mü önce? Yönetim mi?
Tek gerçek, insanların ortak amaçların gerçekleştirilmesi için bir araya gelerek güçbirliği yapmasıdır. İnsanlar tek tek amaçlarını gerçekleştirmeleri zordur. İşbirliğine ve lidere ihtiyaçları var.

5 Örgütler Nasıl Ortaya Çıkar?
Sorunların tek başına çözülememesi, işlerin süreklilik gerektirmesi, dayanışma ihtiyacı örgütü gerekli kılmıştır. Bu zorunluluklar insanların bir toplum olarak örgütlenmesini, sonrada toplumda farklı işlevleri olan örgütlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu yüzden örgütlenme doğal, doğal olduğu kadar da evrenseldir.

6 Örgüt mü? Yönetim mi? Örgütlenme ve yönetim iç içe geçen; insanların eylemleri ile geçekleşen olgulardır. Örgütlenme de yönetim de insanların bulgularıdır. Örgütlenmeden yönetim, yönetmeden örgüt olamaz. Örgüt, insanların ortak amaç için el ele verdiklerinde aralarında oluşan etkileşim ve ilişkilerin ortaya çıkardığı bir dokudur. Yönetim ise bu dokuyu bozmadan amaca etkili olarak yönlendirmedir. Böylece örgüt yönetimin bir aracıdır.

7 Örgütü tanımlarsak… Örgüt, toplumsal gereksinimlerin bir kesimini karşılamak üzere önceden belirlenmiş amaçları gerçekleştirecek işleri yapmak için güçlerini gönüllü ve düzenli olarak eşgüdümleyen insanlardan oluşan toplumsal açık bir sitemdir. Örgütün ömrü, girişim, yerleşme ve gelişim olmak üzere üç evreden oluşur. Kendini sürekli yenileyen örgütün ömrü, yüzyıllarca sürebilir.

8 Örgütlerin sınıflandırılması
Örgütler mal, hizmet, güvenlik, meslek ve aracı örgütler olarak sınıflanabilir. Çevreye uyarlanmaları bakımından mekanik ve organik olarak ikiye ayrılır.

9 Örgüt sınıflaması Özel sektörde örgütler Kamu sektöründe örgütler

10 Özel sektörde örgütler
Özel sektör bizim yaşamımızı daha keyifli kılmak için sonsuz çeşitlilikte ürün, süreç ve Pazar üretirler.

11 Kamu sektöründe örgütler
Kamu örgütleri bizi yabancı saldırılardan korur; Bizi suçlulardan ve suçlardan, güvenli olmayan tüketim ürünlerinden ve sağlıklı olmayan su ve havadan korur, Bizim hava alanlarımızı ve otoyollarımızı yaparlar, Çocuklarımızı eğitirler Toplumda bizim yaşam kalitemizi geliştirmek için birçok hizmet sunalar

12 Kamu Örgütleri Hükümetler tarafından kurulan herhangi bir örgüttür.

13 Bireysel amaçlar Kişisel amaçların gelişimi; anlamlı bir iş, güvenli gelir, meslekte gelişme, tanınma ve gelişim; örgütsel ortamda gerçekleşir.

14 Örgütün Kişiliği Örgütün kişilik özellikleri; Yasallık Amaçlılık
Toplumsallık Biçimsellik Karmaşıklık, Açıklık Özyeterlik Tutuculuk Düzgün işlemek ve büyüme isteği Kendini korumak

15 Örgütlerin Karanlık Tarafları
İnsanlık için kötü ve karanlık olan şeylerde örgütler tarafından üretilmektedir. Yasadışı ve tehlikeli ilaçlar, uyuşturucu, yaygın bakı ve insan haklarının ihlali, zehirli kimyasal atıklar ve diğer örgütsel çıktılar.

16 Bürokratik Örgütlerde
Cevap verme yeteneği, sorumluluk alma Temsil etme Bütün düzeylerde hükümete hesap verme

17 Bürokratik Örgütlere Eleştiriler
Medya, çıkar grupları bürokratik örgütlerin kamu kaynaklarını boşa harcadığını ve kamu sektörünün etkisiz kıldığını vurgulamaktadırlar.

18 Örgütlerin katkıları Bireylerin ve toplumların yaşamaları, başarıları ve mutlulukları için çalışırlar. Örgütlerin ortak olan nokta çalışanlarını ve örgütü yönetmektir. Bütün kamu politikaları da örgüt üzerinden yürütülür. Modern kamu örgütlerinde finasman kaynaklarının azlığı, kısıtlı olması kamu hizmetlerinin nitelikli olmasını, niteliğinin geliştirilmesini engellemektedir.

19 Örgütler Aynı mıdır? Örgütlerin ortak noktaları:
İki veya daha fazla insanın bir amacı gerçekleştirmek için çalışması, Ortak amaçların olması Etkinliklerin koordine edilmesi Belli yapılarının olması

20 Örgütün Yapısını Oluşturan Öğeler
Örgütsel amaçlar Görevler İşakımı Yetke akımı

21 Örgüt Kuramı Kuram gerçek yaşamın kavramlaştırılmasıdır… kavramlar arasındaki ilişkilerin, birbiriyle ilişkili bir dizi kavramların, tanımların ve önermelerin soyutlaştırılmasıdır. Kuramın amacı, incelediğimiz davranış ünitesinin - örgüt olur, birey olur, nesne olur- anlaşılması ve açıklanmasıdır (Carroll ve Tosi, 1977)

22 Örgüt Kuramı Örgüt kuramı örgütün anatomisi (yapısı) ve fizyolojisi (ilişkiler ve işlevi, örgütün anahtar bileşenleri olan örgütü oluşturan bireyler ve gruplarla ilgilenir. Örgüt kuramı, örgütün yapısı, amaçları, teknolojisi ve çevresine odaklanır.

23 Örgüte ilişkin Kuramlar
Klasik veya bilimsel örgütler İnsanlar arası ilişkiler Örgütsel davranış……

24 Kaynak Başaran, İ.E. (2000). Yönetim. Umut Yayım Dağıtım.Ankara.


"Örgüt Nedir? Neden Vardır?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları