Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
1
Levan Biyopolimeri ve Uygulama Alanları
Seval Dağbağlı1, Nilay Giray2, Selim Şılbır3, Yekta Göksungur3, Taner Baysal3 1 Celal Bayar Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Muradiye Manisa 2 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü, İzmir 3 Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Bornova İzmir Sorumlu yazar: ÖZET Levan molekülü fruktoz ünitelerinin β-(2-6) ve β-(2-1) bağlarıyla bağlanmasıyla oluşmaktadır. Mikrobiyal levan sakkaroz içeren üretim ortamlarında, Bacillus subtilis, Bacillus polymyxa, Aerobacter levanicum, Streptococcus sp., Zymomonas mobilis gibi çeşitli mikroorganizmalar tarafından üretilmektedir. Levan suda ve yağlarda çözünebilir, aside, alkaliye ve ısıya karşı dayanıklı ve stabildir, film oluşturabilir, tuzlarla ve yüzey aktif maddelerle uyumludur, su ve kimyasal tutma kapasitesi vardır. Levan biyolojik olarak parçalanabilir, film olarak iyi bir oksijen bariyeridir, organik çözgenlere dirençlidir, kurutulmuş toz formunda uzun süre depolanabilir. Uzun fruktan zincirlerine sahip olması nedeniyle levanın nötr bir tadı vardır. %20’nin altındaki konsantrasyonlarda, levan tipik newton tipi akışkan özellikleri göstermektedir. Bu özelliklerinden dolayı levan, endüstriyel açıdan önemli bir biyopolimerdir ve sanayide kullanım potansiyeline sahiptir. Levanın gıda sektöründe kıvam arttırıcı ve stabilizatör olarak uygulamaları bulunmaktadır. Aynı zamanda prebiyotik ve kandaki kollestrolü azaltıcı etkileri nedeniyle fonksiyonel gıdalarda kullanılabilmektedir. Eczacılık alanında ilaç kaplama malzemesi olarak da kullanılmaktadır. Bu çalışmada ticari öneme sahip levan biyopolimeri ve uygulama alanları ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. Şekil 4. B. polymyxa ile levan üretimi Levan Levan fruktozun doğal homopolimerİdir. Levan molekülü fruktoz ünitelerinin β-(2-6) ve β-(2-1) bağlarıyla bağlanmasıyla oluşmaktadır ve β-(2-1) bağları polimerin dallanma noktalarıdır (Şekil 1). Levan, ticari olarak DMJ Biotech Corporation (Kore) ve Montana Biotech SE Inc. (ABD) tarafından üretilmektedir. Levanın Özellikleri ve Kullanım Alanları Levan suda ve yağlarda çözünebilir, aside, alkaliye ve ısıya karşı dayanıklı ve stabildir, film oluşturabilir, tuzlarla ve yüzey aktif maddelerle uyumludur, su ve kimyasal tutma kapasitesi vardır. Levan biyolojik olarak parçalanabilir, film olarak iyi bir oksijen bariyeridir, organik çözgenlere dirençlidir, kurutulmuş toz formunda uzun süre depolanabilir. Uzun fruktan zincirlerine sahip olması nedeniyle levanın nötr bir tadı vardır. %20’nin altındaki konsantrasyonlarda, levan tipik newton tipi akışkan özellikleri göstermektedir. Bu özelliklerinden dolayı levan, endüstriyel açıdan önemli bir biyopolimerdir ve sanayide kullanım potansiyeline sahiptir. Levanın gıda sektöründe kıvam arttırıcı ve stabilizatör olarak uygulamaları bulunmaktadır. Aynı zamanda prebiyotik ve kandaki kollestrolü azaltıcı etkileri nedeniyle fonksiyonel gıdalarda kullanılabilmektedir. Eczacılık alanında ilaç kaplama malzemesi olarak da kullanılmaktadır. Tıpta ise, tümörlü hücrelere karşı hücre zarlarının modifikasyonunu sağlar, hücre zarlarından sitotoksik ajanların geçirgenliğini arttırarak ajanların tümörlü hücrelere karşı etkinliklerinin arttırmasına yardımcı olur. Levan, hücrelerin çoğalması, cildin nemlendirilmesi, deri tahrişlerinin hafifletilmesi üzerindeki mükemmel etkilerinden dolayı kozmetik ürünlerin formülasyonlarında da yer almaktadır. Sülfatlandırılmış, fosfatlandırılmış veya asetillendirilmiş levan türevlerinin, antitümor ajanları olduklarına dair çalışmalar vardır. Şekil 5 ve 6’da TÜBİTAK 110 O 079 nolu proje kapsamında hazırlanmış levan filmleri gösterilmiştir. Şekil 1. Levan biyopolimeri Levanın molekül ağırlığı ve dallanma derecesi üretimi gerçekleştiren mikroorganizmalara bağlı olarak değişmektedir. Bitkilerden elde edilen levanın ortalama molekül ağırlığı Da arasında olmaktadır. Bakteriyel levanın molekül ağırlığı bitkilerden elde edilen levandan daha fazladır ve 2× ×106 Da arasındadır. Mikrobiyal levan sakkaroz içeren üretim ortamlarında, Bacillus subtilis (Şekil 2), Bacillus polymyxa, Aerobacter levanicum, Streptococcus sp., Pseudomonas sp., Corynebacterium laevaniformans, Zymomonas mobilis (Şekil 3) gibi çeşitli mikroorganizmalar tarafından üretilmektedir. Şekil 2. Bacillus subtilis Şekil 3. Zymomonas mobilis Biyoteknolojik üretimlerde mikroorganizma seçimi, düşük substrat maliyeti ve fermentasyon yönteminin seçimi proseslerin ekonomik bir şekilde gerçekleştirilmesi için önemli parametrelerdir. Şekil 4’de B.polymyxa ile levan üretiminin aşamaları gösterilmiştir. Şekil 5. Sorbitol içeren levan filmi Şekil 6. Glukoz içeren levan filmi KAYNAKLAR Arvidson, S.A., Rinehart, B.T., Gadala-Maria, F Concentration regimes of solutions of levan polysaccharide from Bacillus sp. Carbohydrate Polymers, 65, 144–149. Borsarı, R.R.J., Cellıgoı, M.A.P.C., Buzato, J.B., Sılva, R.S.S.F Influence of carbon source and the fermentatıon process on levan productıon by zymomonas mobilis analyzed by the surface response method. Ciênc. Tecnol. Aliment., Campinas, 26, Oliveira, M.R., Sılva, R.S.S.F., Buzato, J.B., Cellıgoı, M.A.P.C., Study of levan production by Zymomonas mobilis using regional low-cost carbohydrate source. Bichemical Engineering Journal, 37, Bekers M., Laukevics, J., Upite, D., Kaminska, E., Vigants, A., Viesturs, A., Pankova, L., Danilevich, A Fructooligosaccharide and levan producing activity of Zymomonas mobilis extracellular levansucrase, Process Biochemistry, 38, Panesar, P.S., Marwaha, S.S., Kennedy J.F Zymomonas mobilis: an alternative ethanol producer, Journal of Chemical Technology and Biotechnology, 81, Han, Y.W. and Clarke, M.A Production and Characterization of Microbial Levan. Journal o. Agricultural and Food Chemistry. 38, Han Y. , Microbial levan. Adv Appl Microbiol., 35,
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.