Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DUYUŞSAL GELİŞİME YÖNELİK ETKİNLİKLER PLANLAMA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DUYUŞSAL GELİŞİME YÖNELİK ETKİNLİKLER PLANLAMA"— Sunum transkripti:

1 DUYUŞSAL GELİŞİME YÖNELİK ETKİNLİKLER PLANLAMA

2 Duyuşsal gelişim; kişinin çevresindeki etkileşiminin, olgunlaşma ve öğrenmeye etkisi sonucu ortaya çıkan gelişimdir.

3 Duygusal gelişimin erken çocukluk döneminde yeri ve önemi büyüktür
Duygusal gelişimin erken çocukluk döneminde yeri ve önemi büyüktür. Özellikle erken çocukluk döneminde duygusal gelişimle ilgili duygusal tepkiler, yoğun olarak yaşanmaktadır. Bu yaş çocukları duygularını sözel olarak tam ifade edemediklerinden duyguları resimlerine, oyunlarına yansır. Ancak iyi bir rehberlik yapılamadığında bu duygusal iniş ve çıkışlar, yerini kalıcı problemlere bırakabilirler.

4 Bu nedenle özellikle Erken Çocukluk Dönemi Öğretim Kurumları’nda çocuğun kendini ifade edebilmesini,duygularını açığa çıkarabilmesini, duygularını ayırt edebilmesini sağlayıcı etkinliklerin uygulanması esas olmalıdır. Bu etkinliklerde yer alan oyunların, sanatsal etkinliklerin, çeşitli dramatize etkinliklerinin basit, sade ve anlaşılır olmasına dikkat edilmelidir.

5 Erken Çocukluk Döneminde Duygusal Gelişim Özelliklerine Uygun Etkinlikleri Tespit Etme
Erken çocukluk döneminde çocukların duygusal gelişimlerini destekleyecek nitelikte seçilen eğitim etkinlikleri, belirtilen amaçlar doğrultusunda planlanmalıdır. Bağımsız hareket edebilme, davranışlarının kendi hareketlerinin sorumluluğunu taşıyabilme. Kendisi ile başkalarına ait duyguları tanıma ve kabul edebilme.

6 Ailedeki ve toplumdaki kuralların gerekliliğini anlayabilme.
Teknoloji alanındaki değişikliklerin farkına varabilme.

7 Duygusal gelişimle ilgili etkinlik planlama ve uygulamada dikkat edilmesi gereken özellikler
Çocukların; yaşına, gelişim düzeylerine ve bireysel farklılıklarına uygun etkinlik planlama ve çevresel düzenlemeler yapmak. Çocukların; kendilerini kabul ettirmelerini sağlayıcı, benliklerini olumlu yönde geliştirebilmeyi destekleyici tavır ve tutumları benimsemek. Çocukların, duygu ve düşüncelerini kabul görecek şekilde açığa vurmalarını ve diğerlerinin duygu ve düşüncelerini anlamalarına olanak sağlar.

8 Çevrelerindeki diğer çocuk ve yetişkinlerle etkileşim içinde olmalarını sağlayacak ortamlar sağlamak. Çocukların; çevrelerini ve dış dünyayı algıladıkları şekilde ifade ededebilmelerine yardımcı olmak. Çocukların; iş birliği yapma, görev ve sorumluluk alma, paylaşma vb. davranışların olabilmesine fırsat veren etkinlikler planlamak. Çocukların seçme ve karar verme becerilerini kazanmalarına fırsat vermek.

9 Sınıf ortamında duygusal gelişimi destekleyen etkinlikler:
0-12 yaş çocuklarında duygusal gelişim özelliklerini anlatan drama etkinlikleri Duygusal gelişimin diğer gelişim alanlarıyla ilişkisini anlatan örnek yaşantıları gerçekleştirme. Sınıf ortamında kukla, maske, müzik kullanarak değişik duyguların yansıtıldığı etkinlikler. Sınıf ortamında değişik duyguların anlatıldığı ifade edildiği bir hikaye oluşturup canlandırma.

10 Erken Çocuklukta Duygusal Gelişim Özellikleri
Kendi duygularını fark eder. Bir olay ya da durumu dramatize eder. Engellenmeden dolayı ortaya çıkan duygularını yetişkin yardımıyla kabullenir. Birçok durumda oluşan kızgınlık, kıskançlık gibi duygularını çok az yetişkin yardımıyla kontrol eder. Sosyal ortamlarda nasıl davranacağına düşünerek karar vermeye başlar.

11 Kendine sevecen ve şefkatli bir yaklaşımla davranılmasından hoşlanır.
Güven duyma gereksinimi ön plandadır. Kendisi ile ilgili kızgınlık, mutluluk, sevgi gibi duygularını belli eder. Duygusal kontrolünü sağlayacak duygularını dışarıya yansıtır. Duygusal durumunu ifade etmede dramatik oyunu ve kukla, maske gibi araçları kullanır. Hayal ve gerçeği birbirinden ayırt eder.

12 Diğer insanların duygularını anlar ve onlara karşı empatik olabilir.
Sıkıntı içinde olan oyun arkadaşlarını rahatlatır. Diğerlerine yardımcı olmanın hazzını yaşar. Başarılı bir çalışma ortaya çıkarmaktan keyif alır.

13 Çocukların Duygusal Gelişimine Uygun Araç-Gereçler
Keskin olmayan makas ve kağıtlar Basit bilmeceler ve tahmin oyunları İletişim araç-gereçlerin oyuncakları Küçük bebekler Diş kaşıma halkaları Ses çıkaran tahta ve plastik oyuncaklar Bahçe oyuncakları Çocuk şiirleri ve resimli hayvanlar

14 Esra aslan Nilüfer yaşar Kübra avcı


"DUYUŞSAL GELİŞİME YÖNELİK ETKİNLİKLER PLANLAMA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları