Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

RÜZGAR ENERJİSİ VE RÜZGAR TÜRBİNLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "RÜZGAR ENERJİSİ VE RÜZGAR TÜRBİNLERİ"— Sunum transkripti:

1 RÜZGAR ENERJİSİ VE RÜZGAR TÜRBİNLERİ
GÖKTUĞ HAMBARCI

2 Rüzgar Nedir ,Nasıl Oluşur?
Güneş ışınları , yeryüzünde farklı sıcaklık, basınç ve nem oluşturur, Bu oluşumdan dolayı rüzgar enerjisi meydana gelir. Yani güneş enerjisinin dolaylı bir ürünüdür. Güneş dünyaya saatte 1018 Watt enerji gönderir ve bunu sadece %1-2 ‘si rüzgar enerjisine dönüşmektedir. Adalar ve kıyılarda rüzgar daima daha fazladır.

3 Neden Rüzgar Enerjisi ? Sürekli geliştirilmektedir.
Çok eskiden beri bilinen bir enerji kaynağıdır. Fosil yakıtlarla rekabet edebilmektedir.

4 Rüzgar Enerjisinin Tarihçesin bakıldığında;
Dünyanın ilk rüzgar santrali olarak kabul edilen tarihi Brush türbini; rotor çapı 17m kanat sayısı 144 adet. 20 yıl boyunca elektrik üretmiştir. Türbin jeneratörü 12kW elektrik üretmiştir. Tek dezavantajı türbinin yavaş dönmesiyle düşük bir verime sahip oluşudur.

5 RÜZGAR TÜRBİNİ ÇEŞİTLERİ
Rüzgar türbinleri dönme eksenine göre üç gruba ayrılırlar: 1)Yatay eksenli rüzgar türbinleri ; Tek Kanatlı Rüzgar Türbinleri İki Kanatlı Rüzgar Türbinleri Üç Kanatlı Rüzgar Türbinleri Çok Kanatlı Rüzgar Türbinleri

6 RÜZGAR TÜRBİNİ ÇEŞİTLERİ
2)Dikey eksenli rüzgar türbinleri; Savonious Rüzgar Türbinleri Darrieus Rüzgar Türbinleri H-Darrieus Rüzgar Türbinleri 3)Eğik eksenli rüzgar türbinleri

7 YATAY EKSENLİ RÜZGAR TÜRBİNLERİ

8 DİKEY EKSENLİ RÜZGAR TÜRBİNLERİ

9 RÜZGAR TÜRBİNİ ÇALIŞMA PRENSİBİ
Bir rüzgâr türbini genel olarak kule, jeneratör ,hız dönüştürücüleri (dişli kutusu), elektrik-elektronik elemanlar ve pervaneden oluşur. Rüzgârın kinetik enerjisi rotorda mekanik enerjiye çevrilir. Rotor milinin devir hareketi hızlandırılarak gövdedeki jeneratöre aktarılır. Jeneratörden elde edilen elektrik enerjisi aküler vasıtasıyla depolanarak veya doğrudan alıcılara ulaştırılır.

10 RÜZGAR TÜRBİNİ GÜÇ HESABI

11 Rüzgar Enerji Potansiyel
Dünya rüzgar enerji potansiyelinin 50 derece kuzey ve güney enlemleri arasındaki alanda 9000 TWh/yıl kapasitesinin kullanılabilir olduğu hesaplanmaktadır. Dünya karasal alanları toplamının %27 ‘sinin yıllık ortalama 5,1 m/s’den daha yüksek rüzgar hızının etkisi altında kaldığı belirtilmektedir. Bu rüzgar enerjisinden yararlanma imkanının olabileceği varsayımıyla 8 MW/km2 üretim kapasitesi ile GW kurulu güce sahip olunacağı hesaplanmaktadır.

12 Rüzgar Enerji potansiyeli
Bugün 4500 Kw gücünde rüzgar türbinleri tek ünite olarak çalışmaktadır. Teknoloji ilerledikçe bu kapasite sürekli olarak artmaktadır. Elektrik üretmek için rüzgar hızının türbine ait özel ‘’cut in’’ (ilk hareket) değerinden büyük olması gerekmektedir. Fakat üretimin ekonomik olması için rüzgar hızı en az 4 m/s olmalıdır.

13 Rüzgar Enerjisinin Avantajları ve Dezavantajları
Temiz ve emisyonsuz bir enerji kaynağıdır,emisyonu olmadığı için sera gazları oluşturmaz ve küresel ısınmaya katkı yapmaz. Yakıt maliyeti yoktur ve işletme masrafları çok azdır. Dışa bağımlı olmayan ve çevresel koşullar uygun olduğundan sürekli enerji oluşturan bir kaynaktır. Rüzgar türbinleri karmaşık olmayan otomatik makinalardır ve periyodik bakımlar sonucu yıllık ömürleri boyunca sorunsuz çalışırlar. İşletmeye almak ve kullanmak üç ay gibi kısa bir sürede mümkün olabilmektedir.

14 Dezavantajları Enerji üretimi rüzgara bağımlı olduğundan rüzgar kesilmesi veya azalması ile enerji kaybı oluşur. Türbin maliyetleri yüksek olabilmektedir.Ancak gittikçe azalan bir maliyet durumu söz konusudur. Rüzgar türbinlerinin meydana getirdiği ses şiddeti çevreye gürültü olarak yansıyabilir.

15

16 DÜNYA RES ÜRETİMİ

17 DÜNYA RES ÜRETİMİ %47 USA %15 GERMANY %10 INDIA %6.6 BRAZIL %3.7
CHINA %47 USA %15 GERMANY %10 INDIA %6.6 BRAZIL %3.7 FRANCE %2.9 TURKEY %2.5 CANADA %1.3

18

19 Türkiye'de 08.04.2017 tarihinden önceki son 30 güne ait üretim grafiği aşağıdaki gibidir

20

21 MALİYET YÜZDESİ 74-82 3-7 3-8 2-9 1-3 1-5 MALİYET KALEMİ
RÜZGAR TÜRBİNİ 74-82 TEMEL 3-7 ELEKTRİK MONTAJI 3-8 ŞEBEKE BAĞLANTI 2-9 PROJE YÖNETİMİ 1-3 ARAZİ KİRALAMA FİNANSAL MALİYETLER 1-5 YOL YAPIMI

22 RES BİRİM TESİS BEDELİ

23 RÜZGAR TÜRBİNLİ KULELER

24 RÜZGAR TÜRBİNLİ KULELER
Bahreyn ‘ de bulunan ‘’dünyanın ilk rüzgar türbini entegre yüksek binası’’ olma özelliğini taşımaktadır. 240 metre yüksekliğinde , 50 katlı olan ve 2008 yılında bitirilen kulelerin toplam maliyeti 150 milyon dolardır. 29 metre kanat çaplı 3 adet yatay eksen rüzgar türbini yılda MWh’lik üretimiyle binanın 15%’ini karşılamaktadır. Türbinlerde üretilen elektrik enerjisi , 300 evin ihtiyacı olan enerjiye eşittir.

25

26


"RÜZGAR ENERJİSİ VE RÜZGAR TÜRBİNLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları