Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI"— Sunum transkripti:

1 TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI

2 TBS’de Kayıplar DEPOLAMADA Besin değeri kaybı, miktar kaybı

3 TBS’de Kayıplar HAZIRLAMADA Besin değeri kaybı, besin miktar kaybı

4 TBS’de Kayıplar PİŞİRMEDE Besin değeri kaybı, besin miktar kaybı

5 TBS’de Kayıplar SERVİS Besin miktar kaybı

6 Yemek artık nedenleri;
Yönetimsel nedenler Tüketiciye ait nedenler

7 Ekmek artık nedenleri Ekmeğin bayat oluşu Çok iri dilimlenmesi
Servis bankosunda servisten çok önce bekletilmesi Ekmek kalitesinin düşüklüğü

8 Toplu beslenme yapılan yerlerde çöpler;
Yiyecek-içecek artıklarından oluşur ve besinlerin servis edildiği kurumlar için tehlike oluşturur. Çöp ve atıklar zararlı mikroorganizmalar haşere ve kemirgenler için çok uygun ortamlardır. Besin, araç gereç, çalışma yüzeyleri ve insanlar için önemli bir bulaşma kaynağıdır

9 Çöplerin Gruplandırılması
Yaş çöpler Kartonlar Depo malzemelerinin ambalajları Pet şişeler Kola, gazoz, su vb. içeceklerin şişeleri Cam şişeler Boş teneke kutular Yanık yağ

10 Çöpler dört ayrı mekanda toplanır
Boş şişe deposu Atık kağıt deposu Soğuk çöp odası Kuru çöp odası

11 Bu mekanlar “Malzeme Giriş ve Kabul
Yeri’’ tarafında olmalı ve ayrı bir çöp koridoru bu yere açılmalıdır. Bu koridor yalnız bu iş için kullanılmalıdır.

12 Çöp Toplama Yöntemleri
1.Çöp Öğütücüleri 2. Çöp Bidonları 3. Çöp bacaları

13 Çöplerin Kaldırılması Sırasında Uyulması Gereken Hijyen Ve Sanitasyon Kuralları

14 Temizlik / Dezenfeksiyon

15 ETKİN TEMİZLİK Sıcak su Deterjan Fiziksel uğraşı

16 İyi bir temizliğin aşamaları
Ön temizlik kaba kirlerin çoğunu temizlemek(örneğin tabaktaki artık yemek.) Ana temizlik sıcak su(en az 43°c) ve deterjanla yapılmalıdır. Durulama: deterjan iyice durulanmalıdır

17 Son durulama Kurutma Dezenfeksiyon
en az 72°c sıcak suyla en az 30 saniye 24°c sıcaklıktaki suda kimyasal dezenfektan ile Son durulama sıcak suyla tekrar durulanmalıdır Kurutma Son durulamadan sonra kuruması için bırakılmalıdır.

18 Dezenfeksiyon Temas süresi pH Yüzeyin temizliği
Sıcaklık ve konsantrasyon önemlidir.

19 Fiziksel Dezenfektanlar
• Isı • Buhar Kimyasal Dezenfektanlar


"TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları