Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
1
GIDA GÜVENLİĞİ Hazırlayan: Doç.Dr.Gökhan Durmaz
İnönü Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü
2
Gıda güvenliği nedir? Gıdaların üretim, işleme, saklama, taşıma ve dağıtım aşamalarında gerekli kurallara uyulması ve önlemlerin alınması Gıdalarda oluşabilecek fiziksel, kimyasal, biyolojik ve her türlü zararların yok edilebilmesi için alınan önlemler bütünüdür
3
Sunum içeriği Mikrobiyal riskeler Kimyasal riskler Alerjenler
Antinütrientler GMO
4
Nasıl gıda? GIDA Güvenli Yeterli Dengeli
5
Mikrobiyolojik gıda riskleri
Enfeksiyon İntoksikasyon Enfeksiyona dayalı intoksikasyon
6
Gıda kaynaklı hastalıklar
Yılda yaklaşık 2.2 milyon insan (ağırlıkla çocuklar) gıda ve su kaynaklı hastalıklardan ölmektedir. Bakteriyel (Clostridium botulinum, Salmonella) Viral (Rota virüsü, Hepatit A) Parazitik (Giardia, Trichinella)
7
Mikrobiyolojik riski azaltmak için
Temiz elde etmek Pişmiş ve çiğ gıdayı ayrı tutmak İyi pişirmek Gıdayı uygun bir sıcaklıkta tutmak Temiz su ve katkılar kullanmak
8
Mikrobiyolojik riski azaltmak için
Temiz tutmak Pişmiş ve çiğ gıdayı ayrı tutmak İyi pişirmek Gıdayı uygun bir sıcaklıkta tutmak Temiz su ve katkılar kullanmak
9
Mikrobiyolojik riski azaltmak için
Temiz tutmak Pişmiş ve çiğ gıdayı ayrı tutmak İyi pişirmek (uygun ısıl işlem) Gıdayı uygun bir sıcaklıkta tutmak Temiz su ve katkılar kullanmak
10
Mikrobiyolojik riski azaltmak için
Temiz tutmak Pişmiş ve çiğ gıdayı ayrı tutmak İyi pişirmek Gıdayı uygun bir sıcaklıkta tutmak Temiz su ve katkılar kullanmak
11
Mikrobiyolojik riski azaltmak için
Temiz tutmak Pişmiş ve çiğ gıdayı ayrı tutmak İyi pişirmek Gıdayı uygun bir sıcaklıkta tutmak Temiz su ve katkılar kullanmak
12
Parazitler Toprak, su, hayvanlar ve diğer insanlardan geçen parazitler
Protozoolar ve şerit solucanlar en önemli parazitlerdir Özellikle iyi pişmemiş balık, tavuk ve çiğ tüketilen sebze meyveler en önemli parazit kaynaklarıdır
13
Kimyasal riskler Doğal toksinler Kalıntılar Metaller
Gıda proseslerinde oluşan toksinler
14
Kimyasal riskler Doğal toksinler Mikotoksinler
Siyanoglikozitler (Acı badem) Akut siyanid zehirlenmesi Lektinler (kırmızı fasulye) DNA sentezinin baskılanması Hidrazinler (Mantar) Zehirlenme Alkoloidler (Patates) zehirlenme Biyojenik aminler (fermente gıdalar) Alkol varlığınta toksik Guatrojenler (Şalgam) Guatr hastalığı
15
Kimyasal riskler Mikotoksinler Yok edebiliyor muyuz?
Aflatoksin (Pul biber, fındık, incir vs.) 2004 Kenya olayı Akut hepatoksik, kanserojen Okratoksin (pirinç, kuru üzüm) Patulin (Elma suyu, küflü ekmek) Fumonisin (Mısır) Yok edebiliyor muyuz?
16
Kimyasal riskler Katkı ve Kalıntılar Gıda katkıları
Renklendiriciler Koruyucular Emülsifiyerler Tatlandırıcılar Topaklanmayı önleyiciler Aroma maddeleri vs. Tarım/veteriner ilacı kalıntıları Bitki gelişim düzenleyiciler Gübre kalıntıları Diğerleri
17
Dioksin 1994 yılında Amerikan çevre koruma ajansı dioksini halk sağlığı için net bir tehlike olarak tanımladı (grup 1 karsinojen) 100 kadar bileşiğin ortak adı Klor içeren bileşiklerin hidrokarbonlarla birlikte yakılmasıyla ortaya çıkıyorlar PVC ve pestisit üretiminde ortaya çıkıyor
18
Bisfenol A (BPA) Endokrin bozucu ve birçok açıdan toksik
Plastik şişe, PVC ve termal kağıt imalatında kullanılıyor Türkiye’de 2011’de biberonların imalatında kullanımı yasaklandı
19
Kimyasal riskler Metaller Kurşun Kadmiyum Civa Arsenik Aluminyum
20
Kimyasal riskler Gıda prosesinde oluşan toksinler Furanik bileşikler
Isıl işlem gören gıdalar Akrilamid Patates kızartması Polisiklik aromatik hidrokarbonlar Dumanla temas eden etler N-Nitrozo bileşikler Sucuk, salam Heterosiklik aminler Izgara etler 3-MCPD (Kloropropanoller) Soya sosları, yağlar 4-Metil imidazol (risk net değil) karamel
21
Alerjenler Vücudun yabancı materyallere karşı göstermesi gereken savunma reflekslerini gıdalara karşı göstermesi
22
Antinütrientler Proteaz, lipaz ve amilaz inhibitörleri (Baklagiller)
Fitik asit (tohum ve kuruyemiş kabukları) Okzalik asit (Ispanak, kuzu kulağı) Tanenler (Çay) Süt proteinleri
23
GMOs Yeni bir özellik kazandırmak veya belli bir özelliği geliştirmek için yapılıyor Islah çalışmalarının yerini almaya başladı Bilimsel zeminde tartışılmıyor Çevresel etkileri daha büyük risk taşıyor (kişisel görüşüm ☺ )
25
Gıda güvenliği sistemleri
ISO Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi 2005 yılında uygulamaya konulmuş uluslararası bir sistem Tedarikçiler, kullanıcılar, yasal otoriteler, tüketiciler ve tüm ilgili birimler arasında iletişimi ve bu sayede güvenli gıdanın her basamakta izlenebilirliğini sağlamayı esas almaktadır.
26
Gıda güvenliği otoriteleri
WHO (World Health Organisation) ve FAO (Food and Agricultural Organisation) Codex Alimentarius European Food Safety Authority (EFSA) Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Türk gıda kodeksi yönetmeliği
27
Şehir efsaneleri Doğalsa iyidir! Glukoz ! Fruktoz toksik mi? E kodları
Pastörize, UHT süt & sokak sütü Yağlarda plastik
28
Teşekkürler…
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.