Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Cevdet Kızıl Birsen Aktaş İstanbul – Şubat 2007

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Cevdet Kızıl Birsen Aktaş İstanbul – Şubat 2007"— Sunum transkripti:

1 Cevdet Kızıl Birsen Aktaş İstanbul – Şubat 2007
BANKACILIK TEORİSİ VE POLİTİKASI II FIRST NATIONAL BANK OF PARK CITIES (PARK CITIES’İN İLK ULUSAL BANKASI) Cevdet Kızıl Birsen Aktaş İstanbul – Şubat 2007

2 Case 1 (Vaka Çalışması I) Park Cities’in İlk Ulusal Bankası - Giriş
Mr. Turner, topluma yönelik yeni bir ticari banka kurmak ve yönetmek arzusunu taşıyor. Mr. Turner, girişim fikri için çözülmesi gereken bazı anahtar sorular ve yargısal konular belirlemiştir.

3 Case 1 (Vaka Çalışması I) Park Cities’in İlk Ulusal B
Case 1 (Vaka Çalışması I) Park Cities’in İlk Ulusal B. – Anahtar Soru ve Konular Son yıllarda bu kadar çok yeni finansal kuruluş açılmışken Dallas-Park Cities bölgesinde başka yeni bir banka için gerçekten bir ihtiyaç ve karlı bir fırsat var mıydı? Böyle bir teşebbüs için ne kadarlık bir sermaye gerekecekti ve bu gerekli sermaye baz alındığında rekabetçi bir getiri oranı kazanmak ne kadar zor olacaktı? Rekabetçi ortam ne kadar zorlu olacaktı ve Turner müşterilerin Dallas’ta yeni bir banka açılmasını makul karşılamalarını netice verecek tarzda onların ihtiyaçlarını karşılayarak, planladığı bankası hakkında diğerlerinden farklı bir kurum haline nasıl getirecekti? Planlanan yeni bankanın halka mal olması için ne tip bir stratejik plan ve pazarlama çabası gerekecekti? Yönetim kurulunun oluşturulması ve böyle yeni bir kuruluşun karşılaşabileceği işletim zorlukları ile problemleri dahil olmak üzere bu tip bir teşebbüs için yönetim ihtiyaçları ne olacaktı? Planlanan yeni bankanın statüsü ulusal mı yoksa eyalet (Teksas) bazlı mı olmalıydı?

4 Case 1 (Vaka Çalışması I) Park Cities’in İlk Ulusal Bankası – Coğrafi Konumlar
Planlanan Park Cities Bankasının konumu, Hillcrest Avenue ile University Park’ın (The Park Cities) kesişim noktasının güneybatı köşesinde olacaktı. Pazar Highland Park ve University Park (The Park Cities) şehirlerini ve Dallas şehrinin bir kısmını içermektedir. Bu alan özellikle cazip olacaktı, zira Dallas içinde şehiriçi bir toplum oluşturan iki şehrin bir bileşimini temsil etmekte ve sınırların üçü (kuzey, doğu ve batı) Dallas’taki önemli trafik arterleri olup, pazar için doğal engel oluşturmaktadırlar. Planlanan banka, iki büyük kuzey-güney ana caddesi aracılığıyla bütün topluluk için uygun bir erişim sağlayarak pazarda uygun bir konuma sahip olacaktır. Üstelik, bankanın planlanan yerinin etrafında bir çok parekende kurumu olacaktır. Bu mağazaların sahipleri tek bir uygun noktadan alışveriş ve bankacılık işlemlerini tamamlayabileceklerdir. Son olarak yeni banka, pazarın en büyük işverenlerinden biri olan Southern Methodist Üniversitesi’nin karşısındaki caddede konumlanacaktır. Kurucular, bankanın üniversite yönetimi, öğretim görevlileri, çalışanları ve öğrencileri müşteri olarak çekeceğine inanmışlardır.

5 Case 1 (Vaka Çalışması I) Park Cities’in İlk Ulusal Bankası – Pazar Ekonomisi
Planlanan yeni kuruluşun pazarı Teksas’ın en hareketli iki şehrini, Highland Park ve University Park’ı içine almaktadır. Park Cities olarak bilinen bu iki şehir, Dallas tarafından çevrelenmiştir. Bu Pazar eyaletteki en zengin yerler arasındadır. Örneğin 1980’de Highland Park’taki orta sınıf aile geliri $52.742, University Park’da ise $ idi. Halbuki bütün Teksas eyaletinde orta sınıf aile geliri $ olup, bu rakam ABD için $ idi. Genel olarak ifade edersek, buranın sakinleri çok başarılı ve varlıklıdır. 1982’de Highland Park ve University Park şehirleri için parekende satışlarının sırasıyla $ ve $ olduğu tahmin edilmiştir. Bu rakamlar 1978 satışlarının Highland Park için %97, University Park için %64 artışı göstermektedir. Pazarın kuzey sınırında Dallas’ın en büyük bölgesel alışveriş merkezlerinden biri olan NorthPark Shopping Center bulunmaktadır. 1973’te inşa edilen NorthPark, 1 milyon feet2’den fazla alana sahiptir. Merkez, Dallas’ın en varlıklı müşterilerine ve Meiman-Marcus, Woolf Kardeşler ve Lord&Taylor gibi önemli kiracılara sahiptir.

6 Case 1 (Vaka Çalışması I) Park Cities’in İlk Ulusal Bankası – Rekabetçi Ortam
Pazarda şu anda üçü 1982’de kurulmuş ve 1983’ün başlarında açılmış 10 adet banka hizmet vermektedir. 11.banka da ruhsat almış ve kuruluş aşamasındadır. Ayrıca Döviz Murakıbı bürosunda beklemede olan bir yeni ruhsat başvurusu da vardır. 1982 yılı sonunda bu doğrudan rakip bankaların toplam mevduatı $ , toplam kredi tutarı ise $ ’dır. Bu rakamlar 1977 senesine göre mevduatlarda %144,6 ve kredilerde %177,5 artışa karşılık gelir. Esas zorluk yeni bankaya apayrı bir farklılık ve üstünlük verecek bir pazarlama ve müşteri hizmeti ortaya koymak olacaktır. Pazardaki 11 bankadan 4’ü yeni ruhsat almıştır ve bu yüzden planlanan banka için ciddi bir rekabet unsuru oluşturacaklardır. Bu mevcut 11 bankaya ilaveten 12 S&L bürosu, 1 kredi birliği ve 3 ipotek ve/veya sigorta şirketi daha vardır. Kısacası rekabet yoğun olacaktır.

7 Case 1 (Vaka Çalışması I) Park Cities’in İlk Ulusal Bankası – Plan ve Stratejiler
Güçlü bir mevduat tabanı sağlanmalı, sağlam bir yatırım ve kredi verme stratejisi geliştirilmeli ve kararlı bir aktif-pasif karışımı oluşturulmalıydı. Bankanın esas mevduat kaynağı oturanlar, çalışanlar ve bankanın pazarındaki işyerleri olacaktı. Pazarlama kampanyaları pazar alanının iş ve mesleki toplumuna yönlendirilecekti. Kurucular ayrıca bankanın planlanan hizmetlerini duyurmak için reklamları ve halk programlarını kullanmayı düşünüyordu. Kredi politikasının toplumun bütün ihtiyaçlarını karşılaması gerekecekti. Turner, kredileri yöneticiler, müşteri tabanı, reklamlar ve memur çağırma programı vasıtasıyla yerel halkla doğrudan bağlantı kurarak başlatmayı planlıyordu.

8 Case 1 (Vaka Çalışması I) Park Cities’in İlk Ulusal Bankası – Plan ve Stratejiler
Banka kurucuları tarafından önerilen aktif-pasif karışımının, faiz oranı dalgalanmalarından kaynaklanan riski minimize etmesi hedeflenmektedir. Kurucular, Hillcrest Avenue ile University Boulevard’ın kesişiminin güneybatı köşesinde, yaklaşık 23,000 feet2’lik alanda kurulmuş kalıcı bir tesis planlamışlardı. Banka planlanmış 30,000 foot2’lik iki katlı bir binadan belli bir kısmı kiralamayı düşünüyordu. Mr Turner açılışta genişletilebilir 7,500 feet2’lik alana ihtiyaç duyacaklarını, daha sonra bütün binayı kullanacaklarını umuyordu. Başlangıçta dört gişe ve ileride de eklenebilecek iki gişe için yer olacaktı. Ücretlerin seviyesi ve yıllık artışlar, Dallas piyasasındaki rakiplerin çalışanlarını çekmek için gerekli seviyede kurucular tarafından belirlenecekti.

9 Case 1 (Vaka Çalışması I) Park Cities’in İlk Ulusal Bankası – Sonuç
Tom Turner’ın liderliğindeki kurucu grup Park Cities bölgesinde yeni bir banka planından çok cesaretlenmişlerdi. Üyeler, organizasyondan 5 milyon dolarlık adi hisse senedinin ortaya konabileceğini ve bazı yöre sakinlerinin bu girişime katılacaklarına inanıyorlardı. Bankanın coğrafi konumunun çok iyi olacak olması, potansiyel müşterilerin yoğunluğu, bankanın hedef pazar şehirlerinin zenginliği, dikkatlice belirlenen plan ve stratejiler bahse konu olan yatırım girişimini gerçekten de cazip hale getirmişti…

10 Case 1 (Vaka Çalışması I) Park Cities’in İlk Ulusal Bankası – Sonuç
Buna karşın bu teşebbüsün bazı önemli risklerinin de farkındaydılar. Özellikle halen güçlü olan ve artan rekabet seviyesi, Park Cities halkına yeni bir bankayı pazarlamanın güçlükleri, diğer iyi desteklenen yeni bankacılık organizasyonları hakikaten düşündürücüydü. Gerekli verileri toplamış olmalarına ve ön ruhsat başvurusunu tamamlamış bulunmalarına karşın, grup bu büyük miktardaki sermayeyi yatırmak ve teşebbüsü hayata geçirmek hususunda son kararı vermede hala emin değildi.


"Cevdet Kızıl Birsen Aktaş İstanbul – Şubat 2007" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları