Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Web Tasarımının Temelleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Web Tasarımının Temelleri"— Sunum transkripti:

1 Web Tasarımının Temelleri
Öğr. Gör. Ferdi DOĞAN Bilgisayar Teknolojileri

2 TEMEL KAVRAMLAR Dersle ilgili bilinmesi gereken bazı temel kavramlar vardır. Bunlar; Web, İnternet ve Tarihçesi İnternette Veri İletim Yapısı Temel İnternet Kavramları (www, istemci, sunucu vb.) İnternet Alan Adları ( Adres yapısı, domain adları vb.) Protokoller (HTTP, TCP/IP, FTP vb.)

3 İnternetin Nedir ? Internet, Uluslararası arası ağ (International Network) demektir. İnternet, dünya üzerinde mevcut milyonlarca ağın birbiriyle ortak bir protokol çerçevesinde iletişim kurmasını ve birbirlerinin kaynaklarını paylaşmasını sağlayan iki ya da daha fazla yerel ya da geniş alan ağı arasında kurulan kaynak kümesidir. Web, Internet'e bağlanan tüm bilgisayarların oluşturduğu bir ağ sistemidir.
İnternet, çok protokollü bir ağ olup birbirine bağlı bilgisayar ağlarının tümü olarak da tanımlanabilir. Internet, binlerce omurgalar arası bağ, on binlerce hizmet sağlayıcısından oluşan bir sistemle milyonlarca kişiye hizmet sunuyor. Binlerce akademik, ticari, devlet ve serbest bilgisayar ağlarının birbirine bağlanmasıyla oluşmuştur. Bilgisayarlar arasında bilgi çeşitli protokollere göre paketler halinde transfer edilir.

4 İki veya daha fazla bilgisayarın kendi arasında iletişim kurabilmesi için öncelikle bu bilgisayarları ortak bir dil konuşur hale getirmek zorundayız. Bilgisayarlar arasındaki ortak iletişim diline “protokol” denir. Internet’in ortak dili TCP/IP protokol kümesidir. İnternet üzerinde bilgi, hem nitelik, hem de nicelik olarak sürekli artmaktadır. Özellikle internetteki bilgilerin kolay güncellenebilir olması, bilginin nitelik ve nicelik açısından artısını daha da hızlandırmaktadır. Bugün milyarlarca sayfa ile ifade edilen bilgi bütünü internet ortamında kullanıcıya sunulmuştur ve bu bilgi her geçen gün artmaktadır.

5 İNTERNETİN TARİHÇESİ İnternet, 1980'lerin başında askeri ve bilimsel araştırma ve geliştirme alanında, bilgisayarlar yardımıyla bilgi paylaşımında büyük potansiyel değer olduğunu gören bir grup insanın vizyoner düşüncesinin bir sonucudur. MİT (Massachusetts Institute of Technology)'den J.C.R Licklider, 1962 yılında bilgisayarların global şebekesini önerdiği ve sosyal etkileşimlerin kayıtlı ilk tanımını yaptığı, "kısa notlar serisi" çalışmasını yayınlamıştır. Aynı yılın sonunda, Licklider ilk başkanı olduğu DARPA'ya girdi. MIT'den Leonard Kleinrock İnternet bağlantısının temelini biçimlendirmek için paket anahtarlar teorisini geliştirdi. MIT'den Lavvrence Roberts 1965 yılında çevirmeli Roberts 1966 yılında DARPA'ya katıldı ve ARPANET için kendi planını hazırladı. Burada ismi geçen ve geçmeyen vizyonerler ilk İnternet'in kurucuları oldular. İlk mesaj ARPANET üzerinden, Profesör Leonard Kleinrock'un UCLA'da bulunan ofisinden ikinci bir internet bağlantısının kurulu olduğu Stanford Üniversitesi'ne yapılmıştır[1]. 1969 yılında ARPA kuruldu ve İnternet kavramı olarak kullanılmaya başlandı. ARPA başlangıçta 4 ayrı üniversitedeki ana bilgisayarlarla bağlantı halindeydi. Birkaç yıl içinde çok sayıda kurum (çok sayıda araştırma enstitüsü ve üniversite) aşamalı olarak ARPA'ya bağlandı.

6 TARİHÇE 
Internet, başlangıç aşamalarında bilgisayar uzmanları, bilim insanları ve kütüphaneciler tarafından kullanıldı. Sıradan insanların kullanabileceği kolaylıkta değildi. Bu anlamda, ilk İnternet bugün kullanılan gibi kolay kullanım olanağı olan kullanıcı dostu değildi. O günlerde, evlerde ve ofislerde bilgisayar yoktu. İnterneti kullanacak kişi kim olursa olsun, karmaşık bir sistemi kullanmayı öğrenmesi gerekiyordu. 1972 yılında, Ray Tomlinson tarafından elektronik posta ARPAnet'e uyumlaştırıldı. Kullanıcı adı ve adresini birleştirmek için, birçok sembol arasından sembolünü seçti yılında RFS10 olarak yayınlanmış Telnet protokolü uzaktaki bilgisayara bağlanmayı başardı. 1973 yılında RFS standartlarında yayınlanmış Ftp Protokolü, İnternet siteleri arasında dosya transferini olanaklı kıldı. İlk defa Bob Kahn tarafından önerilen TCP/IP mimarisinin bir sonucu olarak, İnternet 1970'li yıllarda olgunluğa ulaştı. TCP/IP çok sayıda bilgisayar arasında dosya transferi, elektronik posta ve uzaktan bağlanma gibi olanaklar sunan bir İnternet protokolüdür. TCP/IP yukarıda belirtilen birkaç temel hizmeti verebildiği için başarılı olmuştur. 1983 yılındaABD savunma bakanlığı daha önce kullandığı NCP protokolü yerine TCP/IP'yi adapte etmiştir.

7 1986 yılında ABD'de Ulusal Bilim Vakfı'nın sponsorluğunda, NSFnet ABD çapında 56 kbps hızında İnternet omurgası oluşturulmuştur. Vakıf sponsorluğunu yaklaşık on yıl devam ettirmiş ve ticarî olmayan hükümet işleri ve araştırma amaçlı kuralların düzenlenmesini desteklemiştir. Elektronik posta, Ftp ve Telnet komutları standartlaştırılmış, teknik olmayan personelin İnternet kullanımı da kolaylaşmıştır. Bugünkü standartlar kadar kolay olmasa da, üniversitelerdeki belirli insanlara İnternet kullanımını açmıştır. Kütüphanelerin yanı sıra, bilgisayar, fizik, mühendislik bölümleri İnternet şebekesinin yararlı bir şekilde kullanımının yolunu bulmuşlardır. İnternetteki site sayısı az olmakla birlikte, ilgilenilen alandaki araştırmaların kayıtlarını bulmak kolay hale gelmişti. O dönemde, ulaşılabilir kaynakları indekslemek için hâlâ çok daha fazla araca ihtiyaç vardı. Kütüphane katalogları dışında,, ilk İnternet indeksi 1989 yılında yaratıldı. Peter Deutxch ve onun ekibi, Montreal McGill Üniversitesi'nde Ftp dosyalan için "archie" adıyla anılan bir arşivleyici yaratmıştır. Bu yazılım periyodik olarak elde edilmeye açık olduğu bilinen Ftp dosyalarına ulaşıyor ve listeliyordu. Archie Unix işletim sistemi komutlarını kullanıyor ve tam kapasite kullanılabilmesi için bazı unix bilgilerini de sunuyordu.

8 1991 yılında, Minnesota Üniversitesi'nde ilk gerçek kullanıcı dostu İnternet arayüzü geliştirildi. Üniversite, kampus içindeki yerel ağında bilgi ve dosyalara erişim için basit bir menü sistemi geliştirdi. Hemen ardından ana makinelerde kullanılan bu sistemin kişisel bilgisayarlarda da kullanım olanakları tartışılmaya başlandı. Bir süre sonra, menü sistemini kullanıcılara da yaygınlaştıran \ Gopher geliştirildi. Gopher, Minnesota Üniversitesi'nin maskotu olan sincap i demektir. Gopher, İnternet'te arama yapan kelimeye dayalı bir arama motorudur. Geliştirildikten birkaç yıl sonra Dünya çapında 'den fazla Gopher ortaya çıktı. 1989 yılında başlayan fakat Gopher'dan daha yavaş gelişen, kullanımı kolaylaştıran başka bir gelişme yaşandı. Tim Berners ve ekibi, Avrupa Parça Fiziği Laboratuvarı'nda bilgi dağıtımı için Cern adıyla bilinen yeni bir protokol önerdiler. Bu protokol 1991 yılında günümüzde de yaygın olarak kullanılan www (World Wide Web) adını aldı. www, hipertextleredayalı bir İnternet protokolüdür. 1993 yılında, İnternet tarihi açısından çok ileri bir gelişme olarak görülen, ilk grafiğe dayalı tarayıcı Mosaic, Mare Andreessen ve ekibi tarafından geliştirildi. Andreesen daha sonra,Microsoft'un Internet Explorer'i geliştirmesine kadar en popüler grafik tipi tarayıcı ve servis sağlayıcı olarak bilinen Netscape firmasına katıldı.

9 Temel İnternet Kavramları
Yaygın olarak kullanılan internet terimlerinin tanımları ve kullanım örnekleri alt başlıklarda açıklanmıştır. Bu başlık altında incelenecek konular şunlardır; IP(Internet Protokol) www Download – Upload Tarayıcı (browser) Sunucu (server) – İstemci (client) Hosting - Domain Name

10 IP (Internet Protocol)
IP (Internet Protocol), bilgisayarların iletişim kurmasını sağlayan standart bir protokoldür. Genel olarak her bilgisayarın kendine özel bir numarası vardır. İki bilgisayar iletişim kurduğu zaman birbirlerini bulmak için IP adresini kullanır. IP adresi her biri noktayla ayrılan ve 0 ile 255 arasındaki rakamlardan oluşmuş 4 adet numara setidir. Örneğin: Bilgisayarın networkte bir “adı” olsa bile (daha kolay hatırlamanız için), diğer bilgisayarlarla iletişim kurduğunda IP adresini kullanır.

11 World Wide Web (kısaca WWW veya web), birbiriyle bağlantılı, İnternet üzerinde çalışan ve "www" ile başlayan adreslerdeki sayfaların görüntülenmesini sağlayan servistir. İnternet ve web terimleri aynı olguyu tanımlamaz. Zira web sadece internet üzerinde çalışan bir servistir. Web kavramı,CERN'de bir bilgisayar programcısı olan Tim Berners-Lee'nin HTML adlı bilgisayar dilini bulup geliştirmesiyle oluşmuştur. Bugün de kendisinin başkanı olduğu W3C (World Wide Web Consortium) tarafından idare edilmektedir. WWW, 1994 yılından beri hızla büyümekte, kullananların yaş aralığı genişlemektedir. 

 Örnekler: 


12 e-posta, internet üzerinden gönderilen dijital mektup
e-posta, internet üzerinden gönderilen dijital mektup. Elektronik posta kavramının akronimidir. Görsel olarak kâğıt bir mektup ile aralarında büyük bir fark yoktur. E-postalara resim, müzik, video gibi her türlü dosya türü eklenebilir ve alıcının bilgisayarına transfer edilebilir. Her gün dünyada milyarlarca e-posta gönderilmektedir[1]. Ucuzluğu ve kolaylığı nedeniyle kâğıt mektuplardan daha yaygın olarak kullanılmktadır ancak güvenilirliğinin yetersizliği nedeniyle resmi işlerde kullanımı oldukça kısıtlıdır. E-posta hesapları, bu hizmeti veren çeşitli sitelerden ücretsiz veya belirli bir ücret karşılığında açılabilir. E-posta adresleri; kullanıcı adı, adres işareti, hesabın oluşturulduğu sitenin e-posta sunucusunun adı, nokta (.) ve site uzantısının aralık bırakılmadan yazılması ile oluşur.

13 İnternette E-mail gönderebileceğiniz birçok mail sitesi bulunmaktadır
İnternette gönderebileceğiniz birçok mail sitesi bulunmaktadır. Bunlar dan birkaçı; 
 Ücretsiz mail adresleri Kurumsal mail adresleri (Adıyaman Üniversitesi) (YÖK) (Adıyaman Valiliği) Mail sitelerinden adresi alırken dikkat edilmesi gereken kurallar; “.(nokta),-(tire), _(altçizgi)” dışında bir sembol kullanmamak, Türkçe karakterleri (ğ,ş,ü,ç,ö,ı) kullanmamaktır.

14 E-mail adresi 4 kısımdan oluşmaktadır. Bunlar ;
1- kullanıcı adı, 2- adres işareti, 3- hesabın oluşturulduğu sitenin e-posta sunucusunun adı, 4- nokta (.) ve site uzantısının aralık bırakılmadan yazılması ile oluşur. Örnek:

15 Download – Upload Download; internet üzerinde kayıtlı dosyaların yerel makineye kopyalanmasıdır. Upload ise bu işlemin tam tersi olarak tanımlanabilir. Download işlemi dosya indirme; upload işlemi ise dosya yükleme olarak bilinmektedir.

16 Tarayıcı (Browser) internete bağlı bir bilgisayarın web sitelerinde gezinti yapabilmesi için kullanılan programlara web browser denilir. yaygın olarak kullanılan web browserlar: İnternet Explorer, Mozilla FireFox, Netscape Navigator, Opera gibi.İnternet erişimi için tarayıcılar olmadan internetten faydalanılamaz. İnternet tarayıcılarının başlıcası Internet Explorer'dır. Son zamanlarda kullanıcılar tarafından çokça tercih edilen diğer bir tarayıcı ise Mozilla Firefox’ tur. Bunları dışında; Opera Google Chrome Safari Konqueror kullanılan diğer tarayıcılardır. İnternet Explorer dışındaki birçok tarayıcının kullanımı ücretsizdir.

17 Internet' de her sayfanın bir adresi vard n bir adresi vardır
Internet' de her sayfanın bir adresi vard n bir adresi vardır. Web adresleri, ulaşmak istediğiniz bilginin hangi sunucu üzerinde bulunduğunu gösterir. Yani sayfanın web’de tam olarak nerede depolandığını gösterir. Web adreslerinde sitenin adı ve sitenin hangi tür kuruma ait olduğunu gösteren kısım değişir. Bazı sitelerin sonun da ülke kısaltmaları vardır. Com :Ticari kuruluşlar Org : Ticari olmayan kuruluşlar Edu : Üniversiteler Gov : Devlete ait kurumlar Mil : Askeri kurumlar Net : İnternetle ilgili kurumlar

18 Sunucu (Server) – İstemci (Client)
Ağ paylaşımında ya da internet ortamında bulunan her bilgisayar sunucu – istemci ilişkisi içindedir. Sunucu bilgi istendiğinde cevap veren; istemci ise bilgiyi almak isteyen olarak adlandırılabilir. Sunucu olarak kullanılan bilgisayarların barındırdıkları bilgiler arasında bilgileri, veri tabanı dosyaları ve diğer gerekli bilgiler yer alır. İstemci bilgisayarlar sunucu bilgisayarlara ulaşarak istenilen bilgiyi talep eder ve ulaşır. 

Daha anlaşılır bir örnek ile sizin şu an ulaştığınız bu ders içeriği bilgisi bir sunucu tarafından tutulmaktadır. Sizlerde birer istemci olarak bu bilgiye ulaşırsınız. Sunucu sistemler barındırdıkları bilginin niteliği de dikkate alınarak güvenlik önlemleri alınmış olmalıdır.

19 Hosting - Domain Name 
İnternette site yayınlamak için özel olarak üretilmiş, internet omurgasına çok hızlı bağlantısı olan, yüzlerce kullanıcıya aynı anda hizmet verebilecek bir bilgisayarda (sunucuda) yayınlamak istediği dosyaların saklanması gerekir. Web siteye ait dosyaları saklayan ve internet kullanıcılarının erişimine sunan bu bilgisayarlara web sunucusu (web server), bu veri saklama ve yayınlama işlemine de web hosting denir.

20 URL (Universal Resource Locator) internet adreslerine verilen genel addır. Her web sayfası kendine ait bir URL’ ye sahiptir. Her bir URL 3 bölümden oluşmaktadır. Protokol ( ftp://, news:// vb.) Domain adı ( ) Dizin yolu (

21

22 Hosting - Domain Name Hosting veya barındırma, bir web sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin veya dokümanların internet kullanıcıları tarafından erişebileceği bir bilgisayarda

23 Domain Name ya da Alan adı, bir web sitesinin İnternet'teki adı ve adresidir. Bu adres olmadan bir İnternet kullanıcısı web sitesine sadece IP adresiyle ulaşabilir. Alan adları IP adresi denilen, bilgisayarların (sunucuların) birbirini tanımasını sağlayan numara sisteminin daha basitleştirilmiş ve akılda kalması için kelimelerle ifade edilmiş halidir. Örneğin alan adı adres barına yazıldığında tarayıcı bu alan adını önce IP adresine çevirir, daha sonra kullanıcıyı bu IP adresine sahip bilgisayara yönlendirir. Dolayısıyla web sitesinin ziyaret edilebilmesi için kullanıcıların IP adresini bilemeyecekleri göz önünde bulundurulmalı ve siteye daha kolay ve akılda kalıcı bir alan adı alınmalıdır. Daha önce alınmış olan domain isimleri yeniden alınamaz. Yeni bir domain alınırken domain hizmeti veren sitelerden alacağınız ismin kullanılıp kullanılmadığını test etmeniz gerekmektedir.

24 İnternette Veri İletim Yapısı ve Protokoller
İnternette gönderilen bilgilerin gönderilmek istenen yere ulaşıp ulaşmadığı, gönderilen bilginin hangi şekilde iletildiği gibi soruların düşünülmesi gerekir. Dünyanın en gelişmiş ağı olan İnternette milyonlarca kullanıcının gönderdiği bilgilerin nasıl olup ta çok az hata oranı ile hedef adrese ulaştığı konusu bu sorulardan bir diğeridir. 

Gönderilen mesajların ses veya veri olmasına göre iki değişik anahtarlama çeşidi vardır. Devre anahtarlama (circuit switching) ve paket anahtarlama (packet switching). 



25 TCP / IP TCP (Transmission Control Protocol- Aktarım Kontrol Protokolü) : 

TCP protokolü bir bilgisayardan diğerine gönderilecek iletiyi, ağ üzerinde gönderilebilecek uzunlukta küçük paketlere bölme işlevini gerçekleştirir. Bu paketlerin başka bir ağdaki bilgisayara iletilmesini IP protokolü gerçekleştirirken, iletinin gönderildiği bilgisayarda bunlar TCP protokolü sayesinde bir araya getirilir ve ileti yeniden oluşturulur. 

Mesajların küçük paketlere bölünmesinin sağlayacağı yararlar: Ağın kullanım oranı artar Zaman kaybı önlenir IP (Internet Protokol – İnternet Protokolü): 

IP bir bilgisayardan farklı bir ağdaki bilgisayara ileti gönderileceği zaman, bunun ağlar arasında yönlendirilerek yerine ulaşmasını sağlar. IP protokolü, her bilgisayarın internet üzerinde farklı bir numarası olmasını gerektirir. Internete bağlı her bilgisayar dört rakam grubundan oluşan bir IP numarasına sahiptir. Bu numaraların her biri ve 0 ve 255 sayıları arasında değişir ve aralarına nokta konur.

26 HTTP HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) internette en sık kullanılan protokoldür. Diğer protokollerde olduğu gibi HTTP’ de sunucu – istemci mantığı ile çalışmakta ve 80. port kullanılarak haberleşme gerçekleştirilmektedir. Kendi içinde TCP / IP protokolünü kullanır. 

HTTP protokolü istek/ yanıt mantığında çalışmaktadır. Sunucunun yanıt verme işlemini başlatabilmesi için öncelikle istemci den bir istek gelmelidir. İstemcinin sunucuya istek mesajı aşağıda verilmiştir. İnternette bir siteye bağlanmak istediğimizde kullanılan adreslerin başında yazılan HTTP protokolü, HTML sayfalarında gezinebilmeyi ve her türlü bilgiye sorunsuz erişimi kolaylaştırmaktadır.

27 SMTP SMTP ( Simple Mail Transfer Protokol Basit Mail Transfer Protokolü) e-posta göndermek için istemci sunucu arasındaki haberleşmeyi sağlayan protokoldür. Sadece e-posta yollamak için kullanılan bu protokolde, basitçe, istemci bilgisayar SMTP sunucusuna bağlanarak gerekli kimlik bilgilerini gönderir, sunucunun onay vermesi halinde gerekli e-postayı sunucuya iletir ve bağlantıyı sonlandırır. 25 numaralı port SMTP sunucusu için ayrılmıştır. SMTP sayesinde farklı işletim sistemlerine sahip bilgisayarlar arasında (UNIX, WINDOWS NT, MACOS) e-posta alışverişi gerçekleşmektedir.

28 POP3 POP3 (Post Office Protocol 3) bir e-posta iletişim protokolüdür. E-posta gönderilirken SMTP protokolü kullanılır. Söz konusu e-posta, e-posta sunucuları arasında aktarılırken de SMTP kullanılır. Alıcı e-postayı okumak istediğinde bigisayarına indirmek için arkaplanda POP3 protokolü kullanılır. Yani, POP3, yalnızca e-postayı almak için ve son kullanıcılar tarafından kullanılır. Bağlantı Port numarası genellikle 110 olarak yapılandırılır. Gmail ücretsiz POP3 iletişim imkâni vermektedir. Yahoo'da com.tr uzantılı adreslere POP3 desteğine başlamıştır.

29 Web Sitesi Niçin Oluşturulur?
Dünya çapında tanınmak … Reklam ve Satış … Eğlence Ve Kültür … Haber … Bilgileri Paylaşmak … İletişim

30 Web Sitesinin Planlanması
Web Sitesinin amacı belirlenmesi … Sitenin içeriğine karar verilmesi … İçeriğin düzenlenmesi … Sayfa Düzeninin(Tasarımının) Belirlenmesi … Ana Sayfanın Oluşturulması … Bilgilerin Yazılması

31 Web Sitesinin Amacının Belirlenmesi
Web sitesi tasarımındaki ilk adım web sitesiyle neyi ifade etmek istediğimizden emin olmaktır. Web sitesi oluşturmaya başlamadan önce; † Hedef kitle belirlenmeli † Amaç ifade edilebilmeli † Sitenin ana başlıları belirlenmeli † Ana başlıkların içeriği ile ilgili bilgi ve birikime sahip olunmalı † Web sitesine konulacak belge ve grafik kaynakları arşivlenmeli

32 Sitenin İçeriğine Karar Verilmesi
Sitede neyi tanıtmak istediğimize karar vermeliyiz. … Örnekler † Bir öğretmen öğrenci notları ve ders notlarıyla ilgili bilgiler verebilir † Bir ressam yaptığı resimleri taratıp sayfasında tanıtabilir. † Bir eğitim materyalinin internet ortamından yayılabilir.

33 İçeriğin Düzenlenmesi
Web sitesinin kaç sayfadan oluşacağına karar vermeli ve içerik bu sayfalar arasında bölüştürülmelidir. … Her sayfaya, içindeki bilgileri yansıtan bir başlık verilmelidir. Örneğin : kendim, ailem, hobilerim

34 Uzunluğu Ne Olacak Bir sayfaya çok bilgi sıkıştırılmamalıdır.
Çok uzun ve karmaşık bilgiler insanların dikkatini dağıtacaktır. … Hiçbir sayfa boş yada bağlantılar kırık olmamalıdır.

35 Sayfa Düzeninin Belirlenmesi
Web sitesi önce kağıt üzerine tasarlanırsa tasarımcı için kolaylık sağlar. Dolayısıyla her sayfa ve bu sayfalarda yer alacak metinler resimlerin nerelere yerleştirileceği önceden belirlenmelidir.

36 Ana Sayfanın Oluşturulması
Hazırlanacak web sitesi içinde nelerin bulunacağına karar verildikten sonra “ana sayfa ana sayfa” planlanmalıdır. … Ziyaretçiler, sitede neler bulundu sitede neler bulunduğu ilgili bilgileri bu sayfadan edinecektir. … Ana sayfa içerisinde sitenin ne zaman olu ne zaman oluşturuldu turulduğu ve güncellendi ncellendiği ilgili bilgilerde yer alabilir. … Site içerisindeki her sayfanın tasarımı aynı olmalıdır. … Her sitede mutlaka bire “Site Haritas Site Haritası” olmalıdır.

37 Bilgilerin Yazılması … Web sitesi kağıt üzerinde planlandıktan sonra içinde yer alacak bilgiler bilgisayara girilmeye başlanabilir. … Bunun için kullanılması gereken program, web sitesinin hangi yöntemle oluşturulacağına göre değişir. … Eğer HTML kullanılacaksa bilgileri girmek için herhangi bir sözcük işlemci yada web düzenleyicisi kullanılabilir. … Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın sayfaların her biri için ayrı ayrı belgeler oluşturulmalıdır.

38 Tasarıma Başlamak Her bir web sayfasına başlamadan önce tüm veriler tek bir tek bir klasörde toplanıp sayfa tek bir klasörde tasarlanmalıdır. … Kayıt yapılırken dosya ve klasör isimlerinde Türkçe karakterler karakterler kullanılmamalıdır. … Oluşturulan sayfalar kaydedilirken mutlaka .htm veya .html uzantılı olarak kaydedilmelidir. … Ana sayfayı oluşturan belgenin ismi index.htm olmalıdır.

39

40


"Web Tasarımının Temelleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları