Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C Siverek Kaymakamlığı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C Siverek Kaymakamlığı"— Sunum transkripti:

1 T.C Siverek Kaymakamlığı
Siverek Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü SOKAKTA ÇALIŞTIRILAN DEZAVANTAJLI ÇOCUKLARIN TOPLUMA KAZANDIRILMASI PROJESİ

2 T.C Siverek Kaymakamlığı
Projemizin Konusu: Sokakta Çalışan ve/veya Çalıştırılan Çocuklar, Dilenen ve/veya Dilendirilen Suriyeli Çocuklar….

3 T.C Siverek Kaymakamlığı
Projemizin Amacı: İlçemizde Sosyo-Ekonomik nedenlerden dolayı sokakta çalıştırılmaya / dilenmeye zorlanan çocukların toplumsal hayata entegrasyonunu sağlayarak eğitimli, umutlu ve sağlıklı gençler yetiştirmek.

4 T.C. Siverek Kaymakamlığı
Projemizin Kapsamı: Siverek İlçesinde Sokakta Çalışan ve/veya Dilenen Çocuklar

5 T.C. Siverek Kaymakamlığı
Projemizin Koordinatörlüğü: Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü

6 SOKAKTA ÇALIŞTIRILAN ÇOCUK KİMDİR?
Aileleri, yakınları veya katıldıkları sokak çeteleri tarafından ana yolların kavşak noktalarında, Alışveriş Merkezlerinin önünde, Eğlence merkezlerinde veya vatandaşların yoğun olarak uğradığı kafeterya vb. dinlence yerlerinin önünde çalıştırılarak ekonomik gelir elde etmede araç olarak kullanılan çocuklardır.

7 SOKAKTA ÇALIŞTIRILAN ÇOCUK KİMDİR?
Bu çocukların sokaklarda tanık oldukları ilişkiler zamanla aileleri ile ilişkilerinin de bozulmasına sebebiyet verir/verebilir. Sokakta çalışma okul saatleri dışında gerçekleşiyor ise zamanla çocuk ile okul arasında kopukluk meydana gelmeye başlar.

8 SOKAKLARDAKİ ÇOCUKLARIN GRUPLARI
SOKAKTA ÇALIŞAN/ÇALIŞTIRILAN ÇOCUKLAR DİLENEN/DİLENDİRİLEN ÇOCUKLAR SOKAKTA DİLENEN SURİYELİ GÖÇMENLER..

9 SOKAKTA ÇALIŞAN/ÇALIŞTIRILAN ÇOCUKLAR
Cadde-Bulvar, Sokak ve/veya Anayolların kavşak noktalarında mendil, su vb. mal veya hizmet satan veya gelişimine uygun olmayan işlerde çalışarak/çalıştırılarak ailesinin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan çocuklar… Bu çocuklarda kendileri veya aileleri için para kazanma sorumluluğu vardır. Bu çocukların çoğunluğu aileleri ile beraber yaşar, akşamları geç saatte de olsa evine dönerler.

10 SOKAKTA DİLENEN/DİLENDİRİLEN ÇOCUKLAR
Bu çocuklar aileleri yada bir başkası tarafından grup olarak veya yalnız dilenir/dilendirilirler. Bu çocukların yaşam tarzları hakkında bilgi edinmek veya diyalog kurmak güçtür. Başkaları adına kazanç sağlarlar. Kazancı başkaları tarafından çocuğun ihtiyaçları dışında kullanılır.

11 BU ÇOCUKLARIN KARŞILAŞTIĞI RİSKLER
Kimlik Çatışması, rol çatışması yaşarlar. Fiziksel, duygusal ve cinsel istismara açıklar. Riskli alışkanlıklar zamanla yerleşik hale gelir. Sokağın sunduğu özgür ortam, aile baskısının olmayışı, tehlikeli ortam bu çocuklarda başıboş ve sorumsuz bir kişiliğin oluşmasına sebebiyet verir. Bu çocuklar madde bağımlısı, alkolikler ve çeteler ile aynı ortamı paylaşır. Suç ehliyetlerinin bulunmamasından dolayı yasadışı işlere bulaşmaya müsaittirler.

12 BU ÇOCUKLARIN KARŞILAŞTIĞI RİSKLER
Psikolojik gelişimlerinin olumsuz etkilenmesinden dolayı sosyal ilişkilerinde zayıf kalmakta ve sorunları barışçıl yollardan çözmek yerine şiddete başvurmaya açıktırlar. Araç çarpması, ezilme, sakat kalabilme yada ölüm riski ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Sağlık problemleri ortaya çıkmaya başlamaktadır.( Kas-iskelet yapılarında bozukluklar, bel ve sırt ağrıları gibi) Hastane veya doktora gitme gibi alışkanlıklardan yoksundurlar. Vatandaşlara sözlü tacizler, küfürlü konuşmalar, kumar oynama gibi davranışları sergilerler.

13 BU ÇOCUKLARI BEKLEYEN RİSKLER
BEDENSEL RİSKLER Olumsuz Hava koşullarında saatlerce ayakta kalarak temizlik ve sağlık yönünden tehlike oluşturan işlerde çalışma.. Sokak ve ev ortamlarının hijyenik olmayışı nedeniyle bit, pire, vs. tehlikesi ile karşı karşıya kalma. Hava değişikliği ve ağır iklim koşullarından kaynaklı olarak üst solunum, Kulak –Burun- Boğaz ve cilt hastalığı tehlikeleri ile karşılaşırlar…

14 BU ÇOCUKLARI BEKLEYEN RİSKLER
SOSYAL RİSKLER: Çocukların ruhsal ve toplumsal gelişimleri tehlikeye girer. Alkol, tiner, bali, hap ve zamanla uyuşturucu bağımlılığı tehlikesi ile karşılaşma… Suça sürüklenmeye karşı korunmasızlık… Cinsel istismar, taciz –tecavüz aracı olarak kullanılma tehlikesi ile karşı karşıya kalma…

15 SOKAKTA ÇALIŞTIRILAN/DİLENEN ÇOCUKLARIN TOPLUMSAL ENTEGRASYONDA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ VE PAYDAŞ KURUMLAR

16 PAYDAŞ KURUMLAR SOSYAL HİZMET MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ
MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ HALK VE MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ YEREL YÖNETİMLER ZABITA MÜDÜRLÜĞÜ AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI( AFAD) TOPLUM VE/VEYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI VE MUHTARLAR

17 SOSYAL HİZMET MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ
ZABITA MÜDÜRLÜĞÜ EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ SOSYAL HİZMET MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ KOORDİNASYON MERKEZİ TARAFINDAN YAPILAN SOSYAL İNCELEME SONUCUNDA YEREL YÖNETİMLER MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İLGİLİ ASPİM KURULUŞLARI SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI VE MUHTARLIKLAR HALK EĞİTİM MERKEZİ MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ ( AFAD) GENÇLİK MERKEZİ GÖÇMEN VATANDAŞLAR GEREKLİ İNCELEME SONUCU DURUMLARINA GÖRE KAMPLARA YÖNLENDİRİLECEK

18 PAYDAŞ KURUMLARIN ÇALIŞMA GÖREVLERİ
SOSYAL HİZMET KOORDİNASYON MERKEZİ Paydaş Kurumlar ile işbirliği yapıp, risk altındaki çocukları hizmet ihtiyaçlarına göre tasnif ederek paydaş kurumlara yönlendirir. Aynı zamanda oluşturduğu veri tabanı ile dezavantajlı bireylerin risk haritasını oluşturur.

19 PAYDAŞ KURUMLARIN ÇALIŞMA GÖREVLERİ
ZABITA VE İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ Paydaş Kurumlar (Sosyal Hizmet Merkezi –Zabıta Müdürlüğü –Emniyet Müdürlüğü-Toplum Sağlığı Merkezi) tarafından oluşturulacak olan Mobil ekip ile tespit edilen dezavantajlı çocuklar Koordinasyon Merkezi tarafından yapılacak olan inceleme ile ihtiyaç duyduğu hizmet modeline göre ayrılacak ve gerekli hizmet modeli ile desteklenecek.

20 PAYDAŞ KURUMLARIN ÇALIŞMA GÖREVLERİ
MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Yapılan saha çalışmasında elde edilen veriler sonucunda okul çağında olup eğitimini Sosyo-Ekonomik nedenlerden dolayı yarıda terk etmiş risk altındaki çocuklar tespit edilerek, Milli Eğitim Müdürlüğünce eğitimleri desteklenecek ve belirlenecek olan danışman öğrenmen ile risk altındaki çocuğun eğitiminin izlenmesi sağlanacaktır.

21 PAYDAŞ KURUMLARIN ÇALIŞMA GÖREVLERİ
GENÇLİK MERKEZİ İlçemizde bulunan Gençlik Merkezi Çocukların –Kültürel – Sosyal ve Eğitsel gelişimlerini çeşitli aktiviteler ile destekleyerek çocukların sosyal yönden gelişimlerini sağlayacak ve çocukların sokaklara dönmesini cazip aktiviteler ile engelleyecektir.

22 PAYDAŞ KURUMLARIN ÇALIŞMA GÖREVLERİ
HALK VE MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ Okul Çağı dışına çıkmış, yaşı ve Çalışması önünde herhangi bir engel olmayan çocuklar yeteneklerine göre Mesleki-Çıraklık merkezlerine yönlendirilerek meslek edinmeleri sağlanacak ve bu şekilde risk altındaki çocuklar sokaktan çekilecektir.

23 PAYDAŞ KURUMLARIN ÇALIŞMA GÖREVLERİ
TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ Mobil ekipler tarafından sahada tespit edilen dezavantajlı çocukların ağır iklim ve çalışma koşullarında sokakta bulunmasından dolayı çeşitli hastalık tehlikeleri ile karşı karşıya kaldıkları, bundan dolayı yapılacak sağlık taraması ile risk altında bulunan dezavantajlı çocuklar sağlık kuruluşlarına yönlendirilerek oluşabilecek hastalıklar engellenmeye çalışılacaktır.

24 PAYDAŞ KURUMLARIN ÇALIŞMA GÖREVLERİ
MERKEZ MAHALLE MUHTARLIKLARI İlçemizin merkezinde bulunan muhtarlıklar ziyaret edilerek yapılacak çalışmalar konusunda bilgilendirilecek, muhtarlara mahallesinde risk altında bulunan dezavantajlı çocukların tespit edilmesi ve Koordinasyon Merkezine bildirilmesi konusunda bilgilendirme yapılacaktır.

25 PAYDAŞ KURUMLARIN ÇALIŞMA GÖREVLERİ
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI VE DERNEKLER Koordinasyon Merkezi tarafından yapılan incelemelerde gerekli koşulları sağlamayan dezavantajlı bireylerin tespit edilmesi halinde rehberlik edilerek, bireylerin mağduriyetlerinin devam etmemesi için çeşitli Sivil Toplum Kuruluşları ve İnsani Yardım Derneklerine yönlendirmeler yapılacaktır.

26 PAYDAŞ KURUMLARIN ÇALIŞMA GÖREVLERİ
AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI Sahada yapılan incelemeler ve tüm uyarılara rağmen sokakta dezavantajlı çocuk çalıştıran ve/veya dilendiren göçmen ailelerin kamplara alınması için AFAD ile iletişime geçilerek kamplara alınması sağlanacak.

27 OLUŞTURULACAK VERİ TABANI
Koordinasyon Merkezi tarafından oluşturulacak olan veri tabanı ile sahada tespit edilen dezavantajlı bireyler kayıt altına alınıp periyodik bir şekilde izlenmesi sağlanacaktır. Yapılacak çalışma sonucunda çocukların Sokaklara dönmesi engellenerek sosyal rehabilitasyonu sağlanacaktır.

28 Proje Koordinatörlüğü
Siverek Sosyal Hizmet Merkezi Sosyolog Mehmet KÖKSAL


"T.C Siverek Kaymakamlığı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları