Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
YayınlayanAlp Bayraktar Değiştirilmiş 7 yıl önce
2
SİNDİRİM
3
Sindirim: Çeşitli makromoleküllerin enzimler yoluyla monomerlerine ayrılmasıdır. Polimer + Su Monomer Enzim
4
Sindirim neden gereklidir ?
5
Sindirimin yapılmasının sebepleri ;
Makromolekülleri monomerlerine ayırarak hücre zarından geçebilecek hale getirmek Başka bir canlının makromoleküllerinin organizma yapısında kullanışlı olmamasından dolayı.
6
Proteinler Karbonhidratlar Amino asitler Monosakkaritler Yağlar Nükleik Asitler Yağ Asitleri Gliserol Nükleotitler
7
Sindirim Sonucu elde edilen monomerle ile ;
Enerji üretilebilir. Canlı yapısında kullanılabilecek makromoleküller sentezlenebilir. Düzenleyici olarak bedende kullanılabilirler.
8
Sindirim Tepkimeleri Hidroliz olayıdır.
Hidrolitik Enzimler Ekzergonik Tepkime Polimer + Su Monomer Enzim
9
Fiziksel Sindirim(Mekanik Sindirim)
Besinlerin kimyasal olarak daha kolay bir şekilde parçalanması için yapılan yumuşatma ve parçalara bölme işlemidir. Besinlerin, monomerlerine ayrılmasına kimyasal sindirim adı da verilir.
10
Sindirim Hücre Dışı Sindirim Hücre İçi Sindirim
11
Hücre İçi Sindirim
12
Hücre İçi Sindirim Besinlerin hücre içindeki hidrolitik enzimler ile monomerlerine ayrılmasıdır.
13
Hücre Dışı Sindirim Hücre Dışı Sindirim’de ise önce besinler, hücre dışına yollanan sindirim enzimleri ile monomerlerine ayrılır. Daha sonra bu monomerler, emilime uğrarayarak hücre içine geçer.
14
İNSANDA SİNDİRİM SİSTEMİ
15
Sindirim Sistemi, Sindirim Kanalı ve bu kanala salgılarını
boşaltan bezlerden oluşmuştur.
16
sinir sisteminin kontrolünde çalışır.
Sindirim Sistemi , sinir sisteminin kontrolünde çalışır.
17
Peristalsis Ağızdan alınan yiyecek halkasal kasların kasılmasıyla kademe kademe sindirim organlarında ilerler. Bu harekete peristaltik hareketler(peristalsis) denir.
19
Ağız Yutak Yemek Borusu(Özafagus) Mide İnce Bağırsak Kalın Bağırsak Rektum Anüs
20
Yemek Borusu Sfinkter Mide Sfinkter İnce Bağırsak
21
Sfinkter Sindirim kanalında çeşitli geçiş noktalarını düzenlemek amacıyla bulunan büzüşebilen kaslardır.
22
Ağız Boşluğu Dil Ağız Yutak Tükrük Bezleri Yemek Borusu Karaciğer Mide Safra Kesesi Pankreas İnce Bağırsak Kalın Bağırsak Rektum Anüs
23
Sindirim Sistemindeki Yardımcı Bezler
Tükrük Bezleri(3 çift) Karaciğer Safra Kesesi Pankreas
24
AĞIZ
25
Ağızda Sindirim Mekanik ve Kimyasal Sindirim Ağızda başlar.
26
Ağızda Sindirim ile ilgili yapılar
Dişler Dil Tükrük Bezleri
27
Dentin(Fildişi) Mine Tabakası TAÇ ve Diş Eti BOYUN Diş Özü KÖK
Destekliyici Ligamen Kemik
28
Mine Dentin(Fildişi) Pulpa(Diş özü) Diş eti Kemik Kök Kanalı
29
Dişler Yiyeceğin Koparılmasını(Köpek Dişleri)
Kesilmesini(Kesici Dişler) Ve öğütülmesini(Azı dişleri) sağlar.
31
Kulak altı Tükrük Bezleri Dil altı Tükrük bezleri Çene Altı Tükrük bezleri
32
Tükrük Bezleri Yiyeceğin kokusu ve tadı ile uyarılan ağızdaki sinirler, omurilik soğanını uyarır. O.S.’dan çıkan sinirler tükrük bezlerini salgı yapması için uyararır.
33
Tükrük salgısı, özel kanallar ile ağız boşluğuna bırakılır.
34
Tükrüğün genel yapısı Ağızdaki asidi etkisizleştiren tampon bileşikler
Besinleri yumuşatan ve kayganlaştıran mukus Amilaz enzimi Bol miktarda su
35
Amilaz Enzimi Nişasta + Su Maltoz + Dekstrin
Glikojen+ Su Maltoz + Dekstrin Amilaz
36
DAMAK BOĞAZ TAT ALMA TOMURCUKLARI (ACI) TAT ALMA TOMURCUKLARI (EKŞİ) TAT ALMA TOMURCUKLARI (TATLI) TAT ALMA TOMURCUKLARI (TUZLU)
37
DİL Tat alma tomurcukları ile tat duyusu meydana getirir.
Çiğneme sonrası lokmayı oluşturur ve yutağa doğru iter.
38
YUTAK (farinks)
39
Boğazda yemek borusu ile Soluk Borusunun kesiştiği
Yere yutak(farinks) adı verilir. Ağız Boşluğu Farinks Yemek borusu Soluk Borusu
40
Yutkunma Refleksi Can. Ağızdaki lokma farinkse gelir.
Yutakta bulunan epiglottis arkaya doğru yatarak lokmanın soluk borusuna kaçmasını engeller.
42
Çiğneme ve Yutkunma Can.
43
YEMEK BORUSU (Özofagus)
44
Yemek Borusu (Özofagus)
Yutak ile Mide arasındaki kısımdır. Sahip olduğu halkasal ve boyuna kaslar ile lokma mideye doğru ilerler. Bu hareketler peristaltik hareketlerdir. Can.
45
Yemek Borusu (özafagus) Mide
46
MİDE
48
Yemek Borusu Kardia Mide Kasları Pilorus Mide Kıvrımları
49
Mide ile yemek borusu arasındaki bağlantı
Bölgesine mide ağzı(kardia) adı verilir. Bu bölgede bulunan büzüşen kapaklar yiyeceğin yemek borusuna Kaçmasını engeller. Mide ile ince bağırsak arasındaki bağlantı Bölgesine mide kapısı(pilorus) adı verilir. Bu bölgede bulunan büzüşen kapaklar Yiyeceğin mideye doğru geri kaçmasını engeller.
50
Özofagus Kardia(Mide ağzı) Pilorus(Mide kapısı)
51
Gastrik Boşluklar Mukoza Tabakası Düz kaslar Bağ doku Periton
Salgı Bezleri Mukoza Tabakası Düz kaslar Bağ doku Periton
52
Mide yapısında içten dışa doğru 3 tabaka bulunur.
Mide Boşluğu Mukoza Tabakası Düz kaslar Bağ doku PERİTON
53
Mukoza Tabakası Epitel Dokudan oluşmuştur.
Salgı bezleri bu tabakada bulunur ve gastrik sıvıyı salgılar.
54
Mide İç yüzeyi
55
Gastrik Bezler Parietal hücreler HCl asit salgılar.
3 çeşittirler. Parietal hücreler HCl asit salgılar. Şef hücreleri Enzim salgılar Goblet Hücreleri Mukus Salgılar
56
Gastrik sıvıda bulunan maddeler
Su HCl(Hidroklorik asit) Sindirim Enzimleri
57
Hidroklorik asit: Midenin iç ortam pH’ının 1-2 aralığında olmasını sağlar. HCl,bakterileri yok ederek enfeksiyondan korur. Proteinlerin ikincil, üçüncül ve dördüncül yapılarını bozar.(denatürasyon) Pepsinojen’i aktif hale getirir. Dokular arası bağları parçalar.
58
Parietal Hücreler HCl Goblet Hücreleri Pepsin Pepsinojen Mukus
Hidroklorik Asit Pepsinojen’i pepsin’e çevirerek Etkinleştirir. HCl Goblet Hücreleri Pepsin Pepsinojen Mukus Mide iç yüzeyini HCl’den korur. Şef Hücreler
59
Mide Salgısı nasıl düzenlenir ?
60
Omurilik Soğanı Mide Yemeğin kokusu ve tadı Ağızda oluşan
yiyecek hissi Vagus Siniri Yemek Düşüncesi Mide Gastrin
61
Mide Gastrin Parietal Hücreler Şef Hücreleri HCl Pepsinojen
62
Mide İnce Bağırsak Midedeki besin kütlesinin (kimus) ince bağırsağa
geçmesi İnce Bağırsak Sekretin Kolesistokinin Mide Salgısının Durması Mide
63
Midenin Görevleri: Besinleri bir süreliğine depo etmek
Besinleri mikroorganizmalardan arındırmak Besinleri yumuşatmak Proteinlerin sindirimini başlatmak
64
Pepsinojen + HCl Pepsin
Protein + su Polipeptit Pepsin Süt Kazein Lap Kazein Polipeptit
65
Pepsinojen + HCl Pepsin
Protein + su Polipeptit Pepsin Süt Kazein Lap Kazein + su Polipeptit Pepsin
66
Mide İnce Bağırsak
67
(2011-LYS)
68
İNCE BAĞIRSAK
70
İnce Bağırsak Yaklaşık 6 metre uzunluğundadır.
İç yüzey alanı yaklaşık olarak 250 m2’dir.
71
İnce Bağırsak 3 kısımda incelenir.
Duodenum Jejunum İleum
72
DUODENUM (Oniki parmak bağırsağı)
73
KARACİĞER KOLEDOK KANALI MİDE SAFRA KESESİ PANKREAS WATER KABARCIĞI PANKREAS KANALI(WİRSUNG KANALI)
74
KARACİĞER PANKREAS DUODENUM (ONİKİ PARMAK BAĞIRSAĞI) SAFRA KESESİ
Safra Salgısı SAFRA KESESİ KOLEDOK KANALI PANKREAS Pankreas Salgısı PANKREAS KANALI (WİRSUNG KANALI) WATER KABARCIĞI DUODENUM (ONİKİ PARMAK BAĞIRSAĞI)
75
Pankreas ve Safra Kesesi
Midedeki besin kütlesinin (kimus) ince bağırsağa geçmesi İnce Bağırsak Sekretin Kolesistokinin Pankreas ve Safra Kesesi Pankreas ve Safra Salgıları İnce Bağırsak
76
Hormonal Mekanizma SEKRETİN KOLESİSTOKİNİN İnce bağırsağa gelen asitli mide sıvısı tarafından tetiklenir. Midenin HCl salgılamasını engeller. Karaciğerin safra üretimini sağlar. KSK hormonunu etkisini güçlendirir. Kimustaki yağ asitleri ve aminoasitler tarafından tetiklenir. Safranın duodenum’a akmasını sağlar. Pankreas salgısının duodenum’a akmasını sağlar. KSK, sekretinin etkisini güçlendirir.
77
ÖNEMLİ NOT: Kolesistokinin ve Sekretin hormonlarının ikisine birden ENTEROGASTRİN adı verilir.
78
Safra Kesesi Safra Kanalı Pankreas Pankreas Kanalı Oniki parmak Bağırsağı
79
PANKREAS SALGISI Bikarbonat iyonları içerir.
Hidrolitik enzimler içerir.
80
PANKREASTA BULUNAN HİDROLİTİK ENZİMLER
Tripsin,Kimotripsin,Karboksipeptidaz (proteinler için) Amilaz Nişasta Lipaz Yağlar Nükleaz DNA ve RNA için
82
SAFRA SALGISI Karaciğer tarafından üretilir ve safra kesesinde depolanır. Kolesistokinin hormonunun etkisi ile safra kesesi kasılarak içerdiği safra salgısını duodenum’a boşaltır.
83
Safra Salgısı içeriği Safra tuzları Safra pigmentleri
Bikarbonat iyonları
84
Duodenum, sindirimin çok yoğun bir şekilde gerçekleştiği sindirim kanalı bölümüdür.
85
JEJUNUM
87
Emilim: Monomerlerine ayrılmış organik maddelerin kana geçmesidir.
Emilim olayı Jejunum ve ileum’da gerçekleşir.
89
İLEUM
90
İLEUM Jejunum ile Kalın Bağırsak arasındaki bölümdür.
Kalınbağırsağa gelen besinlerin geri dönüşünü engeller.
91
İleum, kalın bağırsak geçiş noktası
92
İnce Bağırsağın Genel Yapısı
93
Kas Tabakası Villüs Kılcal Damarlar Lenf Kılcalları Microvillüs
94
Villüs
95
İnce Bağırsağın iç yüzeyinde bulunan parmaksı çıkıntılardır.
Villüs Villüs(Tümür) İnce Bağırsağın iç yüzeyinde bulunan parmaksı çıkıntılardır.
96
Villüs(Tümür) Villüsler, çok fazla miktarda kan ve lenf damarı içerir.
97
Mikrovillüs: Bağırsaktaki emilim hücrelerinin bağırsağa bakan
Mikrovillüsler Hücre zarı Mİtokondri Mikrovillüs: Bağırsaktaki emilim hücrelerinin bağırsağa bakan iç boşluğunda meydana getirdikleri mikroskopik parmaksı çıkıntılardır. Golgi Aygıtı Çekirdek Granüllü E.R. Çekirdekçik
101
İnce Bağırsak İnce Bağırsağın kendisi de bir kısım salgılar oluşturur.Bunlar; Mukus Kayganlığı sağlar. Hidrolitik Enzimler (enterokinaz,peptidaz,sükraz,maltaz, laktaz,nükleotidaz)
102
DUODENUM Sadece Sindirim Gerçekleşir. JEJUNUM Sindirim ve Emilim Gerçekleşir. İLEUM Sadece Emilim Gerçekleşir.
103
İNCE BAĞIRSAK İÇİNDEKİ pH 7-9 ARASINDADIR.
104
İNCE BAĞIRSAKTAN SONRA SİNDİRİM OLMAZ SADECE EMİLİM OLUR.
105
Besinler nasıl sindirilir ?
Sorular ? Besinler nasıl sindirilir ? Besinler nasıl emilir ?
106
Besinlerin Sindirimi Karbonhidratların Sindirimi
Proteinlerin Sindirimi Yağların Sindirimi
107
Karbonhidratların Sindirimi
Ağızda Nişasta + Su Maltoz + Dekstrin Amilaz Glikojen+ Su Maltoz + Dekstrin Amilaz
108
Karbonhidratların Sindirimi
İnce Bağırsakta Pankreatik salgıda bulunan Amilaz enzimi ile. Nişasta + Su Maltoz + Dekstrin Amilaz Glikojen+ Su Maltoz + Dekstrin Amilaz Dekstrin + su Glikoz Dekstrinaz
109
Karbonhidratların Sindirimi
İnce Bağırsakta Maltaz,Sakkaraz ve Laktaz İnce Bağırsaktan salgılanır. Maltoz + Su Glikoz + Glikoz Maltaz Sakkaroz+ Su Glikoz + Früktoz Sakkaraz (Sükroz) (Sükraz) Laktoz + Su Glikoz + Galaktoz Laktaz
110
Proteinlerin Sindirimi
Midede Protein +su Polipeptitler Pepsin Süt proteinleri Kazein Lap Kazein + su Polipeptitler Pepsin
111
Proteinlerin Sindirimi
PANKREAS İNCE BAĞIRSAK Tripsinojen Enterokinaz Kimotripsinojen Tripsin Kimotripsin
112
Kimotripsinojen Kimotripsin
Tripsinojen Tripsin Enterokinaz Kimotripsinojen Kimotripsin Tripsin
113
Proteinlerin Sindirimi
İnce Bağırsakta Pankreastan salgılanan enzimler Polipeptit + Su Küçük Polipeptitler Kimotripsin tripsin Küçük Polipeptit + Su Dipeptit ve Tripeptitler Karboksipeptidazlar
114
Proteinlerin Sindirimi
İnce Bağırsakta İnce bağırsaktan salgılanan enzimler Küçük Polipeptit + Su Dipeptit ve Tripeptitler Aminopeptidazlar Dipeptidaz Dipeptit + Su Amino asit Tripeptidaz Tripeptit + Su Amino asit
115
Nükleik Asit Sindirimi
İnce Bağırsakta gerçekleşir. DNA, RNA + Su Nükleotitler Nükleazlar Nükleotitler + Su Baz,Şeker,Fosfat Nükleotidazlar
116
Yağ Sindirimi İnce Bağırsakta Yağ + Safra Tuzu + su Yağ asitleri
Lipaz Yağ + Safra Tuzu + su Yağ asitleri ve Gliserol Yağ Damlacığı Can. Safra Tuzu
117
(2010-LYS)
118
(2008-Öss Fen2)
119
Özetlemek Gerekirse Karbonhidrat sindirimi;
Ağızda başlar, ince bağırsakta biter. Protein sindirimi; Midede başlar,İnce bağırsakta biter. Yağların sindirimi; İnce Bağırsakta başlar,ince bağırsakta biter.
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.