Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

3D-YAZICILARLA (STL-STREOLİTOGRAFİ) BİYOMALZEME ÜRETİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "3D-YAZICILARLA (STL-STREOLİTOGRAFİ) BİYOMALZEME ÜRETİMİ"— Sunum transkripti:

1 3D-YAZICILARLA (STL-STREOLİTOGRAFİ) BİYOMALZEME ÜRETİMİ
HAZIRLAYANLAR: MELİSA AŞKAR MELİKE UZUN SELVA OKTAY

2 3D printing nedir. 3D yazıcılar nasıl çalışır
3D printing nedir? 3D yazıcılar nasıl çalışır? 3D yazıcı, bilgisayar ortamında tasarlanmış 3 boyutlu bir modeli fiziki gerçek bir nesneye üretmenizi sağlayan cihazdır. 3 boyutlu sayısal model STL formatına dönüştürülür ve 3D yazıcıya gönderilir. 3D yazıcı katman katman inşa ederek gerçek objeyi oluşturur.

3 Oluşturmak istediğiniz cismin öncelikle 3 boyutlu bir çiziminin oluşturulması gerekir. Bu konuda SolidWorks, AutoCad, Rhino3D ve benzeri sıkça kullanılan yüksek maliyetli yazılımlar bulunduğu gibi, Google Sketchup, FreeCad ve benzeri çok başarılı ücretsiz yazılımlar da mevcuttur. Oluşturulan 3 Boyutlu çizim yine bir yazılım aracı ile STL (STereoLithography) formatına dönüştürülerek katmanlar haline dönüştürülür.

4 STL formatı nedir? STL, 3 boyutlu bir nesnenin düzenini açıklayan veriler içeren bir dosya formatıdır. Genellikle bilgisayar destekli tasarım programları ( CAD ) aracılığı ile oluşturulurlar. STL ‘in açılımı STereoLithography şeklindedir ancak bazı kaynaklarda “Standard Triangle Language” veya “Standard Tessellation Language” şeklinde kullanılmıştır.

5 STL formatı yazılım açısından bakıldığında, 3d prototipleme için en iyi iş akışını sağlayan tek ve en önemli ögedir. Aynı zamanda fiziksel objelerin üretimini sağlayan 3d model datasını standart bir veri biçimi olarak saklayan ve neredeyse 30 yıldır hakimiyet süren bir dosya biçimidir

6 STL formatının yararları nelerdir?
Tek kelime ile BASİTLİK! En karmaşık tasarımlar bile detayından ve kalitesinden ödün vermeden basit geometrik formlara dönüştürülebilir. Günümüzde hemen hemen her CAD programı STL formatını desteklemektedir.

7 STL formatının dezavantajları nelerdir?
En büyük dezavantajı diğer CAD modellerinden farklı olarak renk, doku, malzeme gibi özellikleri desteklememesidir. Bir diğer dezavantaj ise çok detaylı modellerde büyük dosya boyutları problem yaratmaktadır. Ancak hem yazılımların daha büyük dosya açma kapasitesi hem de yeni gelişmeler ile bu durum yavaş yavaş çözülmektedir.

8 3d yazıcılar kullandıkları teknoloji ve malzeme ile ayrışırlar.

9 SLA (Stereolitografi)
SLA, ilk olarak Chuck Hull tarafından 1983’te icat edilen en eski 3B baskı teknolojileri olma özelliğini taşıyor. SLA, ışığa duyarlı bir sıvı reçinenin bir katmanını bir UV lazer ışınına maruz bırakarak çalışır; böylece reçine sertleşir ve katılaşır.

10

11 SLA teknolojisinde esnek, dayanıklı, berrak, darbe direnci yüksek olan ürünler elde edilebiliyor. Özellikle dişçilikte prototip çalışmaları yaparken oldukça sık kullanılıyor. Ancak fotopolimer malzemeler uzun süre ışığa maruz kaldıkları zaman gevrek bir hal alabilirler. Bu durumda çatlayabilir ve birden kırılabilirler. İşlem yapılan yer sıvı reçine ile dolu olduğu için SLA teknolojisinde bir seferde sadece bir malzeme kullanılabilir.

12

13 SLA teknolojisinin avantajları
SLA 3d yazıcılar çok ince lazer kullanılarak kürleme yaptıkları için baskı hassasiyeti ve yüzez kalitesi çok yüksektir. SLA Teknolojisinin en çok kullanıldığı alanlar: Hassasiyet ve pürüzsüz yüzey gerektiren prototip üretimi Döküm gerektiren parçalar Dental uygulamalar Kuyumculuk

14 3D YAZICI (SLA) İLE DENTAL ÜRETİM
3D yazıcılar, geliştirilen yeni teknoloji ve malzeme seçenekleri ile sağlık sektörünü de değiştiriyor. Formlabs SLA 3d baskı teknolojisi, diş hekimlerinin ve dental laboratuvarların iş akışının kolaylaştırmaktadır. Ayrıca bu teknolojiyi kullanan doktorlar ve laboratuvar maliyetlerini de düşürebiliyor.

15 3d yazıcı diş hekimleri ve dental laboratuvarlara ne gibi avantajlar sağlar?
İmplant uygulamalarında, geleneksel yöntemlere göre yüksek doğrulukla pozisyonlandırma imkanı sağlar. CNC veya elde edilemeyen kron kaplama parçalarını 3d yazıcı ile hassas bir şekilde çıkartma imkanı sağlar. Süreçleri hızlı ve birkaç saate düşürür. Diğer geleneksel üretim yöntemlerine göre fire yoktur ve düşük maliyetler oluşturur. İş akış sürecini dijitalize ederek, hata riskini azaltır. Dental SG reçinesi güvenli, biyouyumlu malzemelerle çalışma imkanı verir.

16

17 3 Boyutlu Yazıcılardan Organ Üretimi
“Multifoton Polimerizayson”adı verilen bu yöntemle birlikte, 3D yazıcılara ‘mürekkep’ yerine yarı plastik yarı biyomolekül özel bir madde veriliyor. Yazıcı, verilen ölçü ve şekillere uyarak milimetrik boyutlarda yapay damarlar üretiyor. Damarın iç yüzeyini kaplayan biyomoleküller sayesinde insan dokusuna uyumlu hale geliyor, vücudun yapay damarı kabul etmemesi böylece engelleniyor

18

19 KAYNAKÇA:


"3D-YAZICILARLA (STL-STREOLİTOGRAFİ) BİYOMALZEME ÜRETİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları