Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GEMİ KAPTANI TIBBİ REHBERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GEMİ KAPTANI TIBBİ REHBERİ"— Sunum transkripti:

1 GEMİ KAPTANI TIBBİ REHBERİ

2 İLK YARDIM İlk yardım, Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin veya ilk yardım eğitimi almış herkesin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır.

3 İLK YARDIM TEMEL UYGULAMALARI
Kazaya uğrayan araç mümkünse güvenli bir alana alınmalıdır. Olay yeri görünebilir biçimde işaretlenmelidir.Meraklı kişiler olay yerinden uzaklaştırılmalıdır. Kazaya uğrayan aracın kontak anahtarı kapatılmalıdır. Sigara içilmemelidir ve içilmesine izin verilmemelidir. Gaz varlığı söz konusu ise; zehirlenmelerin önlenmesi için gerekli önlemler alınmalıdır. Gaz tüpünün vanası kapatılmalıdır, ortam havalandırılmalıdır. Kıvılcım oluşturacak ışıklandırma veya çağrı araçlarını kullanımına izin verilmemelidir. Hasta/yaralılar yerlerinden kımıldatılmamalıdır. Hasta/yaralılar yaşam bulguları yönünden değerlendirilmelidir. Kanamalı durumlarda mutlaka Hepatit B, C, HIV/AİDS gibi hastalıklara karşı korunmak için eldiven giyilmelidir.

4 VÜCUT ISISI Vücut sıcaklığı, nabız sayısı ve solunum kaydedilmelidir. Sıcaklık grafiklerinden yararlanmanız gerekir veya daha fazla grafiğin bulunmaması durumunda bulgularınız not edildiği saatle birlikte yazılmalıdır. Bu okumalar alınmalıdır. Günde iki kez ve her zaman aynı saatlerde, saat ve arasında ve semptomların ciddiyeti garanti altındaysa daha sık alınmalıdır.

5 DETAYLAR ; Dört saate kıyasla sıcaklığı daha sık aralıklarla kaydetmek nadiren gereklidir. Bu kuralın istisnaları, daha sık sıcaklık kayıtları gerek duyulduğunda şiddetli kafa travması, akut karın durumu ve hiperpireksi vakaları içindir. Vücut sıcaklığı düşük bir okuma termometresi kullanılması gerektiğinde hipotermide beklenen bir klinik termometre kullanılarak ölçülür. Sıcaklığı almak için, cıvayı bir klinik termometrede yaklaşık 35 ° C ila 95 ° F dereceye kadar aşağı doğru sallayın. Bazen rektum başına ısı almak için gerekli olacaktır, örneğin hipotermi. Bu durumda, termometreyi vazelinle yağlayın. Sonra hasta yan yatarken, termometrenin hafifçe rektuma 5 cm'lik bir mesafe boyunca itin ve Okumadan önce 2 dakika bekletin.

6 VÜCUT ISISI TABLOSU ÖLÜMCÜL TEHLİKELİ ATEŞ YÜKSEK ATEŞ ILIMLI ATEŞ
SANTİGRAT FAHRENHAYT ÖLÜMCÜL 43.3,42.8,42.2 110,109,108 TEHLİKELİ ATEŞ 41.1,41.7 107,106 YÜKSEK ATEŞ 38.9,39.4,40.0, 40.6 102,103,104,105 ILIMLI ATEŞ 38.3,37.8 100,101 SAĞLIKLI ATEŞ 37.2,36.7,36.1,35.6 99,98,97,96 35.0 95 ZAYIF

7 ANATOMİ VE PSİKOLOJİ Gemide yeterli tıbbi bakım sağlamak için, anatomi veya fizyoloji hakkında detaylı bir bilgiye sahip olmaya gerek yoktur. Bununla birlikte, bu ekte verilen bilgiler, bir hastayı muayene ederken veya radyo tıbbı tavsiyeleri edinirken ve bunlarla hareket ederken faydalı olabilir.

8 İSKELET SİSTEMİ

9 KEMİK YAPISI Kemikler ve kıkırdaklardan oluşan iskelet, sert bir çerçeve sağlar. Ayrı kemikler ve kıkırdaklar, güçlü bir bağ dokusu bandı ile eklemlere sıkı bir şekilde tutulur. Her kemik, çok sert bir yapışkan kılıf içine yerleşti ve kemik yüzeyi Kırık durumunda yeni kemik üretebilen kemik oluşturan hücrelerin tabakasıdır. Tipik bir uzun kemik şaftının, yoğun bir kemik duvarı vardır ve bu da orta kanalı içeren kemik iliğini çevreleyen içi boş bir silindir oluşturur. Her bir tarafta şaft, eklem yüzeyini oluşturmak üzere geniştirilir. Bu yüzeyler yumuşak bir kıkırdak tabakası ile kaplıdır Sürtünmeye neden olmaksızın hareketlere izin vermek durumundadır.

10 GÖNÜLLÜ KASLAR Bunlar vücudun etli parçalarının çoğunluğunu oluştururlar.Kemik çevreleyen fibröz doku kılıfları ile harmanlanarak kemiklere sabitlenirler. Bazıları direkt olarak geniş bir kemik yüzey alanına bağlanır ancak diğerleri daha ince bir kordon oluşturacak şekilde konikleşirler. Bir kemik üzerindeki belli bir yere bağlanır. Kasnaklar ve özellikle ekstremiteler, iki karşıt grup halinde düzenlenir. Bir grubun sinir beslemesi yoluyla bir dürtüya tepki olarak çekilmesi, karşıt grubun aynı anda rahatlamasıyla, Veya hareket etmesiyle olmaz. Bu hareketler bilinçli kontrol altındadır.

11 BÖCEK ÖLDÜRÜCÜLERİ Böcek ilaçları pestitislerin güvenlik önlemleri şeması tarafından onaylandığından emin olunması ve gereken bir marka olması gerekmektedir.   Böcek öldürücü ilaçlar genellikle 2 amaç için taşınır : Sinek ve sivrisinek gibi uçan böceklerin tahrip edilmesine yönelik sıvı bir insektisit ve ayrıca hamamböceği böcekleri ve karıncalar gibi uçmayan böcekler. Vücutdan, kişisel giysilerden, yataklardan, battaniyelerden ve böcek, pire ve vücut bitinin tahrip edilmesi için kullanılan böcek ilacı tozu .

12 DETAYLAR ; Ek olarak, tablet biçiminde, örneğin düşük voltajlı bir elektrik lambası ile ısıtılması gereken böcek öldürücü maddeler bulunmaktadır. Bunlar özellikle tropikal sivrisinekleri öldürmek için kullanılırlar. Uçan böceklerin kontrolü ve uçmayan böceklerin kontrolü arasındaki pratik farkın fark edilmesi önemlidir bunlar ; Uçan böcekler etkilenen bölgeye insektisit püskürterek kontrol edilir. Sprey hızla dağılır ve uçuş sırasında böcekleri öldürür. Hamamböceği gibi tarama yapan böcekler genelde çatlaklar ve aralıklar ile dolapların ve pişirme ocaklarının arkasındaki boşluklara gizlenir ve üretir. Saklanma yerleri çevresindeki alan iyice ve bolca püskürtülür, böcek öldürücü ile beslenmeye başlarlar.

13

14 DEZENFEKSİYON Dezenfeksiyon hastalığa neden olan mikropların tahrip edilmesi anlamına gelir. Bir dezenfektan alet, malzeme, tuvalet, yatak örtüsünü temizlemek için kullanılır. Bir antiseptik benzer bir anti-bakteriyel etkiye sahiptir, ancak genellikle insan dokularına uygulama için daha uygundur Bir deodorant sadece kokuları sulandırır veya engeller ve dezenfekte edici özelliği yoktur Dezenfantasyon, insanlara hastalık taşıyabilen veya taşıyamayacak olan her türlü sıçan, fare ve böceklerin tahrip edilmesidir.

15

16 STERİLİZASYON Gemilerde bu terim, kaynar su buharının kullanılmasıyla mikropların tahrip edilmesi anlamına gelir. Bu, her çeşit mikrop ürününden arındırmanın çok basit ve etkili bir yoludur. Sterilize edilecek maddeler 10 dakika kaynatılmalıdır. Kaynatma ile hasar gören bazı kumaşları, örneğin yünlü olanlar gibi sterilize etmek için kaynatma kullanılamaz. Bunlar için dezenfektan çözeltisi kullanılmalıdır.


"GEMİ KAPTANI TIBBİ REHBERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları