Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

spssasistan.com (Doğru, Hızlı, Güvenilir Analiz)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "spssasistan.com (Doğru, Hızlı, Güvenilir Analiz)"— Sunum transkripti:

1 spssasistan.com (Doğru, Hızlı, Güvenilir Analiz)
BAŞLIK Uz. Dr. Ekrem Can spssasistan.com (Doğru, Hızlı, Güvenilir Analiz) Tel:

2 BAŞLIK “İlk izlenimler güçlü izlenimlerdir” Başlık binlerce kişi tarafından okunacaktır. Eğer olursa, belki çok az kişi makalenin tümünü okuyacaktır. Bu nedenle, başlıktaki bütün kelimeler çok dikkatli seçilmeli ve birbiri ile ilişkileri dikkatli kurulmalı.. Yanlış başlıklardaki belki de en yaygın hata; kelimelerin hatalı sıralanmasıdır. Başlıkta yer, kişi, zaman özellikleri olmalı.. Başlıkta çalışmanızla ilgili yer, kişi ve zaman özelliklerinin bulunması önemlidir..

3 Başlık, makalenin kendisine eşlik eden etiket olarak işe yaramalı ve MeSH dizinine uygun formda olmalıdır. Dizinleme ve özetleme servislerinin çoğu ya KWIC (metin içi anahtar kelimeler) türetmeye veya KWOC (metin dışı anahtar kelimeler) türetmeye dayanan anahtar kelime sistemi ile çalışır. Başlık için seçtiğiniz ve çalışmanızla ilgili olan kelimeler eğer MeSH kategorisinde ise, kişiler anahtar kelimelerle arama yapğtıklarında çalışmanızın bulunabilirliği daha da artacak ve dolayısıyla atıf alma şansınız artacaktır.

4 MeSH dizininin web sitesi görünümü

5 MeSH dizininin web sitesi görünümü

6

7 BAŞLIK Etkili bir başlığın 4 temel özelliği olmalıdır: 1) Okuyucunun dikkatini çekme 2) İlgi/Merak uyandırma 3) Okuma arsuzu uyandırma 4) Eyleme geçirme

8 İyi bir başlık nasıl olur?
Makalenin içeriğini yeterli ölçüde en az sayıda kelimeler dizisi olarak… Uygun olmayan şekilde başlık verilmiş bir makale, amaçladığı okuyucu kitlesine asla ulaşamaz ve tamamen kaybolabilir.

9 BAŞLIK Hedef derginin okuyucusuna doğru hitap etmelidir.
Aile planlaması...(Kadın Doğum- Halk Sağlığı) Çalışma amacı ile uyumlu olmalıdır. - Hipotez.. Çalışma düzenine işaret etmelidir. - Yöntem.. Makalenin konusunu (sonuçlarını değil) yansıtmalıdır. - İlişki.. Genelde kabul görmeyen kısaltma içermemelidir. - US (ultrasound)

10

11 Ultrasound yerine US yazılırsa, resimde görüldüğü üzere alakasız sonuçlar çalışmanızın görülebilirliğini azaltacaktır.

12

13 Calcium yerine Ca yazılırsa yaklaşık 100. 000 sonuçtan 20
Calcium yerine Ca yazılırsa yaklaşık sonuçtan sonuca arama bulgu sayısı düşmektedir.

14 İyi bir başlık nasıl olur?
Basit, kısa, kelimeyi geçmemeli... “Ankara ili Çankaya Belediyesi’ne bağlı olarak çalışan temizlik işçilerinin verem hastalığı ile ilgili bilgilerinin saptanması” YERİNE

15 Basit, kısa.. “Bir belediyede çalışan temizlik işçilerinin verem hastalığı ile ilgili bilgilerinin saptanması”

16 İlginç ve göz alıcı olmalı..
“Cobalt intoxication diagnosed with the help of Dr House” (The Lancet, 2014) Vaka raporunun başlığının bu şekilde çarpıcı olması, Lancet de yayımlanmasına bile neden olabilir.

17

18 İlginç ve göz alıcı olmalı...
“Is obesity associated with a decline in intelligence quotient during the first half of the life course?” (Am J Epidemiology, 2013) - 28 günde kabul edildi… “ Bir ilde bazı veteriner kliniklerine başvuran hayvan sahiplerinin ve evcil hayvanlarının bazı özelliklerinin incelenmesi”

19 İlginç ve göz alıcı olmalı...
“Neden evcil hayvan besliyoruz?: Veteriner kliniklerine başvuran evcil hayvan sahiplerinin bazı özellikleri.” “65 ve üzeri yaş hastaların ilaç uyumu ile ilgili tutum ve buna etki eden bazı faktörlerin saptanması” YERİNE

20 İlginç ve göz alıcı olmalı...
“Yaşlılarda ilaç uyumu: Üniversite hastanesi tabanlı, tanımlayıcı bir çalışma”

21 Gramer ve terimler doğru olmalı..
“ Mechanism of Suppression Of Nontransmissible Pneumonia in Mice Induced by Newcastle Disease Virus” Oluşturulanın fare değil, zatürre olmuş olması gerekir. “Characterization of Bacteria Causing Mastitis by GLC.” Bakteriler GLC (Gas-Liquid Chromatography) kullanıyor! !!! İngilizceye hakim olmak gerek ya da hakim olan birini tanımak.. !!! En azından ingilizce dilbilgisinin yanlış olduğunu anlayacak derecede ingilizceyi bilmek önemli

22 Gramer ve terimler doğru olmalı..
“Elektromanyetik alanlara maruziyet (böyle bir kelime türkçede yok)sonrası gözlenen bazı biyokimyasal değişiklikler” “Doğalgaz (Doğal gaz olmalı) ve Çevre” “Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde dönem 5 iş sağlığı ve işyeri (iş yeri olmalı) hekimliği stajının değerlendirilmesi” “Eşzamanlı (eş zamanlı) Bilateral Torakotomi Uygulanan İki Hemotoraks Olgusu” “Huzurevinde (huzur evinde) yaşayan yaşlıların anksiyete ve depresyon düzeylerinin belirlenmesi” Başlıkta kullanılan kelimeler çok önemli, tamamen türkçeye uygun olmalı..

23 Gramer ve terimler doğru olmalı..
“Otizm spektrum bozuklukları ve entellektüel (entelektüel olmalı) yeti kaybı olan çocuklar” “Panik Bozukluklarda Majör Depresyon Prevalansı ve Majör Depresyonun Eşlik Ettiği Hastaların Klinik Özellikleri” (Vaka grupları olan bir çalışma ama prevalans kullanılmış; prevalans sadece kesitsel çalışmalarda kullanılır) “Kayseri il merkezinde 7-12 yaş grubunda tik bozukluğu prevalansı” (500 öğrencide yapılan bir çalışma)

24 Kişi yer zaman? “Periferik arteriyel yaralanmalar ve tedavi sonuçları” Nerede ne zaman kişiler kim? Çok kısa bir başlık “Timomalarda tedavi ve prognoz” Ne çalışması, vaka kontrol mü, kesitsel mi, RKÇ mi, nerede yapılmış.. “Tokat Halk Sağlığı Laboratuvarında Ocak 2007-Aralık 2009 Yılları Arasında Saptanan Bağırsak Parazitlerinin Dağılımı” kısmen daha iyi “Muğla Üniversitesi idari personelinin ilaç kullanma alışkanlıklarının belirlenmesi” zaman olsa daha iyi olurdu “Bursa'da 3. Basamak Sağlık Kuruluşlarına Başvuran Ekstremite Ateşli Silah Yaralanma Olgularının Değerlendirilmesi” “Samsun il merkezinde birinci basamak sağlık hizmetlerinde hasta memnuniyeti”

25 BAŞLIK UZUNLUĞU Bazen başlıklar çok kısadır. “Brucella Üzerine Çalışmalar” Çalışma taxonomic mi genetik mi, medikal mı? “Kanser ve Alternatif Tedavi” Hangi kanserler…kolorektal, pankreas, meme… “Antibiyotiklerin Bakteriler Üzerine Etkileri” Hangi antibiyotikler; neomisin streptomisin.. “Uyum bozukluğu” Herkes psikiyatrist değil..

26 Bazı başlıklar muğlaktır
“Yurt Dışında Su Samuru (Lutra lutra) ile ilgili çalışmalar” Nerede, senin ülken neresi, yurtdışı neresi.. “Sağlıklı ve Hasta Bireylerde H. Pylori Sıklığı” Hangi hastalarda diyabetlilerde mi, astımlılarda mı..Ne zaman? “Ankara ve Konya illerinde korunga ve yoncada görülen zararlı ve faydalı böcekler üzerinde faunistik çalışmalar” Tüm zararlı ve faydalı böcekleri değerlendirmek zor.. Türlerin ismi verilmeli “Oyun, oyuncak ve çocuk” İçerik hakkında biraz daha bilgi ver, tüm makaleni okuyacak vaktim yok…

27 Bazı başlıklar çok uzundur
“Kanser tedavisi esnasında (tedavisinde yazılabilir) yaşam kalitesi” “Kanser Metastazı ve Antimetastatik(gerek yok bu kelimeye) Tedavi Yaklaşımları” “Gebelikte Demir Preparatı Kullanma Durumunu (kullanmayı) Etkileyen Faktörler” “Bilgisayar destekli eğitimin öğrenciler üzerine (öğrencilere) etkisi” “Düşük veya Ölü Doğum Yapma, Prematürite Gibi Obstetrikle İlgili Sorunları Bulunan ve Konjenital Anomalili Doğum Yapan Annelerin ve Yenidoğanların Serumlarında Elisa ile, Cytomegalovirus (CMV) IgG ve IgM Antikorlarının Araştırılması” (Türkiye Klinikleri, 1993) Kuşkusuz çok uzun başlıkların çoğu, israf edilmiş kelimeler içerir.

28 Makalenin başlığı bir etikettir. Bir cümle değildir.
Her zamanki özne, nesne, fiil, düzenlemesiyle oluşan bir cümle olmadığından cümleden daha basittir (veya hiç değilse genellikle daha kısadır) Fakat kelimelerin sırası daha da önemli hâle gelir..

29 Cümle Başlıklar Çok az sayıda dergi cümle başlığa izin verir.
Dogmatik bir havası var tavsiye edilmez. “Tip 1 diyabetik hastalarda, çözünür vasküler hücre adezyon molekülü-1 ve çözünür E-selektin, mikro- ve makrovasküler komplikasyonlar ile ilişkilidir” çok dogmatik bir hava veriyor “Anjiyotensin Dönüştürücü Enzim İnsersiyon\ Delesyon Polimorfizmi Major Depresyon Hastalığıyla İlişkilidir”

30 Doğru, Hızlı ve Güvenilir Analiz
TEŞEKKÜRLER Doğru, Hızlı ve Güvenilir Analiz spssasistan.com Tel:


"spssasistan.com (Doğru, Hızlı, Güvenilir Analiz)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları