Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Verimli Ders Çalışma Teknikleri Mehmet Ata KURT.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Verimli Ders Çalışma Teknikleri Mehmet Ata KURT."— Sunum transkripti:

1 Verimli Ders Çalışma Teknikleri Mehmet Ata KURT

2 Bir tane ineği olan köylünün birine bir gün sormuşlar:
- İneğin ne kadar süt veriyor? Köylü cevap vermiş: - İneğim hiç süt vermez. Sütü ondan sizin almanız gerekir.

3 Etkin Dinleme Çoğumuz bize söylenenin çoğunu dinlemeyiz.
Bir bulguya göre, çoğumuz bize söylenenin ancak % 45’ ini duyarız ve bununda ancak % 50’sini anımsarız. Bu demektir ki; söylenenin ancak % 25’ini anımsarız. Bu oranı yükselttiğimiz ölçüde iletişimi arttırıyoruz demektir. Yani “dinlemek insanı her zaman anlamaya götürmez.”

4 Anlatılan kısımlarda kendi ilgi alanına giren kısımları dinler
Dinleme Çeşitleri GÖRÜNÜŞTE DİNLEYEN: Bazen karşınızdaki kişi dış görünüşüyle dinliyormuş gibidir, fakat iç dünyası bambaşka yerlerdedir. Ya da kafasında sizin söylediklerinizden daha önemli bir konu vardır. SEÇEREK DİNLEYEN: Anlatılan kısımlarda kendi ilgi alanına giren kısımları dinler SAPLANMIŞ DİNLEYİCİ : Ne söylerseniz söyleyin ondan bir espri, gülünecek bir şey çıkarmak isteyenler olabileceği gibi, her söylenenden hüzünlü bir şeyler çıkarmaya çalışanlarda vardır.

5 TUZAK KURUCU DİNLEYİCİ :
SAVUNUCU DİNLEYİCİ: Ne duyarsa duysun her söyleneni kendine yönelmiş bir saldırı sayar ve hemen karşı savunmaya geçer. TUZAK KURUCU DİNLEYİCİ : Bu tür dinleyiciler hiç seslerini çıkarmadan dinlerler, çünkü bunlar dinledikleri bilgiden yararlanarak karşıdakini zor duruma bırakacak fırsatlar yakalamaya çalışırlar. Hatalarını bulmak, açık aramak, eksikliklerini ortaya çıkarmak için dinlerler.

6 YÜZEYSEL DİNLEYİCİ: Konuşanın kullandığı kelimelerin yüzeyinde kalır ve asıl altta yatan anlama ulaşamazlar. Kelimelerin manasını o zannederler. Söyleneni ciddiye alırlar. Üniversiteyi kazanıp giden öğrencinin o şehirdeki akrabalarına gittiğinde ona “sık-sık gel bekleriz” demelerini ciddiye alıp sık-sık gitmesi ve evdekilerin de bundan rahatsız olması. AKTİF DİNLEYİCİ : Bir kimseyle konuşurken, onun demek istediğiyle bizim anladığımızın aynı olup olmadığını dinlemeye “ geri-iletim” adı verilir. Askerde emir tekrarı

7 Alvin TOFFLER Diyor ki;
21.Yüzyılın cahilleri okuma-yazma bilmeyenler değil, öğrenmeyi öğrenemeyenler olacaktır.

8 CEHALET ŞANSA OLAN İNANCI ARTIRIR
Ders çalışmak istemiyor olabilirsiniz.....bizce bunun sebepleri şunlar olabilir: kişisel problemler net bir hedef yok... çalışmayı bilmiyorsunuz zaten başarısızlığı tadıyorsunuz...

9 ETKİLİ ÇALIŞMAK GEREKİR
BAŞARILI OLMAK İÇİN ÇOK ÇALIŞMAK DEĞİL ETKİLİ ÇALIŞMAK GEREKİR

10 ETKİLİ ÇALIŞMAK ZAMANI BELİRLENMİŞ AMAÇLAR VE SAPTANMIŞ ÖNCELİKLER
. ZAMANI BELİRLENMİŞ AMAÇLAR VE SAPTANMIŞ ÖNCELİKLER DOĞRULTUSUNDA PROGRAMLI OLARAK KULLANMAKTIR

11 BAŞARABİLMEK İÇİN ÖNCELİKLE BAŞARACAĞINIZA YÜREKTEN İNANIN

12 DAİMA BAŞARI KELİMELERİ KULLANIN.
KELİMELER ZİHNİMİZDE RESİMLER YARATIR VE BİZ O RESİMLERİ YAŞARIZ.

13 İnandığınız zaman aklınız o şeyi yapmanın yolunu bulur
İnandığınız zaman aklınız o şeyi yapmanın yolunu bulur Bir şeyin imkansız olduğuna inanırsanız aklınız bunun neden imkansız olduğunu ispatlamak üzere çalışmaya başlar. Ama bir şeyin yapılabileceğini inandığınızda, gerçekten inandığınızda aklınız onu yapmak üzere çözümler bulmanıza yardım etmek için çalışmaya başlar.

14 Aşağıdaki sorulara vereceğiniz cevaplar o gün yapacağınız çalışmaya konsantre olmanızı sağlayacaktır. Tam olarak NE öğrenilecek Bu öğrenmedeki AMAÇ nedir? Bu konuyu EN İYİ NASIL öğrenebilirim? NEREDEN başlamalı NEREDE bitirmeliyim?

15 Nedir’’Etkili Çalışmak’’?
HEDEFİNİ BELİRLEMEK, BAŞARACAĞINA İNANMAK, PROGRAMLI HAZIRLANMAK. ÇALIŞMA SİSTEMİNİ GÖZDEN GEÇİRMEK, amn dikkkat

16 AMAN HAAA!... en verimli saatlere kolay dersleri ayırman strateji hatasıdır. Gücünü, iradeni kullan ki ; bitkinlik ve yılgınlığa düşmeyesin...

17

18 Öğrencinin ihtiyacına Değişir.
Günde kaç saat ders çalışmalıyım? O günün koşullarına O günün derslerine Öğrencinin ihtiyacına Değişir.

19 Ders çalışırken niçin dikkat dağılır?
Ortam uygun olmayabilir Önemsiz sorunlar zihni oyalayabilir Gereksiz ayrıntılara dalınması Aşırı mükemmelci olma isteği Çevredeki olumsuz uyaranlar Yetersizlik duygularına kapılma Düzensiz ve amaçsız çalışma

20 HALİNİZDEN ÜSTÜN OLMANIZDIR......
BAŞKALARINDAN ÜSTÜN OLMANIZ ÖNEMLİ DEĞİL. ÖNEMLİ OLAN ŞEY DÜNKÜ HALİNİZDEN ÜSTÜN OLMANIZDIR......

21 Planlı Çalışmayı Anlatayım Sana:
Plan Nedir? “PLAN” “neyi”, “nasıl”, “ne zaman” ve “nerede çalışacağınızı önceden belirlemek demektir.

22 Plan Hazırlarken 1 Hangi dersin, hangi saatte çalışılacağı belirlenmeli Genellikle zor dersleri en iyi anlaşılan saatlerde çalışmak gerekir 2 3 En verimli saatler sabah saatleridir 4 O gün gördüğünüz dersleri çalışın 5 Yemekten yarım saat sonra çalışın 6 Ara vererek çalışın

23 GÜNLÜK ÇALIŞMA PROGRAMI
-O gün öğrenilen konuların tekrarı ve test çözümü, -Ödevlerin tamamlanması -Bir gün sonra işlenecek konuların ön hazırlığını içermelidir. ÖYLEYSE PROGRAM -Zamanı etkin bir şekilde kullanmanızı -Neye nereden başlayacağınıza karar vermenizi -Bilgilerinizi ne kadar özümsediğinizi görmenizi -Ne zaman dinlenip,ne zaman çalışacağınıza karar vermenizi -Geleceğinize bir adım daha yaklaşmanızı kolaylaştırır. -Güven ve motivasyon sağlar.

24 PROGRAM YAPILIRKEN ŞU İLKELERİ GÖZÖNÜNDE BULUNDURUNUZ
Bir günde kaç saat çalışabileceğinizi belirleyin, Günün hangi saatlerinde çalışabileceğinizi belirleyin, Çalışmak için belirlediğiniz saatler , yorgun olmayacağınız ve çalışma dışında her şeye “hayır” diyebileceğiniz saatler olsun. Programı tamamladığınızda , programda değişiklik yapma ihtiyacı duyup duymadığınızı kontrol edin, Çalışmak için belirlediğiniz saatte çalışma odanızda ve masanızda olun.

25 Küçük kartonlara özet bilgiler yazın
Kere Yazmak Defa Okumaktan İyidir Çin Atasözü 1 10 Küçük kartonlara özet bilgiler yazın

26 Bir Dersi Bir Günde 9 Saat Çalışmaktansa,
O Dersi 9 Gün Birer Saat Çalışmak Daha İyidir.

27 NASIL TEKRAR ETMELİSİNİZ ?
- İLK TEKRAR: 30-40 dakikalık bir öğrenme seansı sonunda yapılmalı ve 10 dakika sürmelidir. - İKİNCİ TEKRAR: İlk tekrarın yapıldığı günün akşamı uyumadan önce ve sabah kahvaltı yapmadan önce yapılmalı. - ÜÇÜNCÜ TEKRAR: Öğrenmeden sonraki birinci haftanın sonunda yapılır. Bu tekrar bilgilerin bir ay süreyle hatırlanmasını sağlar. - DÖRDÜNCÜ TEKRAR: Öğrenmeden yaklaşık bir ay sonra yapılır. Bu tekrar bilginin çok daha uzun süre sağlıklı olarak hatırlanmasını sağlar.

28 TEKRAR EDİLEN BİLGİLER HAFIZANDA KALIYORMUŞ KIZIM
UYUMADAN ÖNCE TEKRAR EDİLEN BİLGİLER HAFIZANDA KALIYORMUŞ KIZIM Öğrenme üzerinde en az bozucu etki yapan etkinlik uykudur. Bu nedenle yatmadan önce dakika özgün çalışılan konular tekrar edilir ve sabahleyin de bu konular dakikalık bir süre tekrar edilirse; çalışılan konunun uzun süre hatırlanabilmesi için önemli bir avantaj sağlanmış olur.

29 ZAMANI, BELİRLENMİŞ ÖNCELİKLER DOĞRULTUSUNDA KULLANMAK.
ZAMANI KULLANMAK Öğrenme insanların bireysel farklılıklarına göre gerçekleşir. Her birey yetenekleri, ilgileri, zihinsel ve bedensel yapıları bakımdan birbirinden farklıdır. Bu nedenle bir ders ya da konu için ayrılacak süre öğrenciden öğrenciye değişir. Her öğrenci zamanı kendine göre ayarlamalıdır. Fakat herkes için önemli olan ; ZAMANI, BELİRLENMİŞ ÖNCELİKLER DOĞRULTUSUNDA KULLANMAK.

30 ÖMÜR BOYU EŞŞEEK OLACAĞINA

31 BİR SÜRELİĞİNE İNEK OL!


"Verimli Ders Çalışma Teknikleri Mehmet Ata KURT." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları