Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Halidin sonmez 130907032.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Halidin sonmez 130907032."— Sunum transkripti:

1 Halidin sonmez

2 Alibaba grup ve alibaba.com
Merkezi Çin’de bulunan Alibaba.com internet sektöründe oldukça uzun zamandır hizmet veren şirketler arasında. İçinde bulunduğumuz yıl itibarıyla 25 bin kişinin çalıştığı Alibaba Group’un merkezi Çin’in Hangzhou kentinde yer alıyor. Şirketler arası e-ticaret hizmeti sağlayan Alibaba’nın kuruluşu 1999 yılına dayanıyor. Jack Ma tarafından kurulan şirket, Alibaba Group’un da merkezi. Yedi şirketi bir çatı altında toplayan Alibaba Group, Temmuz 2012’de şirketlerin içinde daha iyi bir yönetimin sağlanabilmesi için yediye ayrıldı. Alibaba International Business Operations Alibaba Small Business Operations (1688.com) Taobao Marketplace Tmall.com Juhuasuan eTao Alibaba Cloud Computing

3 Alibaba‘nın amacı, Çinli üreticileri dünyanın diğer yerlerinde tedarikçilerle buluşturmaktı. Şirket, tedarikçi ve üreticiler arasındaki bu bağı kurarak şirketler arası alım satım işlerini kolaylaştırarak internet üzerinden bu işi yapmayı başardı. Alibaba, 31 Mart 2012’deki verilere göre 240’dan fazla ülkede 79 milyondan fazla kullanıcıya hizmet vermekte. Alibaba, Çin’deki pazarı önceliği olarak görse de, uluslararası pazarlarda da varlığını gösteriyor. Alibaba, üç ana B2B pazarına hizmet etmekte. Bunlardan biri, 240 farklı ülkede İngilizce olarak hizmet veren Alibaba.com, ikincisi Çin pazarına yönelik olan 1688.com ve bunlara ek olarak da daha küçük çapta daha hızlı satın alma işlemi yapmak isteyen alıcılara yönelik olan AliExpress.com.

4 B2b nedir ? B2B, yani İngilizce açılımı "Business to Business" olan bu kısaltma, şirketler arası pazarlama ya da satış uygulamalarına verilen kısa tanımdır. Elektronik Ticaret Koordinasyon Kurulu (ETKK) Hukuk Çalışma Grubu’nun 8 Mayıs 1998 tarihli raporunda elektronik ticaret; “bireyler ve kurumların, açık ağ ortamında internet ya da sınırlı sayıda kullanıcı tarafından ulaşılabilen kapalı ağ ortamlarında intranet yazı, ses ve görüntü şeklindeki sayısal bilgilerin işlenmesi, iletilmesi ve saklanması temeline dayanan ve bir değer yaratmayı amaçlayan ticari işlemlerin tümünü ifade etmektedir.” şeklinde tanımlanmıştır. Birçok şirket internet üzerinden, mal ve hizmet üretim aşamasında ihtiyaç duydukları ürünlerini veya ara malların toptan satışlarını kolaylıkla yapabilme olanağına kavuşabilmektedirler.

5 B2b faydaları 1-) Daha iyi müşteri tatmini ve desteği 2-) Yeni ürün ve hizmetlerin pazara hızla sunulması 3-) Daha iyi servis 4-) Daha iyi alış ve satış işlemleri 5-) Daha az işletim maliyeti 6-) Daha az üretim maliyeti 7-) Daha düşük stok maliyeti

6 2010 yılında hizmet vermeye başlayan bu sitede sadece Çinli şirketler ürün satabiliyor. Visa ve MasterCard ya da bankadan para transferiyle işlem gerçekleştirebilen şirketler, eskiden isterlerse PayPal’ı da kullanabiliyordu; fakat 2011 yılında PayPal, Alibaba ile anlaşmasını sonlandırdı yılında Alibaba’nın sadece Hong Kong ve Amerika’da ofisleri bulunuyordu. Buradaki ofislerden kullanıcıları siteye çekme ve sitenin pazarlaması gibi işler yürütülüyordu. Bu ofislere ek olarak 2008 yılında şirket Tayvan ve İsviçre‘de de ofisler açarak, buradaki pazarlardan da kullanıcı kazanmak için çalışmalara başladı. Alibaba’nın Çin, Tayvan, Hong Kong, Hindistan, Japonya, Kore, İngiltere ve Amerika’da 70’den fazla şehirde ofisi bulunmakta.

7 Alibaba Group, 7 ana şirketten oluşuyor. Bunlardan biri, 1688. com
Alibaba Group, 7 ana şirketten oluşuyor. Bunlardan biri, 1688.com. Alibaba.com’un sadece Çin’deki küçük şirketlere hizmet veren modeli olarak kurulan 1688.com, 30 Haziran 2012’de açıklanan verilere göre 54,8 milyon kayıtlı kullanıcıya ve 8,4 milyon tedarikçi mağazaya sahip. Taobao.com, Çin’in en popüler C2C online satış sitelerinden biri ve bu site de Alibaba Group’un bünyesinde bulunan şirketler arasında yılından beri hizmet veren sitede, tüketiciler birbirleriyle alışveriş yapma fırsatını buluyor. Haziran 2012’deki verilere göre 800 milyondan fazla ürün ve 500 milyondan fazla kayıtlı kullanıcıya sahip olan şirket dünyanın en çok ziyaret edilen siteleri arasında. Taobao 2005 yılında, Çin’de de hizmet veren eBay’in önüne geçti ve rekabeti biraz daha ileri boyuta taşıdı.

8 Alibaba’nın bünyesinde bulunan bir diğer şirket ise Tmall. com
Alibaba’nın bünyesinde bulunan bir diğer şirket ise Tmall.com. Nisan 2008 açılan site, açık bir B2C platformu. Bu site de dünya çapındaki ve Çin’deki birçok ünlü markanın ürünleri satılıyor. Aynı zamanda C2C pazarında da hizmet vermekte olan site 2011 yılında C2C platformundan ayırılarak sadece B2B’ye yöneldi ve bağımsız bir iş modeli haline geldi. Tmall.com, 11 Kasım 2011’deki özel bir promosyon döneminde, bir gün içinde en çok satış yapma rekorunu kırdı. Yaklaşık 531,76 milyon dolarlık satış yapan şirkette saniyede yapılan alışveriş tutarı ise yaklaşık 6 bin dolar civarındaydı. Juhuasuan.com, Taobao’unu Mart 2010 yılında açtığı grup alışveriş sitesi yılında Taobao’dan ayrılıp bağımsız bir şirket haline gelen Juhuasuan’da geniş ürün yelpazesinin yanı sıra yüksek kalitedeki ürünlerle de kullanıcılara hizmet veriyor.

9 2008 yılında Alibaba 432,6 milyon dolar ciro ve 173,7 milyon dolarlık net gelir elde etti. eTao.com da başka bir Alibaba Group sitesi. Ekim 2010’da beta versiyonuyla yayına başlayan site bir alışveriş arama motoru yılında bağımsız hale gelen şirket, kullanıcıların alışveriş öncesi ve sonrasında yaşadıkları problemlerin paylaşıldığı ve tüketicilere bu sorunların çözülmesi konusunda yardımcı olan bir şirket. 1 milyardan fazla ürünün sergilendiği sitede 5000 kadar B2C ve grup alışveriş şirketi bulunuyor. Aliyun.com, Alibaba’nın bulut bilişim servisi olarak hizmet vermekte. Eylül 2009’da yayına başlayan site, Alibaba Group’a ve diğer e-ticaret ekosistemine bulut bilişim hizmeti sağlıyor. Yahoo! 2005 yılında 1 milyar dolar ödeyerek Alibaba’nın hisselerinin %40’ını satın aldı.

10 2008 yılının sonlarına doğru Alibaba, e-ticaret yapanların sitelerine daha kolay erişerek daha rahat bir şekilde işlem yapmalarını sağlamak için B2B platformunu 5 farklı dilde daha yayınlayadı. Almanca, İspanyolca, İtalyanca, Portekizce ve Rusça dilleri ile şirket Avrupa’daki şirketlere de daha rahat ulaşmaya başladı. Alibaba, 2009 yılında 45 milyon kullanıcıyaulaştı. Bu kullanıcıların sadece 10 milyonu diğer ülkelerdeki üyeleri oluşturuyordu. 35 milyon kayıtlı kullanıcı ise Çin’de bulunuyordu. Alibaba, Temmuz 2010’da Vendio Services Inc’i satın alarak Amerika’daki ilk büyük satın almasını gerçekleştirdi. Bundan bir ay sonra ise Alibaba, eBay’in satıcıları için 3. parti araçlar geliştiren Auctiva’yı satın aldı. Alibaba, bu satın almayla beraber Amerika e-ticaret pazarındaki yerini biraz daha güçlendirmiş oldu.

11 2011 yılında sitede 2300 satıcının sahtecilik yaptığının ortaya çıkması ve bu sahteciliklerin bazılarına Alibaba’nın satış sorumlularının da dahil olmasından dolayı Alibaba’nın CEO ve COO’su istifasını verdi. Alibaba.com 2012’in ilk çeyreğinde 53,8 milyon dolarlık gelir elde etti. 2011’in ilk çeyreğine kıyasla %25’lik bir düşüş yaşanmış olsa da, bunun sebebinin üyelerine daha iyi hizmet sağlamak için firmanın bu yıl içinde şirketin iş modelini değiştirmiş olması olarak tahmin ediliyor. Alibaba geçtiğimiz aylarda 2005 yılında Yahoo’ya sattığı hisselerinin %20’sini geri satın aldı. Şirket bu hisseler için vergiler düştükten sonra 4,3 milyar dolar ödedi. Yahoo da gelen bu paranın 3,65 milyar dolarlık kısmını da hisse sahipleriyle paylaşılacağını duyurmuştu.

12 ALİBABA İSMİNİN ÇIKIŞ HİKAYESİ
“ Bir gün San Francisco’da bir kafede otururken alibaba’nın çok güzel bir isim olabileceğini düşünüyordum. Bir garson geldi, ona ‘Alibaba’yı biliyor musun?’ dedim. ‘Evet’ dedi. Alibaba hakkında ne bildiğini sordum, ‘Açıl susam açıl (open sesame).’ dedi. İşte o an ‘Evet! İsmi bu olmalı!’ dedim. Daha sonra sokağa çıktım ve 30 kadar kişi çevirip onlara da Alibaba’yı bilip bilmediklerini sordum. Fark ettim ki herkes biliyor. Hindistan’dan, Almanya’dan, Tokyo’dan ve Çin’den… Alibaba, açıl susam açıl, 40 haramiler… Hepsini biliyorlar. Alibaba bir harami değil. O centilmen, akıllı bir iş adamı ve köylülere yardım ederdi. Telaffuzu kolay, tüm dünyada da biliniyor. Alibaba küçük tüketicilerin daha büyük şirketlere ulaşması için kapıyı açar (Açıl susam…). Bunun yanında Alimama ismini de aldık, birinin bizimle evlenmek isteyeceği ihtimaline karşı!”

13 TEŞEKKÜR EDERİM.


"Halidin sonmez 130907032." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları