Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇOCUK İHMALİNİN VE İSTİSMARININ ÖNLENMESİ ESKİŞEHİR MODELİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇOCUK İHMALİNİN VE İSTİSMARININ ÖNLENMESİ ESKİŞEHİR MODELİ"— Sunum transkripti:

1 ÇOCUK İHMALİNİN VE İSTİSMARININ ÖNLENMESİ ESKİŞEHİR MODELİ 2014 - 2017

2 YEREL DÜZEYDE ÇOCUK İSTİSMARININ VE İHMALİNİN ÖNLENMESİ STRATEJİK İL EYLEM PLANI UYGULAMA İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ AMAÇ Madde 1- Bu protokolün amacı; Eskişehir ilinde çocuk istismarını ve ihmalini önleme konusunda, çocuk ile ilgili birimlerde görev alan tüm kurumlar ve personelleri ile toplumun tüm kesimlerinde bilinç oluşturmak; var olan vakaların müdahale ve takip sürecini çocuğun yüksek yararını göz önünde bulundurarak sağlıklı, duyarlı ve etkin bir anlayışla yönetilmesini sağlamaktır. ÇOCUK İHMALİNİ VE İSTİSMARINI ÖNLEME KOMİSYONU kurulmuştur.

3 İşbirliği ve koordinasyonu sağlamada yetkili ve sorumludur.
Çocuk İhmalini ve İstismarını Önleme Komisyonu İşbirliği ve koordinasyonu sağlamada yetkili ve sorumludur.

4 ÇOCUK İHMALİNİ VE İSTİSMARINI ÖNLEME KOMİSYONU
Çocuk İhmali ve İstismarı vakalarının bildirim ve takip sürecinin sağlıklı yürütülmesi, Bu süreçte öncelik çocuk olmak üzere çocuğa ve ailesine yönelik koruyucu ve destekleyici çalışmaların planlanıp gerçekleştirilmesi Türkiye’de sadece Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde kurulmuş olması

5 ÇALIŞTAYLAR Her yıl çocuk ihmalinin ve istismarının önlenmesinde tematik bir konuda çalıştay düzenlenmektedir.

6

7 ÇALIŞMALAR

8 İLÇE ÇALIŞTAYLARI

9 YÖNERGE Çalışmalar “Çocuk İhmali ve İstismarı Eskişehir İli Uygulama Yönergesi” doğrultusunda planlanmakta ve gerçekleştirilmektedir.

10 BİLDİRİMDE BULUNAN KİŞİ
BİLDİRİMDE BULUNAN KİŞİ KURUM AMİRİNE BİLGİ VERİR. SAVCILIK/ Emniyet/Jandarma DAVA AÇILMASI TAKİPSİZLİK KARARI MAĞDURA YÖNELİK TEDBİRLER SANIĞIN CEZALANDIRILMASI İTİRAZ (SULH CEZA MAHKEMESİ) KORUYUCU VE DESTEKLEYİCİ TEDBİR KARARI:18 yaş itibariyle sona erer/Rıza ile uzatılabilir/3’er aylık inceleme/Birden çok tedbir kararı verilebilir ÇOCUK MAHKEMESİNDEN TEDBİR İSTEMİ TEDBİR KARARLARININ TÜRLERİ:Danışmanlık(ASPİM, MEM, Yerel Yönetim)/Eğitim(MEM, ÇSGİM)/Sağlık (İl Halk Sağlığı Müdürlüğü)/Bakım (ASPİM)/Barınma (ASPİM, MEM, Yerel Yönetimler) KORUYUCU VE DESTEKLEYİCİ TEDBİR KARARI İtiraz (CMK, 268, 7 gün içinde) Çocuk Mahkemesi Tedbirler 5395 sayılı yasa gereğince :Valilik Çocuk Koordinasyon Sekretaryası Birimi Tarafından izlenecek ve denetlenecek

11 ÇOCUK İHMALİ VE İSTİSMARI KONUSUNDA AİLELERE YÖNELİK YAPILAN ÇALIŞMALAR
Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Odunpazarı Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü ve İbrahim Kurşungöz Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü işbirliğinde imzalanan “Ailem ve Eğitim Projesi Protokolü” ile 15 okulda 500 veliye ulaşıldı. AİLE EĞİTİMİ KURS PROGRAMI (0-18 Yaş Çocuğu Olan Ailelere) 7 okulda yaklaşık 750 veliye çocuk ihmalinin ve istismarının önlenmesi eğitimleri verilmiştir. Çocuk Hakları Modülü geliştirme çalışmaları kapsamında, uygulama aşamasında, veli oturumu ile 35 veliye ulaşıldı.

12 ÖĞRETMEN EĞİTİMLERİ Öğretmenlere yönelik 30 saatlik Çocuk İstismarı ve İhmali Kursları düzenlenmektedir. Müdürlüğümüze bağlı tüm sınıf ve branş öğretmenlerine yönelik olarak ve aktif öğretim strateji ve yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Program, Çocuk İhmali ve İstismarı konusunda yapılan güncel çalışmalar, stratejik haritalama, sosyal boyutla ilgili drama çalışmaları gibi farklı ve katılımcıları aktif kılacak etkinliklerle zenginleştirilmiştir.

13

14 ÇOCUKLARIN GÜÇLENDİRİLMESİNE YÖNELİK EĞİTİMLER
Hizmet içi eğitim faaliyetlerinde “Çocuk İhmali ve İstismarında Önleme” konusu ile öğretmenlerin yapacağı çalışmalar ele alınmakta ve bu yolla çocuklara ulaşılmaktadır.

15 ENGELLİ ÇOCUKLARIN AİLELERİNE YÖNELİK FAALİYETLER
ENGELLİLİK ÜZERİNE ETKİLEŞİM TOPLANTILARI ÖZEM ve EKSİ 25 DERNEĞİ

16 TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR
Her türlü eğitim faaliyetinde toplumsal cinsiyet öğelerinden arınık bir dil kullanılmaya özen gösterilmektedir. Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi (ETCEP)

17 ÇOCUK HAKLARINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR
ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDEKİ 7-8 YAŞ ÇOCUKLARI İÇİN ÇOCUK HAKLARI EĞİTİMİ: BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ

18 ÇOCUK HAKLARI MODÜLÜ Hedef alınan yaş grubuna yönelik ülkemizde çocuk hakları öğretim materyali bulunmamaktadır. Unicef Yeni Zellanda ve Kanada’nın Çocuk Hakları kitlerinden derlenmiş ve uyarlanmıştır. Yapı Geçerliliği çalışmaları ve uzman desteği Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesinden alınmıştır. Çalışmamızda öğrencileri süreçte aktif kılan etkinlikler yer almaktadır. Eğitim öncesinde öğretmenler de çocuk hakları konusunda bir eğitime tabi tutulmuştur. Velilerin de sürece katılması sağlanmış, 2 oturumluk veli eğitimi gerçekleştirilmiştir..

19 ÇOCUK HAKLARI ÇALIŞMALARI

20 ÇOCUK KORUMA KANUNU KAPSAMINDA EĞİTİM VE DANIŞMANLIK TEDBİRLERİ
İlimizde görev yapan tüm rehber Öğretmenlere Eğitim ve Danışmanlık Tedbirleri hakkında bilgilendirme gerçekleştirildi. Hizmet içi Eğitim programına katılan tüm öğretmenlere tedbirler konusunda bilgi verilmektedir. MEB’in Danışmanlık Tedbiri Uygulama Kursu düzenlenmektedir.

21 MEDYA ÇALIŞMALARI Medyada çocuklar ile ilgili haberler incelenmekte, gerekli geri bildirimler yapılmaktadır.

22 OYUN ODALARI tarihinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Eğitim ve Öğretimi Destekleme Derneği İşbirliğinde Fatih Anadolu Lisesi ve Cumhuriyet Anadolu Lisesinde oyun odaları açıldı. Odaları haftada 2 ders saati düzenli kullanan öğrencilerin akıl yürütme, şekil uzay vb. yetenek düzeylerinde anlamlı artışlar saptanmıştır.

23 TEI Tusaş Motor Sanayii desteğiyle 3
TEI Tusaş Motor Sanayii desteğiyle 3. oyun odası Günyüzü ilçesine açıldı.

24 PANSİYONLU OKULLARDA YAPILAN ÇALIŞMALAR
Yatılı öğrencilerin pansiyonlar ile ilgili görüşlerini almak ve mümkün olduğunca sürece katılımlarını sağlamak amacıyla öğrencilere yönelik anket uygulanmış ve anket sonuçlarına göre gerekli önlemler alınmaktadır.

25 AKRAN EĞİTİMİ Öğretmenlere yönelik yapılan eğitim çalışmalarında akran eğitiminden ve öneminden bahsedilerek öğretmenlerin yöntem olarak benimsemesi tavsiye edilmektedir. ICC tarafından desteklenen Eksi 25 Derneği ile işbirliğine gidilen “ Lise Gençlik Grubu Projesi”

26

27

28 ÇOCUK İHMALİ VE İSTİSMARI KONUSUNDA EĞİTİM SENDİKALARININ ÖNLEYİCİ ROLÜ

29 ÇOCUK İHMALİ VE İSTİSMARI KONUSUNDA EĞİTİM SENDİKALARININ ÖNLEYİCİ ROLÜ

30

31

32 KONGRELER VE BİLDİRİLER

33 Sınıf Öğretmenlerinin Çocuk İstismarı ve İhmali Hizmet İçi Eğitim Kursu’na İlişkin Görüşleri Sözlü bildiri olarak sunulmuştur. Kurs eğitim sonu kazanımlar açısından incelendiğinde öğretmenler; mesleki ve kişisel gelişimine katkı sağladığını, meslektaşları ile paylaşabileceği ve kurumunda uygulayabileceği yeni bilgi ve beceri kazandıklarını, belirtmişlerdir.

34 LİSELERDE ŞİDDETİ ÖNLEMEYE ALTERNATİF ÇÖZÜM: OYUN ODALARI

35 ORTAÖĞRETİMDE ENGELLİ BİREY OLMAK
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMDE ENGELLİ BİREY OLMAK ORTAÖĞRETİMDE ENGELLİ BİREY OLMAK

36 ÇOCUK İHMALİ VE İSTİSMARINDA ESKİŞEHİR MODELİ
ESKİŞEHİR İLİ UYGULAMA YÖNERGESİ

37 ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDEKİ 7-8 YAŞ ÇOCUKLARI İÇİN ÇOCUK HAKLARI EĞİTİMİ: BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ

38 POSTER BİLDİRİ: ÇOCUK İHMALİ VE İSTİSMARI
ESKİŞEHİR İLİ UYGULAMA YÖNERGESİ SÖZLÜ BİLDİRİ: ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDEKİ YAŞ ÇOCUKLARI İÇİN ÇOCUK HAKLARI EĞİTİMİ: BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ

39 ÖĞRETMENLERE YÖNELİK ÇOCUK İHMALİ VE İSTİSMARI EĞİTİMİ

40 SANAL ORTAMDA ÇOCUK İSTİSMARININ ÖNLENMESİ ÇALIŞTAYI

41 ESKİŞEHİR MODELİ

42 ESKİŞEHİR MODELİ ÇIKTILAR
İl çapında yaklaşık 1000 öğretmen çocuk ihmali ve istismarı konusunda 30 saatlik hizmet içi eğitimi almıştır. Yapılan veli bilgilendirme çalışmaları ile yaklaşık 2000 veliye ulaşılmıştır. Öğretmenler tarafından yapılan bildirim oranı artışı Uygulama yönergesi ile bildirim ve müdahale süreçlerinde “ortak adım ortak söylem” ilkesini gerçekleştirdik. Bildirim gerçekleştikten sonra mağdur çocuk ve ailelerinin takip ve izleme süreçleri 7-12 yaş çocuklarına yönelik çocuk hakları uygulama materyalleri

43 AMAÇLAR Eskişehir’de görev yapan tüm öğretmenlerin ve kurum personelinin 30 saatlik çocuk ihmali ve istismarı kursunu tamamlamaları. Kurumlar arası koordinasyon ve işbirliğinin güçlenmesi ve görev tanımlarının yapılması. Mağdur çocukların(suçtan etkilenen ve suça sürüklenen) bildirim ve müdahale süreçlerinden sonra izleme ve tedavi süreçlerinin de koordineli bir şekilde gerçekleştirilmesi. Ülke çapında “Çocuk İhmali Ve İstismarı İle Mücadele Ve Önleme” konusunda model il olmak!

44


"ÇOCUK İHMALİNİN VE İSTİSMARININ ÖNLENMESİ ESKİŞEHİR MODELİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları