Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Uluslararası İlişkiler Ofisi/Erasmus+ Koordinatörlüğü 2014/2015 ERASMUS + TANITIM TOPLANTISI Uzman. Gökhan Kömür.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Uluslararası İlişkiler Ofisi/Erasmus+ Koordinatörlüğü 2014/2015 ERASMUS + TANITIM TOPLANTISI Uzman. Gökhan Kömür."— Sunum transkripti:

1 BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Uluslararası İlişkiler Ofisi/Erasmus+ Koordinatörlüğü 2014/2015 ERASMUS + TANITIM TOPLANTISI Uzman. Gökhan Kömür

2

3 Sunum Planı ERASMUS + Artı Programı nedir?
ERASMUS + Artı Programının amacı nedir? ERASMUS + Artı Programının kazandırdıkları Program kapsamındaki ülkeler Program kapsamında Desteklenen Faaliyetler Program kapsamında verilecek dil desteği Hibe Tutarları ve Akademik Tanınırlık Anlaşmalı Olduğumuz Üniversiteler Program Nasıl Çalışır Soru ve Cevap

4 Erasmus Programı Adını Nerden Alır?
Erasmus yılları arasında yaşamış Hollandalı bir felsefe adamıdır. Rönesansla birlikte ortaya çıkan hümanizm akımının öncülerinden ve en büyük temsilcilerinden biri olan Erasmus, Avrupa'nın ortak bir sanat ve bilim çatısı altında birleşmesine yaptığı katkılardan dolayı ve çağının eğitim felsefesine olan etkisi ile programa uygun bir isim olarak düşünülmüştür.

5 Erasmus + Programı Nedir?
Erasmus+ Programı, Avrupa Birliği tarafından eğitim ve gençlik alanında yılları arasında uygulanmış olan Hayat boyu Öğrenme ve Gençlik Programlarının yerine uygulanacak olan yeni programdır. Avrupa Birliği Komisyonu tarafından yılları arasında yürütülen ve 2014 yılı itibariyle sona eren Hayatboyu Öğrenme Programı kapsamında yükseköğretim alanında sağlanan hibe destekleri yılları arasında Erasmus+ Programı altında da devam edecektir.

6 Erasmus + Programının Amacı Nedir?
Erasmus+ Programı, eğitim, gençlik ve spor alanlarında yeni ihtiyaçlara yönelik Avrupa 2020 Stratejisi hedeflerine uygun olarak farklı sektörler arasında işbirliğini teşvik eden daha etkili araçlar sunmayı amaçlamaktadır. Yükseköğretim alanına özel olarak ise, yükseköğretimde kaliteyi artırmayı, yükseköğretim kurumlarının birbirleri ve iş dünyası ile işbirliğini güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Yükseköğretim öğrenci ve personelinin yeterliliklerinin geliştirilmesi ve bu kişilere yurt dışında mesleki gelişim fırsatları sunulması hedeflenmektedir. Bu kapsamda, yüksek öğrenimine devam eden kişilerin yurtdışı eğitim fırsatlarını arttırmaya, eğitim-öğretimden iş hayatına geçiş yapabilmeleri için ihtiyaç duydukları becerileri kazandırmaya; yükseköğretim personelinin ise, iş pratiği bilgisi elde etme veya pedagojik becerilerini artırmaya yönelik olarak faaliyetler desteklenmektedir.

7 Erasmus + Programının Kazandırdıkları
. Üniversitelere Kazandırdıkları · Uluslararası tecrübe ve itibar · Çok kültürlü ve milletli ortamda eğitim · Hoşgörü ve kültürler arası diyalog · Tanıtım / uluslararasılaşma · Araştırma ve bilimin oluşumuna katkı · Projelere ve değişime kaynak temini · Kendini yenileme / geliştirme yoluyla kalitenin arttırılması · Üniversiteler arası rekabet

8 Öğrencilere Kazandırdıkları
· Yurtdışı deneyimi · Çok kültürlü ortamda ders işleme · Değişik kültürleri tanıma · Kendi kültürünü tanıtma · Yeni arkadaşlar edinme · Eğitim sonrası iş/mesleki bağlantılar · Farklı bir okulda öğrenci olabilme · Farklı bir sistem görebilme

9 Topluma Kazandırdıkları
· AB ile entegrasyon · Eğitimde kalitenin artırılması · Üniversite şehrine ekonomik ve kültürel canlılık kazandırması · Üniversite + vatandaş + iş dünyası yakınlaşması · Türkçenin yaygınlaştırılması · Kültürlerin etkileşimi, farklı kültürleri tanıyarak önyargıların kırılması · Türkiye'nin tanıtımı

10 Erasmus Programından Kimler Faydalanabilir?
28 AB üyesi ülke (Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan) AB üyesi olmayan program ülkeleri (Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, İsviçre, Makedonya ve Türkiye) Üçüncü ülkeler (Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Karadağ Cumhuriyeti, Sırbistan, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Moldova, Ukrayna, Rusya Federasyonu, Cezayir, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan, Libya, Fas, Filistin, Suriye ve Tunus)

11 Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Neden Erasmus’a Katılmalıyım?
Her şeyden önce farklı bir öğrenim kurumunu ve eğitim sistemini göreceksiniz. Yabancı dilde eğitim, sizin her koşulda başarabileceğinizin bir kanıtı olacak. Yabancı dilinizi bir dönem boyunca gerek günlük yaşamda gerekse okulda kullanarak daha da geliştireceksiniz. Uluslararası işgücü piyasasında istihdam edilebilirliğiniz artacak. Farkındalığınızı ve pazarlık gücünüzü kuvvetlendireceksiniz. Her şeyden önce Evrenseli Yakalayacaksınız!..

12 Neden Erasmus’a Katılmalıyım?

13 Öğrenci Öğrenim Hareketliliği
Erasmus Öğrenci Öğrenim Hareketliliği ile Türkiye'de örgün eğitim veren Erasmus Üniversite Beyannamesi (EÜB) sahibi bir yüksek öğretim kurumunda kayıtlı öğrenciler 1 akademik yıl içinde 1 veya 2  (3-12 ay arasında) dönemliğine diğer bir Avrupa ülkesi EÜB sahibi yükseköğretim kurumunda değişim öğrencisi olma ve program dahilinde yurtdışında kaldıkları süre için mali destek alma şansına sahip olurlar.

14 Her bir öğrenim kademesinde ayrı ayrı 12 ay’a kadar

15

16 Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Hibe
Verilen mali destek geri istenmeyecek olup, öğrencilerin bütün masraflarını karşılamak amaçlanmamakta, yalnızca hareketlilikten kaynaklanan ek masraflara yardımcı olmak istenmektedir

17 Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Hibe
Hayat pahalılığına göre ülke türleri Hareketlilikte Misafir Olunan Ülkeler Aylık Öğrenci Öğrenim Hibesi (€) 1. Grup Program Ülkeleri Avusturya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İrlanda, İtalya, Lihtenştayn, Norveç, İsveç, İsviçre, Birleşik Krallık 500 2. Grup Program Ülkeleri Belçika, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Kıbrıs Rum Kesimi, Almanya, Yunanistan, İzlanda, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, Slovenya, İspanya, Türkiye 400 3. Grup Program Ülkeleri Bulgaristan, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Romanya, Slovakya, Makedonya 300

18 Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Hibe
Öğrencilere hibeleri 2 taksitte ödenir. Koordinatörlüğümüz öğrencilerin ilk hibelerinin %80’ini gitmeden öğrencilerin hesaplarına yatırmakta; kalan %20 öğrencinin bütün evraklarını ofise tesliminden sonra 45 gün içinde hesaplarına yatırmaktadır.

19 Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Akademik Tanınırlık
Öğrencinin Türkiye'deki yükseköğretim kurumunda alması gereken derslere karşılık, gideceği kurumda  eşdeğer gelen dersler belirlenir ve alınan derslerin tanınırlığı öğrenci, öğrencinin kendi kurumu ve gideceği kurum arasında değişim dönemi öncesinde imzalanan Öğrenim Anlaşması (Learning Agreement) ile kayıt ve güvence altına alınır. Ders isimlerinin ve içeriklerinin bire bir aynı olması beklenmez, ders içeriklerinin yüksek düzeyde benzeşmesi yeterlidir.

20 Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Akademik Tanınırlık
Ders seçimi yapılırken 1 dönem için 30, 1 yıl için 60 AKTS kredisi hedeflenmelidir. Öğrencinin, aldığı derslerin kredisinin 2/3'ü oranında kredi toplaması başarı hedefi olarak gözetilir. Başarılı sayılan öğrenciler, Türkiye'ye döndüklerinde eğitimlerinin yurt dışında geçirdikleri dönem(ler)ini Türkiye'de geçirmiş gibi sayılacaktır. Başarısız sayılan öğrenciler, eğitimlerine Erasmus öğrencisi olmadan evvel kaldıkları yerden devam edeceklerdir, ancak başarılı oldukları derslerin kredi toplamı karşılığı kadar derslerden muaf olurlar.

21 Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Kayıt ve Ücretler
Erasmus öğrencileri Türkiye'de öğrencisi oldukları üniversiteye kayıtlarını yaptırırlar, yurt dışında geçirecekleri süre için öğrencilerin kayıt dondurması söz konusu değildir. Kayıt ve harç ücretleri öğrencilerin kayıtlı oldukları kendi kurumlarına yatırılır, gidilecek kuruma herhangi bir kayıt veya harç ücreti ödenmez.

22 Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Kayıt ve Ücretler
Gidilecek kurum, kendi öğrencilerinden talep ettiği kayıt ve harç ücreti harici küçük meblağlı ödemeleri Erasmus öğrencilerinden de talep edebilir. Bu çeşit ödemelere örnek spor tesisleri abonelik ücreti, ulaşım ücreti olabilir.

23 ERASMUS + 2014-2020 DÖNEMİ ANLAŞMALI ÜNİVERSİTELERİMİZ
Üniversite Ülke Fakülte/Bölüm KONTENJAN Seviye 1 POWISLANSKI COLLEGE IN KWIDZYN POLONYA İİBF / İKTİSAT-İŞLETME 3 LİSANS 2 SMK UNIVERSITY OF APPLIED SOCIAL SCIENCES LİTVANYA 4 SZENT ISTVANT UNIVERSITY MACARISTAN MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/İŞAAT MÜH. VILNUS COLLEGE OF HIGHER EDUCATION BAYBURT MESLEK YUKSEK OKULU ÖNLİSANS 5 THE UNIVERSITY OF WEST HUNGARY EĞİTİM FAKÜLTESİ (SINIF ÖĞRETMENLİĞİ) 6 OPOLE UNIVERSITY EĞİTİM FAKÜLTESİ (İDAKAB EĞİTİMİ) 7 UNIVERSIDADE DE TRAS-OS-MONTES E ALTO DOURO PORTEKİZ BAYBURT MESLEK YUKSEK OKULU (KİMYA) 8 UNIVERSITAT WIEN AVUSTURYA EĞİTİM FAKÜLTESİ (EĞİTİM BİLİMLERİ) ÖĞRETİM ELAMANI 9 KUJAWY AND POMORZE UNIVERSITY IN BYDGOSZCZ 10 SIAULIAI STATE COLLEGE BAYBURT SAĞLIK MESLEK YÜKSEK OKULU 11 RADOM ACADEMY OF ECONOMICS 12 WEST LITHUANIA BUSINESS COLLEGE 13 KLAIPEDA STATE COLLGE MÜHENDİSLİK FAK./MAKİNE VE GIDA MÜH. 14 UNIVERSITY OF SOUTH BOHEMIA ÇEK CUMHURİYETİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ 15 THE ACADEMY OF BUSINESS IN DOBRAWA GRONICZA 16 HOCHSCHULE FULDA- UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES ALMANYA MÜHENDİSLİK FAK./GIDA MÜH.

24 AVRUPA BİRLİĞİ KURUMLARI AVRUPA BİRLİĞİ NASIL ÇALIŞIR?
ERASMUS PROGRAMI NASIL ÇALIŞIR? AVRUPA BİRLİĞİ KURUMLARI AVRUPA BİRLİĞİ NASIL ÇALIŞIR?

25 Program Nasıl Çalışır? Öğrenci Öğrenim Hareketliliği

26 Program Nasıl Çalışır? Öğrenci Öğrenim Hareketliliği

27 Program Nasıl Çalışır? Öğrenci Öğrenim Hareketliliği
Erasmus sınavlarına mutlaka katılmalısın. Erasmus sınavları akademik döneme göre genelde Ekim,Kasım ve Nisan,Mayıs aylarında yapılır. Sınav yazılı bölüm ve sözlü bölüm olmak üzere 2 aşamadan oluşur. Akademik ortalamanın %50’si ve Yabancı dil sınavının %50’si hesaplanır.

28 Program Nasıl Çalışır? Öğrenci Öğrenim Hareketliliği
Sınavı dönemini başarıyla tamamladınız…

29 Program Nasıl Çalışır? Öğrenci Öğrenim Hareketliliği
Geçerli / düzenli kullanılacak bir e-posta adresi Sizinle irtibatı kaybetmememiz için düzenli olarak kontrol ettiğiniz bir e-posta adresini Koordinatörlüğe bildirin. Bu e-posta adresinden yapacağınız yazışmaların bulk/junk/spam kutularına düşmemesi için lütfen gibi adresler almayın, bildirmeyin! Subject kısmına “Hi from Warsaw” gibi şüpheli başlıklar atmayın!

30 Program Nasıl Çalışır? Öğrenci Öğrenim Hareketliliği
Banka hesabı açılması Değişimden yararlanacak her öğrenci Anlaşmalı Banka Şubesi’nden kendi adına bir Avro (€) hesabı açtırmalıdır. Koordinatörlüğün hesapları bu şube/bankada olduğundan başka şube/bankalara transfer yapılamıyor Gidilen ülkede banka işlemi yapılması her zaman mümkün olmuyor. Bu nedenle yurtdışına çıkmadan önce hibenin tamamının hesaptan çekilmesi şiddetle tavsiye edilir!

31 Program Nasıl Çalışır? Öğrenci Öğrenim Hareketliliği
1. Bölüm/Fakülte Erasmus koordinatörünüz tarafından ilgili üniversiteye gitmek üzere seçildiğinizi belirten aday listeleri (nomination list), başvuru formları (application list) ve Öğrenim Anlaşmalarının (Learning Agreement) gönderilmesi Misafir olunacak üniversitenin internet sayfasından temin edilecek başvuru formları ve Learning Agreement formları kullanılmalı. Misafir olacağınız bölümün internet sayfasından, ya da (olması durumunda) ECTS kataloğundan 30 ECTS kredisini karşılayacak şekilde ders seçin. 2. Kabul Belgeniz (Letter of Acceptance) geldikten sonra İkamet Formu’nu (Accomodation Form) doldurup göndermelisiniz. Gideceğiniz üniversitenin konaklama imkanlarından yararlanmak istiyorsanız ikamet formunu mutlaka doldurun.

32 Program Nasıl Çalışır? Öğrenci Öğrenim Hareketliliği
Pasaport Gideceğiniz ülkenin pasaportla ilgili düzenlemelerini büyükelçilik, Dışişleri Bakanlığı/Emniyet Genel Müdürlüğü internet sayfalarından kontrol edin. Pasaport geçerlilik süresiyle ilgili özel düzenlemeleri varsa mutlaka dikkate alın. Ailesi ya da görevi dolayısıyla Hususi (Yeşil) pasaport alabilecek olanlar, ilgili ülkenin vize rejimini aynı kaynaklardan kontrol etmeli. Hususi pasaport bütün ülkelere girişi garanti etmez. Pasaport harcını dert etmeyin. Erasmus Ofisinden alacağınız pasaport yazısıyla harçtan muaf olacaksınız. Ama cüzdan bedelini ödemek durumundasınız.

33 Program Nasıl Çalışır? Öğrenci Öğrenim Hareketliliği
Kabul belgeniz geldikten ve Pasaport aldıktan sonra: Vize almanız gerekir! - Doğrudan büyükelçilikten, ya da yetkili konsolosluktan bilgi edinin - Erken başvurun - Randevu alın - Belgelerinizin eksiksiz olmasına dikkat edin (sizin için önemsiz bir ayrıntı vize alamamanıza yol açabilir) - Herhangi bir sorunla karşılaşırsanız Erasmus Ofisi’yle irtibata geçin. - Unutmayın: Bütün evrakları tamamlasanız bile gideceğiniz ülke size yine de vize vermeyebilir!

34 Program Nasıl Çalışır? Öğrenci Öğrenim Hareketliliği
Emin Olun: Yukarıda bahsi geçen bütün belgelerin karşı tarafa ulaştırıldığından Aday Listesi, Başvuru formu, Öğrenim Anlaşması, İkamet başvurusu En az bir yıl geçerliliği olan pasaport ve gideceğiniz ülkeye girişinizi sağlayacak vizeniz olduğundan İzin belgesi aldığınızdan (araştırma görevlileri için) Enstitü veya Bölüm/Fakülteden Sağlık Sigortası yaptırdığınızdan (Gideceğiniz ülkenin isteyip istemediğini kontrol edin. İstemese bile yaptırmanız sizin sağlığınız için).

35 Program Nasıl Çalışır? Öğrenci Öğrenim Hareketliliği
Sabırlı olun! Belgelerinizi dikkatle doldurun, iyi takip edin Koordinatörünüzle / danışmanınızla mutlaka iletişim içerisinde olun Durumunuzdaki değişiklikleri / yenilikleri mutlaka hem Erasmus Ofisine hem de Koordinatörünüze anında iletin

36 Program Nasıl Çalışır? Öğrenci Öğrenim Hareketliliği
Son bir hatırlatma… Tüm bu işlemlerden lütfen korkmayın Ve…..

37 Program Nasıl Çalışır? Öğrenci Öğrenim Hareketliliği
Erasmus Programının tadını çıkarın, Gittiğiniz yerlerden kart atın …

38 SORU VE CEVAP

39 TEŞEKKÜRLER erasmus@bayburt.edu.tr
Uzman Gökhan KÖMÜR Bayburt Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi Erasmus Koordinatörlüğü EĞİTİM FAKÜLTESİ KAT:2 /3134


"BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Uluslararası İlişkiler Ofisi/Erasmus+ Koordinatörlüğü 2014/2015 ERASMUS + TANITIM TOPLANTISI Uzman. Gökhan Kömür." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları