Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ"— Sunum transkripti:

1 YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ JEOFİZİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

2 Tarihçe Bölümümüz tarihi itibari ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. Jeofizik Mühendisliği Bölümü 2011 yılından bugüne kadar aktif olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Mevcut akademik kadromuz, 3 Yardımcı Doçent 1 Araştırma Görevlisi oluşmaktadır. Lisans ve lisansüstü eğitim vermek için öğretim üyesi ve altyapı eksiklikleri hızla güçlendirilmektedir.

3 Akademik Kadro Uygulamalı Jeofizik Sismoloji Yer Fiziği Anabilim dalı
Yrd.Doç. Dr. Ayşe ÖZDEMİR (Bölüm Başkan Yardımcısı) Yrd.Doç. Dr. İsmail AKKAYA (Bölüm Başkanı) Yrd.Doç. Dr. Mustafa TOKER Araş. Gör. Hamdi ALKAN

4 Misyonumuz Kendine güvenen, yaratıcı, eleştirel düşünceyi ve ortak aklı benimseyen, bilimsel düşünebilen, bilim ve teknolojideki gelişmeleri takip ederek bilgisini güncelleyen, ekip çalışmasına yatkın Meraklı, şüphe eden, çevreye ve topluma duyarlı, gelişmeye açık, mesleki etik kuralara uyan ve önem veren, sayısal analiz ve yazılım geliştirme bilgisi olan dinamik Jeofizik Mühendislerini yetiştirmektir.

5 Vizyonumuz Jeofizik Mühendisliği alanında bilginin üretimi, kullanımı ve yayılımına en üst düzeyde destek veren, bölgemizin ve ülkemizin teknolojik gelişimine katkıda bulunan, bilgi birikimini sektörel ihtiyaçların hizmetine sunan, bilimsel araştırma faaliyetleri ile ulusal ve uluslar arası platformda saygın bir bölüm olmaktır.

6 Jeofizik Nedir? Jeofizik “Yer Fiziği” anlamına gelir. Nicel fiziksel yöntemlerle yerin incelenmesidir. Jeofizik Grekçe “Gaia” yerküre tanrıçası ve “Phsis” doğa sözcüklerinden türetilmiştir. Jeofizik, yeryuvarının ve diğer gezegenlerin fiziksel yapısını, yerin davranışını, depremleri inceleyen, yeraltı kaynaklarını (su, petrol, doğalgaz, maden yatakları, jeotermal alanlar), arkeolojik ve kültürel kalıntıları arayan, mühendislik yapıları ile kentsel yer seçimini belirleyen, fizik yasaları uyarınca matematiği ve jeolojiyi kullanarak yeraltının anlaşılmasını sağlayan, görüntüleyerek araştıran ve yeryuvarının dinamik davranışlarını belirleyen bilim dalıdır. Başka gezegenlerin fiziği incelenerek kendi gezegenimizi anlamakta kullanılabilecek birçok yardımcı bilgi elde edilebilmektedir.

7 Jeofizik Mühendisliği
Jeofizik Mühendisliği; yer içinin incelenmesi ve depremler; yerleşim alanları, baraj, santral, köprü, tünel, yol gibi değişik yapıların zeminlerinin incelenmesi; kara ve denizlerde petrol, doğal gaz, su, jeotermal enerji, maden, kömür gibi doğal yeraltı kaynaklarının araştırılması; arkeolojik eserler ve diğer insan yapımı unsurların aranması gibi konularda eğitim ve araştırma etkinliklerinin yürütüldüğü; fizik, matematik, bilgisayar ve elektronik teknolojisine dayalı, dili matematik olan sayısal bir mühendislik dalıdır. Jeofizik Mühendisliği Bölümleri; Uygulamalı Jeofizik, Sismoloji ve Yerfiziği Anabilim Dallarında eğitim ve öğretim vermektedir. Jeofizik Bilimi, yeryuvarını oluşturan kayaçların ve yer malzemelerinin farklı fiziksel özelliklerine göre geliştirilmiş yöntemleri kullanır:  Sismoloji                      Elektrik yöntemler   Sismik                                              Elektromanyetik yöntemler   Gravite Yöntemi                               Radyometrik yöntemler    Manyetik Yöntemi                               Jeotermik yöntemler Başka gezegenlerin fiziği incelenerek kendi gezegenimizi anlamakta kullanılabilecek birçok yardımcı bilgi elde edilebilmektedir.

8 Ana Bilim Dalları UYGULAMALI JEOFİZİK: Yer küre‘nin petrol, doğal gaz, maden, su gibi ekonomik zenginliklerinin açığa çıkarılması, çevre sorunlarının çözümü, yapılaşmaya yönelik zemin araştırmaları ve arkeolojik araştırmaları kapsar. SİSMOLOJİ: Depremlerin oluşumunu, deprem dalgalarının yer içerisindeki yayılımını, deprem ölçü aletlerini ve yöntemlerini, deprem kayıtlarının değerlendirilmesini ve depremlerle ilgili diğer konuları inceleyen bilim dalıdır. YER FİZİĞİ: Yer küre'nin fiziksel özelliklerinin açığa çıkarılması amacıyla; Fizik, Matematik,  Yer Bilimleri ve teknolojinin kavram ve ilkelerinin uygulanmasıdır. Bu amaçla, Yerin gravite ve manyetik alanları, sismik dalgalar, sıcaklıklar, doğal elektrik alanları ölçülür ve değerlendirilir. Bilim Dalları Gravite ve Manyetik Yöntemler Kuyu Logları Veri İşlem Sismik Yöntemler Elektrik ve Elektromanyetik . Yöntemler Mühendislik Jeofiziği Radyoaktif Yöntemler Termik Yöntemler Uzaktan Algılama Teorik Sismoloji Uygulamalı Sismoloji Sismotektonik Deprem Mühendisliği Yer Magnetizması Paleojeofizik Yeriçi Fiziği Yukarı Atmosfer ve Uzay Fiziği

9 Jeofizik Mühendisi ne yapar?
Yerin ve uzayın yapısı, evrimi ve davranışını inceleme yanında, İnsanoğlu ve endüstrinin ihtiyaç duyduğu yer altı kaynaklarını (petrol-doğal gaz, maden ve taş ocakları, yeraltı suları), Enerji üretim kaynaklarını (jeotermal enerji, radyoaktif mineralleri, yeraltı suyu), Gömülü eski uygarlık ve kültür mirasını (arkeoloji), Tüketim ve oluşumun çevresel etkilerini (patlatma, kimyasal ve fiziksel atık kirliliği), Baraj, Demiryolu, karayolu, enerji Santralleri, havaalanları ve benzeri mühendislik yapılarının zemin araştırmaları, ulaşım güzergahı etütlerini, Yapılaşma ve yerleşim planlaması için yerin sınıflandırılmasını (taşıma özellikleri, yer kaymaları, yer sarsıntıları, heyelan araştırmaları) ve buna benzer bir çok alanı incelemektedir.

10 Ülkemizde Jeofizik Mühendisi Çalıştıran Bazı Kuruluşlar
Maden Tetkik Arama Genel Müd. Türkiye Petrolleri Anonim Ortak., Petrol İşleri Genel Müd. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Bayındırlık Bakanlığı, Bölge ve İl Müd. Elektrik İşleri Etüt İdaresi İl Özel İdareleri Karayolları Genel Müdürlüğü İller Bankası Genel Müd. Demiryolları Limanlar Hava Alanları İnş. Genel Müdürlüğü B.Ü. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı TÜBİTAK Yer Bilimleri Enstitüsü, Meteoroloji Gen. Md., Türkiye Taşkömürü Kurumu, Türkiye Atom En. Kurumu İSKİ, ASKİ, Yerel Yönetimler Harita Genel Komutanlığı, Seyir Hidrog. ve Oşinog. Dairesi Özel Mühendislik Şirketleri, Petrol, Maden ve Sondaj Şti. Ya da Bireysel Müh. Büroları    

11 Bölümümüzde Mevcut Olan Cihazlar
1 adet RAS24 marka 24 kanallı Sismik Kırılma ve Yansıma Cihazı            26 adet P jeofonu            26 adet S jeofonu            26 adet 4.5 Hz jeofon (Yüzey Dalgası yöntemleri için) 1 adet  SuperSting™ R8/IP/SP with WiFi® marka çok kanallı elektrik özdirenç Cihazı 4 adet CMG-6TD Sismometre (Mikrotremor) Cihazı 1 adet Manyetotellürik (MT) cihazı

12 İletişim Link: http://test.yyu.edu.tr/AkademikBirimler/index.php?s=281
Adres:Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendsilik-Mimarlık Fakültesi Jeofizik  Mühendisliği Bölümü 65080  Zeve Kampüsü VAN Telefon: (0432) Fax: (0432)


"YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları