Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EGEMENLİĞİN MİLLETTEN ALINIP BİR TEK KİŞİYE VERİLMESİNE

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EGEMENLİĞİN MİLLETTEN ALINIP BİR TEK KİŞİYE VERİLMESİNE"— Sunum transkripti:

1 EGEMENLİĞİN MİLLETTEN ALINIP BİR TEK KİŞİYE VERİLMESİNE
RAZI MISINIZ?

2 DEVLET YÖNETİMİNDE, BÜTÜN YETKİLERİN BİR KİŞİYE VERİLMESİNE
RAZI MISINIZ? ÇÜNKÜ; Teklif edilen Başkancı Anayasa ile “Tek Adam Rejimi” kurulacak. Cumhuriyet fiilen ortadan kalkacak. Bir tek kişi hem Hükümeti, hem TBMM’yi hem de Yüksek Mahkeme üyelerini belirleyecek. Üstelik bu tek kişi bir partinin genel başkanı olacak. Ortak akıl, tek bir akıldan üstündür.

3 DENGE VE DENETİM SİSTEMİNİN TAMAMEN YOK EDİLMESİNE RAZI MISINIZ?
YASAMA, YÜRÜTME VE YARGI TEK ELDE TOPLANIYOR

4 BİR TEK KİŞİYE VERİLMESİNE
YASAMA YETKİSİNİN BİR TEK KİŞİYE VERİLMESİNE RAZI MISINIZ? Başkan, genel başkanı olduğu partinin tüm milletvekillerini belirleyecek ve TBMM’ye hükmedecek

5 BİR TEK KİŞİYE VERİLMESİNE
YÜRÜTMENİN BİR TEK KİŞİYE VERİLMESİNE RAZI MISINIZ? Bir tek kişi, bakanlar kurulunu ve tüm üst düzey bürokratları tek başına atayacak.

6 DENETİMSİZ BİR HÜKÜMETE
RAZI MISINIZ? ÇÜNKÜ; Başkan, Başkan’ın atadığı yardımcıları ve bakanların yargılanabilmesi için, 400 gibi neredeyse imkansız sayıdaki milletvekilinin onayı gerekmektedir. Bu milletvekili sayısı bulunsa bile Başkanı kendi seçtiği Yüce Divan Üyeleri Yargılamaktadır. Gensoru önergesi verilememektedir. Başkan ve TBMM aynı anda ve beş yıllığına seçilmekte ve bir sonraki seçime kadar halkın söz hakkı olmamaktadır.

7 BAĞIMSIZ OLMASI GEREKEN YARGININ BİR TEK KİŞİYE BAĞLANMASINA
RAZI MISINIZ?

8 ÇÜNKÜ; Bir tek kişi, Yüce Divan görevi de olan Anayasa Mahkemesi’nin 15 üyesinden 12’sini doğrudan atayacak, Hakimler Savcılar Kurulu’nun 13 üyesinden 6’sını doğrudan atayacak (7’sini TBMM belirleyecek). Yüksek yargı bir tek kişiye bağlanıyor, bağımsız yargı ortadan kalkıyor.

9 ATATÜRK’E BİLE VERİLMEYEN, TBMM’Yİ FESHETME YETKİSİNİN BİR TEK KİŞİYE VERİLMESİNE
RAZI MISINIZ? %50.1’in seçtiği Başkan, %100’ün seçtiği Meclis’i gerekçe bile göstermeden feshedebilecek.

10 TERÖRÜN ARTMASINA VE ÜLKENİN BÖLÜNMESİNE
RAZI MISINIZ? Başkan, Devletin teşkilat yapısını değiştirebilecek, il-ilçe, bölge kurabilecek veya kapatabilecek. Tek adamın aklı her şeyin üstünde olacak, Böylece çatışma, kutuplaşma ve terör için en uygun zemin oluşacak. Çatışma ve terör artacak.

11 BİR TEK KİŞİYE VERİLMESİNE
BÜTÇENİN BİR TEK KİŞİYE VERİLMESİNE RAZI MISINIZ? ÇÜNKÜ; Bir tek kişi, 80 milyonun vergilerinden oluşan bütçeyi tek başına ve canının istediği gibi kullanabilecek, Ekonomi, piyasa, ücretler, maaşlar tek adamın keyfi ne kurban edilecek. Kriz, iflaslar, işsizlik ve yoksullukla birlikte çöküş gelecek.

12 DİKTA YÖNETİMİNE RAZI MISINIZ? ÇÜNKÜ;
Bir tek kişi olağanüstü hal ilan edebilecek, Bir tek kişi, TBMM’ye danışmadan çıkaracağı kararnamelerle ülkeyi yönetebilecek,

13 ÇÜNKÜ; TARAFSIZLIĞIN YOK EDİLMESİNE RAZI MISINIZ?
BAŞKANIN PARTİLİ OLMASI TARAFSIZLIĞINA ENGELDİR. TOPLUMU KUTUPLAŞTIRIR.

14 TEK ADAM REJİMİNE RAZI MISINIZ? ÇÜNKÜ; Devlet, parti devleti olacak.
Camiye, kışlaya, adliyeye ve okula siyaset girecek, hepsi “Başkanın Partisine” göre düzenlenecek. Vali ve kaymakamın yanı sıra, Başkan’ın partisinin il ve ilçe başkanları yerel yönetimde söz sahibi olacak.

15 TEK ADAM REJİMİNE NASIL
DEMELİYİZ?

16 Önerilen Sistem REJİM Değişikliğidir
Önerilen sisteminin bir REJİM değişikliği olduğunu anlatmalıyız, Cumhuriyetimize “partiler üstü” bir yaklaşımla sahip çıkmalıyız, Partimizin propagandasını yapmamalı, diğer partileri olabildiğince eleştirmemeliyiz, Herkes partisini ve genel başkanını sevebilir ancak memleketini daha çok sevmeli ve BİR TEK KİŞİNİN TEKELİNE BIRAKMAMALIDIR.

17 Önerilen Sistem Bölünme Getirir
Kazanacağımıza inanmalı ve inandığımızı herkese göstermeli, hissettirmeliyiz,  Parti tabanına veya zaten HAYIR diyecek olanlara yönelik kampanya yapmamalıyız,  Özellikle merkez sağ; milliyetçi, liberal, dini hassasiyetleri olan vatandaşlarla birebir görüşmeli, özellikle kanaat önderleriyle samimi temas kurmalıyız,  “Tek adam rejiminin bölünme getireceğini” birebir anlatmalıyız.

18 Önerilen Sistem Teröre veya İşsizliğe Çözüm Olacak mı?
Referandumun bir genel seçim olmadığını, sonuç HAYIR çıktığında Cumhurbaşkanı’nın veya Hükümet’in düşmeyeceğini anlatmalıyız. Sonucun HAYIR çıkmasıyla hem Cumhuriyetimizi koruyacağımızı, hem de Hükümeti uyarmış olacağımızı söylemeliyiz. Son 2 yıldır fiili başkanlık durumu olduğu halde hem ekonomide hem de terörle mücadelede çok daha kötü bir tabloyu yaşadığımızı hatırlatmalıyız.

19 Seçilen Başkan Ölümlüdür!
Bu Anayasa değişikliğinin daha sonra, ilk dört maddenin değişmesinin yolunu açtığını ve bu durumun AKP’lilerce defalarca telaffuz edildiğini anlatmalıyız, Bir partinin genel başkanı olan Başkan’ın tarafsız olamayacağını bunun da halkı kutuplaştıracağını belirtmeliyiz, Seçilen Başkan kim olursa olsun ölümlü olduğunu hatırlatmalı ve yerine istenmeyen birinin gelebileceğini vurgulamalıyız

20 TEK ADAM REJİMİ REFERANDUMU Sandık Kurulu Üyeleri ve Gözlemcilerin (Müşahit) Eğitimi 2017

21 «Sandıklara da el uzatabilirler
«Sandıklara da el uzatabilirler! AKP iktidarına bir daha geleceğimizi çalamayacaklarını göstermeliyiz!» Kemal Kılıçdaroğlu CHP Genel Başkanı

22 Partimizin sandık kurulu üyeleri ve müşahitlerine; oy verme öncesi, oy verme sırası ve sonrasındaki görevleri ile ilgili yetkinlik kazandırmak. AMAÇ

23 Öğrenim Hedefleri Oy kullanma öncesindeki önemli konuları sayabilmek. Oy verme sırasındaki sorumlulukları sıralayabilmek. Oy sayım ve dökümü işlemleri sırasındaki sorumlulukları sayabilmek. Sonuçların ilanından sonra yapılması gerekenleri söyleyebilmek. 1 2 3 4

24 I. BÖLÜM OY KULLANMA ÖNCESİNDE ÖNEMLİ KONULAR

25 Bilişim, Seçim ve Hukuk İşleri Komisyonları
İLETİŞİM ZİNCİRİ’ndeki sorumluların iletişim bilgilerini seçim öncesinde mutlaka alalım! CHP İlçe Başkanlığı CHP Bina Sorumlusu CHP Kat Sorumlusu Müşahit Sandık Kurulu Üyesi Bilişim, Seçim ve Hukuk İşleri Komisyonları

26 Oy Verme İşlemine Başlamadan Bir Saat Önce
SEÇİM GÜNÜ… Oy Verme İşlemine Başlamadan Bir Saat Önce Sandık Kurulu Üyelerimiz ve Müşahitlerimiz görev yapacakları sandıkların başına varmış olmalılar. Sandık Kurulu Başkanı, içinde oy verme araçlarının bulunduğu torbayı mühürlü biçimde sandık başına getirmek zorunda.

27 Sandık Kurulunun Oluşturulması:
Oy kullanma başlamadan 1 saat önce Sandık Kurulu oluşturulur. Bu kurul, illerde; bir başkan ve bir kamu görevlisi üye ile son milletvekili seçiminde en çok oy alan beş partinin belirleyeceği birer üye olmak üzere toplam 7 kişiden oluşur. Köylerde kamu görevlisi üye olmaz. Onun yerine köy ihtiyar meclisi üyeleri arasından kura çekilerek bir üye belirlenir.

28 Sandık Kurulu Üyelerinden gelmeyen olursa ne yapılacak?
Gelmeyen üye yerine, aynı partinin gönderdiği yedek üye geçer. Ancak 7 kişi toplanamazsa da 1 başkan ve 3 üyenin toplanmasıyla kurul kurulmuş olur ve çalışmaya başlar. Diğer üyelerin tamamlanması beklenmez. Sandık Kurulu Üyelerinden gelmeyen olursa ne yapılacak?

29 Sandık başkanı bu eksikliği “okur yazar herhangi bir seçmeni” kurulda görevlendirerek gidermek zorundadır. DİKKAT: Böyle bir durumda CHP müşahiti, mutlaka sandık kuruluna başvurmalı ve kurulda asıl üye olma imkanını kullanmalıdır. Sandık Kurulu, yedek üyelerden de tamamlanamaz ve başkan dahil 4 kişinin altına düşerse ne olacak?

30 Bu aşamadan sonra gelen sandık kurulu asıl üyesi görev alamaz
Sandık Kurulu oluşturulduktan sonra, kurul üyeleri sırayla yeminlerini ederler. Bu aşamadan sonra gelen sandık kurulu asıl üyesi görev alamaz Yemin etme… Seçim torbası açılır. Zarf ve oy pusulası sayıları tutanak defterine işlenir İlçe Seçim Kurulu mühürlü zarflara, Sandık Kurulu Mührü basılır. Oy pusulalarının arkasına da Sandık Kurulu Mührü basılır… Görevler…

31 Seçim günü görev yapacağımız yeri tanıyalım:
Sandığın çevresindeki 15 metre yarıçaplı alandır. Sandık Çevresi Sandık kurulunun görev yaptığı yer merkez olmak üzere 100 metre yarıçaplı alandır. Sandık Alanı

32 Sandık Çevresinde Kimler Bulunabilir?
Sandık Kurulu Başkan ve Üyeleri Müşahitler Milletvekilleri O sandık bölgesinde kayıtlı seçmenler Bina sorumluları Çağrı üzerine gelen görevli kolluk güçleri

33 MÜŞAHİT! Sandık başında herhangi bir aksaklıkla karşılaşırsa MUTLAKA yazılı/sözlü şikayet yöntemi ile başvuruda bulunmalı. Bu şikayetin sonucunu sandık tutanak defterine işleterek, sandık kurulu kararının bir örneğini almalıdır. Ret kararı çıkarsa, kararın örneğini bina sorumlusuna ya da İlçe Başkanlığı’na iletmelidir.

34 Aksi durumda İlçe/İl Seçim Kuruluna itiraz hakkımız kalmıyor!
Şikayet hakkımızı usulsüzlük yapıldığını hissettiğimiz her konuda kullanalım. Şikayet reddedilirse, İtiraz hakkımızı kullanalım. (Şikayet ve itiraz dilekçesi örnekleri okul sorumlularına dağıtılacaktır) Aksi durumda İlçe/İl Seçim Kuruluna itiraz hakkımız kalmıyor!

35 TUTANAK DEFTERİ ÖRNEĞİ…

36 Sandık kurulu üyemiz geldi, ama müşahidimiz gelmedi?
Partimizin sandık kurulu üyesi, aynı zamanda müşahidimizin görevlerini de yerine getirecektir. Sandık Kurulu Üyesi gerekirse sandık kurulunun alacağı kararlara muhalefet şerhi koymalıdır.

37 II. BÖLÜM OY VERME SIRASINDAKİ SORUMLULUKLAR

38 Oy verme saat 08.00’de başlar ve 17.00’de biter.
Oy nasıl kullanılacak ? Oy verme saat 08.00’de başlar ve 17.00’de biter. Oy vermeye saatinde başlanıp başlanmadığı ve saatinde sonuçlandırılıp, sonuçlandırılmadığı tutanak altına alınmalıdır. Seçim Kurulunca belirlenen oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık basında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verir. Saat 17.00'den veya Yüksek Seçim Kurulunun belirlediği bitiş saatinden sonra gelen seçmen oy kullanamaz Oy verme ne zaman başlar, ne zaman biter?

39 Sandık Kurulu Üyemiz ve Müşahidimiz Nasıl Oy Kullanacak?
Müşahidimiz, önce görevli olduğu sandıktaki ‘oy kullanma öncesi’ yapılacak işlemleri izlemeli; ardından, oy vereceği sandıkta oyunu kullanıp derhal görevli olduğu sandığa gitmelidir. Sandık kurulu asıl üyeleri görevli oldukları sandıkta oy kullanırlar. Sandık kurulu yedek üyesi olup, asılın gelmemesi nedeniyle sandık kurulunda görev alanlar ise kayıtlı oldukları kendi sandıklarında oy kullanırlar.

40 Kimler Oy Kullanabilir?
Yanında, «fotoğraflı, T.C Kimlik numaralı ve soğuk damgalı» kimlik tiplerinden birini getirenler oy kullanabilirler. Bu belgelerden Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşımayanlara itibar edilmez.

41 O sandık alanında görevli kolluk kuvvetleri ve bina sorumluları
Sandık seçmen listesinde, o sandığın seçmenleri dışında kimler bulunur? Sandık Kurulu Üyeleri O sandık alanında görevli kolluk kuvvetleri ve bina sorumluları İlçe Seçim Kurulu’nca Sandık Kurulu Başkanı’nı ulaştırma görevi ile görevlendirilmiş kişiler. Bu kişilerin kendi sandık seçmen listelerindeki isimlerinin karşısında ise oy kullanamaz şerhi bulunur.

42 Seçmen listesinde ismi olmadığı halde kimler oy kullanabilir?
İlçe Seçim Kurullarınca verilmiş ‘oy kullanmaya izin veren’ görevli belgesini ibraz edenler. Sandık kurulu başkanı bu kişilerin belgelerini mutlaka alacak ve o kişinin kayıtlı olduğu sandık kuruluna oy kullandığını bildirecektir. DİKKAT! İlçe seçim kurullarınca verilmiş belgesi olmayan hiçbir görevli ve sorumlu, kendi sandığı dışında oy kullanamaz.

43 Müşahit / Sandık Kurulu Üyesinin Oy Verme Sırasında Görevleri
Seçmenleri, kabine cep telefonu veya elektronik eşyalarla girmemeleri için uyaralım!

44 Müşahit / Sandık Kurulu Üyesinin Oy Verme Sırasında Görevleri
Engelliler, akrabaları ya da başka bir seçmen yardımıyla oylarını kullanırlar. Ancak; bir seçmen birden fazla engelliye yardım edemez. Sandık başkanı hiçbir seçmen ile kapalı oy verme yerine GİREMEZ. Aksi durumda mutaka ŞİKAYET hakkımızı kullanalım!

45 Müşahit / Sandık Kurulu Üyesinin Oy Verme Sırasında Görevleri
Oy kullanan seçmenin, listede sadece adının karşısını imzalayıp imzalamadığını kontrol edelim! Aksi durumda ŞİKAYET hakkımızı kullanalım! İmzanın kaymaması için bir ŞABLON kullanılacaktır. Okuma yazma bilmeyen seçmen talep ederse Sandık Kurulu Başkanı kurulun huzurunda gerekli açıklamada bulunabilir. Ancak seçmenle birlikte oy verme kabinine giremeyeceğini unutmayalım!

46

47 D İ K K A T ! Zihinsel engelli seçmenlerin oy kullanmaması gerekir.
Ancak seçmen listesinde adı olanların oy kullanmaları engellenemez. Bu kişilerin oy kullanmalarına mani olan bir bedensel engel yok ise oy verme kabinine başka kimse ALINMAZ.

48 D İ K K A T ! Sandık Kurulu Üyemiz, kimlik tespiti ve imza süreçlerini yakından takip edebilmek için seçmen listesinin başında durmalıdır!

49 III. BÖLÜM OY SAYIM ve DÖKÜM SÜRECİ

50 Oy kullanma bitiminin ilanı
Oy verme işleminin sona erme saatinden önce sandıklar açılamaz. Oy kullanmayan seçmenlerin imza alanı çizilerek, sonradan doldurulması engellenir.

51 Sandık açılmadan önce;
Sandık seçmen listesi kontrol edilerek kaç kişinin oy vermiş olduğu sayılır. Kullanılmayan oy pusulaları, zarflar ve oy kullanan seçmen sayısı toplanır. İlk teslim alınan pusula ve zarf sayısıyla tutup tutmadığı denetlenir. Sandık açılmadan önce;

52 Sandık açılmadan önce;
Kullanılmayan oy pusulaları, zarflar, TERCİH mühürleri ayrı ayrı paketlenir ve paketler mühürlenerek torbaya konur. Sandıktan çıkacak birleşik oy pusulalarının konmasına yarayan torbanın boş olduğu tespit ve ilan edilir. Yapılanlar tutanak defterine geçirilir. Sandık açılmadan önce;

53 Hazırlıklar tamamlanıp, uygun ortam oluşturulduktan sonra
SANDIK AÇILIR…

54 Zarfların Kontrolü; Hangi tür zarflar geçersizdir?
Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, Üzerinde İlçe Seçim Kurulu ve sandık kurulu mührü bulunmayan, Tamamı yırtılmış olan, Üzerinde “Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu” filigranı olmayan, Üzerinde İlçe Seçim Kurulu ve sandık kurulu mührü dışında bir mühür, imza, yazı, parmak izi veya herhangi bir işaret bulunan zarflar…

55 Sandık kurulu, sandıktan çıkan zarfları ikiye ayırır:
Zarfların sayılması; Sandık kurulu, sandıktan çıkan zarfları ikiye ayırır: Geçerli Zarflar Geçersiz Zarflar İtiraza uğrayan zarflar bir kenara konulur ve sandık kurulu tarafından incelenerek, geçerli olduğu kabul edilenler geçerli zarflarla, geçersiz kabul edilenler de geçersiz zarflarla birleştirilir. Sayılar tutanak defterine işlenir.

56 Zarfların sayılması; Geçersiz zarflar paketlenir ve paketin üzeri mühürlenerek zarf sayısı yazılır. Bu zarflar saklanır ve kesinlikle açılmaz. Geçerli ve geçersiz zarfların sayıları tespit edildikten sonra toplanır, oy kullanan seçmen sayısı ile karşılaştırılır. Geçerli ve geçersiz zarfların toplam sayısı, oy kullanan seçmen sayısına eşit veya eksik ise, başkaca bir işlem yapılmaz ve pusulaların okunmasına geçilebilir.

57 Geçerli ve geçersiz zarfların toplam sayısı, oy kullanan seçmen sayısından daha fazla çıkarsa, burada bir sorun vardır! ÖRNEĞİN; Oy kullanan (seçmen listesinde imzası olan) seçmen sayısı: 250 Toplam zarf sayısı: 260 Geçerli zarf sayısı: 255 Geçersiz Zarf Sayısı: 5 Toplam zarf sayısı oy kullanan seçmen sayısından fazla! Bu durumda; Geçersiz zarf sayısı düşülür: 260 – 5= 255 Hala yeterli olmadı! Başkan, geçerli zarflardan 5 zarfı gelişigüzel çeker ve yakar: 255-5= 250 İmha edilen zarf sayısı tutanak defterine yazılır. Böylelikle oy kullanan seçmen sayısıyla zarf sayısı eşitlenir!

58 Zarfların sayım işlemleri bittikten sonra, oy sayımına geçilir.

59 Sayım sırasında; Başkan, cetvellerin ve sayılacak pusulaların konulacağı torbanın boş olduğunu gösterir. Başkan oy zarfını açar, oy pusulası üzerinde hangi bölüme “TERCİH” mührü basılmış ise o bölümü herkesin görebileceği ve işitebileceği şekilde okur. Okunan oy, yazıcı iki üye tarafından sayım döküm cetveline işlenir. Sonuçta uyumsuzluk varsa oylar yeniden sayılır. Geçersiz olmasından tereddüt edilen oy pusulaları bir kenara ayrılır.

60 OY SAYIM DÖKÜM CETVELİ (ÇETELE)

61 Tereddüt Edilen Oyların Sayımı
Tereddüt edilen oy pusulaları yeniden ele alınır. Oyların geçerli olup olmadıkları, sandık kurulunca karara bağlanır. Geçerli ve geçersiz oy pusulası sayıları tutanak defterine geçirilir. Sandık kurulunun kararına katılmayan kurul üyesi, katılmama sebeplerini, muhalefet şerhi olarak tutanak defterine yazar ve imzalar. Tereddüt Edilen Oyların Sayımı

62 Hangi oy pusulaları geçersizdir?
Arkasında sandık kurulu mührü olmayan. Sandık kurulunca verilen ve o seçim için düzenlenmiş biçim ve renkte olmayan. Üzerinde “Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu” filigranı bulunmayan. Bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış veya koparılmış olan.

63 Hangi oy pusulaları geçersizdir?
Hiçbir yerine “TERCİH” mührü basılmamış olan. Hem Evet hem da Hayır alanına “TERCİH” mührü basılmış olan.

64 Hangi oy pusulaları geçersizdir?
Hem Evet hem de Hayır alanına giren “TERCİH” mührü bulunan, Üzerinde yer alan matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar, harfler, sayılar yazılmış veya şekiller çizilmiş olan.

65 Hangi oy pusulaları geçersizdir?
Üzerine “TERCİH”mührü dışında herhangi bir özel işaret, herhangi bir isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılmış olan.

66 Hangi oy pusulaları geçersiz sayılmaz?
Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında yırtılan. Bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmı kazaen yırtılmış olan. Herhangi bir şekilde lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapılmadığı anlaşılan. Oy pusulasının katlanarak zarfa konulması sebebiyle mühür izi, oy pusulasının diğer kısımlarına geçen.

67 Hangi oy pusulaları geçersiz sayılmaz?
Bir alana birden çok “TERCİH” mührü basılmış olan.

68 Kedilerin trafolara saldırma ihtimalini aklınızdan çıkarmayın!
Sandık başında fener ya da muma ihtiyacınız olabilir!

69 IV. BÖLÜM SONUÇLARIN İLANI ve SONRASINDAKİ SORUMLULUKLAR

70 Sonuçların İlanı Sayım ve döküm işlerinin tamamlanmasından sonra, sandık sonuç tutanağının tamamlanıp, imzalanıp, mühürlenmesi aşamasına gelinir.

71 Referandum Sandık Sonuç Tutanağı Örneği

72 Tutanağa Geçirilecek Bilgiler Nelerdir?
Sandık seçmen listesinde kayıtlı olmayan ancak kanun gereği oy kullanan seçmen sayısı Oy kullanan seçmenlerin toplam sayısı Geçerli oy pusulalarının toplamı Geçersiz sayılan veya hesaba katılmayan oy pusulası toplamı ile geçersizlik sebepleri.

73 Sandık Sonuç Tutanağı Tamamlandıktan Sonra;
Sandık sonuç tutanağının bir örneği sandık çevresinde herkesin görebileceği bir yere asılır. Yapılan bütün bu işlemler, tutanak defterine geçirilir. Karara katılmayan kurul üyesi karara muhalefet şerhi yazarak imzalar. Sandık sonuç tutanağı düzenlendikten sonra, her bir müşahide ıslak imzalı örneği verilir.

74 Müşahitimizin tutanağı ulaştırması
Müşahidimiz sandık sonuç tutanağını derhal İlçe Başkanlığı’mıza ulaştırmalıdır. Tutanaklar, İlçe Başkanlarımızın bilgisi dahilinde, bina sorumlularına teslim edilebilir. Bu tutanaklar her ilçe, il ve Genel Merkezimizde birleştirilecek ve oy sayıları denetlenecektir.

75 Pusula ve Seçim Malzemelerinin Teslimi
Islak imzalı sandık sonuç tutanağı müşahitlere dağıtıldıktan sonra geçerli ve geçersiz pusulalar, zarflar ve tüm seçim araçları ayrı ayrı paketlenir. Başkan ve üyeler tarafından, bir torbaya konulur, mühürlenir ve İlçe Seçim Kurulu’na götürülür. Torbayı götürme ve teslim etme görevi, sandık kurulu başkanı ve kura ile belirlenen en az iki sandık kurulu üyesine aittir. Adı kurada çıkmasa da, diğer sandık kurulu üyeleri ve müşahitler de bu teslimata refakat edebilirler.

76 Müşahit / Sandık Kurulu Üyesinin Sonuçların İlanı Sırasında Görevleri
Sandık sonuç tutanaklarındaki toplam oy sayılarını gösterir kısmın doğru doldurulup doldurulmadığını ve bu kısmın, evet/hayır oyları toplamı ile tutup tutmadığını kontrol edelim!

77 Müşahit / Sandık Kurulu Üyesinin Sonuçların İlanı Sırasında Görevleri
Sandık sonuç tutanaklarının ıslak imzalı ve mühürlü olduğunu kontrol edelim!

78 İlçe seçim kurullarına yapılacak itirazların son tarihini mutlaka öğrenelim;
İtiraz için sandık sonuç tutanaklarını olabildiğince hızlı biçimde (en geç 12 saat içinde) İlçe Başkanlığı’na ulaştırmalıyız!

79 Sandıktaki görevimiz sayım döküm işlemleri sonuçlanınca bitmez!
Sandık Kurulu Üyesi: Torbanın teslimi için Sandık Kurulu Başkanı’yla birlikte mutlaka İlçe Seçim Kurulu’na gitmeli! Müşahit: Islak imzalı tutanağı bir an önce İlçe Başkanlığı’na ulaştırmalı!

80 D İ K K A T ! Bu yasal bir haktır.
Kurada adı çıksın çıkmasın; CHP’li Sandık Kurulu Üyeleri, eğer aynı araçta yer varsa Sandık Başkanı ile yer yoksa kendi imkanları ile torbaların İlçe Seçim Kurulu’na götürülmesi sırasında sandık kurulu başkanına eşlik etmelidirler. Bu yasal bir haktır. D İ K K A T ! İlçe Seçim Kurulu’na pusula ve seçim araçlarını teslim etmeye gidilirken, hiçbir yere uğranılamaz ve yolda durulamaz.

81 «Siyaset heyecan, inanmışlık, kararlılık işidir
«Siyaset heyecan, inanmışlık, kararlılık işidir. Heyecanınızı asla kaybetmeyin!» Kemal Kılıçdaroğlu CHP Genel Başkanı

82 UNUTURSAK KALBİMİZ KURUSUN!


"EGEMENLİĞİN MİLLETTEN ALINIP BİR TEK KİŞİYE VERİLMESİNE" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları