Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Gelir vergisi beyan dönemi ve önemli değişiklikler [2015]

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Gelir vergisi beyan dönemi ve önemli değişiklikler [2015]"— Sunum transkripti:

1 Gelir vergisi beyan dönemi ve önemli değişiklikler [2015]

2 YILLIK BEYAN Mükellefler, bir takvim yılı içinde elde ettikleri kazanç ve iratları için bu kanunda aksine hüküm olmadıkça yıllık beyanname verirler. Bu kanuna göre beyanı gereken gelirlerin yıllık beyannamede toplanması zorunludur

3 GENEL KURAL, GV’Sİ BEYAN ESASINA DAYANIR.
TARH USULÜ GENEL KURAL, GV’Sİ BEYAN ESASINA DAYANIR. BEYANNAMELER; 1- Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi 2- Muhtasar Beyanname, 3- Münferit Beyanname. 2014 YILINDA VERİLECEK YILLIK BEYANNAME İLE BEYAN EDİLECEK GELİRLER NELERDİR?

4 BEYANNAME VERİLİP VERİLMEYECEĞİNİN BELİRLENMESİ
KONU VDO İSTİSNA/MUAF VERGİYE TABİ/BEYANNAME

5 VERGİNİN KONUSU GELİR VERGİSİNİN KONUSUNA, GERÇEK KİŞİLERİN ELDE ETTİĞİ GELİRLERİ GİRMEKTEDİR. YÜKÜMLÜ OLMAK İÇİN GELİR ELDE EDEN GERÇEK KİŞİNİN (KÜÇÜK, KISITLI VB GİBİ) EHLİYETLİ OLMASI ŞART DEĞİLDİR.

6 Hangİ gelir KANUNDA AKSİNE HÜKÜM BULUNMADIĞI SÜRECE GELİRİN SAFİ TUTARI (HASILAT-GİDERLER) VERGİYE TABİ MATRAH OLARAK DİKKATE ALINACAKTIR. KURAL HEM HASILATIN HEM DE GİDERİN GERÇEK TUTARI ‘NIN ESAS ALINMASIDIR.

7 GELİR VERGİSİNDE TARH DÖNEMİ
İSTİSNALARI 1- Memleketi terk halinde, terk tarihine kadar, 2- İşi terk halinde terk tarihine kadar, 3- Ölüm halinde, ölüm tarihine kadar, 4- Münferit beyanname verilen hallerde, beyan edilen kazancın elde edildiği tarih. GELİR VERGİSİ YILLIKTIR. ÖZEL HESAP DÖNEMİ TAYİN EDİLMEMİŞ İSE; 1 OCAK-31 ARALIK 2015 TARİHLERİNDE ELDE EDİLEN GELİRLER BEYAN EDİLECEKTİR.

8 GELİR VERGİSİNDE VERGİYİ DOĞURAN OLAY, GELİRİN ELDE EDİLMESİDİR

9 YURT DIŞINDA ELDE EDİLEN GELİRLER
GVK, M.85: Yabancı memleketlerde elde edilen kazanç ve iratlar: 1. Mükellefin bunları Türkiye'de hesaplarına intikal ettirdiği yılda; 2. Türkiye'de hesaplara intikal ettirilmemesinin mükellefin iradesi dışındaki sebeplerden ileri geldiği tevsik olunan hallerde, mükellefin bunlara tasarruf edebildiği yılda; Elde edilmiş sayılmaktadır. Vergi anlaşmaları hükümleri saklıdır.

10 BEYAN EDİLME USUL VE ESASLARI
BEYAN EDİLMEYECEK EVET KAZANÇ UNSURU Beyan Dışı Bırakılmış mı ? 1- Beyanı Zorunlu mu? 2- İstisna mı ? 3- Muaf mı? 4- İhtiyari mi ? HAYIR

11 BEYAN EDİLMEYECEK GELİRLER
► TL ve döviz cinsi banka mevduat faizleri, repo gelirleri, özel finans kurumlarınca kar ve zarara katılma hesabı karşılığında ödenen kar payları, ► Menkul kıymet yatırım fonlarının katılma belgelerinin ilgili fona iadesinden elde edilen gelirler, ► Menkul kıymet otaklıklarından sağlanan kazançlar, ► 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren ihraç edilen Hazine bonosu ve devlet tahvillerinden elde edilen faiz gelirleri ile alım satım kazançları, ► Tek işverenden elde edilen ve tevkif suretiyle vergilendirilen ücretler, ► Vergiden istisna kılınan ücret gelirleri, ► Uluslararası antlaşmalar uyarınca vergilendirme yetkisinin Türkiye’de bulunmayan gelirler. 1/1/2006 tarihinden önce ihraç edilmiş olan ve Gelir Vergisi Kanununun 75 inci maddesinin ikinci fıkrasının (5) numaralı bendinde sayılan her nevi tahvil ve Hazine bonosu faizleri ile Toplu Konut İdaresi ve Özelleştirme İdaresince çıkarılan menkul kıymetlerden sağlanan gelirler indirim oranının birden büyük olması dolayısıyla beyan edilmeyecektir. Diğer ücretler beyan edilmeyecektir.

12 Beyanı zorunlu gelirler
1-Geliri Elde Edenin Vergiden Muaf Olmaması, 2- Ticari Kazancın basit usulde ya da gerçek usulde tespit edilmesi, 3- Zirai kazancın gerçek usulde tespit edilmesi, 4- Serbest Meslek Kazancının gerçek usulde tespit edilmesi ve GVK m.18 kapsamına girmemesi 1- Ticari Kazanç, 2- Zirai Kazanç 3- Serbest Meslek Kazancı

13 SINIRLI İSTİSNA TUTARLARI
1-GMSİ ( KONUT KİRASI, BELİRLİ ŞARTLARDA ₺) 2- Değer Artış Kazançları ( ₺) 3- Arızı Kazançlar ( ₺) 4- Tam mükellef kurumlardan elde edilen, 75 inci maddenin ikinci fıkrasının (1), (2) ve (3) numaralı bentlerinde yazılı kâr paylarının yarısı gelir vergisinden müstesnadır. (1/2)

14 İhtiyari beyan (gvk m.86) Tam mükellef Dar mükellef

15 TUTARI NE OLURSA OLSUN;
DAR MÜKELLEFLER TUTARI NE OLURSA OLSUN; Tevkif suretiyle vergilendirilen; Ücret, MSİ, SMK, GMSİ, -Diğer kazanç ve iratlar, Beyan edilmeyecektir. Tevkifata tabi tutulsun tutulmasın dar mükellef gerçek kişi veya kurumlarca Hazine, 4749 sayılı Kanuna göre kurulan varlık kiralama şirketleri ve tam mükellef kurumlar tarafından yurt dışında ihraç edilen menkul kıymetlerden sağlanan kazanç ve iratlar için münferit veya özel beyanname verilmez.

16 DAR MÜKELLEFLER BUNLARIN DIŞINDA KALAN GELİRLER İÇİN MÜNFERTİ BEYANNAME İLE BEYAN EDİLENLER DIŞINDA KALANLAR İÇİN YILLIK BEYANNAME VEREBİLECEKLERDİR. ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME ANLAŞMA HÜKÜMLERİ SAKLIDIR. GVK, m.101; Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan, Menkul malların ve hakların elden çıkarılmasından doğan , Ticari veya zirai bir işletmenin faaliyetinin durdurulması veya terkedilmesi karşılığında elde ettikleri , Arızi olarak ticari işlemlerin yapılmasından veya bu nitelikteki işlemlere tavassuttan elde edilen, 45' inci maddede yazılı işleri arızi olarak yapmalarından elde ettikleri, Arızi olarak serbest meslek faaliyetleri dolayısıyla elde edilen kazançlar Gerçek usulde vergiye tabi mükelleflerin terk ettikleri işleriyle ilgili olarak sonradan elde ettikleri (zarar yazılan değersiz alacaklarla, karşılık ayrılan şüpheli alacakların tahsili dahil), Ticari, zirai veya mesleki bir faaliyete hiç girişilmemesi veya ihale, artırma ve eksiltmelere iştirak edilmemesi karşılığında elde ettikleri Vergisi tevkif suretiyle alınmamış menkul sermaye iratlarını ve diğer her türlü kazanç ve iratlarlarını

17 YURT DIŞINDA yerleşik TÜRK VATANDAŞLARI
210 no’lu GVK GENEL TEBLİĞİ GELİR VERGİSİ UYGULAMASI AÇISINDAN, YURT DIŞINDA OTURMA VEYA ÇALIŞMA İZNİ BULUNAN VATANDAŞLARIMIZIN İKAMETGÂHLARININ BULUNDUKLARI ÜLKEDE OLDUĞUNU KABUL ETMEK GEREKMEKTEDİR. Gelir Vergisi Kanununun 3 üncü maddesinin 2 numaralı bendinde belirtilenler hariç olmak üzere, çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla bir süredir yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratları bakımından dar mükellefiyet esasında vergilendirilmeleri gerekmektedir. Bu vatandaşlarımızdan kesin dönüş yaparak Türkiye'ye yerleşenler ile bir takvim yılı içinde altı aydan daha fazla süreyle Türkiye'de oturanlar ise tam mükellefiyet esasında vergilendirileceklerdir.

18 GVK m.3 (PARANTEZ İÇİ HÜKÜM)
Resmi daire ve müesseselere veya merkezi Türkiye'de bulunan teşekkül ve teşebbüslere bağlı olup adı geçen daire, müessese, teşekkül ve teşebbüslerin işleri dolayısıyla yabancı memleketlerde oturan Türk vatandaşları (Bu gibilerden, bulundukları memleketlerde elde ettikleri kazanç ve iratları dolayısıyla Gelir Vergisi'ne veya benzeri bir vergiye tabi tutulmuş bulunanlar, mezkur kazanç ve iratları üzerinden ayrıca vergilendirilmezler.)

19 Tam mükellefler (gvk m.86/1)
kazanç ve iratların istisna hadleri içinde kalan kısmı beyan edilmez. İstisna Gerçek usulde vergilendirilmeyen ziraî kazançlar beyan edilmez. Zirai Kazn.

20 Tam mükellefler (gvk m.86/1)
BES ile Tüzel kişiliği haiz emekli sandıkları, yardım sandıkları ile sigorta ve emeklilik şirketleri tarafından yapılan ve MSİ sayılan ödemeler beyan edilmez. m.75/15-16

21 Tam mükellefler (gvk m.86/1)
İstisna Edilmiş ise veya TEK İŞVERENDEN ELDE EDİLMİŞ OLMALI Türkiye’de tevkifata tabi tutulmuş ise beyan edilmez. ÜCRETLER

22 27.000 TL’nin AŞILIP AŞILMADIĞININ TESPİTİ
Safi gelir anlaşılması gerekir GVK m.86’da kullanılan terim; «Vergiye tâbi gelir toplamının» Gelir ., Gayri safi mi safi mi?

23 Tam mükellefler (gvk m.86/1)
Bir takvim yılı içinde elde edilen ve toplamı ₺’yi aşmayan, tevkifata ve istisna uygulamasına konu olmayan menkul ve gayrimenkul sermaye iratları Beyan edilmez. MSİ/GMSİ

24 1.400 ₺’LİK TUTARI AŞMASI HALİNDE BEYAN EDİLECEK MENKUL SERMAYE İRATLARI
Kıyı bankacılığından (off-shore bankacılık) elde edilen faiz gelirleri, Hisse senetleri ve tahvillerin vadesi gelmemiş kuponlarının satışından elde edilen bedeller ( tarihinden önce ihraç/iktisap edilenler), İştirak hisselerinin sahibi adına henüz tahakkuk etmemiş kâr paylarının devir ve temliki karşılığında alınan para ve ayınlar, Her çeşit senetlerin iskonto edilmesi karşılığında alınan iskonto bedelleri, Yurt dışından elde edilen diğer menkul sermaye iratları (faiz, repo, kâr payı v.b.), Her çeşit alacak faizleri.

25 Tam mükellefler (gvk m.86/1)
birden sonraki işverenden aldıkları ücretlerinin toplamı ₺’yi aşarsa tüm ücretler beyan edilecektir. TAMAMI TÜRKİYE’DE TEVKİF SURETİYLE VERGİLENDİRİLMİŞ ise; BİRDEN FAZLA İŞV. ALINAN ÜCRET

26 TEVKİFATA TABİ İŞLEMLERDE VERGİYİ DOĞURAN OLAY (GVK m.94)
ÖDEME NAKDEN HESABEN

27 örnek (A); 1.İşverenden ₺ 2.İşverenden ₺ 3. İşverenden ₺ Tüm ücretler Türkiye’de tevkifata tabi tutulmuştur 2 ve 3 üncü işverenden alınanlar toplamı ( =) > ₺ olduğundan TÜM ÜCRET GELİRLERİ ( = ₺ BİRLEŞTİRİLEREK BEYAN EDİLECEKTİR.

28 GMSİ VE MSİ (GVK M.86) Tevkifata tabi
Vergiye tâbi gelir toplamının [(a) ve (b) bentlerinde belirtilenler hariç] ₺’yi aşması halinde, Türkiye'de tevkifata tâbi tutulmuş olan;, menkul sermaye iratları ve gayrimenkul sermaye iratları, BEYAN EDİLECEKTİR

29 TEVKİF SURETİYLE VERGİLENDİRİLEN MSİ VE GMSİ
BEYANA TABİ GELİRLERİN TOPLAMI TL’Yİ GEÇMEKTE İSE BEYAN DIŞI BIRAKILMAYAN MSİ/GMSİ’LERİN TAMAMI BEYAN EDİLECEKTİR. TEVKİF SURETİYLE VERGİLENDİRİLEN MSİ VE GMSİ’ NİN TOPLAMI TL’Yİ GEÇERSE ELDE EDİLEN MSİ VE GMSİ BİRLİKTE BEYAN EDİLECEKTİR. AKSİ TAKDİRDE BEYAN EDİLMEYECEKTİR.

30 Elde edilen gelir [ 15.000 + [30.000/2)] 30.000 ₺
ÖRNEK Gerçek kişi (B); 1- Tevkif suretiyle vergilendirilmiş işyeri kirası, ₺ 2- Tam mükellef kurumdan brüt ₺ kar payı Elde edilen gelir [ [30.000/2)] ₺ VERGİYE TABİ GELİR ₺’Yİ AŞTIĞINDAN ₺’NİN TAMAMI BEYAN EDİLECEKTİR.

31 ÖRNEK Gerçek kişi (C); 1- Tevkif suretiyle vergilendirilmiş işyeri kirası, ₺ 2- Gerçek usulde vergilendirilen ticari/smk ₺ Elde edilen gelir [ ] ₺ VERGİYE TABİ GELİR ₺’Yİ AŞMADIĞINDAN ₺TİCARİ/smk BEYAN EDİLECEKTİR.

32 ÖRNEK Gerçek kişi (D); 1- Tevkif suretiyle VERGİLENDİRİLMEMİŞ alacak faizi, ₺ 2- Gerçek usulde vergilendirilen ticari/smk ₺ Elde edilen gelir [ ] ₺ TEVKİFATA TABİ TUTULMAYAN ALACAK FAİZİ ₺’Yİ AŞTIĞINDAN TOPLAM ₺ BEYAN EDİLECEKTİR.

33 KONUT İSTİSNASI Binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın ₺’sı istisnadır.

34 İstisnadan yararlanma şarta bağlıdır
ŞARTLARI NELERDİR ?

35 KONUT İSTİSNASINDAN YARARLANAMAYACAKLAR
Kira gelirinin yanında ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar istisnadan yararlanamaz İSTİSNA HADDİNİN ÜZERİNDE HASILAT ELDE EDENLERDEN, BEYANI GEREKİP GEREKMEDİĞİNE BAKILMAKSIZIN AYRI AYRI VEYA BİRLİKTE ELDE ETTİĞİ ÜCRET, MENKUL SERMAYE İRADI, GAYRİMENKUL SERMAYE İRADI İLE DİĞER KAZANÇ VE İRATLARININ GAYRİ SAFİ TUTARLARI TOPLAMI 103 ÜNCÜ MADDEDE YAZILI TARİFENİN ÜÇÜNCÜ DİLİMİNDE ÜCRET GELİRLERİ İÇİN YER ALAN TUTARI ( TL) AŞANLAR BU İSTİSNADAN FAYDALANAMAZLAR

36 BEYAN ZORUNLU DEĞİLDİR (elde etme yeterlidir)
UYGULAMA ÜCRET GMSİ MSİ Değer artış kazancı Arızi Kazanç BEYAN ZORUNLU DEĞİLDİR (elde etme yeterlidir) BRÜT TUTARLARI TOPLAMI istisna haddinin üzerinde konut kirası elde edilmiş olmalıdır

37 UYGULAMA Bayan (E), 2014 yılında, konut olarak kiraya verdiği dairesinden TL kira geliri, tamamı tevkif yoluyla vergilendirilmiş TL iş yeri kira geliri, tevkif yolu ile vergilendirilmiş birinci işverenden TL, ikinci işverenden ise TL ücret geliri elde etmiştir. Bayan (E)'nin elde etmiş olduğu konut kira geliri 2014 yılı bakımından öngörülen TL'lik istisna haddinin altında kalmakla birlikte toplam gelir TL olduğundan, tüm gelirlerini beyan edecektir.

38 İSTİSNADAN YARARLANIR
UYGULAMA = TL İSTİSNADAN YARARLANIR Bay (C), 2014 yılında, konut olarak kiraya verdiği dairesinden TL kira geliri ile birlikte tamamı tevkif yoluyla vergilendirilmiş TL işyeri kira geliri ve TL mevduat faizi elde etmiştir.

39 UYGULAMA 12.000,00 ₺ 16.000,00 ₺ 75.000,00 ₺ 103.000,00 ₺ İSTİSNADAN
Bay (E), 2014 yılında, konut olarak kiraya verdiği dairesinden TL kira geliri, tamamı tevkif yoluyla vergilendirilmiş TL işyeri kira geliri ve tek işv. Tevkiif suretiyle vergilendirilmiş TL ücret geliri elde etmiştir. İSTİSNADAN YARARLANAMAZ 12.000,00 ₺ 16.000,00 ₺ + 75.000,00 ₺ ,00 ₺

40 HESAPLAMADA DİKKATE ALINMAKTADIR.
UYGULAMA KIDEM TAZMİNATI, İHBAR TAZMİNATI, AYLIKLAR (ÜCRET), EMEKLİ AYLIKLARI HESAPLAMADA DİKKATE ALINMAKTADIR.

41 GMSİ BEYANINDA !!!! ELDE EDEN KİŞİ SAĞ İSE PEŞİN TAHSİL EDİLEN KİRALAR
ELDE EDEN KİŞİ VEFAT ETMİŞ İSE KİRANIN İLGİLİ OLDUĞU DÖNEMDE ELDE EDİLİR. TAHSİL EDİLDİĞİ YILIN GELİRİDİR.

42 GERÇEK GİDER YÖNTEMİNİ TERCİH EDENLER;
gmsi İndirilebilecek Gider = Toplam Gider x Vergiye Tabi Hasılat / Toplam Hasılat Konut kira gelirlerine uygulanan istisnadan yararlanılması durumunda, gerçek gider tutarının istisnaya isabet eden kısmı, gayri safi hasılattan indirilemeyecektir. GERÇEK GİDER YÖNTEMİNİ TERCİH EDENLER;

43 gmsi 1- Götürü gider usulünü (HASILATIN %25) kabul edenler iki yıl geçmedikçe bu usulden dönemezler. 2- Hakları kiraya verenler götürü gider usulünden yararlanamazlar.

44 GMSİ GERÇEK GİDER USULÜ
Gayrimenkul sermaye mahiyetindeki mal ve hakların kısmen kiraya verilmesi halinde, giderlerden yalnız bu kısma isabet edenler hasılattan indirilebilir.

45 GMSİ’NI KİM ELDE EDER ? GMSİ (intifa!!!) Mal Ve Hakların sahipleri,
İNTİFA HAKKI TESİSİNDEN DOĞAN GELİR GMSİ OLMAYIP, HAK SAHİBİNİN KİRAYA VERMESİ HALİNDE DOĞAN GELİR GMSİ’dir. Mal Ve Hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri kiracıları GMSİ’NI KİM ELDE EDER ?

46 Gmsi’de faiz kkdf vb gider indirimi
Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara sarf olunan borçların faizleri ile konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren beş yıl süre ile iktisap bedelinin % 5'i (İktisap bedelinin % 5'i tutarındaki bu indirim, sadece ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanır. Ancak, indirilmeyen kısım 88' inci maddenin 3' üncü fıkrasının uygulanmasında gider fazlalığı sayılmaz),

47 Gmsi’de indirilen faiz kkdf vb giderler dak’da dikkate alınabilir mi?
Verilen bir özelgede GMSİ tespitinde indirilen faiz, KKDF vb. giderlerin ayrıca, Değer Artış Kazancının Tespitinde İndirimine izin verilmemiştir.

48 Gmsi’de faiz kkdf vb gider indirimi
anapara taksitine ilişkin ödenen kur farklarının gayrimenkulün iktisap bedeline eklenmesi suretiyle oluşacak bedelin % 5 ini aşmayacak şekilde 5 yıl süreyle sadece ilgili gayrimenkule ait gayrisafi hasılattan gider olarak indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır. Bu hükme göre, gayrimenkulün iktisabı için kullanılan konut kredisi anapara ödemelerinin ve bu anapara taksitlerine ilişkin kur farklarının, söz konusu gayrimenkulden elde edilen kira geliri için verilecek gayrimenkul sermaye iradı beyannamesinde gider olarak indirim konusu yapılması mümkün bulunmamadığı konusunda özel ile örüş verilmiştir.

49 İntifa hakkı TESİSİ !!!! GELİR İDARESİ İNTİFA HAKKI TESİS İŞLEMİNİ GMSİ OLARAK KABUL ETMEKTEDİR.

50 MAHKEME KARARI İLE YAPILAN FAİZLİ KİRA TAHSİLATI
GVK, M.75; Sahibinin ticari, zirai veya mesleki faaliyeti dışında nakdi sermaye veya para ile temsil edilen değerlerden müteşekkül sermaye dolayısıyla elde ettiği kar payı, faiz, kira ve benzeri iratlar menkul sermaye iradıdır. GİB; Faiz tutarı alacak faizi olup MSİ’, kira kısmı GMSİ’dir.

51 HEM KONUT HEM DE İŞYERİ OLARAK KULLANILAN TAŞINMAZ
128 SERİ NO’LUGVK GT Anılan 94 ncü madde gereğince vergi tevkifatı yapmaya mecbur olan gerçek ve tüzel kişiler aynı zamanda işyeri olarak kiraladıkları binalar için ödeyecekleri kira miktarının tamamı üzerinden % 25 nisbetinde vergi tevkif edeceklerdir. Ancak tüccar, serbest meslek erbabı ve çiftçiler yalnızca ticari, mesleki veya zirai faaliyetlerine ilişkin olarak kiraladıkları mal ve haklar için ödedikleri kira bedellerinden tevkifat yapacaklardır. Özelgelerde de bu görüş verilmekte. 128 SERİ NO’LU GVK GT «Güncelliği kalmamıştır.» K.GİB ??????

52 ÖZEL MALİYET BEDELİ!!!! GMSİ’NDA;
Özel Maliyet Bedellerinin, kiralayana devri, ayni tahsilat hükmündedir. DEVRE KONU KIYMETLERİN EMSAL BEDELİ HASILAT OLARAK DİKKATE ALINMALIDIR. Kiracı tarafından gayrimenkulü genişletecek veya iktisadi değerini devamlı surette artıracak şekilde gayrimenkule ilave edilen kıymetler, kira müddetinin hitamında bedelsiz (Kıymetlerin emsal bedelinden düşük değerle devri halinde, aradaki fark bedelsiz devir sayılır) olarak kiralayana devrolunduğu takdirde, mezkur kıymetler kiralıyan bakımından, bu tarihte aynen tahsil olunmuş addolunur. GMSİ’NDA;

53 Bedelsiz kiralamalar BEDELSİZ KİRAYA VERİLEN VE EMSAL KİRA BEDELİ ESASINDAN İSTİSNA EDİLMEYEN G.MENKULLER İÇİN EMSAL KİRA BEDELİ (% 5-%10) HESAPLANARAK BEYAN EDİLMESİ GEREKENLER İÇİN BEYANDA BULUNULMALIDIR. HESAPLANAN KİRA BEDELİ 12 AYLIK OLUP, KİRALANAN SÜREYE İSABET EDEN HASILAT BEYAN EDİLECEKTİR.

54 ZARAR MAHSUBU Gelirin toplanmasında gelir kaynaklarının bir kısmından hasıl olan zararlar (80'inci maddede yazılı diğer kazanç ve iratlardan doğanlar hariç) diğer kaynakların kazanç ve iratlarına mahsup edilir. Bu mahsup neticesinde kapatılmayan zarar kısmı, müteakip yılların gelirinden indirilir. Arka arkaya beş yıl içinde mahsup edilmeyen zarar bakiyesi müteakip yıllara naklolunamaz. Menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarında, gider fazlalığından doğanlar hariç, sermayede vukua gelen eksilmeler zarar addolunmaz. Belirlenen şartlara uyulmak kaydıyla yurt dışında elde edilen gelirler nedeniyle doğan zararlar da indirilebilir.

55 ZARAR MAHSUBU TERK EDİLEN FAALİYETDEN DOĞAN, DEVREDEN ZARARLAR İNDİRİLEMEZ. Gelir vergisinden istisna edilen kazançlarla ilgili zararlar, DAK ve ARIZİ KAZANÇLARDAN DOĞAN ZARARLAR İNDİRİLEMEZ. (GVK GEÇ.M.67 İSTİSNASI)

56 Beyannamede yapılacak indirimler
İNDİRİME KONU TUTARLARIN HESAPLANMASINDA KANUNDA BELİRLENEN SINIRLARA UYULMASI GEREKMEKTEDİR. KAZANÇ YOKSA İNDİRİMDEN YARARLANILAMAZ. BEYANNAME VERİLMEZ İSE İNDİRİMDEN YARARLANILAMAZ.

57 BEYANNAME ÜZERİNDEN YAPILACAK İNDİRİMLER
Türkiye’den Yurtdışı Mukimi Kişi ve Kurumlara Verilen BAZI Hizmetler Türkiye'de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi ve veri saklama hizmeti alanlarında faaliyette bulunan hizmet işletmeleri ile ilgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin münhasıran bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın %50'si.

58 BEYANNAME ÜZERİNDEN YAPILACAK İNDİRİMLER
ÖZELGE: Serbest meslek faaliyetiniz dolayısıyla emekli maaşınızdan kesinti yapılması suretiyle ödenen sosyal güvenlik destek primleri ile kanuni zorunluluk nedeniyle ödenmesi halinde sağlık primi kesintilerinin mesleki kazancın tespitinde gider olarak indirilmesi mümkün bulunmaktadır. Ancak, beyan edilen mesleki kazancın yetersiz olması veya dönem sonucunun zarar olması halinde müteakip yıllarda devreden geçmiş yıl zararı olarak indirilmesi mümkün değildir.

59 BEYANNAME ÜZERİNDEN YAPILACAK İNDİRİMLER
ÖZELGE: Bağ-Kur primlerinin indirimi, 110 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile gider olarak indirime değil, 89 uncu madde hükmü uyarınca ilgili yıla ait beyan edilen gelir üzerinden indirimine izin verecek şekilde düzenlenmiştir. Dolayısıyla, Bağ-Kur primleri, sadece indirimi kabul edilen gelir unsurlarına ilişkin olarak, beyan edilen gelir üzerinden indirilebilecektir. Kazancın yetersiz olması nedeniyle indirilemeyen tutarların ne diğer gelir unsurlarından indirimi, ne de ertesi yıllara devri söz konusudur. Nitekim yıllık gelir vergisi beyannamesi ve eklerinin dizaynı da bu çerçevede yapılmıştır.

60 Sgdp ödemeleri(yenİ Görüşler)
Sosyal Güvenlik Destek Primin"in Bağ-Kur primi olarak değerlendirilerek, gelirin elde edildiği yılda ödenmiş olduğunun tevsik edilmesi şartıyla, mükellefler tarafından ticari veya serbest meslek kazançları dolayısıyla verilecek yıllık beyannamede bildirilen gelirden indirilmesi mümkün bulunmaktadır. yaşlılık aylığı bağlanıp ticari veya serbest meslek kazancı dolayısıyla mükellef olanların, 1479 Sayılı Yasanın Ek 20. Maddesine göre zorunlu olarak ödemeleri gereken sosyal güvenlik destekleme primlerini, gelirin elde edildiği yılda ödemiş olmaları ve bunu tevsik etmeleri şartıyla, ticari veya mesleki kazancın tespitinde indirim konusu yapmaları mümkün bulunmaktadır.

61 Sgdp ödemeleri(yenİ Görüşler)
Sosyal Güvenlik Destek Primin"in Bağ-Kur primi olarak değerlendirilerek, gelirin elde edildiği yılda ödenmiş olduğunun tevsik edilmesi şartıyla, mükellefler tarafından ticari veya serbest meslek kazançları dolayısıyla verilecek yıllık beyannamede bildirilen gelirden indirilmesi mümkün bulunmaktadır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 30 uncu maddesi gereğince ödenen sosyal güvenlik destekleme primlerinin, gelirin elde edildiği yılda ödenmiş olduğunun tevsiki şartıyla, ticari kazancınızın tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

62 İsteğe bağlı sg prİmlerİ VE İLAÇ KESİNTİLERİi
sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumuna SUT Tebliği uyarınca reçete kesintisi ile muayene iştirak kesintisi adı altında ödenen söz konusu tutarlar verilen gelir vergisi beyannamesinde bildirilen gelirden indirim konusu yapılması mümkün değildir. mükellefin ticari faaliyeti ile ilgili bulunmayan, isteğe bağlı olarak Sosyal Sigortalar Kurumu'na ödemiş olduğu primlerinin safi ticari kazancın tespitinde gider yazılması mümkün olmadığı gibi, ticari kazanç dolayısıyla verilecek yıllık beyannamede bildirilen gelirden indirilmesi de mümkün bulunmamaktadır. (ÖZELGE 2000)

63 SGP’NİN ÜCRET MATRAHINDAN İNDİRİM
emeklilik maaşın kesilen sosyal güvenlik destek priminin emekli olduktan sonra çalışmaya başlanılan şirketten alınmakta olan ücretin gerçek safi tutarının hesaplanması sırasında indirilmesi mümkün bulunmaktadır. (2014/04)

64 Diğer indirimler Bağışlar,
Kanunda ve Özel Kanunlarda düzenlenmiştir. Bağışın belli bir oranı ya da tamamı indirilebilmektedir BAĞIŞIN MUTALAKA VE MUTALAKA BELGELENDİRİLMESİ ZORUNLUDUR. (MAKBUZ, FATURA BANKA DEKONTU VB. GİBİ)

65 Diğer indirimler Eğitim, sağlık harcamaları Kendine, eşine, küçük çocuklarına ait olacak ve Türkiye’de vergiden muaf olmayanlara yapılan harcama olacaktır. Beyan edilen (gelirin % 10'unu aşmayacaktır. Aşan kısım indirilemez.

66 ZARAR MAHSUBU Gelirin toplanmasında gelir kaynaklarının bir kısmından hasıl olan zararlar (80'inci maddede yazılı diğer kazanç ve iratlardan doğanlar hariç) diğer kaynakların kazanç ve iratlarına mahsup edilir. Bu mahsup neticesinde kapatılmayan zarar kısmı, müteakip yılların gelirinden indirilir. Arka arkaya beş yıl içinde mahsup edilmeyen zarar bakiyesi müteakip yıllara naklolunamaz. Menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarında, gider fazlalığından doğanlar hariç, sermayede vukua gelen eksilmeler zarar addolunmaz. Belirlenen şartlara uyulmak kaydıyla yurt dışında elde edilen gelirler nedeniyle doğan zararlar da indirilebilir.

67 MAHSUPLAR Beyannamede yer alan kazanç ve iratlar nedeniyle;
Tevkif suretiyle ödenen vergiler, Ödenen Geçici Vergiler, Yurt dışında elde edilip Türkiye’de beyan edilen kazanç ve iratlar için yurt dışında ödenen gelir vb. vergiler, Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilecektir.

68 MAHSUPTA SIRA 1- Yurt Dışında Ödenen Vergiler
2- Tevkif Suretiyle Ödenen Vergiler, 3- Ödenen Geçici Vergiler

69 YURT DIŞINDA ÖDENEN VERGİLER
Yabancı memleketlerde elde ettikleri kazanç ve iratlardan mahallinde ödedikleri benzeri vergiler, Türkiye'de tarh edilen Gelir Vergisi'nin yabancı memleketlerde elde edilen kazanç ve iratlara isabet eden kısmından indirilir. İndirilecek miktar Gelir Vergisi'nin yabancı memleketlerde elde edilen kazanç ve iratlara isabet eden kısmından fazla olduğu takdirde, aradaki fark nazara alınmaz. Gelir Vergisi'nin yabancı memlekette elde edilen kazanç ve iratlara isabet eden kısmı, bunların gelire olan nispeti üzerinden hesaplanır. 1. Yabancı memlekette ödenen vergilerin gelir üzerinden alınan şahsi bir vergi olması; 2. Yabancı memlekette vergi ödendiğinin yetkili makamlardan alınan ve mahallindeki Türk elçilik veya konsoloslukları, yoksa orada Türk menfaatlerini koruyan memleketin aynı mahiyetteki temsilcileri tarafından tasdik olunan vesikalarla tevsik edilmesi; Şarttır. (BU BELGELERİN EN GEÇ BİR YIL İÇİNDE VERİLMESİ GEREKMEKTEDİR.)

70 TARHİYATIN MUHATABI ASIL MÜKELLEF GERÇEK KİŞİ ADINA KÜÇÜK VE KISITLILAR DA TEMSİLCİSİ ADINA DAR MÜKELLEFLERDE DAİMİ TEMSİLCİ, YOKSA KAZANÇ VE İRADI ELDE EDENLER ADINA

71 BEYANNAME VERME SÜRELERİ
25 şubat SADECE BASİT USULDE TİC KAZANÇ BEYAN 25 MART TÜM GELİRLER DİĞER ÖLÜM HALİNDE 4 AY MEMLEKETİ TERK HALİNDE 15 GÜN

72 Ödeme Mart ayında verilen yıllık GV Beyannamesi üzerinden hesaplanan gelir vergisi, 2014 yılının Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenecektir. Birinci taksit Mart 2015, ikinci taksit ise Temmuz 2015 tarihleri arasında ödenecektir. Memleketi terk ve ölüm gibi mükellefiyetin kalkmasını gerektiren durumlarda, beyan üzerine tarh edilen vergiler beyanname verme süreleri içinde ödenecektir.

73 GEÇİCİ VERGİ İADE TALEP SÜRESİ
YILLIK BEYANNAMENİN İLGİLİ TABLOSUNDA/SATIRINDA GÖSTERİLMEYEN GEÇİCİ VERGİNİN MAHSUBEN VEYA NAKDEN İADE EDİLEBİLMESİ İÇİN O YILIN SONUNA KADAR YAZILI OLARAK BAŞVURULMASI GEREKMEKTEDİR.

74 Beyannameye EKLENECEK BELGE ve FORMLAR
Sadece ticari kazançlarını beyan eden mükellefler Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesine: ●● Ayrıntılı Bilanço ve Ayrıntılı Gelir Tablosu, ●● İşletme Hesabı Özeti, ●● Bilanço Esasına Göre Defter Tutan Mükelleflere Ait Ticari Kardan Mali Kara Ulaşmak İçin Hesaplamayı Gösteren Bildirim, ●● Varsa, Yabancı Ülkelerde Ödenen Vergilere İlişkin Bildirim, ●● Varsa, Kesinti Yoluyla Ödenen Vergilere İlişkin Belgeleri ekleyeceklerdir. Ticari kazancın yanında başka gelirlerin de beyan edilmesi halinde, ilgili gelire ilişkin belgeler de eklenecektir.

75 ÖZELLİK ARZ EDEN HUSUSLAR

76 Özel inşaatlarda (işyeri BULUnurSA??)
ticari faaliyet olarak değerlendirilmeyen özel ihtiyaca ilişkin inşaat işleri mesken inşaatlarına yöneliktir. Dolayısıyla, şahsi ihtiyaç kapsamı ve sınırlarının aşılması, işyeri ya da mesken ve dükkan ünitelerinden oluşan inşaatın yapılması durumunda ticari bir organizasyon şekli ve maddi unsurları ile açıkça ortaya çıkması bu faaliyetin ticari sayılması için yeterli olmaktadır. Bu uygulamada inşa edilen işyerinin satılmak amacıyla yapılıp yapılmamasının veya satılıp satılamamasının hiçbir önemi bulunmamaktadır. Zira işyeri inşaatının gelir elde etmek amacıyla yapılan ticari bir organizasyon olduğu açıktır.              Bu çerçevede kendi arsanız üzerine yılında başladığınız inşaatın, ... adet meskenin yanı sıra ... adet işyerinden oluşması nedeniyle, söz konusu faaliyetiniz ticari faaliyet kapsamında değerlendirilecek olup, inşaatın bitmesinden sonra meskenler ile işyerinin kendinize ya da başkalarına satışından elde edilecek gelirin ticari kazancınıza dahil edilmesi gerekmektedir.  BU durum KDV mükellefiyeti de doğurur.

77 Canlı varlıklarda ölüm nedeniyle kayıp
üreme sonucu meydana gelen artışlarda maliyet bedeli bilinebiliyorsa maliyet bedeli, maliyet bedelinin bilinmemesi ve tespitinin imkansız olması durumunda anılan Kanunun 267 nci maddesindeki hükme göre emsal bedeli esas alınmak suretiyle işletmeye dahil edilmesi gerekmektedir.     demirbaş olan ölen sualtı canlılarının imhasının hıfzıssıhha kurumunca rapora bağlanması da göz önüne alındığında, söz konusu imhaya ilişkin tutanak, rapor vb belgelerin birer örneğinin de yer aldığı bir dilekçe ile takdir komisyonuna fevkalade teknik amortisman için başvurulması sonucunda, ölen sualtı canlılarının takdir komisyonu tarafından belirlenecek hurda değerine göre işlem yapılması gerekmektedir.

78 Canlı varlıklarda ölüm nedeniyle kayıp
kurumun aktifine kayıtlı olan deniz ve tatlı su canlılarından bazılarının çeşitli nedenlerle faydalı ömürlerini tamamlayamadan ölmesi durumunda faydalı ömrünü tamamlayamadan ölen sualtı canlılarına ait bedeller Kurumlar Vergisi Kanununa göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilen gider olarak dikkate alındığından bu canlıların alımında yüklenilen KDV indirim konusu yapılabilecektir.

79 Hizmet akdi devirlerinde kıdem tazminatı?
SORU: Holding şirketleri arasında hizmet devir sözleşmesi ile personel devri durumunda devralan şirketin devirden önceki döneme ilişkin kıdem tazminatlarını gider yazıp yazamayacağı personelinize daha önce çalıştıkları şirketlerce, şirketlerinde çalışılan süre ve ücretler esas alınarak hesaplanarak ödenmesi gereken kıdem tazminatlarının, şirketinizce ödenmesi halinde, söz konusu tutarlar şirketinizle ilgili yapılmış bir gider olmadığından, kurum kazancınızın tespitinde gider olarak indirilmesi mümkün değildir.

80 GEÇ. M.67 KAPSAMINA GİRMEYEN GELİRLER
• Hisse senedi kar payları, (% 50 İstisna ve Tevkifat) •Hazine ve 4749 sayılı Kanuna göre kurulan varlık kiralama şirketleri tarafından yurt dışında ihraç edilen menkul kıymetlerin (Eurobond) alım- satımı, itfası sırasında elde edilen getirileri ve bunların dönemsel getirilerinin tahsili, •Tam mükellef kurumlara ait olup, İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında işlem gören ve bir yıldan fazla süreyle elde tutulan hisse senetlerinin elden çıkarılmasından elde edilen gelirler, • Sürekli olarak portföyünün en az %51’i İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında işlem gören hisse senetlerinden oluşan yatırım fonlarının bir yıldan fazla süreyle elde tutulan katılma belgelerinin elden çıkarılmasından elde edilen gelirler, •Tam mükellef kurumlar tarafından yurt dışında ihraç edilen tahvillerden elde edilen faiz gelirleri, •Tam mükellef varlık kiralama şirketleri tarafından yurt dışında ihraç edilen kira sertifikalarından sağlanan gelirler,

81 KAR PAYLARINDA İSTİSNA UYGULAMASI
Tam mükellef kurumlardan elde edilen kâr paylarının yarısı gelir vergisinden istisna olup, kalan tutar vergiye tabi gelir olarak dikkate alınacaktır. Beyana tabi başka gelirlerin bulunmaması halinde, istisnadan sonra kalan kar payı TL’yi aşıyor ise beyan edilecektir.

82 Avans kar payları Avans kar payları avans olarak ödendiği yılın değil, kar payı dağıtımı kararının verildiği (izleyen yıl) yılın geliri olarak dikkate alınacaktır.

83 ELDE EDİLEN KAR PAYI 1999-2002 YILLARINA AİT İSE
tarihleri arasında sona eren hesap dönemlerine ilişkin olup, kurumlar vergisinden istisna edilmiş kazançlar ile Gelir Vergisi Kanununun Geçici 61 inci maddesi kapsamında vergi kesintine tabi tutulmuş olan yatırım indirimi istisnasından yararlanan kazançların dağıtılması halinde, gerçek kişilerce elde edilen kâr paylarının net tutarına elde edilen kâr payının 1/9’u eklendikten sonra bulunan tutarın yarısı vergiye tabi gelir olarak dikkate alınacaktır. Beyan edilen tutarın 1/5’lik kısmı hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilecektir.

84 EURO BOND FAİZ GELİRLERİ
Vergi uygulaması bakımından da Devlet tahvili ve Hazine bonosu gibi değerlendirilmekle birlikte EUROBONDLAR geçici 67 nci madde kapsamında değildir. Dolayısıyla 2014 yılında elde edilen ve TL’yi aşan Eurobond faiz gelirleri beyan edilecektir.

85 TİCARİ KAZANÇLARDA GÖTÜRÜ GİDER
İhracat, yurtdışında inşaat, onarma, montaj ve taşımacılık faaliyetinde bulunan mükelleflere, bu dönem giderlerine ilaveten, bu faaliyetlerden döviz olarak ELDE ETTİKLERİ HASILATIN BİNDE BEŞİNİ AŞMAMAK şartıyla, yurt dışındaki bu işlerle ilgili giderlerine karşılık olmak üzere götürü olarak hesapladıkları tutarı gider olarak indirebilmektedirler. Döviz olarak elde edilen ihracat hasılatının Türk Lirası karşılığının tespitinde, hasılatın kanuni defterlere kaydedildiği tarihte geçerli olan ve T.C. Merkez Bankasınca tespit ve ilan edilmiş döviz alış kurlarının esas alınması gerekmektedir.

86 SGK PRİMLERİ 5510 sayılı Yasanın 81 nci maddesi uyarınca, Hazinece karşılanan prim tutarları gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmayacaktır. 174 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği uyarınca; Aralık ayına ait olan sigorta primlerinin ertesi yılın Ocak ayı içinde ödenmesi durumunda bu primler Aralık ayının gideri olarak dikkate alınabilecektir.

87 TİCARİ/ZİRAİ KAZANÇLARDA FİNANSMAN GİD KISITLAMASI 2014’DE DE UYGULANMAYACAK
Kullanılan yabancı kaynakları öz kaynaklarını aşan işletmelerde, aşan kısma münhasır olmak üzere, yatırımın maliyetine eklenenler hariç, işletmede kullanılan yabancı kaynaklara ilişkin faiz, komisyon, vade farkı, kâr payı, kur farkı ve benzeri adlar altında yapılan gider ve maliyet unsurları toplamının %10'unu aşmamak üzere Bakanlar kurulunca kararlaştırılan kısmı. Belirlenecek oranı sektörler itibarıyla farklılaştırmaya Bakanlar Kurulu, bendin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR. BKK YAYIMLANMADAN BU HÜKÜM UYGULANAMAYACAKTIR.

88 DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
TİCARİ KAZANÇLAR YILLARA SARİ İNŞ İŞLERİ 1- inşaat ve onarma işlerinde geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan hallerde (geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın idarece onaylandığı tarih) 2- Diğer hallerde işin fiilen tamamlandığı veya fiilen bırakıldığı tarih bitim tarihi olarak kabul edilir. Bitim tarihinden sonra bu işlerle ilgili olarak yapılan giderler ve her ne nam ile olursa olsun elde edilen hasılat, bu giderlerin yapıldığı veya hasılatın elde edildiği yılın kâr veya zararının tespitinde dikkate alınır.

89 İnşaat işlerinde masraf aktarımı
EPDK; Lisansa Tabi olan Akaryakıt ve Elektrik gibi işlemler de yansıtma faturası düzenlenemeyeceği konusunda görüş vermiştir. Gelir İdaresi Arsa sahibi adına ödenen yapı denetim hizmet bedellerinin gider pusulası ile de indirim konusu yapılamayacağını VUK m.8’e dayanarak görüş vermektedir. Mükellefiyete veya vergi sorumluluğuna müteallik özel mukaveleler vergi dairelerini bağlamaz.

90 TİCARİ/ZİRAİ KAZANÇLARDA ÖRTÜLÜ KAZANÇ
Teşebbüs sahibinin, ilişkili kişilerle emsallere uygunluk ilkesine aykırı olarak tespit edilen bedel veya fiyatlar üzerinden mal veya hizmet alım ya da satımında bulunması halinde, emsallere uygun bedel veya fiyatlar ile teşebbüs sahibince uygulanmış bedel veya fiyat arasındaki işletme aleyhine oluşan farklar işletmeden çekilmiş Sayılmaktadır. KOMANDİTER ORTAK DIŞINDAKİ ORTAKLAR İŞLETME SAHİBİDİR.

91 TAŞINMAZ SATIŞ KAZANÇLARI
Danıştay son kararında; kat karşılığı inşaat işlerinde arsa sahibi açısından servetin paraya çevrilmesidir. Hasılat Paylaşımı Ticari Faaliyet olarak kabul edilmektedir. Kat karşılığı inşaat işlerinde devamlılık unsuru var ise ticari kazanç kabul edilmektedir.

92 TAŞINMAZ SATIŞ KAZANÇLARI
Ticari/değer artış kazancı sorunu hala devam etmektedir. Bu konuda öngörülebilirlik ilkesi gerçekleşmemiştir. Öngörülebilirlik" ise, hukuk kuralının uygulanması hâlinde doğabilecek sonuçların, önceden tahmin edilebilmesi anlamına gelmektedir

93 Öngörülebilirlik/ulaşılabilirlik
Verginin kanuniliği ilkesinin düzenlendiği Anayasa'nın 73. maddesinin üçüncü fıkrası hükmü ile, vergi mükellefi bakımından vergisel yükümlülüklerin "belirliliği" ve "öngörülebilirliği" ve bu bağlamda vergi mükelleflerinin hukuki güvenliği sağlanmak istenmiştir. TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ  GENEL KURUL  KARAR  Başvuru Numarası: 2014/6192  Karar Tarihi: 12/11/2014  R.G. Tarih-Sayı: 21/2/

94 Öngörülebilirlik/ulaşılabilirlik
"Öngörülebilirlik" ise, hukuk kuralının uygulanması hâlinde doğabilecek sonuçların, önceden tahmin edilebilmesi anlamına gelmektedir (Hentrich/Fransa, B. No: 13616/88, 22/9/1994, § 42). Buna göre öngörülebilirlik koşulunun sağlandığından söz edebilmek için, mülkiyet hakkı sahibi tarafından hangi koşulların gerçekleşmesi hâlinde mülkiyet hakkına müdahale edileceğinin önceden tahmin edilebilmesi/bilinebilmesi gerekmektedir. Ulaşılabilirlik" ilgili hukuki düzenlemenin aleni olması yani yayımlanmasını ifade etmekte olup (Spaček, s.r.o./Çek Cumhuriyeti, B. No: 26449/95, 9/11/1999, §§ 56-61)

95 HİSSE SENEDİ ALIM-SATIM KAZANÇLARI
232 no’lu GVK GENEL TEBLİĞİ Belirli bir şirketin hisse senedinden değişik tarihlerde alımlar yapıldıktan sonra, alınan hisse senetlerinin bir kısmının elden çıkarılması halinde mükellefler elden çıkarılan hisse senetlerinin hangi işlem ile alındığı konusunda serbestçe karar verebilecektir. ilmühaberlerin elden çıkarılmasından doğan kazançların vergilendirilmesinde, Gelir Vergisi Kanununun hisse senetlerinin elden çıkarılmasından doğan kazançların vergilendirilmesine ilişkin hükümlerinin uygulanması gerekmektedir.

96 HİSSE SENEDİ ALIM-SATIM KAZANÇLARI
232 no’lu GVK GENEL TEBLİĞİ Şirketler tarafından sermaye artırımına gidildiği durumlarda, ortaklar rüçhan haklarını kullanmak suretiyle artırılan sermayeyi temsil eden hisse senetlerini almaktadırlar. Hisse senedi sahipleri tarafından rüçhan hakkı kullanılmak suretiyle itibari değerleri ödenerek sahip olunan hisse senetleri yönünden de iktisap tarihi olarak sahip olunan ESKİ HİSSE SENETLERİNİN İKTİSAP TARİHİ ESAS ALINACAKTIR. Ortakların rüçhan haklarını sınırlamak suretiyle sermaye artırımını temsil eden hisse senetlerinin satılması durumunda ise yeni bir alım işleminin gerçekleştiği kabul edilecektir. Sermaye Artırımlarında iktisap tarihinin tespit edilmesi

97 AB KAYNAKLI FONLARDAN SAĞLANAN HİBELER Geç M.84
1- Özel bir fon hesabında tutulur 2- Gelir olarak dikkate alınmaz. 3- Hibelerle gerçekleştirilecek projelere ilişkin olarak bu fondan yapılan harcamalar, gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider ve maliyet olarak dikkate alınmaz. 4- Proje sonunda herhangi bir şekilde harcanmayan ve iade edilmeyen tutarın kalması hâlinde bu tutar gelir kaydedilir. Avrupa Birliği organlarıyla akdedilen ve usulüne göre yürürlüğe konulan anlaşmalar çerçevesinde proje karşılığı sağlanan hibeler

98 Kosgeb vb teşvikler özelge!!!
Faaliyetinizle ilgili olarak KOSGEB'den alınan hibe destek tutarının ticari kazancınıza dahil edilerek vergilendirilmesi gerekmekte olup, söz konusu destek tutarı ile yapılan harcamalarınsa niteliğine göre gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınacağı tabiidir. 1- KKDF gibi değerlendrilmmemektedir. 2- Geç. M.84’den bağımsız düşünülmektedir

99 SERBEST MESLEK KAZANÇLARI (Mesleki sorumluluk sigortası!!!)
ÖZELGE: Mesleki faaliyeti ifa ederken meydana gelecek zararlara karşı ödenen mesleki sorumluluk sigortasının, Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesinin 1 numaralı bendinde yer alan şahıs sigortası kapsamında olmaması nedeniyle, yıllık beyanname üzerinden de indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır. 

100 TEŞEKKÜR EDERİM


"Gelir vergisi beyan dönemi ve önemli değişiklikler [2015]" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları