Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM SINAV YÖNETMELİĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM SINAV YÖNETMELİĞİ"— Sunum transkripti:

1 GAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM SINAV YÖNETMELİĞİ

2

3 YÖNETMELİK Öğrencilerin eğitim-öğretim hayatında karşılaştığı birçok sorunun nedeni yönetmelikteki sorumluluklarını ve haklarını bilmediklerinden kaynaklanmaktadır. Lisans öğrencilerinin, üniversiteye kayıttan mezuniyetine kadar geçen sürede uyması gereken kurallar, haklar ve sorumluluklar yönetmelikle belirlenmiştir.

4 YASAL MEVZUAT Ülkemizdeki tüm Üniversiteler 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununa Tabidir. Bu kanun çerçevesinde üniversiteler yönetmeliklerle eğitim öğretim faaliyetlerini düzenlerler. Lisans Yönetmeliği Öğrenci Disiplin Yönetmeliği Staj Yönergesi Mazeret Sınav Esasları

5 KAYIT YENİLEME Her öğrenci akademik takvimde belirlenen sürelerde ders kaydını ve danışman onayını yaptırmak zorundadır. Kaydını yenilemeyen öğrenci derslere devam edemez sınavlara giremez ve öğrencilik haklarından yararlanamaz. Öğrenci mazereti nedeni ile ders kaydı yaptıramadı ise akademik takvimde belirtilen sürelerde kaydını yaptırmak zorundadır.(Mazeretli Kayıt)

6

7

8

9 DERS GEÇME ESASI VE İŞLEYİŞİ
Fakültemizde eğitim-öğretim, ders geçme esasına göre yapılır. Öğrenci dönemde alması gereken derslerin tamamını almakla yükümlüdür. Öğrenci, o yıla ait derslerin birinden dahi başarısız olursa, dersin açıldığı dönemde öncelikli olarak o dersi almak zorundadır.

10

11 DERS GEÇME ESASI VE İŞLEYİŞİ (DERS KREDİSİ)
Ağırlıklı genel not ortalaması 2.00’ın altında olan öğrencinin bir yarıyılda alabileceği derslerin azami kredi miktarı, o yarıyıl için belirlenmiş kredi miktarının 1/5 oranında artırılması ile elde edilen kredi miktarını geçemez. Ağırlıklı genel not ortalaması 2.00 ve üzerinde olan öğrencinin bir yarıyılda alabileceği derslerin azami kredi miktarı ise o yarıyıl için belirlenmiş kredi miktarının 2/5 oranında artırılması ile elde edilen kredi miktarını geçemez. Azami kredi miktarlarının hesaplanması sırasında, noktanın sağındaki ondalık kesirler tam sayıya tamamlanır.

12 KREDİ HESAPLAMASI İnşaat Mühendisliği 2. sınıf 1. yarıyılda bir öğrencinin alabileceği kredi 21’dir. Bu kredinin 1/5 artırılmışı 21*1/5= 4,2 bu da 21+4,2= 25,2 o da =26 kredi Bu kredinin 2/5 artırılmışı 21*2/5=8,4 bu da 21+8,4= 29,4 o da =30 kredi

13 DERS GEÇME ESASI VE İŞLEYİŞİ (ÖNŞART)
Önşart olan dersler ve bunlara bağlı önşartlı dersler ilgili kurullarca önerilerek Senato tarafından karara bağlanır. Önşart derslerinden başarısızlık halinde buna dayalı dersler alınamaz. Bir dersin önşartı olarak belirlenen ders ve derslerden önşartın sağlanabilmesi için gerekli harf başarı notu ilgili kurullarca belirlenir. Fakültemiz kurullarında ‘DD’ olarak belirlenmiştir. İnşaat Mühendisliği için; Mat201 Yüksek Matematik dersini alabilmek için Mat102 Matematik II dersinden en az ‘DD’ harf notu almak gerekir.

14 ÖNŞART

15 DERS GEÇME ESASI VE İŞLEYİŞİ (SEÇMELİ DERS)
Öğrenci bölüm başkanlığı tarafından belirlenen seçmeli ders sayısını tamamlamak zorundadır. Bu sayı İnşaat Mühendisliği için Teknik Seçmeli ‘2’ Sosyal Seçmeli ‘2’dir. Toplam ‘4’ adet seçmeli ders almak zorundadır. Seçmeli dersi yeniden alma durumuna düşen öğrenci bu ders yerine bölümce uygun görülen başka bir seçmeli dersi alabilir. Bu sayıların dışında alıp başarılı olduğunuz seçmeli dersler ortalamanıza dahil edilir.

16 ÜST YARIYILDAN DERS ALMA
Öğrenci, ancak danışmanın olumlu görüşüyle, üst yarıyıldan ders alabilir. Bunun için, öğrencinin; önceki yarıyıllardan başarısız dersi olmaması ve ağırlıklı genel not ortalamasının 3.00 ve üstünde olması şarttır. Üstten alınacak derslerin kredi tutarı, bulunulan yarıyılın kredi miktarının 2/5’ini aşamaz. Öğrenci üst yarıyıldan ders alarak, öğrenim süresinden daha kısa sürede mezun olabilir.

17 DERS MUAFİYETLERİ Fakültemize ilk kez kayıt yaptıran öğrenci, kayıt yaptırdığı tarihi izleyen yedi iş günü içinde daha önceki yüksek öğretim kurumlarında almış ve başarmış olduğu dersler için, üzerinden beş yıl geçmemiş olmak şartıyla muaf olmak isteğiyle başvuruda bulunabilir. Başvuru için not dökümü, ders içerikleri ve dilekçe gerekir. Öğrencinin muafiyet talebinde bulunması halinde, ilgili yönetim kurulu öğrencinin önceden başardığı dersleri değerlendirerek, muaf olduğu dersleri belirler. Ders içerikleri Dersin kredisi Ders dili Geçme notu

18 DEVAM MECBURİYETİ Öğrencilerin teorik derslere % 70, uygulamalı derslere % 80 oranında devamları zorunludur. Derslere ve öteki öğretim faaliyetlerine devam durumu öğretim elemanı tarafından tespit edilir. Devamsızlık sebebiyle ders tekrarına kalmamış olmak şartıyla, uygulamalı ve uygulaması olan dersler dışındaki derslerden ders tekrarına kalan öğrencilerin devam zorunluluğu ilgili yönetim kurulu kararıyla kaldırılabilir. Sağlık raporu devam yükümlülüğünü kaldırmaz.

19 DANIŞMAN GÖREVLENDİRİLMESİ
Öğrencilere, eğitim-öğretim konularında karşılaşacakları problemlerin çözümünde yardımcı olmak üzere, öğretim yarıyılı/yılı başlamadan önce bölüm başkanlığının önerisi dikkate alınarak ilgili yönetim kurullarınca bölüm öğretim elemanları arasından danışmanlar görevlendirilir. Danışmanlar öğrencilerin ders seçimlerinde yönlendirici olmak ve ders kayıtlarının kurallara uygun olmasını sağlamakla görevlidir.

20 SINAVLAR Ara sınav Final Sınavı Bütünleme Sınavı Mazeret Sınavı
Tek Ders Sınavı

21 ARA SINAV VE DÖNEM İÇİ ÇALIŞMALAR
Ara sınav, ilgili eğitim-öğretim programında öngörülen derslerden yarıyıl/yıl içinde yapılan sınavdır. Her ders için en az bir yazılı ara sınav yapılır. Kişisel beceri gerektiren derslerin sınavları uygulamalı olarak yapılabilir. Bu sınavların dışında; ödev, quiz, sunum, proje, devam durumu ve soru çözümü gibi çalışmalardan da ara sınav notu verilebilir. Dersi veren öğretim üyesi dönem başında ders ile ilgili değerlendirme kriterlerini ilan etmek zorundadır.

22 DÖNEM SONU SINAVI Dönem sonu sınavı, öğrencinin kaydolduğu dersin ait olduğu yarıyıl/yıl sonunda gireceği sınavdır. Bir dersin dönem sonu sınavına girebilmek için o derse kayıt olmak, derse devam etmek, yarıyıl/yıl içinde açılacak en az bir ara sınavına (stajlar hariç) katılmak ve dersin uygulaması ve diğer şartlarını yerine getirmek gerekir.

23 BÜTÜNLEME SINAVI Bütünleme sınavları, dönem sonu sınavında başarısız olan(DC,DD,FD ve FF) öğrencilere uygulanır. Bu sınavda DC notu olan öğrenci sınava girse ve daha düşük not alsa da (DD,FD ve FF gibi) DC notu düşmez. Final sınavından sonra DD ve FD notu düşüren öğrenci bütünleme sınavında daha düşük not alırsa bu notu nihai başarı notu sayılır. Bur da bir istisna; Final sınavında DD olan notu bütünleme sınavında düşürse bile öğrenci final sınavında DD notu aldığı için ön şartlı dersini alabilir. Bütünleme sınavına girmeyen öğrencinin notu final sınavındaki başarı notu olur.

24 MAZERET SINAVI Mazeret sınavı ilgili yönetim kurulunca kabul edilen haklı ve geçerli bir sebeple sınavlara katılmayan öğrenciler için açılan sınavdır. Öğrenci mazeretini takip eden yedi gün içinde ilgili birime dilekçe ile müracaat etmelidir. Mazeret sınav hakkı, sadece ara sınavlar için verilir. Fakültemiz de uygulanan ‘Mazeret Sınavı Uygulama Esasları’ ile belirlenmiştir. Fakültemiz web sayfasında görebilirsiniz.

25 TEK DERS SINAVI Tek ders sınavı 21 inci maddedeki şartları daha önce yerine getirmiş olmak kaydıyla, mezun olmak için bir dersten başarısız olan öğrenciler için yapılan sınavdır. Tek ders sınavında başarılı olmak için en az (CC) harf notu almış olmak gerekir. Bu harf notunun belirlenmesinde ara sınav notu dikkate alınmaz.

26 SINAVIN GEÇERLİLİĞİ Öğrenci, sınav programında belirtilen zaman ve yerde sınavlara girmek zorundadır. Aksi halde sınavları geçersiz sayılır. Öğrencinin girmeyi hak etmediği bir sınava girmesi sonucunda aldığı not, ilan edilmiş olsa da iptal edilir. Hakkında açılan disiplin soruşturması sonucunda sınavlarda kopya çektiği, kopyaya teşebbüs veya yardım ettiği tespit edilenler o dersten (FF) notu ile başarısız olmuş sayılır.

27 SINAVLARIN DÜZENLENMESİ
Sınav programı akademik takvim çerçevesinde dekanlık/yüksekokul müdürlüklerince tespit ve ilan edilir. Dinî ve millî bayramlar dışında Cumartesi ve Pazar günleri de sınav yapılabilir.

28 SINAV SONUÇLARININ İLANI VE SINAV NOTUNA İTİRAZ
Sınav sonuçları Rektörlüğün belirlediği yöntemle ilgili birimlerce ilan edildiği anda kesinleşir. Öğrenci, sınav sonuçlarına maddi hata sebebiyle itirazını, sınav sonuçlarının ilanından itibaren yedi gün içinde yazılı olarak dekanlığa yapabilir. Dekanlık itirazı, ilgili bölüm başkanına o da komisyona incelettirir. Sonuç on gün içinde dekanlığa bildirilir. Tespit edilen maddî hata ilgili yönetim kurulunca düzeltilir.

29 BAŞARI NOTU Sınavlar 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Başarı notunun hesaplanmasında kullanılacak olan ara sınav ve dönem sonu sınav notlarının ağırlıkları, derslerin özellikleri de dikkate alınarak ilgili kurullarca Rektörlüğe önerilir. Fakültemizde bu değerlendirme oranı ara sınavın %60’ı Final sınavının %40’dır.(Türkçe ve Tarih %30 a %70 dir) Ayrıca, dersin öğretim elemanı, dönem başında, dersin içeriğini, başarı notunun hesaplanmasına esas olacak her türlü hususu, ilgili kaynakları ve öğrencilere ders saatleri dışında ayıracağı zamanı kapsayan duyuruyu yapar.

30 BAŞARI NOTU Ham başarı puanı 25.00’ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak, o dersten başarısız olur. Ham başarı puanı ve üstünde olan öğrencinin başarı notu ise; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım da dikkate alınarak Rektörlükçe hazırlanan yöntemlerden biri kullanılmak suretiyle, aşağıda açılım ve katsayıları belirtilen harf notlarından biri olarak belirlenir. Bu değerlendirmeden sonra da, ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.

31 BAŞARI NOTU Notlar Katsayılar AA 4,00 BA 3,50 BB 3,00 CB 2,50 CC 2,00
DC 1,50 DD 1,00 FD 0,5 FF 00

32 BAŞARI NOTU B: Kredisiz dersler için başarılı,
K: Kredisiz dersler için kalır, D: Devamsız, G: Girmedi, M: Muaf , S: Süren çalışma, Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Ayrıca, bir yarıyıla/yıla ait not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler o yarıyıl/yıl (DC) notu aldıkları derslerden de başarılı sayılırlar. Bu sonuç, (DC+) olarak ifade edilir.

33 NOT YÜKSELTME Genel not ortalamasını yükseltmek isteyen öğrenciler (DC+) notu ile başardıkları dersleri, 13 üncü maddedeki hüküm çerçevesinde, tekrar alabilirler. Dersin tekrarlandığı yarıyılda alınan en son not geçerlidir. Öğrencilerin lisans eğitiminden sonraki eğitim hayatlarında 2,50 ve 3,00 not ortalamaları önemlidir.

34 NOT ORTALAMALARI Öğrencilerin başarı durumu her yarıyıl sonunda Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca, yarıyıl sonu ve genel not ortalamaları hesaplanarak belirlenir. Öğrencinin bir dersten elde ettiği ağırlıklı puan, o dersin kredi değeri ile aldığı harf notu katsayısının çarpımından elde edilir. Örneğin Fiz 103 Fizik I dersi 4 kredilik bir derstir. Bu dersten alınan BB notunun karşılığı olan katsayı 3,00’dır. 4*3=12 (bir dersten elde ettiği ağırlıklı puan)

35 NOT ORTALAMALARI Bir yarıyıl not ortalaması; o yarıyıl öğrencinin aldığı derslerin ağırlıklı puanlarının toplamının, alınan derslerin kredi değeri toplamına bölünmesi ile hesaplanır. Elde edilen ortalama, noktadan sonra iki hane olmak üzere gösterilir. Ağırlıklı genel not ortalaması ise, öğrencinin, öğrenimi süresince bütün derslerden aldığı son notlar esas alınarak hesaplanacak olan ağırlıklı puanlarının toplamının, alınan derslerin kredi toplamına bölünmesi ile bulunur. Sonuç, noktadan sonra iki hane yürütülür. Gerek yarıyıl, gerek ağırlıklı genel not ortalamasının hesaplanmasında, (AA) dan (FF) ye kadar verilen notlar esas alınır. Bu sırada, (G) ve (D) notları da (FF) notu işlemi görür. Bütün notlar öğrencinin not belgesine geçirilir.

36 MD- MUAF DERS Dönemi Notları
  BAHAR Dönemi Notları  Ders Kod Ders Adı Vize Final Büt. Başarı Notu Kredi Ects Snf.Ort. Dönem  FIZ156   FİZİK LABORATUVARI   80    75        BA    1   2   69.701    BAHAR   ING104   İNGİLİZCE   54    65    CB    3   64.273   MM 108   MAKİNA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ (ÖD)   0    76    BB    69.030   TAR-102   ATATÜRK İLKELERİ ve İNKILAP TARİHİ-II (UZEĞT*)   85    70    60.422   MM106   BİL.DES.TEK.RESİM II   6   63.293   MM102   MÜHENDİSLİKTE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ   47    40    G    DC+   54.314   MAT102   MATEMATİK II   63    20    CC    4   50.128   FIZ104E   FİZİK II   64    50    53.321  BAHAR Dönem Ortalaması : 2.50   Genel Ortalama :  2.60   Kredi Toplam :  22   ECTS Toplam :  30   GÜZ Dönemi Notları   KIM151   KİMYA LABORATUVARI   78    66    70.922    GÜZ   ING103   68    59.961   TAR-101   ATATÜRK İLKELERİ ve İNKILAP TARİHİ-I (UZEĞT*)   60    62.188   MM 103 E   BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM I   5   49.951   KIM103   KİMYA   59    57.027   MAT101E   MATEMATİK I   81    57.568   FIZ103   FİZİK I   15    DD    52.669  GÜZ Dönem Ortalaması : 2.71   Genel Ortalama :  2.71   Kredi Toplam :  21   ECTS Toplam :  30   MD- MUAF DERS Dönemi Notları   HAZ-100    HAZIRLIK (ING)       M    0   MD- MUAF DERS  MD- MUAF DERS Dönem Ortalaması : 0.00   Genel Ortalama :  0.00   Kredi Toplam :  0   ECTS Toplam :  0 NOT ORTALAMALARI

37 ORTALAMA HESAPLAMA DERS KREDİSİ BAŞARI NOTU AĞIRLIKLI PUAN ING104 3
CB = 2,5 7,5 MM108 2 BB = 3,00 6 TAR102 BA = 3,5 7 MM106 10,5 MM102 DC+=1,5 4,5 MAT102 4 CC = 2 8 FIZ104E FIZ156 1 3,5 TOPLAM 22 2,50 55 55/22= 2,50

38 ÖĞRENİME ARA VERME Öğrencilere, belgeleyecekleri önemli ve haklı nedenlerinin bulunması veya eğitim-öğretimlerine katkıda bulunacak yurtdışı burs, staj ve araştırma imkanları doğması halinde ilgili yönetim kurulu kararı ile lisans eğitim-öğretimi süresince toplam bir yıla kadar izin verilebilir. Bu tür izin süresi azami kanuni öğretim süresine eklenir. Ancak bu tür izinler ile ilgili başvuruların kayıt yenileme süresi sonuna kadar yapılması gereklidir. Bir yılı aşkın süre ile rapora dayalı sağlık mazereti bulunan ya da tecil hakkı kaldırılarak silah altına alınan öğrencilerin, rapor veya askerlik süresi içerisindeki öğrenim hakları saklı tutulur. Bu durumdakilerin raporlarıyla veya terhis belgeleriyle birlikte raporun bitiş veya terhis tarihinden itibaren bir ay içinde müteakip döneme kayıtları yapılmak üzere ilgili fakülte, konservatuar veya yüksekokula müracaat etmeleri gereklidir.

39 DEĞİŞİM PROGRAMLARI Üniversite ile yabancı ülkelerdeki yüksek öğretim kurumları arasında öğrenci değişim programları uygulanabilir. Erasmus ve Erasmus Stajı; Öğrenciler ikili anlaşma yapılan üniversitelerde erasmus kapsamında eğitim almaya gidebilirler. Değerlendirme ve öğrenci seçimini Üniversitemiz erasmus ofisi yapmaktadır. Bu değerlendirmeyi not ortalaması ve yabancı dil sınavına göre yapmaktadır. Mevlana Değişim Programı; İkili anlaşma yapılan üniversitelere Mevlana ofisi tarafından yapılan değerlendirme ile yani not ortalaması ve yabancı dil sınavına göre yapmaktadır. Farabi Değişim Programı; Türkiye içindeki üniversitelerde uygulanan değişim programıdır. Başvuru için 2,00 not ortalaması yeterlidir.

40 ÇİFT ANADAL VE YANDAL Fakültemiz bölümleri arasında belirli kurallara ve kontenjana göre öğrenci kabul edilmektedir. 3.yarılıda 3,50 not ortalaması olan ve 5. yarıyılda 3,00 not ortalaması olan öğrenciler müracaat edebilir. Müracaat Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına yapılmaktadır.

41 KAYIT SİLME VE SİLDİRME
Öğrencinin, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde fakülteden çıkartılma cezası almış olması, Şizofreni ve kalıcı yeti kaybına neden olan diğer psikolojik bozukluklar nedeniyle, Kendi isteği ile kaydını sildirebilir.

42 DİSİPLİN İŞLERİ Disiplin iş ve işlemleri, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür. Herhangi bir sebeple geçici uzaklaştırma cezası alan öğrenciler bu süre içinde eğitim-öğretime, sosyal faaliyetlere katılamazlar ve Üniversitenin tesislerine giremezler. Tutuklanmış veya hükümlü bulunan, hakkında gıyabi tevkif kararı olan veya aranmakta olduğu resmi makamlarca fakülte/yüksekokula bildirilenler sınavlara alınmaz ve sınav hakları saklı tutulmaz. Ancak tutukluluk hali sona ermiş, beraat etmiş veya kısa süreli hükümlü bulunanlardan hükümlülük hali sona ermiş olanların tutuklu ve hükümlü kaldıkları süredeki eğitim-öğretim haklarının kullanılma şekli ve usulü, fakülte/yüksekokul yönetim kurulu tarafından kararlaştırılır. Öğrenciler fakülte dışında karıştıkları suçlardan dolayı ayrıca okul tarafından da haklarında soruşturma açılır. Öğrencilerin aldıkları disiplin cezaları öğrenci belgesinde görünür.


"GAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM SINAV YÖNETMELİĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları