Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERASMUS+ ÖĞRENCİ ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ PROGRAMI NEDİR?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERASMUS+ ÖĞRENCİ ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ PROGRAMI NEDİR?"— Sunum transkripti:

1 2017-2018 ERASMUS+ ÖĞRENCİ ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 29.03.2017 Erasmus+ Ofisi

2 ERASMUS+ ÖĞRENCİ ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ PROGRAMI NEDİR?
ERASMUS KİMDİR? Desiderius Erasmus 1465 – 1536 yılları arasında yaşamış Hollandalı bir felsefe adamıdır. Çağının eğitim felsefesine olan etkisi ile programa uygun bir isim olarak düşünülmüştür . ERASMUS NEDİR? Avrupa ülkeleri arası akademik değişim programıdır. ERASMUS+ ÖĞRENCİ ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ PROGRAMI NEDİR? Yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencilerin öğreniminin bir bölümünü kurumlar arası anlaşma (ikili anlaşma) ile ortak olunan yurt dışındaki yükseköğretim kurumunda gerçekleştirmesidir.

3 KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Dış İlişkiler Koordinatörlüğü Erasmus+ Ofisi/Erasmus+ Kurum Koordinatörlüğü Doç Dr. Nedim ALEV Erasmus Kurum Koordinatörü /Erasmus Institutional Coordinator Yrd. Doç. Dr. Ali Şükrü ÖZBAY Erasmus Kurum Koordinatör Yardımcısı / Vice Erasmus Institutional Coordinator Uzman Seyhan ÇAĞLAR ERDOĞAN (Öğrenci Öğrenim Hareketliliği) Uzman Şener KARAOSMANOĞLU (Öğrenci Staj Hareketliliği) Okutman Zehra ŞAHİN BEKTAŞ(Öğrenci Öğrenim Hareketliliği) Betül Kübra SAĞLAM (Part-Time Öğrenci) Her bölümde Erasmusla ilgilenen Bölüm Erasmus Koordinatörleri (Departmental Coordinator) vardır. (Ders seçimi- Ders Eşleştirme – Not dönüşümü)

4 Toplantı Programı Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği Genel Bilgilendirme
Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği Belgeleri Erasmus Kulübü Tanıtım (ESN Tanıtımı) facebook.com/esntrabzon Erasmus Öğrencileri Sözlü Sunumu Soru ve Cevaplar

5 Erasmus+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Ülke Bazlı İş Bölümü
Uzm. Seyhan ÇAĞLAR ERDOĞAN Portekiz, Macaristan, İtalya, İspanya, Estonya, Hırvatistan, Norveç, Bulgaristan, Finlandiya, Hollanda, İngiltere, Yunanistan, Slovakya, Polonya (AGH, Lublin, Jelenia Gora, Morska, Legnicy, Bydgoszcz, Koninie, Chestowa, Katowice, West Pomeranian) Okt. Zehra ŞAHİN BEKTAŞ Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Litvanya, Romanya, Letonya, Fransa, Lihtenştayn, Makedonya, Belçika, Slovenya, Polonya (Lodz(2), Opole, Rzeszow, Rzeszowski, Bialystok (2), Wroclaw)

6 ERASMUS+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Genel Hususlar
Lisans programlarının 1. sınıfında okuyan öğrenciler ve mezun olmuş öğrenciler Erasmus+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliğinden faydalanamazlar. (1. sınıfta başvuru yapabilir, 2. sınıfta faydalanabilirler.) Faaliyet süresi (3 ila 12 ay), aynı akademik yıl içerisinde tamamlanmalıdır. (Güz, Güz-bahar, Bahar) (Tıp Fakültesi Öğrencileri için 24 ay) Faaliyetin 1 Haziran 2017 – 30 Eylül 2018 tarihleri arasında gerçekleşmesi zorunludur. Hibe (burs) destekli bir programdır. Hibe, Avrupa Komisyonu tarafından ülkelerin Ulusal Ajanslarına, Ulusal Ajanslar tarafından üniversitelere dağıtılır. Gideceğiniz üniversitede kesinlikle katkı payı ödemezsiniz. Sadece, belirli giderleri için (yemek, toplu taşım vb) için ücret talep edilebilmektedir. Her bir eğitim-öğretim kademesinde toplam 12 aya kadar hibe alınabilir. (L: 12 AY, YL:12 AY, D:12 AY)

7 ERASMUS+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Genel Hususlar
Sadece anlaşmalı olunan üniversitelerde Öğrenci Öğrenim Hareketliliği gerçekleştirilebilir. Anlaşmalar bölüm bazlı olarak yapılır. Her bir anlaşma için kontenjan sınırlaması vardır. Anlaşmalar, bölümler için ortak da yapılabilir. Yurt dışında alınan dersler başarılı olma şartıyla KTÜ’de denk sayılır.(Yurt dışında alınan 30 ECTS/AKTS bir dönemi, 60 ECTS/AKTS iki dönemi saydırmaya yeterlidir.) Okulu uzamış ve 30ECTS/AKTS kredisi değerinde ders alma yükümlülüğü olmayan öğrenciler programdan faydalanamaz. Derslerden başarılı olunmaması (2/3sinden) durumunda hibe kesintisi uygulanır. Kalınan derslere karşılık KTÜ’de denk gelen dersler alttan alınır. Bolca belge hazırlama, fotokopi, imza süreci vardır. Belgelerin hazırlanması, doğruluğu öğrenci sorumluluğundadır.

8 2017-2018 AKADEMİK YILI KTÜ ERASMUS+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği
961 başvuru aldık Yazılı ve mülakat sınavları, akademik ort. kontrolü sonunda 317 ASİL öğrenci yerleştirdik. Feragat ve becayiş dilekçeleri değerlendirildi, nihai sonuçlar açıklandı, yerleşen öğrenci sayısı 297 (Geçen seneki öğrenci öğrenim hareketliliği sayımız 167ydi) Neden tek dönem: Ya hep ya hiç! Öğrenim Hareketliliği toplam bütçesi belli değil Az öğrenci iki dönem mi, çok öğrenci tek dönem mi? Bahar dönemi Hibesiz Olma durumu

9 ERASMUS+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği SÜREÇ
İlk Başvuru Evraklarının ofise teslim edilmesi ( Mart tarihinde) (sadece 2 gün) Öğrenci Danışma Saatlerinde-14:00 – 16:00) Nomination Process – Öğrenci isimlerinin karşı kurumlara e-posta ile bildirilmesi ve aynı e-postaların öğrencilere bilgi olarak iletilmesi Yerleştiğiniz kurumlardan geri bildirim beklenmelidir. Web sayfalarında gerekli bilgi mevcutsa web sayfasında yazılanlar doğrultusunda işlemler yapılmalıdır. Dil Kursu Nihai dil notu 65in altında olan öğrenciler için B1 Kursu, dil puanı arasında olanlar için B2 Kursu

10 ERASMUS+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği HATIRLATMALAR / UYARILAR
Sizler şu an Erasmus adayı öğrencilersiniz. Ulusal Ajansın hibe dağıtım sonuçlarını ilan etmesinden sonra seçim sonuçları kesinlik kazanır. Yurtdışındaki kurum, kapasite nedenleri veya farklı nedenlerden dolayı hatta hiçbir gerekçe göstermeksizin öğrencileri kabul etmeme hakkına sahiptir. Yerleşmiş olduğu anlaşmalı üniversiteden kabul mektubu(letter of acceptance) alamayan öğrenci programdan faydalanamaz. Dış İlişkiler Ofisi sadece ön yerleştirme yapar ve karşı kurumun kabul etmediği öğrenciler için başka bir kuruma yerleştirme yapmaz. Bir öğrencinin asil olarak listelerde yer alması programdan kesin olarak faydalanma hakkı kazandığı anlamına gelmemektedir.

11 ERASMUS+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği HATIRLATMALAR / UYARILAR
Öğrenci yerleştiği kurumun son başvuru tarihi geçmeden başvuru yapmak zorundadır. Karşı kurumun son başvuru tarihini kaçıran öğrenci programdan faydalanma hakkını kaybeder. Anlaşmalı üniversitelerin son başvuru tarihlerinde değişiklik yapma hakları vardır. Bu yüzden öğrencinin her başvuru döneminde yerleştiği kurumun internet sayfasından bakarak veya doğrudan karşı kurumla irtibata geçerek güncel son başvuru tarihini öğrenmesi kendi yükümlülüğüdür. Erasmus+ Ofisi internet sayfasında yayınlanan ikili anlaşmalar tablosunda yer alan son başvuru tarihlerini kontrol ettikten sonra başvuru yapmak öğrencinin diğer bir yükümlülüğüdür.

12 ERASMUS+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği HATIRLATMALAR / UYARILAR
Her bir öğrenci güncel ve sürekli kullandığı e-posta adresini ofise bildirmekle yükümlüdür. Eğer öğrenci kullanmadığı veya yanlış e-posta adresini sisteme girmişse ve bu sebepten ötürü  Dış İlişkiler Ofisi veya anlaşmalı üniversite tarafından gönderilen önemli bir bildirim veya belgeye ulaşamazsa, sorumluluk kendisine aittir. Öğrenci yerleştiği kurumun talep edilmesi durumunda dil yeterliliğini sağlamak zorundadır. Tarafımızca dil yeterliliğinizi gösteren sertifika için imza verilecektir İngiltere, Avusturya için TOEFL şartı Bu aşamadan sonra mücbir sebep dışında bir sebepten dolayı vazgeçen öğrencilerin bir sonraki başvuru döneminde Erasmus nihai notundan 10puanı kesilecektir.

13 ERASMUS+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği HİBE (MADDİ DESTEK)

14 ERASMUS+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği HİBE (MADDİ DESTEK)
4 ay üzerinden tahmini hibe alacaksınız. (4*400Euro=1600euro) Erasmus Hibesi 2 taksitte ödenir: İlk taksit: toplam hibenin %80’i ((tüm belgeler teslim edildikten ve üniversite bütçesi Ulusal Ajans tarafından sağlandıktan sonra) 2. taksit: hibenin kalan kısmı, %20’si (derslerin en az 3te 2sinden (30da 20kredi) başarılı olunması ve dönüş evraklarının eksiksiz teslimi şart) Öğrencinin planlanan süreden daha kısa kalması durumunda veya başarısız olması durumunda hibe miktarında kesinti olabilir. Yurtdışında bulundukları süre içinde derslerine devam etmeyen, sınavlarına girmeyen ve/veya öğrenci olarak sorumluluklarını yerine getirmeyen öğrencilerin % 20’si kesinlikle ödenmez. OLS sınavını gidiş öncesinde ve dönüşte almayan ve katılım anketini (rapor) doldurmayan öğrencilere %20si ödenmez. Hareketliliğe katılımı kanıtlayan belgelerin (katılım sertifikası ve TOR) teslim edilmemesi durumunda hareketlilik geçersiz sayılır, ödenen tüm hibe geri istenir.

15 ERASMUS+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Davet Mektubu İçin Hazırlanması Gereken Evraklar
Karşı kurumun istediği belgeler hazırlanmalıdır. ▪ Application Form Yurt dışındaki bazı kurumlar başvuru aşamasında pasaport numarası talep edebilirler! Bazıları TC kimlik numarasını da kabul edebiliyor. ▪ Learning Agreement (Before the Mobility) ▪ Ders Tanınma Belgesi (karşı kuruma gönderilmeyecek) ▪ Transcript of Records

16 ERASMUS+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Davet Mektubu Geldikten Sonra
Pasaport işlemlerine başlayabilirsiniz Harçsız Pasaport – 25 yaş altı öğrenciler, öğrenci belgesiyle alabilir 25 YAŞ ÜSTÜ öğrenciler kurumdan (web sayfamızda) alınacak harçsız pasaport yazısıyla başvurabilir. Sigorta Yükümlülükleri: Öğrenim Hareketliliği için Seyahat ve Sağlık Sigortası zorunludur. AT 11 belgesi (Almanya ve Çek Cumhuriyeti): AT / 11 belgesi, SSK’lı olan herkesin SGK genel Müdürlüğü, Yurt Dışı İşlemleri Bürosundan alabileceği bir belgedir. Sağlık ile ilgili hizmetlerden İLGİLİ ülkelerin sağlık politikaları kapsamında yararlanabilmelerini sağlar (diş muayenesi hariç

17 ERASMUS+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği VİZE BAŞVURUSU
Öğrenci Vize başvurusunu kendisi yapar. Öğrenciler bireysel olarak ilgili ülkenin online vize başvuru sayfasını ziyaret ederek, konsolosluklarla irtibata geçerek ya da aracı firmalar vasıtasıyla vize başvurusunda bulunurlar. Ülkeden ülkeye vize çıkma süreleri değişiklik göstermektedir. Vize koşullarını çok iyi araştırmanız gerekmektedir. Masraflar (vize ücreti v.s) öğrenciye aittir. Çek Cumhuriyeti, Avusturya için erken başvuru !!! Seyahat ve Sağlık Sigortası sunulması şart! Hesapta para gösterilmesi talep edilebilir Almanya ve İtalya için İDATA Trabzon Şubesi Polonya için VFS Global Trabzon Şubesi

18 ERASMUS+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Çevrimiçi Dil Desteği -(OLS) - (Online Language Support)
Erasmus’a seçilen öğrenciler için Avrupa Komisyonu tarafından Çevrimiçi Dil Desteği sunulmaktadır. Öğrenim Hareketliliği için seçilmiş öğrenciler OLS sistemi üzerinden sınav olurlar. 18 dilde: Çekçe, Danca, Yunanca, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, İspanyolca, Hollandaca, Lehçe, Portekizce, İsveççe,Bulgarca, Fince, Hırvatça, Macarca, Romence, Slovakça Faaliyetten önce ve sonra değerlendirme (zorunlu!!!) Faaliyet öncesi ve sonrası yapılan sınavlar öğrencinin faaliyetleri süresince dil yeterliliklerinde meydana gelen değişimi gözlemlemek amacıyla yapılmaktadır. Sınav sonuçları, öğrencilerin seçilmiş olma durumlarını etkilememektedir. Ya gittiğiniz ülke dilinde ya da İngilizce Faaliyet süresince çevrimiçi dil kursu (Sınava girilen dil ile aynı olmalıdır) (Seviyesi B2nin altında çıkanlara otomatik dil kursu tanımlanıyor.) erasmusplusols.eu/

19 ERASMUS+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Konaklama (Accomodation)
KTÜ veya Erasmus Ofisi yurtdışında konaklama imkanı sunmaz. Konaklama imkanı öğrencinin yurtdışında yerleşmiş olduğu üniversite tarafından sağlanır, yurtlara yerleştirilebilir. Karma yurtlar olabilir. Nadiren de olsa üniversiteler konaklama imkanı sunmayabilir. Öğrenciler kendi imkanlarıyla konaklama sorununu çözmek zorunda kalabilir. (Ev kiralama, özel yurtlar) Konaklama bedeli öğrenci tarafından karşılanır. Konaklama için ayrı bir ödeme yapılmaz.

20 ERASMUS+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Ek Bilgiler
Harç ücreti ödemekle yükümlü öğrenciler harçlarını KTÜ’ye ödeyeceklerdir. Ancak ders seçimi yapmayacaklardır. Almakta olduğunuz burslarınızı almaya devam edeceksiniz. Yükseköğretim kurumu, yurtdışında geçirilen öğrenim dönemine tam tanınma sağlamakla yükümlüdür. Yurt dışında alınan eğitim KTÜ’de denk sayılır. Yurt dışından alınan dersler, kodları ECTS kredileri, orijinal isimleri ve notlarıyla KTÜ transkriptine aktarılır. Orada alacağınız derslerden başarılı olduklarınız burada başarılı; başarısız olduklarınız ise başarısız olarak sayılacaktır. Yurt dışına çıkmadan önce bölüm koordinatörleriniz danışmanlığında ders denklikleriniz yapılıyor. (derse ders ya da döneme dönem) Öğrencinin gittiği kurumdaki resmi tatil günleri hariç, normal şartlarda öğrenime devam etmesi gereken durumlarda 1 haftadan fazla süre ile misafir olduğu kurumdan (şehirden/ülkeden) ayrılması durumunda ayrı kaldığı süreler için hibe ödemesi yapılmaz.

21 ERASMUS+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Planlanan Faaliyet Dönemi Tamamlanmadan Dönülmesi
Öğrencinin mücbir sebeplerle(zorunluluk sebepleri, ailevi sebepler, sağlık sebepleri, doğal afet gibi) planlanan hareketlilik faaliyeti döneminden erken dönmesi durumunda, öğrencinin yurtdışında kaldığı süre karşılığı hibe miktarı öğrenciye verilir. Kalınan süre karşılığı için hesaplanan hibeden fazla ödeme yapılmışsa, öğrenci fazla miktarı iade eder. Öğrencinin erken dönüş sebebinin, mücbir sebep olduğunu belgelemesi gerekir.

22 ERASMUS+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği
TO DO Tüm belgeler PC de doldurulmalıdır. Belgeler özenli ve düzenli hazırlanmalıdır. OKUYUNUZ!! Duyuruları, Web sayfasında yer alanları v.b Sabırlı olunuz. (aynı in birçok kişiye atılması, cevabı beklemeden ofis ziyareti ya da telefon ile aynı sorunun gündeme getirilmesi) İşlemlerinizi zamanında tamamlayınız. Mail yazarken resmi kurumda görevli bir uzmana yazdığınızı unutmayın. Öğrenci Danışma Saatlerine Uyunuz. (14:00 – 16:00) NOT TO DO Başkalarından duyduğunuz her şeye inanmayınız. Genelleme yapmayınız. Duyurularda yazdıklarımızı tekrar sormayınız. Başkasının yerine imza atmayı aklınızdan bile geçirmeyiniz. Hele ki hocalarınızın!!! Muhatabı karşı kurum olan soruların cevaplarını biz de aramayınız! ( gönderdim ne zaman cvp gelir?!)

23 Uzm. Seyhan ÇAĞLAR ERDOĞAN
The end, thank you! Uzm. Seyhan ÇAĞLAR ERDOĞAN


"ERASMUS+ ÖĞRENCİ ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ PROGRAMI NEDİR?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları