Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kredileri. Kredileri TÜRK EXİMBANK ‘IN KURULUŞU Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş./Türk Eximbank, 31 Mart 1987 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 3332.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kredileri. Kredileri TÜRK EXİMBANK ‘IN KURULUŞU Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş./Türk Eximbank, 31 Mart 1987 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 3332."— Sunum transkripti:

1

2 Kredileri

3 TÜRK EXİMBANK ‘IN KURULUŞU
Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş./Türk Eximbank, 31 Mart 1987 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 3332 sayılı Kanun’un verdiği yetkiye istinaden 21 Ağustos 1987 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 87/11914 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuştur.

4 AMACI İhracatın geliştirilmesi
İhraç edilen mal ve hizmetlerin çeşitlendirilmesi İhraç mallarına yeni pazarlar kazandırılması İhracatçıların uluslararası ticarette paylarının artırılması ve girişimlerinde gerekli desteğin sağlanması, İhracatçılar ile yurt dışında faaliyet gösteren müteahhitler ve yatırımcılara uluslararası piyasalarda rekabet gücü ve güvence kazandırılması Yurt dışında yapılacak yatırımlar ile ihracat maksadına yönelik yatırım malları üretim ve satışının desteklenerek teşvik edilmesidir.

5 BULUNDUĞU BÜROLAR Türk Eximbank’ın Genel Müdürlüğü 2012 yılı sonunda İstanbul’a taşınmıştır. Halihazırda Banka’nın Ankara ve Ege’de Bölge Müdürlüğü, Gaziantep'te Şube, Adana, Antalya, Bursa, Denizli, Kayseri, Trabzon, Konya, Samsun ve İstanbul Avrupa Yakası'nda ise irtibat bürosu bulunmaktadır.

6 Yurtdışı Muhabir Bankalar TÜRK EXIMBANK BIC KODU: TIKBTR2A TÜRK EXIMBANK DEALING KODU: EXIM

7 STANDARD CHARTERED BANK GERMANY BRANCH DE25512305000500090804
DÖVİZ KODU BANKA ADI BIC KODU HESAP NO IBAN USD CITIBANK NEWYORK CITIUS33 EUR STANDARD CHARTERED BANK GERMANY BRANCH SCBLDEFX DE GBP CITIBANK LONDON CITIGB2L GB41CITI CHF CH JPY BANK OF TOKYO MITSUBISHI TOKYO BOTKJPJT TRY TURKISH CENTRAL BANK TCMBTR2A TIC 0016

8 KREDİ DERECELENDİRME NOTU

9 Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörün Finansmanı ile Mücadele Politikası
Uluslararası alanda saygın ve güvenilir bir konuma sahip olan Bankamız suç gelirinin aklanması ve terörizmin finansmanı ile mücadeleyi, yasal düzenlemelere uyumun yanısıra sosyal bir sorumluluk olarak görmekte ve bu mücadeleye önem vermektedir. Bankamız, söz konusu mücadeleyi aynı zamanda uluslararası sistem ile uyumun önemli bir unsuru olarak mütalaa etmektedir. Bu politika, prosedür ve kontrol yöntemleri Genel Müdürlük, şubeler ve irtibat bürolarını kapsar.

10 TÜRK EXIMBANK ÇEVRE UYGULAMA ESASLARI
I- AMAÇ VE KAPSAM Çevre Uygulama Esasları, geri ödeme dönemi4 iki yıl ve daha uzun vadeli olan askeri araç ve tarım ürünleri hariç tüm sermaye malı ve/veya hizmet için sağlanan “resmi destekli ihracat kredileri “için uygulanır. II -ELEME VE SINIFLANDIRMA Kredi, garanti ve sigorta başvurusu yapılan ve bu Uygulama Esasları kapsamına giren tüm işlemler, potansiyel sosyal ve çevresel etkileri açısından Türk Eximbank tarafından elemeye tabi tutulur. Eleme esnasında, söz konusu Proje ile bağlantılı tesisler ya da operasyonlar da dikkate alınır.

11 Rüşvetle Mücadele İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) üyesi ülkeler “Uluslararası Ticari İşlemlerde Yabancı Kamu Görevlilerine Verilen Rüşvetin Önlenmesi Sözleşmesi”ni (Anti-Bribery Convention) tarihinde kabul etmiştir. Sözleşme, ülkemiz tarafından Aralık 1997'de imzalanmış, tarih ve 4518 sayılı Kanun ile onaylanmıştır yılında Hareket Bildirgesi'nin üye ülkelerce gözden geçirilmesi aşamasında, hükümetlerin resmi ihracat desteğine konu uluslararası işlemlerde yabancı kamu görevlilerine rüşvet verilmesi ile mücadelede alacakları tedbirlerin genişletilmesine karar verilmiş ve Bildirge tarihli OECD Bakanlar Konseyi Kararı ile Tavsiye Kararı (Recommendation)’na dönüştürülmüştür.

12 Türk Eximbank’ın ITFC ile gerçekleştirdiği iki aşamalı murabaha işlemi IFN’den “Yılın İşlemi” ödülü aldı. Türk Eximbank’ın International Islamic Trade Finance Corporation (ITFC)’dan Haziran 2013’te sağladığı İki Aşamalı Murabaha Kredisi şeklindeki fon temini işlemi Islamic Finance News (IFN) tarafından “Yılın İşlemi” ödülüne layık görüldü. Ödül töreni 24 Şubat 2014 tarihinde yapıldı. Söz konusu işlem çerçevesinde ihracata ilişkin belgelerin tevsik edilmesi yoluyla tedarik edilen fon Türk ihracatçılarının hizmetine sunuldu. Türk Eximbank’tan yapılan açıklamaya göre bu işlemin başarısı üzerine fon tutarının 2014 yılında 300 milyon Amerikan Doları’na ulaşması beklenmektedir.

13 Türk Eximbank tarafından verilen ihracat kredileri
Kısa Vadeli Krediler Orta-Uzun Vadeli Krediler Döviz Kazandırıcı Hizmetler Kapsamındaki Krediler olarak üçe ayrılır

14 Dış Ticaret Şirketleri İhracat Kredisi (DTŞ)
İhracatçılarımızın Bankamızdan direkt olarak kredi kullanmalarına imkan sağlayan Dış Ticaret Şirketleri Kısa Vadeli İhracat Kredisi ile Dış Ticaret Sermaye Şirketleri (DTSŞ) ve Sektörel Dış Ticaret Şirketleri (SDTŞ)’nin ihracata hazırlık dönemi finansman ihtiyaçlarının uygun vade ve maliyet ile karşılanması, böylece ihracat performanslarının artışının teşvik edilmesi amaçlanmaktadır. Kredi, Türk Lirası ve döviz cinsinden, Türk Eximbank Genel Müdürlüğü, Ankara Bölge Müdürlüğü ve İzmir Şubesi tarafından doğrudan kullandırılmaktadır.

15 Özellikli İhracat Kredisi
Program kapsamında, Türkiye'de yerleşik ihracata yönelik mal üreten firmaların Türk Eximbank'ın mevcut kredi programları çerçevesinde kredilendirilemeyen ancak Bankamızca uygun bulunan mal ve hizmet projelerine orta vadeli finansman imkanı sağlanmaktadır. Kredi; ihraç edilecek malın üretim süreci ya da satış koşulları nedeniyle 12 aydan uzun vadeli finansman ihtiyacı bulunan firmalar ile yeni pazarlara yeni ürün ihracı gibi özellik arz eden ihracat projelerine destek sağlamak amacıyla, proje bazında belirlenen koşullarla kullandırılmaktadır. Kredi vadesi, faiz oranı ve kredi tutarı proje bazında Türk Eximbank tarafından belirlenir. Kredi için Bankamızca doğrudan kullandırılan kredilerde uygulanan teminat unsurları aranacak olup, bu teminatların dışında ve ilave olarak başka teminatlar da alınabilecektir.

16 İhracat Kredi Sigortası
1989 yılında Bankamız bünyesinde uygulanmaya başlanan ihracat kredi sigortası programları ile ihracatçı firmaların ihraç ettiği mal bedellerinin, ticari ve politik risklere karşı belirli oranlarda teminat altına alınması ve Sigortalı firmaların gerek Türk Eximbank nezdinde doğmuş veya doğacak alacak haklarını ticari bankalara temlik etmek suretiyle, gerekse kambiyo senedine bağlı vadeli alacaklarını ister Türk Eximbank'da, isterse Türk Eximbank onayı ile ticari bankalarda iskonto ettirmek suretiyle düzenli finansman imkanına erişmeleri amaçlanmaktadır.

17 Eximbank’tan kimler yararlanabilir?
Dış Ticaret Sermaye Şirketleri (DTSŞ), Sektörel Dış Ticaret Şirketleri (SDTŞ), imalatçı-ihracatçı, ihracatçı veya ihracata yönelik mal üreten imalatçı vasfını haiz firmalar ve döviz kazandırıcı hizmet ihracı yapan firmalardan Bankamız ve TCMB değerlendirmeleri sonucu uygun bulunanlar yararlanır.

18 Kredinin geri ödenmeme riskine karşılık aşağıdaki teminatlardan birisi alınır;
Kredi borçlusu firma tarafından keşide edilmiş ve Bankamız nezdinde gayri nakdi limiti olan bankalardan/faktoring şirketlerinden birinin avalini/cirosu veya Kredi Garanti Fonu’nun avalini taşıyan bono Kredi borçlusu firma tarafından kullandırılacak kredi tutarında keşide edilmiş bono ile birlikte bono tutarından az olmayacak şekilde Bankamız nezdinde gayri nakdi limiti olan ticari bankalar tarafından düzenlenmiş devredilebilir dövizi natık kesin teminat Mektubu

19 Kredi taahhüdünün yerine getirilmemesi riskine karşılık aşağıdaki teminat alınır;
Bono bedeli üzerinden gün arası vadeli kredilerde %1,5 oranında, gün arası vadeli kredilerde %3 oranında, gün  arası vadeli kredilerde % 3,35 oranında hesaplanacak tutarda nakit blokaj veya avalli bono veya banka teminat mektubu (DTSŞ Hariç)

20 Ayrıca TL kredilerde DTSŞ firmaları hariç, talep edilen TL kredinin %15’i tutarında firma tercihine bağlı olarak aşağıdakilerden ek teminatlardan birisi alınır; Kredi borçlusu firma tarafından keşide edilen ve Bankamız nezdinde gayrinakdi limiti olan bankalardan/ KGF’dan birinin avalini taşıyan 2. Bono Teminat Mektubu Nakit blokaj 

21 Döviz cinsi nedir? Kredi TL ya da Döviz olarak kullandırılabilir. Döviz kredilerinde USD ve EURO döviz cinsleri üzerinden işlem yapılmaktadır

22 Kredinin vadesi kaç gündür?
Program kapsamında vadesine azami 240 gün kalan bonolar iskonto edilecektir. Ayrıca yalnızca döviz kredilerinde program limiti içinde kalacak şekilde azami 50 milyon ABD Doları tutarına kadar, 240 günü aşan kısmı Bankamız kaynaklarından karşılanmak üzere vadesine 360 gün kalmış bonolar da iskonto edilebilecektir.

23 Reeskont Kredisi (RK) Mal ve döviz kazandırıcı hizmet ihracatında bulunan firmalarımız için uygun maliyetli finansman sağlanması amacıyla, T.C Merkez Bankası ile işbirliği içerisinde, Bankamıza tanınan 17 milyar ABD Doları limit çerçevesinde kullandırılan Reeskont TL/Döviz Kredisinin (RK) azami vadesi 240 gündür.

24 Ayrıca 120 günlük kısmı bankamız kaynaklarından karşılanacak şekilde, 50 milyon ABD Doları'na kadar, 360 gün vadeli Reeskont Döviz Kredisi kullandırım imkanı getirilmiştir. İşlem alt limiti KOBİ vasfına haiz firmalar için ABD Doları, diğer tüm firmalar için ABD Doları'dır.

25 Reeskont Kredileri Kurları
ALIŞ SATIŞ 1 USD 1EUR 1GBP 100JPY

26 Bizi dinlediğiniz için teşekkür ederiz 
Nergiz ODACIOĞLU Ernur MANAV Onur DEMİR Ömer Can OVA


"Kredileri. Kredileri TÜRK EXİMBANK ‘IN KURULUŞU Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş./Türk Eximbank, 31 Mart 1987 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 3332." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları