Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (YYS) Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması kapsamında YYS’de Amaç; *Ticaret hacminin artırılması için gümrük ve dış ticaret.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (YYS) Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması kapsamında YYS’de Amaç; *Ticaret hacminin artırılması için gümrük ve dış ticaret."— Sunum transkripti:

1 YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (YYS) Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması kapsamında YYS’de Amaç; *Ticaret hacminin artırılması için gümrük ve dış ticaret işletmelerinin; - Kolaylaştırılması - Hızlandırılması - Güvenli hale getirilmesi *Yasa dışı ticaretle mücadele etkinliğinin artırılması

2 YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (YYS)
YYS Kapsamı Uygulamalar ve Kolaylaştırmalar (Talebe ve ek koşula gerek olmaksızın) *Eksik beyan usulü(fatura,ATR,menşei belgesi, navlun, sigorta poliçesi,işlenmiş tarım ürünleri analiz raporu, vergilendirmeyi doğrudan etkileyen diğer belgeler) *Kısmi teminat uygulaması (antrepo,gümrük kontrolü altında işleme, geçici ithalat %10) (DİİB ve Dİİ %1) *Yeşil hat uygulaması(G.Y. 196/1-a ve ç bentlerindeki eşya hariç) (belgeler gümrüğe ibraz edilmez) *Sarı hat kontrolüne düşerse öncelikli kontrol *Kırmızı hat kontrolüne düşerse öncelikli kontrol *Azaltılmış zorunlu bilgilerden oluşan özet beyan verme kolaylığı *Özet beyana ya da özet beyan yerine geçen belgelere veya özet beyan olarak kullanılan bilgilere dayalı emniyet ve güvenliğe ilişkin gümrük kontrollerinin azaltılması ve bu kontrollerin öncelikle yapılması * Sınır kapılarından öncelikli geçiş hakkı tanınması

3 YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (YYS)
YYS Kapsamı Uygulamalar ve Kolaylaştırmalar (Talep ve ek koşullar sağlanarak faydalanılacak uygulamalar) *Götürü teminat uygulaması (ÖTV (I) sayılı liste hariç) minimum bin Euro-Azami 2 milyon euro *Onaylanmış ihracatçı yetkisi kapsamında; -A.TR Dolaşım Belgesi düzenleyebilme izni (son bir yıl içinde minimum 50 adet ATR düzenlemeli) -Serbest Ticaret Anlaşması yapılan ülke veya ülke gruplarıyla tercihli ticarette, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında tarım ürünlerinin tercihli ticaretinde ve ülkemiz tarafından tek taraflı olarak tanınan Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi rejimi kapsamında gerçekleştirilen tercihli ticarette eşyanın kıymetine bakılmaksızın fatura beyanı veya EUR. MED fatura beyanı düzenleyebilme izni (son bir yıl içinde aynı dörtlü tarife pozisyonundan en az 50 adet EUR.1 veya EUR.MED düzenlemiş olmalı)

4 YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (YYS)
YYS Kapsamı Uygulamalar ve Kolaylaştırmalar *Onaylanmış ihracatçı yetkisi kapsamında; -İhracatta yerinde gümrükleme izni (son bir yıl içinde direkt kendi adına FOB 5 milyon USD ihracat) 1000,3141,3151 ve vergilerin geri verilmesi veya kaldırılması talebinde bulunmaksızın 1040 rejiminde ve ambalaj, palet vb. eşyanın ihracatında İYG izni kullanılabilir. 3141 ve 3151 rejim sadece İzinli Gönderici ile taşıtabilir. 1000,1040 ve ambalaj, palet vb. taşımalarını izinli gönderici veya 61. Madde uyarınca uygun bulunan nakliyeciler ile veya kendi araçları(kiralama dahil) ile taşıtabilir. 3141 ve 3151 rejim kodu ile ihracatta ayniyat tespiti yapılmaz.

5 YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (YYS)
YYS Kapsamı Uygulamalar ve Kolaylaştırmalar *İthalatta Yerinde Gümrükleme İzni -Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren grup ithalatçıları hariç imalatçı olmak, - Başvuru yılından bir önceki takvim yılı veya başvurunun kayda alındığı ayın ilk gününden geriye dönük bir yıl içerisinde aşağıdaki koşullardan en az birini sağlamak: (sadece kendi adına) 1) Asgari yirmi milyon ABD doları tutarında toplam ihracat ve ithalat yapmış olmak, 2) Asgari beş milyon ABD doları tutarında ihracat yapmış olmak, 3) Asgari yirmi milyon ABD doları tutarında toplam ithalat yapmış olmak.

6 YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (YYS)
YYS Kapsamı Uygulamalar ve Kolaylaştırmalar *İthalatta Yerinde Gümrükleme İzni - Gümrük idaresine beşyüzbin EURO nakit teminat veya teminat mektubu vermiş olmak, - İzin kapsamı eşyanın depolanması, boşaltılması, muayenesi ve izin kapsamı eşyadan numune alınabilmesi için gerekli teçhizat ve donanıma sahip olmak. 4000,4100,5100 rejimleri ve ambalaj kap vb. eşyayı bu kapsamda ithal edebilir. Bu izin kapsamındaki eşyaları sadece İzinli Alıcı yetkisi sahibi taşıyıcılar taşıyabilir. 4100,5100 rejimleri için ayniyat tespiti yapılmaz. G.Y. 196/1-a ve ç bentlerindeki eşya, ÖTV (I) sayılı listedeki eşya, Bakanlıkça belirlenecek olanlar haricindeki ihtisas gümrüğüne tabi eşya, ithali belli kurum ve kuruluşlara bırakılan eşya bu yetki kapsamında ithal edilemez.

7 YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (YYS)
YYS Kapsamı Uygulamalar ve Kolaylaştırmalar *İzinli Gönderici Yetkisi - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından alınmış uluslararası taşımacı yetki belgesi sahibi olmak. - Kapsamlı teminat veya teminattan vazgeçme sertifikası sahibi olmak. - Başvuru yılından bir önceki takvim yılı veya başvurunun yapıldığı ayın ilk gününden geriye dönük bir yıl içerisinde aşağıdaki koşullardan en az birini sağlamış olmak; 1) En az beş yüz transit beyannamesi (TIR Karnesi dâhil) kapsamında eşya transit etmiş olmak, 2) En az beş yüz özet beyan kapsamında işlem yapmış olmak, 3) Toplam 500 transit beyanı (TIR Karnesi dâhil) ve özet beyan kapsamında işlem yapmış olmak.

8 YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (YYS)
YYS Kapsamı Uygulamalar ve Kolaylaştırmalar *İzinli Gönderici Yetkisi - Yetki kapsamı eşyanın depolanması, boşaltılması, muayenesi ve yetki kapsamı eşyadan numune alınabilmesi için gerekli teçhizat ve donanıma sahip olmak. - Yetki kapsamında işlem yapılacak tesislerde, gerektiğinde eşya ve taşıma aracının tartımı için gerekli düzeneğe sahip olmak. 1000,3141,3151,1040 rejimleri ve ambalaj malzemesi eşyasının işlemlerini bu izin kapsamında yapabilir. İYG ve A,B OKSB sahibi olmayan firmaların sadece 1000,1040 ve ambalaj malzemesi eşyasının taşımasını bu izin kapsamında yapabilir.

9 YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (YYS)
YYS Kapsamı Uygulamalar ve Kolaylaştırmalar *İzinli Alıcı Yetkisi - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından alınmış uluslararası taşımacı yetki belgesi sahibi olmak. - Başvuru yılından bir önceki takvim yılı veya başvurunun yapıldığı ayın ilk gününden geriye dönük bir yıl içerisinde aşağıdaki koşullardan en az birini sağlamak: 1) En az beş yüz transit beyannamesi (TIR Karnesi dâhil) kapsamında eşya transit etmiş olmak, 2) En az beş yüz özet beyan kapsamında işlem yapmış olmak, 3) Toplam 500 transit beyanı (TIR Karnesi dâhil) ve özet beyan kapsamında işlem yapmış olmak.

10 YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (YYS)
YYS Kapsamı Uygulamalar ve Kolaylaştırmalar *İzinli Alıcı Yetkisi - Gümrük idaresine bir milyon EURO nakit teminat veya teminat mektubu vermiş olmak, - Yetki kapsamı eşyanın depolanması, boşaltılması, muayenesi ve yetki kapsamı eşyadan numune alınabilmesi için gerekli teçhizat ve donanıma sahip olmak, - Yetki kapsamında işlem yapılacak tesislerde, gerektiğinde eşya ve taşıma aracının tartımı için gerekli düzeneğe sahip olmak. Sadece Yetkilendirilmiş Yükümlü, A,B sınıfı OKSB sahibi firmaların eşyasını bu kapsamda taşıyabilir. 4000,4100,5100 rejimleri ve ambalaj kap vb. eşyayı bu kapsamda taşıyabilir.

11 YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (YYS)
YYS Kapsamı Uygulamalar ve Kolaylaştırmalar *İzinli Alıcı Yetkisi - Yetkilendirilmiş yükümlü İth.Y.G. sahibi ise ister kendi tesisinde ister firmanın tesisinde, diğer durumlarda ise sadece kendi tesisinde bu işlemi yapabilir. G.Y. 196/1-a ve ç bentlerindeki eşya, ÖTV (I) sayılı listedeki eşya, Bakanlıkça belirlenecek olanlar haricindeki ihtisas gümrüğüne tabi eşya, ithali belli kurum ve kuruluşlara bırakılan eşya bu yetki kapsamında taşınamaz.

12 YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (YYS) YYS Koşulları
*1-Güvenilirlik Koşulu - Yönetim kurulu üyeleri, sermayesinin yüzde onundan fazlasına sahip gerçek kişiler ile gümrük ve dış ticaret işlemlerinde temsil yetkisini haiz çalışanlarının; devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, uluslararası suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, güveni kötüye kullanma, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, hileli iflas, yalan tanıklık, suç uydurma ve iftira suçları ile ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama suçlarından mülga 1/3/1926 tarihli ve 765 sayılı Türk Ceza Kanunu ile 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununa; vergi kaçakçılığı veya vergi kaçakçılığına teşebbüs suçlarından 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununa; 7/1/1932 tarihli ve mülga 1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanuna, mülga 10/7/2003 tarihli ve 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa, 21/3/2007 tarihli ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa, 19/4/1990 tarihli ve 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanununa, 20/2/1930 tarihli ve 1567 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Kanuna, 4/12/2003 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununa, 11/10/2006 tarihli ve 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanuna, 12/6/1933 tarihli ve 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanuna, 3/6/1986 tarihli ve 3298 sayılı Uyuşturucu Maddelerle ilgili Kanuna muhalefetten ceza veya mahkumiyet kararı bulunmaması.

13 YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (YYS) YYS Koşulları
*1-Güvenilirlik Koşulu -Varsa sürekli olarak yurtdışında ikamet eden yabancı uyruklu; yönetim kurulu üyeleri, sermayesinin yüzde onundan fazlasına sahip gerçek kişiler ile gümrük ve dış ticaret işlemlerinde temsil yetkisini haiz çalışanlarının, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda sayılan uluslararası suçlar, devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, güveni kötüye kullanma, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, hileli iflas, yalan tanıklık, suç uydurma ve iftira suçları ile ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama suçlarından, vergi kaçakçılığı veya vergi kaçakçılığına teşebbüs suçlarından, gümrük kaçakçılığı veya gümrük kaçakçılığına teşebbüs suçlarından, petrol kaçakçılığı suçlarından, uyuşturucu kaçakçılığı suçlarından, haksız mal edinme suçlarından, Türkiye’nin veya diğer ülkelerin mevzuat hükümlerine muhalefetten ceza veya mahkûmiyet kararı bulunmaması

14 YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (YYS) YYS Koşulları
*1-Güvenilirlik Koşulu -Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin c,ç,d,e,f,g,ğ maddelerinde belirtilen şekilde gümrük mevzuatı ihlali nedenli para cezaları bulunmaması -Gümrük mevzuatı uyarınca kesinleşmiş vergi ve ceza borcu bulunmaması. - Vergi mevzuatı uyarınca kesinleşmiş vergi borcu bulunmaması. - İlgili mevzuat uyarınca kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu bulunmaması. - Sertifika başvurusunun yapıldığı yıldan önceki takvim yılı içinde veya başvurunun yapıldığı ayın ilk gününden geriye dönük bir yıl içerisinde gümrük idaresinde en az yüz adet beyan kapsamında işlem yapılmış olması

15 YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (YYS) YYS Koşulları
*2-Ticari Kayıtların Güvenilirliği ve izlenebilir olması - Ticari ve varsa taşımaya ilişkin kayıtlarını, gümrük idarelerince yapılan ve özellikle sonradan kontrol kapsamında yapılacak denetimlerin sağlıklı ve etkin bir şekilde yapılmasına olanak verecek, bilgi ve kayıtların gerçekliğini koruyan şekilde ve genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygun olarak tutmak. - Eşyanın tüm vasıflarının tereddüde mahal bırakılmayacak şekilde gösterilmesini ve tüm hareketlerinin kayıt altına alınmasını mümkün kılan defter ve kayıt düzenine sahip olmak. - Gümrük ve varsa taşımaya ilişkin kayıtlara gümrük idaresinin fiziki veya elektronik olarak erişebilmesine olanak sağlamak. - İdarenin yapacağı gümrük kontrolleri için gerek duyulan uygun ortamı sağlamak. - Serbest dolaşımda olan ve olmayan eşya ayrımını gözeten bir lojistik kayıt sistemine (stok ve depolama kayıt sistemi, muhasebe sistemi ve benzerleri) sahip olmak.

16 YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (YYS) YYS Koşulları
*2-Ticari Kayıtların Güvenilirliği ve izlenebilir olması - İşletmenin türü ve büyüklüğü ile orantılı, yasadışı ve usulsüz işlemlerin tespitine imkân veren, eşya akışının idaresi için uygun, belirli bir sistematik içerisinde işlemlerin yürütülmesini sağlayan ve iç kontrol mekanizması içeren bir idari organizasyon yapısına sahip olmak. - Gümrük işlemlerinin mevzuata uygunluğu ile eşyanın gümrük idaresine doğru beyan edilmesini teyit ve tevsik edecek kurum içi bir sistematiğe sahip olmak ve -- Gümrük konularıyla ilgili birimlerinde ve buna ilişkin iç kontrol süreçlerinde gümrük konularında bilgili ve tecrübeli personel istihdam etmek veya -- Gümrük konularında bilgili ve tecrübeli personel istihdam eden tüzel kişilerden gümrük konuları ve buna ilişkin iç kontrol süreçlerine yönelik danışmanlık hizmeti almak. - Gümrük mevzuatına uyum konusunda herhangi bir aksaklık ortaya çıktığında veya sorun tespit edildiğinde gümrük idaresini bilgilendirmek.

17 YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (YYS) YYS Koşulları
2-*Ticari Kayıtların Güvenilirliği ve izlenebilir olması - Tüm beyanlara ilişkin olarak idarenin isteği doğrultusunda sunulacak şekilde, özel mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla, beyanın gerçekleştiği yılın sonundan itibaren beş yıl süreyle ilgili belgeleri saklamak. - Bilgi ve kayıtların arşivlenmesi ve bilgi kaybının önlenmesine yönelik yeterli ve uygun bir iş planlamasına sahip olmak. - Bilgisayar sistemini yetkisiz girişlerden korumaya ve verilerini güvenceye almaya yönelik uygun bilişim teknolojisi güvenlik önlemlerine sahip olmak. Bu koşulların sağlandığının kabul edilebilmesi için, sonradan kontrol yetkilisi tarafından düzenlenen EK-7’de yer alan yerinde inceleme değerlendirme formunda “uygulanamaz” olarak belirlenen sorular hariç olmak üzere aşağıdaki hususların karşılanması gerekir. a) Herhangi bir sorudan sıfır puan alınmamış olması, b) Yerinde inceleme değerlendirme formunda yer alan ilk on göstergede yer alan (onuncu gösterge dâhil) sorulara ilişkin alınan toplam puanın, alınabilecek en yüksek toplam puanın yüzde sekseninin üzerinde olması, c) Onuncu göstergeden sonraki göstergelerde yer alan sorulara ilişkin alınan toplam puanın, alınabilecek en yüksek toplam puanın yüzde altmış beşinin üzerinde olması

18 YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (YYS) YYS Koşulları
*3-Mali Yeterlilik Koşulu -Başvuru yılından önceki üç yıl esas alınmak suretiyle, olumlu görüşle rapora bağlanmış ek-5’de yer alan YMM raporu *4-Emniyet ve Güvenlik Koşulu - Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası kapsamındaki faaliyetlerle ilgili olarak kullanılacak binaların izinsiz giriş ve sızmaları önleyecek nitelikte olması ve tesislere ilişkin genel güvenlik tedbirlerini almış olmak. - Yükleme yerlerine, sevkiyat sahalarına, kargo bölümlerine ve taşıma araçlarına yetkisiz girişleri önlemek üzere uygun erişim kontrol tedbirlerini almış olmak. - Herhangi bir eşyanın değiştirilmesini, kaybını veya yabancı eşya eklenmesini önleyecek tedbirleri almış olmak. - Eşyanın konulması için uygun görülen yerleri gümrüğün denetimini kolaylaştıracak şekilde düzenlemiş olmak.

19 YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (YYS) YYS Koşulları
*4-Emniyet ve Güvenlik Koşulu - Yasaklama ve kısıtlamalara tabi eşya söz konusu ise, bunlara ilişkin ithalat ve/veya ihracat lisanslarıyla ilgili işlemleri takip edecek ve bu kapsamdaki eşyayı diğer eşyadan ayıracak bir iş akışını oluşturmuş olmak. - Uluslararası arz zincirinin güvenilirliğinden emin olunmasını sağlamak amacıyla, iş yaptığı kişi ve firmaların kimliklerinin açıkça tespit edilmesi ve bu kişi ve firmaların uygun emniyet ve güvenlik tedbirleri aldıklarının kontrolüne yönelik önlemleri almış olmak. - Mevzuatın izin verdiği ölçüde, güvenlik açısından hassas pozisyonlarda görev yapacak çalışanları hakkında işe başlama öncesi ve sonrasında periyodik olarak güvenlik araştırması yapıyor ve firmada çalışanlardan kaynaklı ortaya çıkabilecek risklere karşı güvenlik tedbirleri alıyor olmak. - İlgili personelinin arz zinciri güvenliği ile ilgili eğitim programlarına aktif olarak katılımını sağlamak.

20 YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (YYS) YYS Koşulları
*4-Emniyet ve Güvenlik Koşulu Bu koşulların sağlandığının kabul edilebilmesi için, sonradan kontrol yetkilisi tarafından düzenlenen EK-7’de yer alan yerinde inceleme değerlendirme formunda “uygulanamaz” olarak belirlenen sorular hariç olmak üzere aşağıdaki hususların karşılanması gerekir. Herhangi bir sorudan sıfır puan alınmamış olması, b) Yerinde inceleme değerlendirme formunda yer alan ilk on göstergede yer alan (onuncu gösterge dâhil) sorulara ilişkin alınan toplam puanın, alınabilecek en yüksek toplam puanın yüzde sekseninin üzerinde olması, c) Onuncu göstergeden sonraki göstergelerde yer alan sorulara ilişkin alınan toplam puanın, alınabilecek en yüksek toplam puanın yüzde altmış beşinin üzerinde olması.

21 YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (YYS)
*Başvuru İçin Aranacak Belgeler -Ek-1/A’da yer alan başvuru formu -Ek-2’de yer alan soru formu - Yönetim kurulu üyeleri, sermayesinin yüzde onundan fazlasına sahip gerçek kişiler ile gümrük ve dış ticaret işlemlerinde temsil yetkisine haiz çalışanlarının, Resmi kuruma verilmek üzere alınmış en geç 2 aylık,arşiv kaydı ibaresi olan adli sicil belgesi(web’den alınabilir). Bu şahıslardan yurtdışında ikamet eden yabancı uyruklu olan varsa, ilgili kişi veya yönetim kurulu başkanı tarafından imzalı Ek-3 taahhütname -Türkiye genelinde sgk pirim borcu olmadığında dair en geç 1 ay önce alınmış olan ihale konusu olmayan işlerle ilgili e-borcu yoktur belgesi veya Ek-4’de örneği yer alan SGK’dan alınan yazı aslı -En geç 2 ay önce alınmış vergi borcu olmadığına dair yazı aslı(web’ den alınabilir) -Son üç yıl esas alınmak suretiyle başvuru sahibinin mali yapısının incelenmesi sonucunda yeminli mali müşavir tarafından karşılaştırmalı olarak hazırlanan ve olumlu olarak sonuca bağlanan Ek-5’de yer alan örneğe uygun rapor aslı veya noter onaylı örneği

22 YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (YYS)
*Başvuru İçin Aranacak Belgeler -Avrupa Akreditasyon Birliğinin karşılıklı tanıma anlaşmalarına imza atmış akreditasyon kurumları tarafından akredite edilmiş uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca düzenlenecek ve akreditasyon kurumunun markasını taşıyan güncel ISO 9001 ve ISO sertifikalarının aslı veya düzenleyen kuruluş tarafından onaylı örneği -- ISO 9001 sertifikası, başvuru sahibinin dış ticaret, gümrükleme, yönetim ve idari organizasyon faaliyetleri ile bu faaliyetlerle ilişkili işlemlerini ve bunlara bağlı üretim ve hizmet sunumlarını, -- ISO sertifikası; ithalat, ihracat, transit, gümrükleme gibi gümrük ve dış ticaret işlemlerini ve bu işlemlere ilişkin lojistik, depolama, muhasebe, finans ve bilgi işlem gibi faaliyetlerinin elektronik bilgi varlıkları ile bu varlıkları korumak amacıyla kullandığı bilişim güvenliğini, kapsamalıdır.

23 YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (YYS)
*Talep ve Ek Koşullar İçin Aranacak Belgeler -Götürü teminat isteniyorsa Ek-1/B -Onaylanmış ihracatçı yetkisi isteniyorsa Ek-1/C -İzinli gönderici yetkisi isteniyorsa Ek-1/D ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından alınmış uluslararası taşımacı yetki belgesi örneği - İzinli alıcı yetkisi isteniyorsa Ek-1/E ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından alınmış uluslararası taşımacı yetki belgesi örneği -İthalatta yerinde gümrükleme izni isteniyorsa Ek-1/F ile a)Kapasite raporu veya b)Kapasite raporu düzenlenemiyorsa Eksper Raporu c) Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren grup ithalatçıları için, gerçekleştirilen ithalatın en az yüzde altmışının otomotiv sektöründe faaliyet gösteren grup imalatçılarının üretiminde kullanılan eşyanın ithalatı olduğunu gösterir yeminli mali müşavirce hazırlanan Ek-21’de yer alan örneğe uygun rapor aslı.

24 YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (YYS)
*Başvuru İçin Aranacak Belgeler *Başvuru sırasında Ek-1/A, istenilen yetkiye göre Ek-1/B ilâ Ek-1/F ile Ek-2’de yer alan belgelerin asılları ile birlikte elektronik ortamda hazırlanan örneklerinin de ibraz edilmesi gerekir. *Başvuru ve İzin Prosedürü *Başvuru Bölge Müdürlüğüne yapılır. -Bölge Müdürlüğü 15 işgünü içinde ön incelemeyi yapar. -5 iş günü içinde Ek-1/A YYS başvuru formu, Ek-2 soru formu ve istenen ilave yetkilere ait koşulların karşılandığı tespit edilen ilave yetkiler Ek-6 ön inceleme formunda belirtilerek Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğüne gönderir.

25 YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (YYS)
*Başvuru ve İzin Prosedürü -15 iş günü içerisinde Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü ek-2 soru formu içerisinde yer alan bilgilerin tam ve yeterli olup olmadığını inceler. -Bilgiler eksik veya yetersiz ise 5 iş günü içinde firmaya bildirim yapılır, 20 iş günü içinde soru formu tekrar düzenlenerek Genel Müdürlüğe teslim edilir. -10 iş günü içinde müfettiş görevlendirilir. -30 iş günü içerisinde müfettiş incelemeyi yapar. Eksiklik var ise, başvuru sahibi taahhüt verir ve 30 iş günü süre verilir. Eksiklikler tamamlandıktan sonra 15 iş günü içinde müfettiş eksikliklerin tamamlanıp tamamlanmadığını kontrol eder. -5 iş günü içinde Genel Müdürlüğe Ek-7 formunu gönderir. -10 iş günü içinde Genel Müdürlük incelemeyi yapar. -5 iş günü içinde Bölge Müdürlüğüne bildirimde bulunur.

26 TR/AEOF/16/34/0001 (R16340001) YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (YYS)
*Başvuru ve İzin Prosedürü -5 iş günü içinde Bölge Müdürlüğü sertifikayı düzenler. TR/AEOF/16/34/0001 (R )

27 YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (YYS) NOTLAR:
-YYS süresizdir. -Sertifikanın düzenlendiği tarihden itibaren her 12 aylık dönem sonuna tekabül eden tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen kişilerce (YGM) tarafından incelenip yıllık faaliyet raporu düzenlenir işgünü içinde raporu düzenleyen bölge müdürlüğüne sunar. -Ek-2 soru formu, sertifikanın düzenlendiği tarihten sonraki 12 aylık dönemlerin sonuna tekabül eden tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen kişilerin (YGM) denetiminde hazırlanır ve 15 işgünü içinde Bölge Müdürlüğüne verilir. -Şayet yıllık faaliyet raporunda 234 kapsamına giren bir ihlal tespit edilirse, firma rapor üzerinde bu ihlali kabul ettiğini beyan ederse, 234/3 fıkra hükmü uygulanarak firma bu ihlali bildirmiş sayılır. - Firmanın ticaret ünvanı,adresi,ticaret sicile kayıtlı olunan yer veya ticaret sicil numarası ve vergi numarasında değişiklik olduğu takdirde 5 işgünü içinde bölge müdürlüğüne müracaat edilmelidir. Aksi takdirde sertifika 3 ay askıya alınır. -YYS firmaları her zaman denetime hazır olmalıdırlar.

28 TEŞEKKÜR EDERİZ….. BİZE ZAMAN AYIRDIĞINIZ İÇİN
YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (YYS) BİZE ZAMAN AYIRDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ…..


"YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (YYS) Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması kapsamında YYS’de Amaç; *Ticaret hacminin artırılması için gümrük ve dış ticaret." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları