Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNSAN VE SORUMLULUK YAPAN= HATİCE SEYYAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNSAN VE SORUMLULUK YAPAN= HATİCE SEYYAR"— Sunum transkripti:

1

2

3

4 SORUMLULUK Sorumluluk:Başkalarının haklarına saygılı olmak ve kendi davranışlarının sonuçlarını üstlenmek şeklinde tanımlanabilir.

5

6

7

8

9

10

11

12

13 n Bir yetişkini çocuktan, aklı başında insanı bilinçsiz birisinden ayıran en temel özellik sorumluluk üstlenme ehliyetidir. n Saint-Exupery “İnsan olmak her şeyden önce sorumlu olmaktır.” der. Saint-Exupery n Sorumluluk, bir insanın davranışlarının sonuçlarını üstlenmesi demektir.

14 n Sadece insanların değil, şirketlerin de sorumlulukları vardır. Şirketlerin varlık nedeni performans üretmek, sonuç almaktır. Şirketler, kaynakları en verimli şekilde kullanmak; en az maliyetle en fazla üretimi yapmak için çalışırlar.

15 n Sorumluluk, insanın üstendiği görevlerde elinden gelenin en iyisini yapmaya ve gönüllü olarak hesap vermeye hazır olması demektir. Sorumluluk her şeyi kadere bağlama kolaycılığından sıyrılıp olgunlaşmak demektir. Bir şeyin kader olduğunu düşünüyorsak sorumluluğun bize ait olduğunu kabul etmiyoruz demektir.

16 n Sorumluluktan kaçan ya da sorumluluk üstlenmeye korkan kişiler ister istemez ya başkalarına ya da koşullara bağımlı olurlar. Koşulların üzerine çıkıp hayatlarına yön veremezler. Sorumluluk almamak, koşullara teslim olmak, kendi hayatınla ilgili karar verme yetkisinden, dolayısıyla özgürlüğünden feragat etmek demektir.

17

18 Sorumluluk Sahibi Bireyler: n Kendi kaynaklarını kullanan, n Kendine güvenen, n Kendi kararlarını kendisi veren, n Davranışlarının sonuçlarını üstlenen, n Bağımsız hareket eden, n Başkalarının haklarını çiğnemeden, kendi ihtiyaçlarını karşılayabilen,kişilerdir.

19 Sorumluluk Sahibi Bireyler: n Öz eleştiri yapabilen, n İş birliğine yatkın, n Zamanı etkin kullanabilen kişilerdir.

20 OKULDA SORUMLULUKLARIMIZ a) Kendimize Karşı b) Arkadaşlarımıza Karşı c) Öğretmenlerimize Karşı ç) Diğer Görevlilere Karşı d) Okul Kurallarıyla İlgili Sorumluluklarımız

21 Okulda Sorumluluklarımız -Kendimize Karşı Sorumluluklarımız Düşüncelerimizi çekinmeden söylemeliyiz, Sınıfta söz alarak konuşmalıyız, Eleştirilere açık olmalıyız, Başkalarına karşı kırıcı eleştiri yapmamalıyız,

22 -Arkadaşlarımıza Karşı Sorumluluklarımız Arkadaşlarımızı incitmemeliyiz, Grup çalışmalarında kendimize düşen görevleri yerine getirmeliyiz, Arkadaşlarımız konuşurken sözlerini kesmemeliyiz, Söz alarak konuşmalıyız,

23 -Öğretmenlerimize Karşı Sorumluluklarımız n n Öğretmenlerimize saygılı davranmalıyız, n n Gördüğümüz yerde selam vermeliyiz, n n Sözlerini dikkatle dinlemeliyiz, n n Başarılarımızda onların payı olduğunu unutmamalıyız.

24

25

26 TRAFİKTE YAYANIN SORUMLULUĞU

27 n 1.KURALLARA UYGUN DAVRANMA n 2.KURALLARA UYGUN DAVRANMAYANLARI UYARMA n 3.YAYA KALDIRIMLI YOLDAN YÜRÜME n 4.YAYA KALDIRIMSIZ YOLDAN YÜRÜME

28 n 5.GÜVENLİ YOLUN SEÇİMİ n 6.KARANLIKTA GÖRÜLEBİLMEK İÇİN ÖNLEMLER ALMA n 7.KARŞIYA GÜVENLİ GEÇİŞ n 8.YAYANIN YOLU KULLANMASINDAKİ ÖNCELİK SIRASI

29 n 9.KARŞIDAN KARŞIYA GEÇİŞ KURALLARI

30 Sorumluluk kazandırmaya yönelik her sürecin temel ve değişmez öğeleri 1-Bilgilendirme: Çocuğun davranışında istenen değişimin gerçekleşebilmesi için önce, çocuğun bu değişim hakkında bilgilendirilmesi gerekir. n Çocuk davranışındaki değişimi bir ihtiyaç olarak görebilmeli..

31 n 2-Takip Etme: Çocuk, yapacağı iş hakkında bilgilendirildikten sonra, ona bir süre tanınması ve bu süre içinde işi yapıp yapmadığının takip edilmesi çocuğun sorumluluğu almasını kolaylaştırır. 3-Geri Bildirimde Bulunma: Eğer çocuk kendisine verilen sorumluluğu yerine getiriyorsa, olumlu sözler söylenerek motive edilmesi çocuğun kendine olan güvenini artırır, kendisiyle gurur duymasını sağlar. 3-Geri Bildirimde Bulunma: Eğer çocuk kendisine verilen sorumluluğu yerine getiriyorsa, olumlu sözler söylenerek motive edilmesi çocuğun kendine olan güvenini artırır, kendisiyle gurur duymasını sağlar.

32 4-Hatırlatma: Çocuk sorumluluğu almakta direnç gösteriyorsa yeniden bilgilendirme yapılması gereklidir. 5-Tekrar: Yapılması gerekenlerin sabırlı ve kararlı bir biçimde belirli aralıklarla tekrarlanması çocukta sorumluluk davranışının gelişmesine yardımcı olacaktır. 5-Tekrar: Yapılması gerekenlerin sabırlı ve kararlı bir biçimde belirli aralıklarla tekrarlanması çocukta sorumluluk davranışının gelişmesine yardımcı olacaktır.

33 Sorumluluk bilincini geliştirmede ailenin rolü n Beklentilerinizde gerçekçi olmaya çalışın. Prensip:Kuralları belirlerken çocuğunuzun yaşını ve özel durumlarını dikkate alın. Prensip:Kuralları belirlerken çocuğunuzun yaşını ve özel durumlarını dikkate alın. n Bazı davranışlarının yaşı gereği doğal ve geçici olduğunu unutmayın. *Prensip:Bazı davranışlar gelişim sürecinin parçasıdırlar.

34 n Çocuğunuza davranışı ile ilgili beklentinizi tam olarak öğretin. *Prensip:Bildiğini veya yaşı gereği bilmesi gerektiğini varsaymayın.

35 n Sorunlarla karşılaşmadan önce doğru davranışı hatırlatın. *Prensip:Kendisinden beklenenleri bildiğinden emin olun.

36 n İyi davranışını kullanma olanağı veren uygun ortamlar hazırlayın. hazırlayın. *Prensip:Deneyimlerle öğrenmesini kolaylaştırın.

37 n Çocuğa kuralların düzenlenmesi düzenlenmesi ve uygulanmasında ve uygulanmasında aktif rol ve sorumluluk verin. aktif rol ve sorumluluk verin.. “Sabahleyin zamanında kalkabilmen için odana saat koyuyorum.” için odana saat koyuyorum.” *Prensip:Kuralları benimsemesi ve uyması daha kolay olur.

38 n Her türlü durum için değil de, günlük yaşantınızı de, günlük yaşantınızı olumsuz biçimde etkileyen olumsuz biçimde etkileyen sorunlarla ilgili kural koyun. sorunlarla ilgili kural koyun. *Prensip:Kurallar karmaşası içinde kalmayın

39 n Kontrolün anne-babada olması, çocuğun yaptığı her şeyin kontrol edilmesi anlamına gelmemektedir. *Prensip:Hayata hazırlayacak becerileri edinmesine fırsat verilmelidir *Prensip:Hayata hazırlayacak becerileri edinmesine fırsat verilmelidir

40 n Aile üyeleri çocukla ilgili amaç ve beklentilerde uyuşmalıdır. *Prensip:Tutarlı kurallar, güven,düzen ve kontrol sağlar.

41 n Çocuğunuzun sizi tartışma ortamı içine çekmesine izin vermeyin. ortamı içine çekmesine izin vermeyin. n “Oynamak istemeni anlıyorum ama şimdi yatman gerekiyor.” *Prensip:Durumla ilgili bir ifade kullanarak çok açık bir şekilde ondan ne istediğinizi söyleyin

42 n Çocuğunuza bütün özellikleri ile değer verdiğinizi, sevdiğinizi hissettirin. *Prensip:Çocuğunuza “yanlış” bir kişi olduğu izlenimi vermeden, istenilen davranış değişikliklerini sağlayın.

43

44

45 SORULAR

46 n Sorumluluk Nedir? n Sorumluluk Sahibi Bireyler Nasıl Kişilerdir? n Trafikte yayanın sorumluluğuna 3 Örnek Veriniz ? n Sorumluluk bilincini geliştirmede sizce ailenin rolü ne kadar önemli? Açıklayınız ? n Sorumluluk kazandırmaya yönelik temel ögeler nelerdir? n Okulda sorumluluklarımız nelerdir?

47 HATİCE SEYYAR HATİCE SEYYAR 15010021040 15010021040


"İNSAN VE SORUMLULUK YAPAN= HATİCE SEYYAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları