Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

 Bebeğiniz için uygulayabileceğiniz emzirme tekni ği çok çeşitlidir. Yaygın olarak kullanılan 4 teknik vardır. Bebeğinizi emzirme tekniğinizin nasıl.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: " Bebeğiniz için uygulayabileceğiniz emzirme tekni ği çok çeşitlidir. Yaygın olarak kullanılan 4 teknik vardır. Bebeğinizi emzirme tekniğinizin nasıl."— Sunum transkripti:

1

2  Bebeğiniz için uygulayabileceğiniz emzirme tekni ği çok çeşitlidir. Yaygın olarak kullanılan 4 teknik vardır. Bebeğinizi emzirme tekniğinizin nasıl olduğu hem siz hem de bebeğiniz için çok önemlidir. Sizin için önemlidir çünkü oturuyor ya da yatar pozisyonda olma durumunuza göre sizi en az yoracak tekniği seçmelisiniz. Zira emzirme hem fiziksel güç hem de sabır gerektiren bir iştir. Bebeğiniz için önemlidir; zira onu yormayacak ve bütün enerjisini çene kaslarına verecek pozisyonda onu tutmalısınız. Hangi oturma pozisyonunda hem sizin hem de bebeğiniz için en uygun tekniğin ne olduğunu deneme yanılma ile kısa zamanda bulmuş olacaksınız. Hatta kendinize gore yeni teknikler ve yöntemler de geliştirmiş olacaksınız.

3  Bir sandalye, koltuk yada yatağın kenarına oturunuz. Dizinizin üstüne, mümkünse; bir yastık koyup, bebeğinizin baş tarafı kolunuzun iç dirsek kısmına gelecek şekilde ve yüzü memenize doğru olacak şekilde bebeğinizi kucaklayınız. Diğer elinizi ise meme başınızı bebeğinizin ağzına yerleştirmek için kullanınız. Ayak altınıza yastık konmasının amacı bebeğin göğsünüze daha yakın durmasını sağlamaktır. Özellikle uzun boylu anneler için bu önemlidir. Oturduğunuz sandalye veya koltukta sırt desteği ve kolçak olması önemlidir. Kolçak sizin bu pozisyonda yorulmadan uzun süre durmanıza ardımcı olacaktır. Ayağınızın altına alçak bir tabure, sehpa veya benzeri bir şey koyunuz. Bu da sizin pozisyonunuzu yorulmadan korumanızı sağlayacaktır. Bu pozisyondaki diğer kritik kontrol noktalarınız şunlardır: Bebeğinizin leğen kemiği hizası sizin mide hizanızda, burnu sizin meme hizanızda olmalıdır. Zaten, uyguladığınız teknik hangi teknik olursa olsun, bebeğin emiş rahatlığından ve sizin rahatlık ihtiyacınızdan nerede hata yaptığınızı anlıyor olacaksınız. Ona gore pozisyonunuzda ufak değişiklikler yapıyor olacaksınız.

4  Bu teknikde omuzlarınızı ya da vücudunuzun üst kısmnı bir miktar bebeğinize doğru eğerek onun memenize daha dolay yerleşmesine yardımcı olunuz. Dizlerini kendinize doğru yaklaştırınız. Duruşu yatay ya da kafası hafif yukarı gelecek şekilde hafif eğimli bir duruş olmalıdır Özetle bu teknik bebeğin yatar pozisyonda olduğu ve sizin onu kucaklayarak emzirdiğiniz tekniktir. Bebeğinizi belirtilen şekilde kucakladıktan sonra dudaklarının memenize tam yerleşmesi için yatay ya da düşey yönde pozisyon değiştirmelerle memenize tam yanaşmasını da sağlarsınız.

5 Kucaklama Tekniği

6  Bu tekniğin “kucaklama”dan farkı; bu teknikde bebeğiniz yön olarak aynı pozisyonda olmasına karşın, siz onu kucaklamak için diğer kolunuzu kullanıyor olmanızdır. Bir başka ifadeyle; bu kez bebeğiniz başı sizin iç dirseğinize değil, diğer elinizin avuç içine doğru yaslanmıştır. Yani; kollar yer değiştirmiştir. Bu pozsiyonda da kucaklama pozisyonunda da bebeğinizi bir memeden diğer memeye geçirirken, kollarınızın pozisyonunu da simetrik olarak değiştirirsiniz. Bu pozisyonda avuç içlerinizin bebeğinizin kafasını tutuşuyla onun dudaklarını sizin meme ucunuza yaklaştırırsınız.

7 Ters Kucaklama Tekniği

8  Adında anlaşılacağı üzere bu teknikda bebeğinizi koltuğunuzun altında basen seviyenizin biraz yukarı seviyesinde tutarsınız. Yine bebeğinizin altına bir yastık koymak işinizi kolaylaştıracaktır. Ayakları sizin arkanıza doğru, baş kısmı sizin önüze doğrudur. Bebeğinizin yüzünü memenize doğru yaklaştırıp, onun dudaklarının meme başınıza yaklaşmasını sağlayınız. Elinizi bebeğinizin başının altına ve kolunuzu(diğer kolunuzu değil) ise yastığınız üzerine doğru bırakınız. Bundaki amaç, onun rahatlığı ve boyun kaslarını yormamanız için avuç içinizle onun başına destek olurken, kolunuzu da yastık üzerinde dinlendirmiş ve aynı zamnda onun sırt bölgesine de destek olmuş olursunuz. Hem kendiniz hem de bebeğiniz için uygun açıyı biraz da el yordamı ile bulursunuz. Bebeğinizin baş ve omuz kısmını biraz yukarı doğru eğimlendirmeniz uygun olacaktır. Tersine bir eğimde lmasındana kaçınınız.

9 Koltukaltı Tekniği

10  Yatarak emzirme pozisyonunu uygulayacaksanız, eşinizden sırtınıza destek olmak üzere yastık koymasını isteyiniz. Bir yastık baş altınıza bir yastık da sırtınıza gelecek ve sizi arkadan destekleyecek şekilde yerleştirebilirsiniz. Amaç sizi konforlu bir şekilde, yormadan kısmen ya da tamamen yan yatar durumda tutabilmektir. Bebeğiniz de size dönük olmak üzere yan yatar pozisyonda olmalıdır. Başına, hangisi (sağ ya da sol) ile daha rahat edebiliyorsanız bir elinizin iç kısmıyla destek olunuz.  Eğer, meme başınız bebeğinizin burun seviyesinden çok yüksekte kalıyorsa, onun da altına (baş altına değil) katlanmış bir battaniye ya da küçük bir yastık koyunuz. Böylelikle onun daha yüksek bir platforma koymuş olursunuz ve meme ucunuza daha kolay yanaşmasını sağlarsınız. Siz ya da bebeğiniz memenin onun burun hizasına (ya da dudaklarına) yanaşması için zorlanmıyor olmalısınız.

11 Yatarak Emzirme Tekniği

12  Vücunuz için destekler kullanın: Sırt desteği olmayan koltukları kullanmayın. Kullandığınız koltuk ya da sandalyenin kolçak ve sırt desteği olsun. Eğer, sırtınızı dayamanız gereken arkalık sırtınıza çok uzaksa araya yastık koyunuz. Kucaklama tekniklerini kullanıyorken bebeğinize çok uzak durduğunuz için eğilmek zorunda kalıyorsanız, eğilmek yerine ayak altınıza küçük bir iskemle, sehpa ya da yastık koyunuz. Böylelikle kendinizi bebeğe değil, bebeği size yaklaştırmış olursunuz. Yastıkla yapacağınız destekler yatar poziyonda da önemli ve yararlıdır. Hangi poszisyonu kullanıyorsnız kullanın, bebeğiniz memenize uzaksa bebeği memeye yaklaştırın, sizi bebeğinize değil.

13  Memenize destek uygulayın: Süt üretimiyle birlikte memeniz daha da büyüyecektir. Bu nedenle emzirme esnasında memenizi C-tutuşuyla tutunuz. C- tutuşu elinizi memenizin altına gelecek şekilde tuttuğunuz ve işaret parmağınız saatin 9, başparmağınız ise saatin 3 olduğu noktaya yerleştirdiğiniz tutuş pozisyonudur. Bu tutuş esnasında elinizin şekli C harfine ya da bayrağımızdaki hilal şekline benzer. Parmaklarınız meme başınızdan 4-5 santim uzaklıkta olsun. Böylelikle bebeğiniz yanlışlıkla parmaklarınızı emmemiş olur.

14  Bebeğinize destek uygulayın Emzirmenin verimli olması ve bebeğinizin mutlu bir şekilde işlemi tamamlaması için, onun rahat ve konforuna özen gösterin. Konsantrasyonunu emzirmeye harcamış olsun. Bu amaçla, ellerinizi, kollarınızı, yastıkları uygun bir şekilde kullanın. Amaç, onun kafa, boyun, sırt ve kalçasını rahat ve güvenli bir pozisyonda tutmasıdır.

15  Rutin dışına çıkın: Sizin ve bebeğiniz için en uygun emzirme pozisyonunu bulmak için değişik teknikleri ve varyasyonları denemekten kaçınmayın. Bir çok anne süt kanallarının tıkanmaması için memeyi tutuş yerlerini sıklıkla değiştirirler. Çünkü her tutuşun meme başının değişik noktasına baskı yapacağı ve meme başlarının hassaslaşmasının da önüne geçmiş olunacağı düşünülür. Ayrıca, eğer her emzirmede ilk emzireceğiniz meme (sağ yada sol) seçimini sıklıkla değiştirirseniz, süt üretiminiz daha da artacaktır.

16  Gevşeyin: Emzirme öncesinde stres düzeyinizin düşük olması, rahatlamış olmanız gerekmektedir. Dingin ve sakin hissetmelisiniz. Emzirme esnasında bir bardak su, süt ya da meyva suyu yanınızda bulundurmanız ve zaman zaman içmeniz de uygun olacaktır. Bu süt üretimini de artıracaktır


" Bebeğiniz için uygulayabileceğiniz emzirme tekni ği çok çeşitlidir. Yaygın olarak kullanılan 4 teknik vardır. Bebeğinizi emzirme tekniğinizin nasıl." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları