Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜBİTAK SANAYİ ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI Sunum: İbrahim Gedikoğlu.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜBİTAK SANAYİ ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI Sunum: İbrahim Gedikoğlu."— Sunum transkripti:

1 TÜBİTAK SANAYİ ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI Sunum: İbrahim Gedikoğlu

2 Programın Amacı: Programın amacı, firma düzeyinde katma değer yaratan kuruluşların Araştırma- Geliştirme (Ar-Ge) çalışmalarını teşvik etmek ve bu yolla Türk sanayiinin Ar-Ge yeteneğinin yükseltilmesine katkıda bulunmaktır.

3 Programın Kapsamı Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı ile; Yeni bir ürün üretilmesi, Ürün kalitesi veya standardının yükseltilmesi Maliyet düşürücü nitelikte yeni tekniklerin, yeni üretim teknolojilerinin geliştirmesi konularında yürütülen Ar-Ge nitelikli projeler desteklenmektedir.

4 Destekleme bilgileri Destekleme dönemleri: Dönem : 01 Ocak – 30 Haziran Dönem : 01 Temmuz – 31 Aralık Destekleme süresi: Maksimum proje süresi : 3 yıl Uzatma : Max. 6 ay Destek Üst Limiti : Yok

5 Temel Destekleme Oranı Temel destek oranı kuruluşun Ar-Ge yoğunluğu (Kuruluşun Ayrıntılı Gelir Tablosundaki Ar-Ge Faaliyet Giderleri değerinin Net Satış Hasılatına Oranı) esas alınarak hesaplanır Destek alt sınırı: Büyük işletme: %25 Kobi : %32

6 İlave Destek Oranı 1. Proje konusu öncelikli alanda ise: %20 Enformatik Esnek üretim/esnek otomasyon teknolojileriyle ilgili uyarlama İleri malzeme teknolojileri Gen mühendisliği/biyoteknoloji Uzay ve havacılık teknolojileri Çevreye duyarlı teknolojiler 2. Özgün ürün satış hasılatının toplam hasılata oranı: (Özgün ürün, kurumun başka bir kurumun patent ya da lisansına dayalı olayan üretim üretim ürünleridir) %25 e kadar %10 %25-50 %15 %50 üstü %20

7 İlave Destek Oranı 3. Projenin patentle sonuçlanması: %10 4. Kuruluş teknoparkta yerleşik ise, 5. Üniversite ya da Ar-Ge kuruluşlarından hizmet alımı yapıyorsa,

8 Personel destekleme Oranı Personel giderleri destekleme oranı Büyük firma%60 KOBİ%75 Teknoparkta yerleşik firma%90 Doktoralı%100 Toplam destek oranı; temel destek oranı, personel destek oranı ve ilave desteklerle beraber en çok %60 olmaktadır.

9 Desteklenen Ar-Ge Aşamaları Kavram geliştirme Teknolojik/teknik ve ekonomik yapılabilirlik etüdü Geliştirilen kavramdan tasarıma geçiş sürecinde yer alan laboratuar ve benzeri çalışmalar Tasarım, tasarım geliştirme ve tasarım doğrulama çalışmaları Prototip üretimi Pilot tesisin kurulması Deneme üretimi ve tip testlerinin yapılması Satış sonrasında ürün tasarımından kaynaklanan sorunların çözümü faaliyetleri

10 Desteklenen Gider Kalemleri ve Destek Oranları  Personel Giderleri (% 75) (Brüt maaş+SSK İşveren payı+İşsizlik Sigortası)(Kuruluş ortaklarının projede görev alması durumunda Asgari Ücretin 4 katı – 20 katı aralığında maaş ödenebilmektedir.)  Seyahat Giderleri (Temel Destek Oranı)  Alet/Teçhizat/Yazılım/Yayın Alım Giderleri (Temel Destek Oranı)  Danışmanlık/Hizmet Alım Giderleri (Temel Destek Oranı)  Yurtiçi Ar-Ge Kurumlarına Yaptırılan İşler (%100)  Malzeme Giderleri (Temel Destek Oranı)  Patent Giderleri (%100)

11 Başvuru Zamanlaması Başlamış olan bir proje için de proje başvurusu yapılabilir, bu durumda proje başvuru tarihinden 3 ay öncesine kadarki giderler destek kapsamına alınmaktadır. Proje başvurusu herhangi bir iş gününde yapılabilmektedir.

12 Proje Öneri Formu (AGY100) AGY100 Beş Bölümden Oluşmaktadır. A) Proje ve kuruluş bilgileri, B) Projenin endüstriyel Ar-Ge içeriği, teknoloji düzeyi ve yenilikçi yönü, C) Proje planı ve kuruluşun alt yapısı, D) Projenin ekonomik yarara ve ulusal kazanıma dönüşebilirliği, E) Proje bütçesi

13 Proje Öneri Dosyası İçeriği 1.1 asıl + 3 kopya Proje Öneri Formu 2.Personel Özgeçmişleri 3.Bir önceki yıla ait onaylı bilanço ve gelir tablosu 4.İmza Sirküleri 5.Alet/Teçhizat ve Malzeme alımına ilişkin proforma faturalar 6.Hizmet alımlarına ilişkin sözleşmeler ve teklifler 7.Ticaret Sicil Gazetesi

14 Proje Değerlendirme Süreci 1.Proje Ön Değerlendirme Proje önerisi TEYDEB proje sorumlusu tarafından ön değerlendirmeye alınır. Ön değerlendirmede projenin; Ar-Ge niteliği, yenilikçi ve özgün yönleri araştırılır, amacı, sonuçları ve yöntemleri konusunda fikir oluşturulur, kuruluş ve ulusal düzeydeki teknolojik katkısı değerlendirilir, dokümantasyon yeterlilik kontrolu aşağıdaki bilgiler dikkate alınarak yapılır: –teknolojik değerlendirme/karşılaştırmalar –literatür tarama –iş paketi tanımları, iş-zaman grafiği –iş paketi bazında bütçeleme, giderlere ilişkin açıklamalar –yönetim planı, proje personeli bilgileri –firmaya ait mali tablolar kuruluşun diğer proje başvuruları ile ilgili bilgi edinilir, benzer konuda diğer kuruluşların proje başvuruları ile ilgili bilgi edinilir.

15 Proje Değerlendirme Süreci 1.Proje Ön Değerlendirme Ön değerlendirme sonrasında aşağıdaki durumlardan biri gerçekleşir; İçerik ve biçim olarak yeterli bulunan proje önerisi, uzmanlıkları dikkate alınarak belirlenen bir ya da birden çok hakeme değerlendirilmek üzere gönderilir. Firmadan proje öneri dosyasını tanımlı bir zaman aralığında iyileştirmesi ve eksiklerin giderilmesi istenir. Ar-Ge destek kapsamı ile hiçbir ilişki kurulamayan durumlarda, proje hakem ataması yapılmadan red edilmek üzere alan komitesine sunulur.

16 Proje Değerlendirme Süreci Proje Başvurusu AGY100 Proje Ön Değerlendirme RetRevizyon talebi

17 Hakem Değerlendirmesi (AGY200) Alan Komitesi Kararı Ret Revizyon talebi Karar Taslağının Oluşturulması

18 Proje Değerlendirme Süreci Proje değerlendirme süreci, sözleşme imzalanması ile sonuca ulaşmaktadır. Bu süreç maksimum 90 gün sürmektedir.

19 AR-GE YARDIMI İSTEK FORMU (AGY300) BAŞVURU ESASLARI Proje harcama ve başvuru dönemleri 1.Dönem : 01 Ocak – 30 Haziran 2.Dönem : 01 Temmuz – 31 Aralık Ar-Ge Yardımı İstek Formu dönem bitişinden itibaren takip eden dönemin sonuna kadar verilmelidir. Harcama dönemini takip eden dönemin sonuna kadar başvuruda bulunulmaması durumunda, daha sonraki dönemlerde yapılacak bildirimlerde dahi söz konusu dönemle ilgili değerlendirme ve ödeme yapılmaz.

20 Proje Yürütme Süreci Dönem Raporunun Sunulması (AGY300) İzleyici Değerlendirmesi (AGY400) Uzman İncelemesi

21 Proje Yürütme Süreci Mali İnceleme DTM Onayı DTM Ödemesi %25 Tübitak Ödemesi %75

22 Proje Kapanışı Proje izleyicisi gerek gördüğü durumlarda, projeyi durdurabilir, akabinde de yürürlükten kaldırabilmektedir. Son dönem raporu ile birlikte Proje Sonuç Raporu (AGY350) da doldurularak proje sonlandırılır.


"TÜBİTAK SANAYİ ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI Sunum: İbrahim Gedikoğlu." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları